Class-10 Chapter-7 Glimpses of India Part- II Coorg Extra Question Answer English

By | November 4, 2023

Welcome to our extra questions guide on Chapter 7. We have everything you need. Want a summary? We have that and even a summary example. We also have multiple choice questions, or MCQs. Hard words in the chapter.  We explain difficult words in English too. You’ll get an introduction in English to start you off. We offer both long and short question answer in English. We also give you a personality sketch of the author. Want to dive into themes? We have that. We even have a comprehension passage with question and answer. Get ready to learn this chapter well!

Extra Questions, Notes, Assignment and study material for Class 10th as Per Latest CBSE Syllabus

Class-10 Chapter-7 Glimpses of India Part- II Coorg Extra Question Answer English

Lokesh Abrol – A Short Biography

Learn more about the author, Lokesh Abrol , as we delve into his background and contributions to better appreciate the context of the chapter ” Glimpses of India Part- II Coorg Class 10.”

Lokesh Abrol is a renowned doctor by profession. He established the first multispeciality hospital in the private sector in Gurgaon. He is also a social worker. He established the first stray cow shelter in Gurgaon. Lokesh Abrol is also an established writer. The present essay on `Coorg’ highlights his sharp observation and the ability for a graphic description of the wonderful land that is called Coorg.

INTRODUCTION OF GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

Following is the introduction English text for Chapter ‘ Glimpses of India Part- II Coorg Class 10,’ aimed to give you a clear grasp of its main ideas.”

Coorg is a coffee-producing area in the Karnataka State of India. It is situated midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. This land is famous for its rainforests and spices.

(कुर्ग भारत के कर्नाटक राज्य का कॉफी उत्पादक क्षेत्र है I यह मैसूर ओर तटीय शहर मंगलौर के मध्य मार्ग में स्थित है I  यह क्षेत्र वर्षा और मसालों के उत्पादन के लिए प्रसिद्ध है I )

WORD-MEANINGS OF GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

[PAGE 90] : Coastal = of the coast (तटीय); drifted = carried along (वह जाना); inhabited = resided by (निवासीl); martial = concerning war (युद्ध-सम्बन्धी); wild = untamed, natural (जंगली); spices = condiments (मसाले); plantations = big fields (बड़े खेत, बगान); pours = rains (बरसात); commences = begins (आरम्भ होना); showers = rains (बरसात); invigorating = strength giving (शाक्ति देने वाला); tucked = placed (रखा पड़ा); canopies = hanging covers (छतरी); prime = of the best quality (सर्वोत्तम); fiercely = (here) great (बहुत अधिक); descent = ancestry (वंश); apparent = clear (स्पष्ट); religious rites = religious ceremony (धार्मिक रिवाज); distinct = separate (अलग); origin = lineage (वंश) I

[PAGE 91] : Embroidered = work of needle and thread (कढ़ाई का काम); resembles = being similar (शक्ल का मिलना); hospitality = reception of guests (मेहमान-नवाजी); recount = narrate (वर्णन करना); numerous = many (कई); valour = bravery (बहादुरी); most decorated = most rewarded (सबसे अधिक पुरस्कृत); firearms = weapons, etc. (हथियार आदि); abound in = be in plenty (प्रचुरता में); partially = in part (आंशिक); ripple = round waves formed in water (लहरें); scrubbed = rubbed (रगड़ना); mahout = man who controls the elephant (महावत); converts = people who change (लोग जो बदल जाते है); adventure = risky work (जोखिम भरा कार्य); rafting = sailing in a raft (रैफ्ट किश्ती में सफर करना); canoeing = sailing in a canoe (नौका विहार); rappelling = going clown a cliff by a rope (रस्सी के सहारे सीधी चट्टान से उतरना) I

[PAGE 92] :Trails = paths for walking (चलने के रास्ते); region = area (इलाका); trekkers = those who undertake walking tours (भ्रमणकारी); macaques = monkeys (बंदर); squirrels = a kind of animal (गिलहरियाँ) langurs = a kind of monkey (लंगूर); panoramic = beautiful (सुन्दर); misty = full of mist (धुंध भरा); landscape = land scene (धरती का द्दश्य); settlement = place of residence (रहने का स्थान); bonus = plus point (अच्छी बात); monks = aff mendicants (भिक्षु); ochre = a colour (गेरुआ, भगवा रंग); robes = dresses (पोशाक) I




SUMMARY IN ENGLISH GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

Take a look at the following summary example to better understand the chapter ” Glimpses of India Part- II Coorg,” crafted through careful summary writing.

 Coorg is a small district of Karnataka. It is known as Kodagu also. Coorg lies between the coastal town of Mangalore and Mysore. It is a very beautiful place. The writer says that it must have come from the kingdom of God. It is the smallest district of Karnataka.

 Coorg is famous for its coffee plantations, evergreen rainforests and spices. Thirty per cent of its area is covered with the evergreen rainforests. The best season to visit this place is from September to March. The weather is perfect. The air is full of coffee flavour. There are beautiful colonial bungalows in prime corners.

 The people of Coorg are independent and brave. They are of Greek or Arabic descent. According to a story, a part of Alexander’s army did not return and was settled here. They married the locals. This culture can be seen in the martial traditions, marriage and religious customs. Another theory says that these people originated from the Arabs. It is evident from the long, black coat worn by the people. It is like the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

 Coorgi homes have a tradition of hospitality. They are brave people. Their tales of bravery are famous. The Coorg regiment is one of the most decorated in the Indian Army. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even today, the Kodavus are the only people in India who are allowed to carry firearms without a licence.

