Kathmandu- Quick Review of the Chapter

By | July 20, 2023

KATHMANDU

 ByVikram Seth

 QUICK REVIEW OF THE CHAPTER

१.Kathmandu is the capital city of :

     (A) China                                                                        (B) Nepal

     (C) Bhutan                                                                     (D) Bangladesh

Ans. (B) Nepal

2. Who is the author of the lesson ‘Kathmandu’?

     (A) Vikram Seth                                                           (B) A.P.J. Abdul Kalam

     (C) Kenneth Anderson                                              (D) Jerome K. Jerome

Ans. (A) Vikram Seth

3. Which famous Hindu temple is situated in Kathmandu?

    (A) Jagannath                                                                (B) Kedamath

    (C) Pashupatinath                                                        (D) Deenanath

 Ans. (C) Pashupatinath

4. Entrance in Pashupatinath temple is allowed only for

    (A) Hindus                                                                       (B) Bandhs

    (C) Foreigners                                                               (D) All of the above

 Ans. (A) Hindus

5. What atmosphere is there near the Pashupatinath temple?

     (A) discipline                                                                 (B) peaceful

     (C) religious                                                                   (D) febrile confusion

 Ans. (D) febrile confusion

6.. Which river flows through Kathmandu?

     (A) Kosi                                                                           (B) Bagmati

    (C) Gandak                                                                     (D) Khalsa

   Ans. (B) Bagmati

7. What will happen when the small shrine on the Bagmati river bank will emerge fully?

    (A) the evil period of the Kaliyug will end          (B) the new era will start

    (C) a new god will appear                                         (D) Bagmati river will thy out

  Ans. (A) the evil period of the Kaliyug will end

8. Which of the following is situated in Kathmandu?

    (A) Pashupatinath temple                                        (B) Baudnath temple

    (C) both (A) and (B)                                                    (D) none of the above

 Ans. (C) both (A) and (B)

9. What atmosphere is there around the Baudnath Stupa?

   (A) a sense of stillness                                                (B) febrile confusion

   (C) excitement and noises                                        (D) all of the above

 Ans. (A) a sense of stillness

10. Who do you find in the streets of Kathmandu?

    (A) fruit sellers                                                              (B) flute sellers

    (C) hawkers of postcards                                          (D) all of the above

   Ans. (D) all of the above

11. The streets of Kathmandu are

     (A) narrowest                                                               (B) busiest

     (C) both (A) and (B)                                                   (D) none of the above

 Ans. (C) both (A) and (B)

12. How did the author return to Delhi from Nepal?

      (A) by bus                                                                     (B) by train

      (C) by water route                                                     (D) by plane

 Ans. (D) by plane

13. The flutes on the pole of fruit seller are compared to

     (A) a beehive                                                                (B) a bunch of oranges

     (C) Guills of a porcupine                                           (D) none of the above

Ans. (C) Guills of a porcupine

14. Which flute was he selling?

      (A) the reed neh                                                        (B) the recorder

      (C) the Japanese Shakuhachi                                 (D) all of the above

 Ans. (D) all of the above

15. Why does the author find himself unable to tear away from the square?

      (A) the flute music was very sweet                    (B) there were many things to eat

       (C) he was watching a magic show                    (D) he was buying flutes

  Ans. (A) the flute music was very sweet

Want to Read More Check Below:-

down arrow thumb

Kathmandu- Passages for Comprehension

Kathmandu- Important Extra Questions- Short Answer Type

Kathmandu- Important Extra Questions- Long Answer Type