Class-10 Ch-1 Power Sharing Page wise NCERT Solution

By | August 14, 2018

Complete NCERT Book Page wise Solution Class 10th as per Latest CBSE Syllabus

Civics

Chapter- 1 Power Sharing

The following page provides you NCERT book solutions for class 10 social science, social science class 10 notes in pdf are also available in the related links between the texts.

Question 1. What are the different forms of power sharing in modern democracies? Give an example of each of these.

Answer: The different forms of power sharing in modern democracies are:

Horizontal Division of Power: It is the sharing of power among the different organs of government, for example, power sharing by the Executive, the Legislature and the Judiciary. In this type of power sharing arrangement, different organs of government, placed at the same level, exercised different powers. Such a separation ensures that none of the organs can exercise unlimited power, thereby putting a check on each other.

Vertical Division of Power: It is a system of power sharing among governments at different levels. For example, a general government for the entire country and governments at provincial or regional levels. In India, we refer to it as the Central Government, State Governments, Municipality, Gram Panchayat etc. The Constitution lays down the powers of different levels of government.

Division of Power among different Social Groups: Power can also be shared among different groups which differ socially like different religious and linguistic groups. ‘Community Government’ in Belgium is a good example of this type of power sharing. The system of reserved constituencies in India is another example. Such an arrangement is used to give minority communities a fair share in power, who otherwise would feel alienated from the government.

Division of Power among Political Parties,Pressure Groups and Movements: In contemporary democracies such a division takes the form of competition among different parties, which in turn ensures that power does not remain in one hand and is shared among different political parties representing different ideologies and social groups.

Question 2. State one prudential reason and one moral reason for power sharing with an example from the Indian context.

Answer :

Prudential Reason: Power sharing helps in reducing the conflict between various social groups. Hence, power sharing is necessary for maintaining social harmony and peace. In India, seats are reserved for the weaker sections of society. Example : reservation of seats for scheduled castes and scheduled tribes. This allows the weaker sections also to participate in the running of the Government.

Moral Reason: It upholds the spirit of democracy. In a truly democratic setup, the citizens too have a stake in governance. In India, the citizens can come together to debate and criticise the policies and decisions of the government. This in turn puts pressure on the government to rethink its policies and reconsider its decisions.

Question 3. After reading this chapter, three students drew different conclusions. Which of these do you agree with and why? Give your reasons in about 50 words.

Thomman – Power sharing is necessary only in societies which have religious, linguistic or ethnic divisions.

 Mathayi – Power sharing is suitable only for big countries that have regional divisions.

 Ouseph – Every society needs some form of power sharing even if it is small or does not have social divisions.

 Answer : Ouseph’s statement is the most logical, and thus, should be agreed on. Every society needs some form of power sharing even if it is small or does not have social divisions. A democratic society is one where its members or citizens through participation acquire a

stake in the system. Power sharing not only prevents conflict between various groups in the society but it also generates a sense of belongingness among them to the society. Power sharing helps to maintain a balance of power among various institutions and also keep a check on how it is exercised. Irrespective of the size of a country or the type of a society, people will be more satisfied where they have a say in the functioning and decision making processes of the system.

Question 4. The Mayor of Merchtem, a town near Brussels in Belgium, has defended a ban on speaking French in the town’s schools. Hes aid that the ban would help all non- Dutch speakers integrate in this Flemish town. Do you think that this measure is in keeping with the spirit of Belgium’s power sharing arrangements? Give your reasons in about 50 words.

 Answer : No,This measure is not in keeping with Belgium’s power sharing arrangements. The arrangements seek to maintain peace between the French and Dutch-speaking communities. By banning French, the mayor will cause civil unrest. Both the languages should be made acceptable in the town’s schools. This bilingual education system will be a better way to integrate the people of the town.

Question 5. Read the following passage and pick out any one of the prudential reasons for power sharing offered in this.

 “We need to give more power to the panchayats to realise the dream of Mahatma Gandhi and the hopes of the makers of our Constitution. Panchayati Raj establishes true democracy. It restores power to the only place where power belongs in a democracy – in the hands of the people. Giving power to Panchayats is also a way to reduce corruption and increase administrative efficiency. When people participate in the planning and implementation of developmental schemes, they would naturally exercise greater control over these schemes. This would eliminate the corrupt middlemen. Thus, Panchayati Raj will strengthen the foundations of our democracy.”

 Answer : The prudential reason for power sharing offered in this passage is giving power to panchayats is also a way to reduce corruption and increase administrative efficiency.

Question 6. Different arguments are usually put forth in favour of and against power sharing. Identify those which are in favour of power sharing and select the answer using the codes given below? Power sharing:

 A.reduces conflict among different communities

 B.decreases the possibility of arbitrariness

C. delays decision making process

D.accommodates diversities

 E.increases instability and divisiveness

 F.promotes people’s participation in government

 G.undermines the unity of a country

 

(a)ABDF
(b)ACEF
(c)ABDG
(d)BCDG

 Answer : (a)

ABDF

Question 7. Consider the following statements about power sharing arrangements in Belgium and Sri Lanka.

 A.In Belgium, the Dutch-speaking majority people tried to impose their domination on the minority French-speaking

 B.In Sri Lanka, the policies of the government sought to ensure the dominance of the Sinhala-speaking

 C. The Tamils in Sri Lanka demanded a federal arrangement of power sharing to protect their culture, language and equality of opportunity in education and

 D.The transformation of Belgium from unitary government to a federal one prevented a possible division of the country on linguistic

 Which of the statements given above are correct?

(a) A, B, C and D

(b) A, B and D

(c)C and D

 (d)B, C and D

 (a)A B D F

 (b)A C E F

 (c)A B D G

 (d)B C D

 Answer : (d) B, C and D

Question 8. Match List I (forms of power sharing) with List II (forms of government) and select the correct answer using the codes given below in the lists:

List IList II
1Power shared among different organs of governmentΑ.Community government
2Power shared among governments at different levelsΒ.Separation of powers
3Power shared by different social groupsC.Coalition government
4Power shared by two or more political partiesD.Federal government
1234
(a)DABC
(b)BCDA
(c)BDAC
(d)CDAB

Answer :

1234
(c)BDAC

Question 9. Consider the following two statements on power sharing and select the answer using the codes given below:

 A.Power sharing is good for

 B.It helps to reduce the possibility of conflict between social Which of these statements are true and false?

(a)A is true but B is false

 (b)Both A and B are true

 (c)Both A and B are false

 (d)A is false but B is true

 Answer : (b) Both A and B are true.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.