 There are a variety of natural scenes which can be enjoyed by tourists. Kaveri, the only river of the area, gets its water from Coorgi hill. This river is full of Mahaseer, a large freshwater fish. One can see elephants, kingfishers, squirrels and langurs enjoying themselves in the lap of nature. Birds, bees and butterflies give one a good company here. Elephants enjoy being bathed here by their mahouts. The river and mountain offer various adventurous games like river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking. The trekkers find numerous walking trails in this area. From the Brahmagiri hills, one can enjoy a panoramic view of the entire landscape of Coorg. There is a sixty-four-acre island of Nisargadhama nearby. It can be reached through a rope bridge. Buddhist monks are settled in Bylakuppe which is very close to this place. Their red, ochre and yellow robes are very attractive to look at.

SUMMARY IN ENGLISH GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG (2)

1.Home to Rainforests: Coorg is midway between Mysore and Mangalore. This land of rolling hills is the smallest district of Karnataka. It is home to evergreen forests, spices and coffee plantations. During the monsoons, it has a lot of rains. The best season for tourists is from September to March. The air breathes of coffee. Coffee estates and colonial bungalows are scattered around the forests.

2. Of Greek and Arabic Descent: The people of Coorg are possible of Greek and Arabic descent. It is said that a part of Alexander’s army settled here. These people married among the locals. Their culture and traditions are different from the Hindu mainstream. According to another theory, they are of Arab origin. Their long, black coats with embroidered waist-belts resemble the Kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

3. Brave People: Coorgi people and their homes are known for their hospitality. There are endless tales of valour related to the people of Coorg. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army. The first chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even today Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence. In Coorg, you can take to high-energy adventures like river-rafting, canoeing, rock climbing and trekking.

4. A Tourist Paradise: Birds, bees and butterflies give you company everywhere in Coorg. Macaques, Malabar squirrels, langurs and wild elephants are found in large numbers in the forests. On the top of Brahramagiri hills, you can have a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. The largest Tibetan settlement at Bylakuppe is famous for its Buddhist temple.




MAIN POINTS OF THE STORY GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

  1. Coorg is situated between Mysore and the coastal town of Mangalore.
  2. It is called the land of rolling hills.
  3. It is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures.
  4. It is the smallest district of Kamatka.
  5. Coorgi is the home of evergreen forests, spices and coffee plantations.
  6. September to March is the most pleasant season for the tourists.
  7. During this period, weather is perfect and the air breathes of coffee.
  8. The people of Coorg are fiercely independent people.
  9. They are possible of Greek or Arabic origin.
  10. It is said that a part of Alexander’s army settled there and married amongst the locals.
  11. Their long black coat with an embroidered waist-belt Kuppia resembles the kuffia worn by the Arabs.
  12. Coorgi homes are known for their hospitality.
  13. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army.
  14. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi.
  15. The river, Kaveri, obtains its water from the hills and forests of Coorg.
  16. High energy adventures with river rafting, canoeing, rock climbing and mountain biking are quite popular in Coorg.
  17. Birds, bees butterflies, Malabar squirrels and langurs find shelter in the rainforests of Coorg.
  18. The top of the Brahamagiri hills gives you a panoramic view of the misty valley of Coorg.
  19. India’s largest Tibetan settlement at Bylakuppe is famous for its Buddhist monks and temple.




SUMMARY IN HINDI GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

Here is the Hindi story summary of the chapter ” Glimpses of India Part- II Coorg Class 10,” designed to give you a clear understanding of its essential ideas in Hindi.

कुर्ग कर्नाटक का एक छोटा-सा जिला है I इसे कोडागु भी कहा जाता है I यह तटीय शहर मंगलैर और मैसूर के बीच पड़ता है I यह एक बहुत सुंदर स्थान है I लेखक कहता है कि यह अवश्य ही भगवान के प्रदेश से आया होगा I यह कर्नाटक का सबसे छोटा जिला है I

 कुर्ग अपने कॉफी के बागानों, सदाबहार जंगलों और मसालों का लिए प्रसिद्ध है I इस इलाके का तीस प्रतिशत भाग सदाबहार जंगलों से ढका हुआ है I इस इलाके में आने का सबसे अच्छा मौसम सितम्बर और मार्च के बीच में हैं I  मौसम एकदम सही है I हवा कॉफी की सुगन्ध से भरी हुई है I हर सुन्दर कोने में सुन्दर अंग्रेजों के जमाने के बंगले है I

कुर्ग के लोग स्वतंत्र और बहादुर है I वे यूनानी या अरब वंश के है I एक कहानी के अनुसार, सिकन्दर की सेना का एक भाग वापस नहीं लौटा और यहीं पर बस गया I उन्होंने स्थानीय लोगों के बीच शादियों कर ली I यह संस्कृति बहादुरी के रीति-रिवाजों, शादी और धामिक कार्यक्रमों से नजर आती है I एक अन्य सिद्धान्त कहता है कि ये लोग अरबों के वंशज है I यह बात इन लोगों द्धारा पहने जाने वाले लम्बे कोटों से झलकती है I ये कोट अरबों और कुर्ड लोगों के द्धारा पहने जाने वाले कुफिया की तरह होते है I

कुर्ग-घरों में मेहमान-नवाजी की परम्परा है I वे लोग बहादुर है I उनकी बहादुरी के किस्से प्रसिद्ध है I  कुर्ग रेजिमेन्ट भारतीय सेना में सबसे अधिक सम्मानित रेजिमेन्ट है I भारतीय सेना का पहला चीफ, जनरल करियप्पा एक कुर्गी था I आज भी कोडावु भारत के एकमात्र ऐसे लोग है जिन्हेँ बिना लायसेन्स के आग्नेयास्त्र रखने की अनुमति है I

