Ch. 5 Democratic Rights Page wise NCERT Solution

By | August 13, 2018

Complete NCERT Book Page wise Solution Class 9th as per Latest CBSE Syllabus

Civics  Democratic Politics

Chapter- 5 Democratic Rights

The following page provides you NCERT book solutions for class 9 social science, social science class 9 notes in pdf are also available in the related links between the texts.

1.Which of the following is not an instance of an exercise of a fundamental right?

 a.Workers from Bihar go to the Punjab to work on the farms

b.Christian missions set up a chain of missionary schools

.Men and women government employees get the same salary

d.Parents’ property is inherited by their children

Answer : (d) Parents’ property is inherited by their children

2.Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

 a.Freedom to criticise the government

b.Freedom to participate in armed revolution

c.Freedom to start a movement to change the government

d.Freedom to oppose the central values of the Constitution

 Answer :

b.Freedom to participate in armed revolution

c.Freedom to start a movement to change the government

d.Freedom to oppose the central values of the Constitution

3.Which of the following rights is available under the Indian Constitution?

 a.Right to work

b.Right to adequate livelihood

c.Right to protect one’s culture

d.Right to privacy

 Answer : (c) Right to protect one’s culture

4.Name the Fundamental Right under which each of the following rights falls:

 a.Freedom to propagate one’s religion

b.Right to life

c.Abolition of untouchability

d.Ban on bonded labour

 Answer : a. Right to freedom of religion

b.Right to freedom

c.Right to equality

d.Right against exploitation

5.Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid? Give reasons for your

 a.Every country that follows democracy gives rights to its

b.Every country that gives rights to its citizens is a

c.Giving rights is good, but it is not necessary for a

Answer :(a) Every country that follows democracy gives rights to its citizens.Every country which provides rights to its citizens might not be a democratic but it is essential for a democratic country to provide rights to its citizens.

6.Are these restrictions on the right to freedom justified? Give reasons for your

a.Indian citizens need permission to visit some border areas of the country for reasons of

b.Outsiders are not allowed to buy property in some areas to protect the interest of the local

c.The government bans the publication of a book that can go against the ruling party in the next elections

Answer : (a) Right to freedom which grants right to all the citizens to move freely anywhere in the country but due to security reasons some areas are restricted as the freedom of movement by every citizen can prove dangerous for the security of India. so it is justified that they need permission to visit some areas of the country.

(b)In some cases this can be justified to maintain the cultural or ethnic identity of local

(c)This restriction can’t be justified as it violates the fundamental right of freedom of speech and expression .

7.Manoj went to a college to apply for admission into an MBA

 The clerk refused to take his application and said “You, the son of a sweeper, wish to be a manager! Has anyone done this job in your community? Go to the municipality office and apply for a sweeper’s position”. Which of Manoj’s fundamental rights are being violated in this instance? Spell these out in a letter from Manoj to the district collector.

 Answer : To,

The district collector Dear sir,

I applied for MBA course but clerk refused to take my application by saying that I am sweeper’s son.Right to equality is violated here as according to this every citizen of India is equal before the law irrespective of caste,creed, sex, religion.. Right to freedom is also violated here as it grants personal liberty to profess any profession or business.

8.When Madhurima went to the property registration office, the Registrar told her, “You can’t write your name as Madhurima Banerjee d/o K. Banerjee. You are married, so you must give your husband’s name. Your husband’s surname is Rao. So your name should be changed to Madhurima Rao.” She did not agree. She said “If my husband’s name has not changed after marriage, why should mine?”

In your opinion who is right in this dispute? And why?

 Answer : In this dispute, Madhurima is right. The Registrar, by questioning and interfering in her personal affairs, is violating her right to freedom. Also, the social question of adopting the husband’s surname has roots in a religious practice which treats women as weaker and inferior. In lieu of this, forcing Madhurima to change her name is an infringement on her right to equality and right to freedom of religion.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.