Class 9 The Snake Trying Question Answer 

By | July 28, 2023

Class 9 The Snake Trying Question Answer are written by experts. Get the confidence you need with edumantra’s class 9 important questions, expertly answered by our teachers. We appreciate your feedback on those answers.

Class 9 The Snake Trying Question Answer

Q1. The poem “The Snake Trying” by W.W.E. Ross presents two divergent attitudes towards the snake. Discuss both attitudes.

Or

How does the attitude of the poet towards the snake differ absolutely from that of the man with the stick?

Ans:- 

“The Snake Trying” by W.W.E. Ross presents opposing attitudes towards snakes, one who is kind and trusting and another whose only objective is to kill. This short poem discusses the man with the stick who sees all snakes as deadly threats to humans, even though this particular snake does not have any apparent ill intentions. On the other hand, the poet has a positive and loving attitude towards the snake. He does not find it to be ugly or frightening, but he finds beauty and elegance in its body and he enjoys the attractive looks of this being. Moreover, the poet appears to have seen through the deceptive tactics of the stick-wielder and advises him otherwise. He advises that it is safe to leave the stick-wielder with harmless snakes as they do not harm even children and can be allowed to escape by joining their dens in a field of reeds.

Q2. Which values can be noticed about the poet from his attitude towards snakes?

Ans:- The poet’s concern and caring attitude towards the snakes emphasizes his values of gentleness, kindness, and sympathy. His thoughtfulness towards all living beings can also be noticed after reading this poem. We know that his thoughts are based on sound scientific reasons when he tells that all snakes are not poisonous. The small and green ones, in particular, are absolutely safe and cannot harm even children.

We learn that the poet is an environmentalist and believes in the preservation of animals when he dissuades the man with the stick from killing the snake.

His profound sense of love for the innocent snake is also revealed when he requests the man to let the snake go and hide amidst the slim, green reeds. The poet’s deep understanding of the behaviour of snakes can be seen when he remarks that the snake can camouflage and deceive the hostile person by merging itself into the green reeds.

The poet, with his great concern for the snake, inspires the readers to develop the values of love and concern towards all living beings.

Q3. The poem “The Snake Trying” has a deep moral lesson. Which moral values come out of it?

Or

How is the poem “The Snake Trying” an inspirational poem?

Ans:-  The poem has a moral lesson in that it inspires people to be more loving and sympathetic towards all living humans, animals, and plants. The poet wants the reader to see how there is beauty in everything that God created by celebrating the curling and curving body of a snake. He also wants the one person trying to kill the snake to let nature stay alive. The poem’s plea can be interpreted as the poet’s plea to everyone to preserve diversity of life. The poem inspires in readers a sense of justice by stressing that out of anger, killing an innocent animal is unfair. The animals must be killed only when they are posing a danger to self-defenseless humans, else they should be saved. The poem further motivates the readers to gain a deep knowledge about nature; one may be able to distinguish between harmful and helpful animals. The poem therefore motivates people to adopt more humanistic and friendly feelings towards all living creatures.

Q4. Do you agree that a snake does not want to bite man, it bites man only when it feels that man is going to kill it?

 Ans. I agree with this statement that a snake does not bite a man unless it feels that a man is going to kill it. But people are of the opinion that all snakes are poisonous and it is their nature to bite a man. So, they want to kill them. Though it is also true that it is very difficult to decide on which snake is poisonous and which one is not. Even if a snake is poisonous, it does not bite anyone, if it is not disturbed. So we should not kill a snake as soon as we see it.

Q5. Snakes are not harmful to human beings and we should avoid killing them. Explain with respect to the poem ‘Snake Trying’.

Ans.

In this poem, someone tries to hit a snake with a stick. But the snake saves itself from the pursuing stick and escapes into the reeds. The snake is small and hence it hides from people and attacks only when it feels threatened. Snakes are shy creatures and avoid human beings when they are not under threat.

They are a friend of the environment, so we should try to avoid killing them. They keep the rat population under check, and there is no harm to humans.

Q6. The snake described in the poem The Snake Trying’ is a beautiful creature. Discuss the sympathy and appreciation the poet has for the snake.

Ans. The snake in the poem is described as graceful and beautiful. The poet is sad that an attempt is made to hit the snake. He wants the snake to be allowed to go over the water and into the reeds to hide. He does not want the snake to be hurt. The snake is small and green and harmless even to children. 

Q1. What is the snake trying to escape from?          (Textual)              

Ans:-The snake is trying to escape an assault on him. He is being chased by a man with a stick in his hand. The snake fears that the man wants to kill him by hitting him with the stick. The snake intends to evade being struck by the stick.

Q2. Why does the snake suddenly curve his body?

Ans:-  The snake, who had been lying comfortably on the sand, suddenly notices a person trying to hit him with a stick. Since he cannot remain and lie at rest with his life in danger, he twists and wriggles his body to avoid being hit.

Q3. How does the snake look when he curves his slender body?

Ans:- While curving his slender body with quick movements to avoid being attacked, the snake looks quite fascinating and elegant to the poet. The various shapes formed by the twisting and turning of his body do not at all look frightening or ugly.

Q4. Where does the snake start moving to avoid being killed?

Ans:-The snake starts moving towards the pond to avoid being killed. He glides on the surface of the pond’s water to reach the bank on the other side which has slim and green reeds like the snake’s body. Here he can easily camouflage himself and avoid being detected and killed.