यहाँ बहुत-से प्राकृतिक नजारे है, पर्यटक जिनका आनन्द ले सकते है I इस इलाके की एकमात्र नदी कावेरी को अपना पानी कुर्ग  की पहाड़ियों से मिलता है I यह नदी ताजे पानी की मछली महासीर से भरी है I यहाँ पर हाथी, किंगफिशर, गिलहरियाँ और लंगूर प्रकृति का आनन्द उठाते हुए देखे जा सकते है I यहाँ पक्षी, मधुमक्खियाँ और तितलियाँ अच्छी संगत देती है I हाथी अपने महावतो द्वारा नहलाए जाने का आनन्द लेते है I नदी और पर्वत रोमांचकारी खेलों, जैसेकि रिवर रैफ्टिंग (रैफ्ट किश्ती में सफर), नौका विहार, रैपेलिंग, पर्वतारोहण और पर्वत हाइकिंग का अवसर प्रदान करते है I भ्रमणकारियों को इस इलाके में कई अच्छे रास्ते मिलते है I ब्रहागिरि की पहाड़ियों से व्यक्ति कुर्ग के सारे इलाके का मनोरम द्दश्य देख सकता है I पास में ही चौसठ एकड़ का निसर्गधाम नाम का द्वीप है I इस तक रस्से के एक पुल द्वारा जाया जा सकता है I बाइलाकुपे में बौद्ध भिक्षु बसे हुए है जोकि पास में ही है I उनके लाल, गेरुए और पीले पहनावे देखने में बहुत आकर्षक लगते है I




MULTIPLE CHOICE QUESTIONS GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

Find a collection of multiple choice questions to enhance your understanding of the chapter ” Glimpses of India Part- II Coorg Class 10.” For your convenience, we’ve also included multiple choice questions with answers to help you prepare for exams.

1.In which state of India is Coorg situated?

(A) Karnataka                                 (B) Goa

(C) Kerala                                       (D) Tamilnadu

Ans. (A) Karnataka

2. Coorg is famous for its :

(A) coffee plantation                      (B) evergreen rainforests

(C) spices                                        (D) all of the above

Ans. (D) all of the above

3. The best season to visit Coorg is :

(A) September to March                (B) April to June

(C) July to August                           (D) all the years

Ans. (A) September to March

4. How much area of Coorg is covered by evergreen forests?

(A) ten per cent                              (B) twenty per cent

(C) thirty per cent                          (D) forty per cent

Ans. (C) thirty per cent

5. From which river do Coorgs get water ?

(A) Krishna                                      (B) Cavery

(C) Narmada                                   (D) Thpi

   Ans. (B) Cavery

6. The Coorgi people are famous for the tradition of :

(A) enmity                                       (B) selfishness

(C) cleverness                                 (D) hospitality

Ans. (D) hospitality

7. Coorgs are descents of :

(A) Greeks                                       (C) Hindus Aot

(B) Arabs                                         (D) both (A) and (B)

  Ans. (D) both (A) and (B)

 8. Who was General Cariappa?

 (A) the first chief of Indian Army   (B) a great political leader

 (C) a great coffee planter              (D) a British officer

 Ans. (A) the first chief of the Indian Army

9. The freshwater fish of Coorg is :

(A) whale                                        (B) shark

(C)’ mahseer                                  (D) dolphin

Ans. (C) mahseer

10. We can reach Coorg by :

(A) air                                             (B) rail

(C) road                                          (D) all of the above

Ans. (D) all of the above

11. What is the district headquarter of Coorg?

(A) Mangalore                              (B) Bangalore

(C) Mysore                                                (D) Madikeri

Ans. (D) Madikeri

12. What is the distance between Bangalore and Coorg?

(A) 135 kms                                  (B) 260 kms

(C) 300 kms                                  (D) 335 kms 

Ans. (B) 260 kilns

13. What is Nisargadhama?

(A) a river                                     (C) a city

(B) an island                                 (D) a coffee plantation

Ans. (B) an island

14. Who is the writer of the lesson `Coorg’?

(A) Lucio Rodrigues                      (B) Lokesh Abrol

(C) Amp Kumar Datta                  (D) Gavin Maxwell




PASSAGES FOR COMPREHENSION GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

PASSAGE 1

Midway between Mysore and the coastal town of Mangalore sits a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of God. This land of rolling hills is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures.

Coorg, or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to evergreen rainforests, spices and coffee plantations. Evergreen rainforests cover thirty per cent of this district. During the monsoons, it pours enough to keep many visitors away. The season of joy commences from September and continues till March. The weather is perfect, with some showers thrown in for good measure. The air breathes of invigorating coffee. Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under tree canopies in prime corners.

 Word-meanings: Coastal = of the coast (तटीय)., drifted = carried along (वह जाना); Inhabited = resided by (निवासी); canopies = hanging covers (छतरी) I

 Questions :

  (a)   Where is Coorg situated?

  (b)   What does the author say about the people of Coorg?

  (c)   Which crops grow in Coorg in plenty?

  (d)   What is the best time of the year to visit Coorg?

  (e)   Find a word from the passage which means ‘health-giving’.

 Answers :

  (a)   Coorg is situated between Mysore and the coastal town of Mangalore.

  (b)   The author says that the Coorg is inhabited by a proud race of martial men and beautiful women.

