The Sound of Music Part-I- Important Extra Questions Short Answer Type

By | August 12, 2020

The Sound of Music Song is well explained through the sound of music Introduction, Message, Theme, Title, Characters, the sound of music Summary in English, Summary in Hindi, the sound of music lyrics, the sound of music quiz, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, the sound of music Long answers, Short answers, the sound of music Very short Answers, the sound of music MCQs and much more for free.

THE SOUND OF MUSIC

BY: Deborah Cowley I

PART-I

SHORT ANSWER QUESTIONS

(to be answered in about 30 – 40 words each)

 Q1. Which train was Evelyn waiting for on the underground train platform? How did she feel when she sensed the train approaching?

 Ans. On the underground train platform, Evelyn was waiting for a train to London where she was to join the prestigious Royal Academy for Music. As she sensed the train approaching, she felt both nervous and excited.

 Q2. How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music? Why was she nervous on her way to the academy?                                                                                                                           (Textual)

Ans. Evelyn was only seventeen years of age when she went to the Royal Academy of Music, London. Her nervousness was the result of her young age and lack of exposure. Coming from a  farmland in Scotland, she had not experienced much of the world. In addition, going to a big institute like The Royal Academy of Music with her hearing disability made her uneasy.

Q3. While leaving for the Royal Academy of Music, why was Evelyn excited despite her nervousness?

Ans. For Evelyn, going to the Royal Academy of Music, London was a dream come true. She was going to join a three-year course in an institute she had cherished to join. It excited her to think that despite her impaired hearing she had made her way to such a prestigious institute.

 Q4. When was Evelyn’s deafness first noticed? When was it confirmed?                         (Textual)

Or                                                                           

 How did Evelyn’s parents come to discover her deafness?

Ans.Evelyn’s deafness was first noticed when she was eight years old. In fact, her mother had noticed it when Evelyn had not responded to a call for a performance on the piano. Her deafness was confirmed at the age of eleven when her poor academic performance forced her parents to consult a specialist, who discovered that her hearing was badly impaired because of gradual nerve damage. Q5. Why had Evelyn’s headmistress advised her parents to take her to a specialist? Evelyn managed to hide her growing deafness from students and teachers for some time. However, by the time she was eleven years old, her performance in school deteriorated and her marks decreased. It was then that the headmistress advised her parents to consult a specialist.

 Q6. What advice were the parents of Evelyn given once her deafness was confirmed?

Ans. When the deafness of Evelyn was confirmed by a specialist, Evelyn’s parents were advised to get hearing aids for their daughter. They were also advised to send her to a special school where only deaf children were taught.

 Q7. “Everything suddenly looked black”. Why does Evelyn say so?

Ans. When Evelyn was advised to use hearing aids and join the school for the deaf, she felt that her future was bleak and dark. She was depressed, as all hope for great achievements seemed to have vanished. She had now become a disabled child who could not have easy access to normal life.

 Q8. How did Evelyn Glennie respond to the discovery of her deafness?

Ans. On learning about her deafness due to gradual nerve damage, Evelyn Glennie, instead of giving up, decided to lead a normal life like other children, and pursue her dream of learning music.

 Q9. How did Evelyn’s teachers respond when she expressed her desire to play the xylophone?

Ans. Evelyn always loved music and despite her deafness, she expressed a desire to play the xylophone when she saw another girl playing it. But her teachers felt that she would not be able to play Q1 it because of her impaired hearing and they discouraged her.

 Q10. Who wiped Evelyn to continue with music? What did he do and say?                        (Textual)

Ans. It was Ron Forbes, the percussionist, who encouraged and helped. Evelyn to continue with music. While her teachers discouraged her, he noticed her potential and decided to develop it. He told Evelyn to train different parts of her body to sense musical notes. He turned two drums with different notes to make her sense the higher ones through the upper part of her body and the lower ones through down her waist.

Q11. How did Evelyn open her mind and body to musical sounds and vibration s?

Ans. As the guide I by Ron Forbes, Evelyn learnt to listen through different parts of the body other than her ears. Her mind and body were sensitized to notice and differentiate various sounds and vibrations of music. She compensated for the loss of hearing with this awakened and sharpened sense in other parts of her body.

Q12. Why does Evelyn say that men with bushy beards give her trouble?

Ans. Evelyn says that men with bushy beards give her trouble because she has to watch their whole face, especially their eyes, d in order to grasp what they say. just watching their lips did not help as the lips remained partially hidden in the beards.

Q13. Which qualities of character enabled Evelyn to move ahead in life?

Ans. Unfaltering determination and hard work enabled Evelyn to move ahead in life without looking back. Instead of yielding .r before her handicap, she decided to overcome it and lead the life of a normal person. Being a workaholic, she put in her earnest efforts and kept advancing further and further.

Q14. How did Evelyn get admission to the Royal Academy of Music, London?

Ans. Evelyn gave audition for admission to Royal Academy of Music, London. Her score in the audition was one of the highest in the history of the academy. Therefore, she got selected for a three-year course.

 Q15. What were Evelyn’s achievements after she joined the Royal Academy of Music, London?

Ans. At the Royal Academy of Music, London, Evelyn began as one of the performers in an orchestra. But gradually she moved on to give solo performances. At the end of her three-year course, she had bagged the biggest awards in the Academy.

Q16. What is Evelyn’s view of her achievements?

 Ans. Evelyn is so modest that she does not consider her achievements to be heroic deeds. She feels that if one has the clarity of the goat and puts in hard work, one is sure to achieve the aim. She believes that it is through hard work only that she has been able to achieve success.

Q17. What reveals that Evelyn has succeeded immensely in her career?

Ans.Evelyn’s success in her career is revealed by the fact that she has command over about a thousand musical instruments. As a percussionist, she is the most admired one at the international level. In 1991, the Royal Philharmonic Society conferred on her the most prestigious “Soloist of the Year Award”.

Q18. Name the various places and causes for which Evelyn performs.                                    (Textual)

Ans. Evelyn performs in regular concerts on the global level. But she also gives concerts free of charge in prisons and hospitals. In addition, she holds classes for young musicians.

 Q19. Who is James Blades? What is his opinion about Evelyn’s talent?

Ans. James Blades is a master percussionist. He believes that God might have taken Evelyn’s hearing but has given her back something extraordinary. The audience hears what she feels, which is far deeper than what any of the other percussionists feel. It is due to this talent that she expresses music so beautifully.

Q20. How is Evelyn an inspiration for the handicapped people?

Ans.Evelyn’s achievements, gained through determination and hard work, set an example before other handicapped people. They gain confidence from her example and believe that they too can achieve their goals in life by overcoming their handicaps with firm determination.

Q21. What is Evelyn’s contribution to percussion?

 Ans. Evelyn has contributed to percussion by securing for it a front place in the orchestra. She has shown how the music of the percussion instruments is deeply moving and touches the hearts and emotions of people.

Want to Read More Check Below:-

The Sound of Music Part-I- Introduction

The Sound of Music Part-I- Theme & Title

The Sound of Music Part-I- Important Word-Meanings of difficult words

The Sound of Music Part-I-Message & Characters

The Sound of Music Part-I-Short & Detailed Summary

The Sound of Music Part-I-Summary in Hindi

The Sound of Music Part-I- Passages for Comprehension

The Sound of Music Part-I- Value Points

The Sound of Music Part-I- Important Extra Questions- Very Short Answer Type

The Sound of Music Part-I- Important Extra Questions Long Answer Type

The Sound of Music Part-I- Quick Review

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.