Q5.  Does the poet support the person with the stick?

Ans:- No, the poet does not at all support or approve of the person who intends to kill the snake with his stick. He does not find any reason why a harmless, non-poisonous, beautiful, and graceful snake should be put to death. He wants the snake to be spared and allowed to live.

Q6. What is the poet’s request to the person chasing the snake?

Ans:-  The poet’s request is for the person to let the snake go so that it may be able to live. He pleads for the person to allow him to escape into the reed bed where he may hide.

Q7. Is it a harmful snake? What is its colour?                                         (Textual)

Ans:- The snake is green in colour and is small in size. It is absolutely harmless as it is non-poisonous. It is harmless even to the children and hence need not be feared or killed merely because human beings consider snakes as harmful creatures.

Q8. The poet finds the snake beautiful. Find the words he uses to convey its beauty.  (Textual)

Ans:-The poet uses the words ‘beautiful and graceful’ to describe the shapes of the snake’s body. He uses the words ‘small and green’ to describe the snake’s size and colour respectively. All these words connote admiration.

Q9. Why does the poet want the snake to be spared?

Ans:-  The poet wants the snake to be spared because he is non-venomous and hence harmless. He cannot hurt anyone and even a young child can touch him without consequence. There’s no reason why the snake should die just because people in general do not think of him as a threat.

Q10. Where was the snake before anyone saw it and chased it away? Where does the snake disappear? (Textual)                                           

Ans:- Before being seen by anyone, the snake was lying comfortably on the sandy banks of the pond. After getting noticed and chased, he moved swiftly to the pond, got in the water and reached the other side to disappear in the slim and green reeds growing over there.

Q11.Where did the snake hide and how?

Ans:- The snake hid among the green reeds growing on the other side of the pond. He did this by merging his slimy, green body with slim, green reeds. This camouflage helped him escape being killed by the person trying to catch him.

Q12. What idea do you form the poet’s attitude towards all living creatures?

Ans:- The poet seems to be an environmentalist who has a loving attitude towards all living beings. He seems to be conscious of the need to preserve the diversity of creatures to maintain balance in the environment. Moreover, he believes that most species of snakes are non-poisonous and they do not harm unless attacked.

Q13. What does the poet wish for the snake?                                          (Textual)

Ans:-  “The poet wishes for a safe and free life for the snake.” The poet does not want any human being to feel threatened by the snake and wants him to be left alone as coexistence is important in this society. The poet desires a peaceful coexistence between the snake and humans.

Q14. What is the snake trying to escape from?

Ans. The snake is trying to escape from the pursuing stick. Human beings try their level best to kill the snake. They believe that the snake is poisonous and harmful.

Q15. What does the poet wish for the snake?

Ans. The poet wishes that the snake should be allowed to escape. It should not be killed by man. Someone is pursuing the snake with a stick to hit and kill it. The poet wants it to escape as it is a harmless snake.

Q16. How does the snake look when it tries to escape?

Ans. Flowing through sand, a snake is seen by someone. The chase begins, but the snake instead goes through the water. The snake’s back moves in a very beautiful and graceful way.

Q17. What is the message of the poem The Snake Trying’?

Ans. The poet loves animals. He conveys the message that we should love them. We should not kill the animals and other creatures of God, especially when they are not harmful.

Q18. Describe the movement of the snake.

Ans. The snake’s movement is beautiful and graceful. To see the zig-zag movement of the snake was quite mesmerising to the poet.

Q19. The poet finds the snake beautiful. Find the words he uses to convey its beauty.

Ans. Snake uses the following words with a positive connotation: beautiful, graceful, and small. The poet finds the snake beautiful and graceful. The way it moves too is also a delight to watch.

Q20. Why does the poet think that it is foolishness to kill the snake?

Ans. When we see the snake, we try our utmost to kill it. It is our foolishness. We know that snakes are poisonous but it will do no harm to us unless it sees any danger from us. Snakes always bite in self-protection otherwise they are harmless to even children. However, human beings often try to kill them.

Q21. Where did the snake finally vanish away?

Ans. The snake finally hid away in the green thin reeds. It would lay there until someone noticed it and chased it away. The ripples in the green slim reeds represent the sky for the snake. So, as it disappeared into the green thin reeds, it disappeared into the sky.

Very Short Answer Type Questions

I. What is the snake trying to escape from?

Ans. The snake is trying to escape from the pursuing stick.

2. How is the snake’s body??

Ans. The snake has a thin long body.

3. How does the snake go through the water?

Ans. He glides through the water away.

4. Where is the snake trying to hide?

Ans. The snake is trying to hide into the reed4.

5. What is the colour of the snake?

Ans. The colour of the snake is green.

6. What type of snake is it?

Ans. It is a harmless snake.

7. What does the poet wish for the snake?

Ans. The poet wishes that the snake should escape unhurt.

8. Where was the snake before anyone saw it?

Ans. The snake was lying on the sand before anyone saw it.

9. Where does the snake vanish?

Ans. The snake vanishes in the ripples among the green reeds.

10. Who is the poet of the poem ‘The Snake Trying’?

Ans. W.W.E. Ross is the poet of this poem.

Want to Read More Check Below:-

down arrow thumb

The Snake Trying- Introduction

The Snake Trying- Summary in Hindi

The Snake Trying- Important Extra Questions- Very Short Answer Type

The Snake Trying- Important Extra Questions- Short Answer Type

The Snake Trying- Quick Review of the Poem