  (c)   Spices and coffee grow in Coorg in plenty.

  (d)   The best period to visit Coorg is between September and March.

  (e)   ‘invigorating’.

PASSAGE 2

 The fiercely independent people of Coorg are possible of Greek or Arabic descent. As one story goes. a part of Alexander’s army moved south along the coast and settled here when return became impractical. These people married amongst the locals and their culture is apparent in the martial traditions, marriage and religious rites, which are distinct from the Hindu mainstream. The theory of Arab origin draws support from the long. black coat with an embroidered waist-belt worn by the Kodavus. Known as kuppia, it resembles the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

Word-meanings : Fiercely = great (बहुत अधिक); descent = ancestry (वंश): apparent = clear (स्पष्ट)

 Questions :

 (a)   What does the author say about the descent of the people of Coorg?

  (b)  Why did a part of Alexander’s army settle here?

  (c)   Which things show that their culture is distinct from the Hindu mainstream

  (d) What is so similar between the Kodavus and the Arabs?

  (e)   Find a word from the passage which means ‘different’.

Answers :

 (a)   The author says that the people of Cswrg are possible of Greek or Arabic descent.

  (b)   They settled here because their return had become impractical.

  (c)   Their martial traditions, marriage and religious rites show that they are distinct from the  Hindu mainstream.

(d)  The long black coat with an embroidered waist-belt known as kuppia or kuffia is so similar to the one worn by the Arabs.

   (e) ‘distinct’.

PASSAGE 3

Coorgi homes have a tradition of hospitality, and they are more than willing to recount numerous tales of valour related to their sons and fathers. The Coorg  Regiment is one of the most decorated in the Indian Army, and the first Chief of Indian Army, General Cariappa,  was a Coorgi. Even now, Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence.

 The river, Kavery, obtains its water from to hill and forest of Coorg. Mahaseer — a large freshwater fish —abound in these waters. Kingfishers dive for their catch, while squirrels and langurs drop partially eaten fruit for the mischief of enjoying the splash and the ripple effect in the clear water. Elephants enjoy being bathed and scrubbed in the river by their mahouts.

Word-meanings: Hospitality = reception of guests (मेहमान –नवाज़ी); recount = narrate वर्णन करना) I

Questions :

  (a)   What kind of tales do the Coorgi people tell their children?

  (b)   Which famous Coorgi is mentioned in this paragraph?

  (c)  What does the narrator say about the Coorg Regiment?

  (d)   Which wild animals are described here?

  (e)   Find a word from the passage which means ‘many’.

 Answers :

  (a)   They tell them the tales of bravery of their sons and fathers.

  (b)   The first Chief of Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi.

  (c)   The writer says that Coorg Regiment has won many medals and awards for actions of bravery in battlefields.

  (d)   Squirrels, langurs, kingfishers, elephants. etc. are described here.

  (e)   ‘numerous’.

PASSAGE 4

 The climb to the Brahmagiri hills brings you into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. A walk across the rope bridge leads to the sixty-four-acre island of Nisargadhama. Running into Buddhist monk& from India’s largest Tibetan settlement, at nearby Bylakuppe, is a bonus. The monks, in red, ochre and yellow robes, are amongst the many surprises that wait to be discovered by visitors searching for the heart and soul of India, right here in Coorg.

      [H.B.S.E March, 2017 (Set-C)]

 Word-meanings: Panoramic = beautiful (सुन्दर); misty = full of mist (धुंधभरा); landscape = land scene (धरती का द्दश्य) ; bonus = plus point (अच्छी बात)

 Questions :

 (a)   Name the chapter and its author.

 (b)   What view is seen from the Brahmagiri hills?

 (c)   How can we reach the Nisargadhama island?

 (d)   How do we feel at the Tibetan settlement at Bylakuppe?

 (e)   Why do the visitors visit Coorg?

 Answers :

 (a)   Chapter : Coorg.

         Author: Lokesh Abrol.

 (b)   A panoramic view of the entire misty landscape of Coorg is seen from the Brahmagiri hills.

 (c)   We can reach Nisargadhama island having a walk across the rope bridge.

 (d)   We feel calm and joyful at the Tibetan settlement at Bylakuppe.

 (e)   The visitors visit Coorg searching for the heart and soul of India.

 PASSAGE FOR PRACTICE (UNSOLVED)

PASSAGE 5

 The most laidback individuals become converts to the life of high-energy adventure with river rafting, canoeing. rappelling. rock climbing and mountain biking. Numerous walking trails in this region area favourite with trekkers.

Birds, bees and butterflies are there to give you company. Macaques, Malabar squirrels, langurs and slender loris keep a watchful eye from the tree canopy. I do. however, prefer to step aside for wild elephants. The climb to the Brahmagiri hills brings you into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. A walk across the rope bridge leads to the sixty-four-acre island of Nisargadhama. Running into Buddhist monks from India’s largest Tibetan settlement, at nearby Bylakuppe, is a bonus. The monks, in red, ochre and yellow robes, are amongst the many surprises that wait to be discovered by visitors searching for the heart and soul of  India, right here in Coorg.

 Word-meanings: Rappelling = going down a cliff by a rope (रस्सी के सहारे सीधी चट्टान से उतरना): trails = paths for walking (चलने के रास्ते) I

 Questions :

  (a)   What adventurous activities are mentioned in the first paragraph?

  (b)   What wildlife can one see among the treetops?

  (c)   From where can one have a view of a wide area of land?

  (d)   What kind of robes do the Buddhist monks wear?

