Idioms and Phrases Exercise No- 10

By | April 27, 2019

Study of idioms and phrases is very important to learn the English language. We are providing 100 idiomatic expressions which can be said idioms examples. Through this idioms dictionary, you will learn idioms and phrases English. So if you are searching for  10 idioms and their meanings with sentences, 20 idioms with their meanings and sentences you are at the right place. These 1000 English phrases are going to prove the Oxford dictionary of English idioms. These can be downloaded as idioms and phrases pdf. So Enjoy this phrases list.

Exercise-10

Directions: In each of the following questions, an idiomatic expression/a proverb h as been given, followed by some alternatives. Choose the one which best expresses the meaning of the given idiom proverb.

1.A lady’s man

(a) A woman-tailor

(b) A lover of Woman Company

(c) A man working as per a lady’s directions

(d) A timid husband

2. To throw dust in one’s eyes

(a) To show false things

(b) To make blind

(c) To harm someone

 (d) To deceive

3. To be rolling in money

(a) Wasting a lot of money

(b) Very rich

(c) Borrowing money liberally

(d) Spending more than his income

4. To get into hot waters

(a) To be impatient

(b) To suffer a huge financial loss

 (c) To get into trouble

 (d) To be in a confused state of mind

5. Will o’ the wisp (G.I.C.A.A.O. 1993)

(a) Anything which eludes or deceives

(b) To act in a childish way

 (c) To act in a foolish way

(d) To have desires unbaked by efforts

6. To give a false colouring

(a) To misrepresent

(b) To submit the false report

 (c) To be dishonest

 (d) To conceal the facts

7. A red letter day

(a) An important day

 (b) An auspicious day

(c) A dangerous day

(d) An unimportant day

8. Queer somebody’s pitch

(a) Upset one’s plan

(b) Reprimand him

 (c) Check him

(d) Work him up

9. To make the grade

(a) To fail in a task

(b) To get good marks in an examination

(c) To come out successful

(d) To make good one’s previous loss

10. To be up and doing

(a) To recover from illness

(b) To be actively engaged

 (c) To progress satisfactorily

(d) To be expressive and explicit

11. To stop talking and start to take somebody for a ride. (M.B.A. 1990)

(a)To provide entertainment

(b) To keep the company

(c)To deceive or humiliate him

(d) To exploit a person cool one’s heels

12. To rest for sometime

(a) To give no importance to someone

(b)To remain in a comfortable position

(c)To be kept waiting for sometime

13. By the rule of thumb

(A) the use of force

(b) By the use of trickery

 (c) By cheating and deception

(d) By practical experience which is rather rough

14. A fool’s errand

 (a) A blunder

(b) An impossible task

(c) A useless undertaking

(d) None of these

ANSWER

1.(b)       2. (d)

3.(b)       4. (c)

5. (a)      6. (a)

7. (a)      8. (a)

9. (c)      10. (b)

11. (d)   12. (c)

13. (d)   14. (c)

Download the above Idiom Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.