His First Flight NCERT Solutions | Board Material

His First Flight NCERT Solutions

His First Flight NCERT Solutions are designed by experts. Go through and gain confidence. We at edumantra highly appreciate your feedback regarding First Flight NCERT Solutions.

Two Stories About Flying

His First Flight NCERT Solutions

Thinking About the Text – Page No.36

Question 1: Why was the young seagull afraid to fly? Do you think all young birds are afraid to make their first flight, or are some birds more timid than others? Do you think a human baby also finds it a challenge to take its first steps?

Answer: The young seagull was afraid to fly because it was its first flight. It is a well known fact that doing something for the first time is challenging. Therefore, all young birds must be afraid to make their first flights. Similarly, a human baby would also find it a challenge to take its first step.

Question 2: “The sight of the food maddened him.” What does this suggest? What compelled the young seagull to finally fly?

Answer: The young seagull was very hungry. It was this hunger that ultimately compelled it to fly. Its hunger only intensified when it saw its mother tearing at a piece of fish that lay at her feet. It cried to her, begging her to get some food. When its mother came towards it with food in her beak, it screamed with joy and anticipation. However, she stopped midway. It wondered why she did not come nearer. Not being able to resist or control its hunger any longer, it dived at the food in its mother’s beak. At that moment, his hunger overpowered his fear of the great expanse of sea beneath the cliff. Finally, this plunge was followed by the natural reaction of its body, i.e., to fly.

Question 3: “They were beckoning to him, calling shrilly. “Why did the seagull’s father and mother threaten him and cajole him to fly?

Answer: The young seagull was afraid to fly. Even when it saw its brothers and sisters flying, and its parents helping and teaching them, it could not gather enough courage to make that first flight. That is why its father and mother were calling to it shrilly and scolding it. They threatened to let it starve on its ledge if it did not fly. They did so because they wanted it to leave its fear behind and learn to fly.

Question 4: Have you ever had a similar experience, where your parents encouraged you to do something that you were too scared to try? Discuss this in pairs or groups.

Answer: No solution available

Question 5: In the case of a bird flying, it seems a natural act, and a foregone conclusion that it should succeed. In the examples you have given in answer to the previous question, was your success guaranteed, or was it important for you to try, regardless of a possibility of failure?

Answer: No solution available

The Black Aeroplane

Thinking About the Text – Page No.40

Question 1: “I’ll take the risk.” What is the risk? Why does the narrator take it?

Answer: The risk was to fly through the black storm clouds. The narrator took the risk because his home was beckoning him. He was dreaming of his holiday and looking forward to be with his family. He also wanted to get home in time to enjoy a good English breakfast.

Question 2: Describe the narrator’s experience as he flew the aeroplane into the storm.

Answer:  As  he  flew  into  the  storm,  everything  went  black.  It  was  impossible  to  see anything  outside  the  plane.  It  jumped  and  twisted  in  the  air.  When  he  looked  at  his compass, he saw that it was turning round and round. It was dead. Along with it, the other instruments, including the radio, were also dead. Suddenly, he saw another aeroplane. Its pilot waved at him, asking him to follow. He was glad to find a helper. He was using his last fuel tank and there was only enough fuel to fly five or ten minutes. Then, the other pilot started to go down and he followed. He suddenly came out of the clouds and saw the runway, on which he then landed his plane safely.

Question 3: Why does the narrator say, “I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota…”?

Answer: After landing, the narrator was not sorry to walk away from the old Dakota because he had a horrific and scary experience flying that plane. He was happy that he had landed the plane safely. That is why he was not sorry to walk away. Instead, he wanted to know where he was and who the other pilot was.

Question 4: What made the woman in the control centre look at the narrator strangely?

Answer: The narrator had asked the woman in the control centre about the identity of the other pilot. She looked at him strangely as there was no other plane in the storm. She told him that no other plane was flying that night. His was the only plane she could see on the radar.

Question 5: Who do you think helped the narrator to reach safely? Discuss this among yourselves and give reasons for your answer.

Answer: Probably, it was the narrator’s own self that helped him through the storm. There was no other plane in the storm as the woman at the control centre could see only his plane on the radar. Also, no other plane was flying that night. In his fear, he might have been hallucinating. He was a good pilot, and it might have been his own self that came to his help.

Thinking About Language – Page No.40

I. Study the sentences given below.

(a) They looked like black mountains.

(b) Inside the clouds, everything was suddenly black.

(c) In the black clouds near me, I saw another aeroplane.

(d) The strange black aeroplane was there.

The word ‘black’ in sentences (a) and (c) refers to the very darkest colour.

But in (b) and (d) (here) it means without light/with no light.

‘Black’ has a variety of meanings in different contexts. For example:

(a) ‘I prefer black tea’ means ‘I prefer tea without milk’.

(b) ‘With increasing pollution the future of the world is black’ means

‘With increasing pollution the future of the world is very depressing/ without hope’.

Now, try to guess the meanings of the word ‘black’ in the sentences given below. Check the meanings in the dictionary and find out whether you have guessed right.

1.Go and have a bath; your hands and face are absolutely black .

2.The taxi-driver gave Ratan a black look as he crossed the road when the traffic light was 

3.The bombardment  of  Hiroshima  is  one  of  the  blackest  crimes  against  humanity  .

4.Very few people enjoy Harold Pinter’s black 

5.Sometimes shopkeepers store essential goods to create false scarcity and then sell these in 

6.Villagers had beaten the criminal black and 

Answer: 1. The meaning of ‘black’ in this sentence is that the face and hands are dark with dust and heat.

2.Here, ‘black’ refers to an angry

3.Here, ‘blackest’ refers to the darkest and cruellest crime against

4.Here, ‘black’ refers to dark and gloomy

5.The meaning of ‘black’ in this sentence is that the shopkeepers sell the described goods ‘at a higher price’.

6.Here, ‘black’ means that the criminal suffered excessive beating at the hands of the of the villagers.

II. Look at these sentences taken from the lesson you have just read:

(a) I was flying my old Dakota aeroplane.

(b) The young seagull had been afraid to fly with them.

In the first sentence the author was controlling an aircraft in the air. Another example is: Children are flying kites. In the second sentence the seagull was afraid to move through the air, using its wings.

Match the phrases given under Column A with their meanings given under Column B:

Chapter 3 page 004

Question 3: We know that the word ‘fly’ (of birds/insects) means to move through air using wings. Tick the words which have the same or nearly the same meaning. swoop flit paddle flutter ascend sink descend stay float dart soar fall ride hover shoot sail skim glide spring flap

Answer: The words which have the same or nearly the same meaning as ‘fly’ are as follows:

swoop, flit, float, dart, soar, hover, sail skim, glide, flutter

Download Chapter-3 TWO STORIES ABOUT FLYING in PDF

Need our help or have some question