  (e)   Find a word from the passage which means ‘thin’.

passage-6: (Page 90)

Coorg, or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to evergreen rainforests, spices and coffee plantations. Evergreen rainforests cover thirty per cent of this district. During the monsoons, it pours enough to keep many visitors away. The season of joy commences from September and continues till March. The weather is perfect, with some showers thrown in for good measure. The air breathes of invigorating coffee. Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under tree canopies in prime corners.

Word-Meaning: Spices— one of the various types of powder that come from plants, Hairy Plantation—gardens, fields, Pours—rains heavily,  Commences—starts, Good measure—sufficient, Invigorating—giving energy, Colonial Bungalows—big houses made during the colonial rule of the British, Tucked(here) placed, situated, Tree canopies—cover/ tent of trees,

Questions:

(a) What is Coorg home to?

(b) What is the weather condition in Coorg during the monsoons?

(c) Which is the best season for the tourists?

(d) Where are coffee estates situated in Coorg?

Answers:

(a) Coorg is home to evergreen rainforests, spices and coffee plantations.

(b) During monsoons, Coorg has heavy rains.

(c) Coorg’s weather is perfect from September till March for the tourists.

(d) In Coorg, coffee estates are tucked under trees.

 Passage-7: (Pages 90 & 91)

The fiercely independent people of Coorg are possible of Greek or Arabic descent. As one story goes, a part of Alexander’s army moved south along the coast and settled here when return became impractical. These people married amongst the locals and their culture is apparent in the martial traditions, marriage and religious rites, which are distinct from the Hindu mainstream. The theory of Arab origin draws support from the long, black coat with an embroidered waist-belt worn by the Kodavus. Known as kuppia, it resembles the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

Word-Meaning: Fiercely—very strongly, Descent—origin, Impractical—not possible, Locals–natives, All Culture—behavioural traditions, Apparent—evident, Martial—war-like, Rites—rituals, Distinct(here) different, Mainstream—main tradition, Embroidered—work done on it, Resembles—looks

Questions:

(a) From whom did the people of Coorg descend from?

(b) What is Kuffia?

(c)How does Coorg have a distinct culture?

(d) Why did a part of Alexander’s army decide to settle in Coorg?

Answers:

(a) It is believed that the people of Coorg are possible of Greek or Arabic descent.

(b) Kuffia is an embroidered waist-belt that is worn by the Arabs and the Kurds.

(c) The distinction is apparent in its martial tradition, marriage and religious rites.

 (d) They settled there because their return became impractical.

Passage-8: (Page 91)

Coorgi homes have a tradition of hospitality, and they are more than willing to recount numerous tales of valour related to their sons and fathers. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army, and the first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even now, Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence.

Word-Meaning: Hospitality—serving the guests well, Recount(here) narrate, Numerous—many, Tales—stories, Valour—bravery, Decorated—received the maximum awards, Permitted—allowed, Firearms—guns,

Questions:

(a) What are Coorgi homes known for?

(b) Which is one of the most decorated regiments in the Indian Army?

(c) How do we remember the first Chief of the Indian Army?

(d) How are Kodavus a distinct people in the country?

 Answers:

(a) Coorgi homes are known for their hospitality and tales of valour related to their members.

(b) The Coorg Regiment is one of the most decorated regiments in the Indian Army.

(c) General Cariappa, the first Chief of the Indian Army, was a Coorgi.

(d) Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence.

Passage-9: (Page 92)

The climb to the Brahmagiri hills brings you into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. A walk across the rope bridge leads to the sixty-four-acre island of Nisargadhama. Running into Buddhist monks from India’s largest Tibetan settlement, at nearby Bylakuppe, is a bonus. The monks, in red, ochre and yellow robes, are amongst the many surprises that wait to be discovered by visitors searching for the heart and soul of India, right here in Coorg.

Word-Meaning: Panoramic—a large view, Misty—full of mist, Landscape—scenery, Bonus—(here) extra reward, Monks(here) Buddist monks, Ochre—red and yellow colour, Robes—dresses,

Questions:

(a) Where can you have a panoramic view of the misty landscape of Coorg?

(b) How can you arrive at Nisargadhama?

(c) Where can you see India’s largest Buddhist settlement in Coorg?

(d) How are the robes of the monks different from other Indians?

Answers:

(a) We can have a panoramic view of the misty landscape of Coorg from the climb to the Brahmagiri hills.

(b) The walk across the rope bridge leads to the 64-acre island of Nisargadhama.

(c) The largest Buddhist settlement is at Bylakuppe in Coorg.

(d) The robes of the Buddhist monks are usually red, ochre and yellow colours.

 Read the extracts and answer the questions that follow.

Here are comprehension passage question and answer sets from the chapter ” Glimpses of India Part- II Coorg Class 10,” provided to deepen your understanding and help you prepare for exams.

1. Coorg or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to evergreen rainforests, spices and coffee plantations. Evergreen rainforests cover thirty per cent of this district. During the monsoons, it pours enough to keep many visitors away. The season of joy commences from September and continues till March. The weather is perfect, with some showers thrown in for good measure. The air breathes of invigorating coffee. Coffee estates and colonial bungalows stand tucked under tree canopies in prime corners.

(a) Why is the monsoon season not the best period to visit Coorg?

(b) What is the best period for visitors?

(c) Which is the smallest district of Karnataka?

(d) What are the special features of Coorg?

Ans. (a) In monsoons, it pours enough to keep the visitors away.

(b) September to March.

(c) Coorg or Kodagu.

(d) Evergreen rainforests, spices and coffee plantations.

