One Word Substitution Quiz with Answers Exercise-34

By | May 16, 2019

To learn English language one-word substitution dictionary is very helpful. Here we are providing one-word substitution pdf download. It can act as one-word names for companies. There are many words which are one word to describe yourself. Find these one word online that act as a one-word game and appreciate Edumantra.net

EXERCISE-34

Direction: Choose the most suitable ‘one word’ for the following phrasesl expressions.

1.Plain or self-evident truth.

 (a) Proverb                 (b) Precept                (c) Truism                     (d) Formula

2. The list of courses at a meal or of dishes that can be served in a restaurant.

(a) Agenda                   (b) Menu                    (c) Biodata                   (d) Catalogue

3. Parts of a country behind the coast or a river’s banks. (U.D.C. 1995)

 (a) Swamps                (b) Archipelago       (c) Hinterland            (d) Isthmus

4. Printed notice of somebody’s death.

 (a) Condolence         (b) Calumny             (c) Obituary                  (d) Ouija

5. A room leading into a large room or hall.

 (a) Anteroom            (b) Lounge                 (c) Lobby                      (d) Pantry

6. Just punishment for wrong doing.

 (a) Nemesis               (b) Purgation            (c) Wrath                     (d) Catharsis

7. A person who has just started learning.

(a) Foreman              (b) Accomplice         (c) Novice                    (d) Apprentice

8. A low-area storm with high winds rotating about a centre of low atmospheric pressure. (Assistant Grade, 1993)

(a) Cyclone                (b) Tornado                (c) Typhoon                (d) Hurricane

9. To break off proceedings of a meeting for a time.

 (a) Convene              (b) Terminate           (c) Adjourn                  (d) Procrastinate

10. A fault that may be forgiven.

(a) Mercenary          (b) Venial                   (c) Pardonable            (d) excusable

ANSWERS:-

1.(c)       2. (b)

3. (c)      4. (c)

5. (a)      6. (a)

7. (d)     8. (a)

9. (c)     10. (b)

Download the above Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.