2. Coorg regiment is one of the most decorated in the Indian Army, and the first Chief of the Indian Army, General Cariappa was a Coorgi. Even now, Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence.

(a) How is the Coorgi regiment decorated?

(b) What does the above information tell us about Corgis?

 (c) Who was the first Coorgi to become the chief of the Indian army?

(d) What is peculiar about their regiment?

Ans. (a) Maximum awards and medals have been bagged by them.

(b) They are full of valour and courage.

(c) General Cariappa was the first Coorgi to become the chief of the Indian army.

(d) Coorg regiment is the most decorated in the Indian army.

3. Coorgi homes have a tradition of hospitality, and they are more than willing to recount numerous tales of valour related to their sons and fathers. Coorg regiment is one of the most decorated in the Indian army, and the first Chief of the Indian army, General Cariappa, was a Coorgi. Even now, Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms IA without a licence. The river Kaveri obtains its water from the hills and forests of Coorg. Mahaseer —a large freshwater fish-abound in these waters. Kingfishers dive for their catch, while squirrels and langur drop partially eaten fruit for the mischief of enjoying the splash and the ripple effect in the clear water.

(a) What is famous about the Coorgie homes?

(b) Name the regiment that has received the maximum number of awards for bravery.

(c) Name the only people in India who are permitted to carry firearms without a licence.

(d) What kind of tales do Coorgi people like to narrate?

Or

(a) What is special about Kodavus?

(b) Who was General Cariappa?

(c) What kind of tradition does the Coolgis have?

(d) How do they entertain their guests?

Or

(a) What type of stories are the Coorgi people always ready to narrate?

(b) What is the special favour granted to the Coorgi people?

(c) What is the tradition in Coorgi homes?

(d) How is the Coorgi regiment decorated?

Ans. (a) The Coorgie homes are famous for their hospitality.

(b) Coorg regiment.

(c) Kodavus.

(d) They like to narrate tales of bravery and valour.

Or

(a) The Kodavus can move with firearms without a licence.

(b) General Cariappa was the first Chief of the Indian Army.

(c) Hospitality.

(d) By telling tales of valour.

Or

(a) Stories of bravery related to their sons and fathers.

(b) They are permitted to carry firearms without a licence.

(c) The tradition of hospitality.

(d) Maximum awards and medals have been bagged by them.

4. Midway between Mysore and the coastal town of Mangalore sits a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of God. This land of rolling hills is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures. Coorg or Kodagu, the smallest district of Karnataka, is home to evergreen rain forests, spices and coffee plantation. Evergreen rain forests cover thirty per cent of this district.

 (a) What does ‘piece of heaven’ refer to?

(b) Where is Coorg situated?

(c) What type of people inhabits this land of ‘rolling hills’?

(d) How much area of the district is covered by evergreen rainforests?

Ans. (a) Coorg.

(b) Midway between Mysore and the coastal town of Mangalore.

(c) Martial men and beautiful women.

(d) They cover thirty per cent area of the district.

5. The climb to the Brahmagiri hills brings you into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. A walk across the rope bridge leads to the sixty-four-acre island of Nisargadhama. Running into Buddhist monks from India’s largest Tibetan settlement, at nearby Bylakuppe, is a bonus

(a) Name the hills mentioned in the passage.

(b) What can one see from the hills?

(c) What is Nisargadhama?

(d) Where is the largest Tibetan settlement in India?

Ans. (a) Brahmagiri.

(b) Panoramic view of the entire misty landscape of Coorg.

(c) This is an island of Coorg.

 (d) The largest Tibetan settlement in India is Bylakupee in Coorg.

MAIN CHARACTERS OF THE STORY GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

The people of Coorg: The Coorgi people are distinct people. Their religious practices, marriages and traditions are distinct from the Hindu mainstream. According to one story, a part of Alexander’s army travelling the coast, settled here, as their return became impractical. So, they are believed to be of Greek origin. The Coorgi dress, a long, black coat with an embroidered waist-belt resembles the Kuffia worn by Arabs. So, some think that they are of Arabic origin.

VERY SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

Q.1. Where is Coorg situated?

Ans. Coorg is situated midway between Mysore and the coastal town of Mangalore.

Q.2. What are the people of Coorg a descent of?

 Ans. The people of Coorg are a descent of Greek and Arab people.

Q3. Which crops grow in Coorg in plenty?                     [H.B.S.E. March. 2017 (Set-A)]

Ans. Coffee and spices grow in Coorg in plenty.

 Q.4. What is the best time of the year to visit Coorg?

 Ans. The best time of the year to visit Coorg is between September and March.

Q.5. Why did a part of Alexander’s army settle here?

Ans. A part of Alexander army settled here because their return had become impractical.

Q.6. What is so similar between the Kodavus and the Arabs?

Ans. The long black coat with an embroidered waistbelt is so similar to the one worn by the Arabs.

Q.7. What kind of tales do the Coorg people tell their children?

 Ans. They tell them the stories of bravery of their sons and fathers.

Q.8  Who was the first chief of Indian Army?

 Ans. The first chief of Indian Army was General Cariappa.

Q.9. Which river flows through Coorg?

 Ans. The river Kaveri flows through Coorg.

 Q.10. Which hills are found therein Coorg?

Ans. The Brahmagiri hills are found therein Coorg.

 Q.11. What is the district headquarters of Coorg?

 Ans. Madikeri is the district headquarters of Coorg.

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

Check out these short answer type questions from the chapter ” Glimpses of India Part- II Coorg Class 10.” These question answer English sets are designed to offer a deeper understanding and help in exam preparation.

1. Coorgis are hospitable by nature. Explain.

Ans. Coorgis are a proud race of martial men and beautiful women. They are very hospitable and entertain their guests by relating stories of bravery of their sons and fathers.

2.Why are the people of Coorg known as descendants of the Arabs?

Ans. The theory of the people of Coorg as descendants of the Arabs draws support from the long, black coat with an embroidered waist-belt worn by the Kodavus known as kuppia. It resembles the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

3.Why is Coorg called the land of rolling hills?

Ans. Coorg is called the land of rolling hills because it has a lot of hills and is itself a hill station. The hills seem to roll down in a panoramic view.

4.Describe the natural beauty of Coorg.

Ans. Coorg is situated midway between Mysore and the coastal town of Mangalore in Karnataka state. It is a beautiful region of ‘rolling hills’ and lush green rainforests. It is famous for coffee, spices and wildlife.

5.Describe the wildlife of Coorg.

Ans. A large freshwater fish abound in these waters. Kingfishers dive for their catch. Squirrels and langurs drop partially eaten fruit W enjoy the splash and ripple effect. Elephants enjoy bathing in the river.

6.The people of Coorg have a tradition of courage and bravery. How has it been recognized in modern India?

Ans. Coorgis are a proud race of martial men and beautiful women. They are very hospitable and entertain their guests by relating stories of bravery of their sons and fathers. Coorg soldiers are brave. Coorg regiment is one of the most decorated ones in the Indian army. Corgies are the only people who are permitted to carry firearms without a licence.

7. What do you know about Bylakuppe’ as mentioned in the lesson, ‘Coorg’?

Ans. `Bylakuppe’ in Coorg has India’s largest Tibetan settlement.

8. What idea of Coorg do you from? What opportunities does Coorg offer to a tourist?

Or

Coorg is a tourist’s paradise. Discuss with reference to the extract from ‘Glimpses of India’.

Ans. Coorg is the smallest district of Karnataka, situated midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. It is a beautiful region of ‘rolling hills’ and lush green rainforests. It is famous for coffee, spices, and rain forests. It is also famous for hospitality, valour, wildlife and adventure sports.

9. What does the writer say about Coorg?

Ans. The writer says that Coorg is the smallest district of Karnataka. It is known as Kodagu also. Coorg lies between the coastal town of Mangalore and Mysore. It is a very beautiful place. The writer says that it must have come from the kingdom of God.

10. What is Coorg famous for? What is the best season to visit Coorg?

Ans. Coorg is famous for its coffee plantations, evergreen rainforests and spices Thirty per cent of its area is covered with the evergreen rainforests The best season to visit this place is from September to March. The air is full of coffee flavour.

11 What does the writer say shout the people of Coorg?

Ans. the write’ says that the people of Coorg are independent and brave. They are of Greek or Arabic descent. According to a story, a part of Alexander’s army did not return and was settled here. They married among the locals. This culture can be seen in the martial traditions, marnage and religious customs.

12. What supports the theory that the people of Coorg originated from the Arabs?

Ans. According to a theory, the people of Coorg originated from the Arabs. It is evident from the long, black coat worn by the people. It is like the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

13. What does the writer say about the bravery of the Coorgi people?

Ans. The writer says that the Coorgi people are brave people. Their tales of bravery are famous. The Coorg regiment is one of the most decorated in the Indian Army. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even today, the Kodavus are the only people in India who are allowed to carry firearms without a licence.

Q14. Describe the geographical location of Coorg.

Ans. Coorg or Kadagu is the smallest district in Karnataka. It lies between Mysore and the coastal town of Mangalore. This piece of heaven may also be called the land of rolling hills. It is the home of evergreen rainforests, spices and coffee plantations. During the monsoons, Coorg has a lot of rains.

Q15. Describe the people and culture of Coorg.

Ans. Coorg is inhabited by a proud race of martial men, beautiful women and wild creatures. Coorgi homes have a tradition of hospitality. There are many tales of valour related to the people of Coorg. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army. General Cariappa, the first Chief of the Indian Army, was a Coorgi. Kodavus are the only people in India permitted to carry firearms without a licence.

Q16.Describe the climate, birds and animals of Coorg.

Ans. During the monsoons, Coorg has a lot of rains. It pours enough to keep many tourists away. The best tourist season starts from September and continues till March. The very air of Coorg smells of Coffee. Kingfishers, squirrels, langurs, wild elephants, bees and butterflies abound in the rainforests of Coorg.

Q17.Describe the possible descent of the people of Coorg.

Ans. The people of Coorg, their rituals and traditions are quite different from the Hindu mainstream. According to one story. a part of Alexander’s army travelling the coast, settled here as their return became impractical. So, the are believed to be of Greek origin. The Coorgi dress, a long, black coat with an embroidered waist-belt resembles the Kuffia worn by the Arabs: So, some think that they are of Arabic origin.

Q18. How has the tradition of courage and bravery been recognised in modern India? Give examples from the text.

Ans. The people of Coorg are known for I being fiercely independent, brave and courageous. There are numerous tales of valour connected with the people of Coorg. The Coorg Regiment is one of the most decorated regiments in the Indian Army. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. The Coorgis are the only people in India who are permitted to carry firearms without a licence.

Q19. Describe the origin of Kaveri and the area around it.

Ans. The river, Kaveri, originates from the hills and forests of Coorg. Mahaseer a large freshwater fish abound in these waters. Kingfishers dive for their catch. The squirrels and langurs drop half-eaten fruit for the mischief of enjoying the splash and ripples in the clear water. A walk across the bridge leads to the sixty-four-acre island of Nisargadatta.

Q20. How do the most laidback individuals become the life of high-energy adventures in Coorg?

Ans. Coorg offers many outdoor high-energy adventures. Even the most laidback individuals become converts to the life of high-energy adventures. They enjoy river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking. Numerous walking trails in Coorg are a favourite with trekkers.

Q21. Where and how can we have a panoramic view of the misty landscape of Coorg from?

Ans. The tourists are advised not to miss a climb to the Brahmagiri hills. The climb to the Brahmagiri hills gives you a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. Then you can walk across the rope bridge. It will lead you to the sixty-four-acre island of Nisargadhama.

Q22. Describe the largest Buddhist settlement in Coorg.

Ans. Below the rolling hills lie the largest Tibetan settlement in India in Coorg. The Buddhist temple at Bylakuppe is famous for its grandeur and beauty. The monks in their red, ochre and yellow robes represent the heart and soul of India, right here in Coorg.

LONG ANSWER TYPE QUESTIONS GLIMPSES OF INDIA PART-II COORG

Explore our Long Answer Type Questions from the chapter ” Glimpses of India Part- II Coorg Class 10.” This question’s English collection is intended to deepen your understanding of the chapter and assist in exam preparation.

Q.1. Where is Coorg situated? What is it famous for?   [H.B.S.E. March. 2017 (Set-B)]

Ans. Coorg is the smallest district of Karnataka. It is known as Kodagu also. Coorg lies between the coastal town of Mangalore and Mysore. It is a very beautiful place. The writer says that it must have come from the kingdom of God. Coorg is famous for its coffee plantations, evergreen rainforests and spices. Thirty per cent of its area is covered with the evergreen rainforests. The best season to visit this place is from September to March. The air is full of coffee flavour.

Q.2. What does the author say about the people of Coorg?

Ans. The writer says that the people of Coorg are independent and brave. They are of Greek or Arabic descent. According to a story, a part of Alexander’s army did not return and was settled here. They married among the locals. This culture can be seen in the martial traditions, marriage and religious customs. According to another theory Coorg people originated from the Arabs. It is evident from the long, black coat worn by the people. It is like the kuffia worn by the Arabs and the Kurds. Coorgi homes haves tradition of hospitality. They are brave people. Their tales of bravery are famous. The Coorg Regiment is one of the most decorated in the Indian Army. The first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi. Even today, the Kodavus are the only people in India who are allowed to carry firearms without a licence.

Q.3. What does the writer say about the natural beauty of Coorg?

Ans. Coorg is situated in Karnataka midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. It looks like a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of God. This is a land of rolling hills. It is a home of evergreen rainforests, spices and coffee plantations. Evergreen forests cover thirty per cent of Coorg district. The river Kaveri flows through Coorg. Big elephants are also found here. Birds, bees and butterflies are there to give the visitors company. The climb to the Brahmagiri hills brings (the visitors) into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. It is said that the people searching for the heart and soul of India visit Coorg.

Q4. Describe the physical and geographical features of Coorg.

Ans. Coorg is a piece of heaven that must have drifted from the Kingdom of God. This is a land of rolling hills inhabited by a proud race of martial men, beautiful women, coffee and wild elephants. Coorg or Kodagu is the smallest district of Karnataka. It is home to evergreen forests, spices and coffee plantation. This beautiful region of rolling hills, rainforests and mist lies between Mysore and the coastal town of Mangalore. Rainforests dominate the physical feature of Coorg. They cover more than thirty per cent of this district. It rains heavily during the monsoons. The most ideal season for the tourists starts in September and ends in March. The river Kaveri obtains its water from the hills and rainforests of Coorg. The region abounds in wild elephants and langurs besides a lot of birds, bees and butterflies. The Brahmagiri hills provide a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. The sixty-four-acre island of Nisargadhama is a little paradise for the tourists.

Q5. What are popular theories regarding the descent of the people of Coorg?

Ans. Coorgi people are distinct people. Their religious practices, marriages and traditions are distinct from the Hindu mainstream. There are two theories regarding the descent of the Coorgi people. It is believed that perhaps they are of Greek or Arabic descent. According to one theory, a part of Alexander’s army moved south along the coast. Their return became impractical. These people settled down there. They married amongst the locals. Another theory gives their descent to the Arabs. The theory of Arab origin draws support from their dress which resembles the traditional Arabic dress. Their long, black coat with an embroidered waist-belt worn by the Kodavus, known as Kuppia, resembles the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

Q6. Describe the rainforests, the river Kaveri and coffee plantations in Coorg.

Ans. Coorg is a land of rolling hills and rainforests. The rainforests dominate the landscape of Coorg. They cover over thirty per cent of Coorg. The rainforests have a lot of rains during the monsoons. The ideal tourists season starts from September and ends in March. The hills and rainforests are the sources of the river Kaveri. Mahaseer, a large freshwater fish, abound in Kaveri waters. The forests of Coorg have a rich flora and fauna. Birds, bees, butterflies, Malabar squirrels, langurs and wild elephants find their shelter in the rainforests of Coorg. The very air of Coorg smells of fresh coffee. Coffee estates and colonial buildings are scattered all around amid the rolling hills.

Q7. Why does the author call Coorg apiece of heaven’ that must have drifted from the kingdom of God?

Ans. Coorg is among the most beautiful regions of India. The author rightly calls it ‘a piece of heaven’ that must have drifted from the kingdom of God. This land of rolling hills it is also the home of beautiful rain-forests. The rainforests cover more than thirty per cent of Coorg. The evergreen rain forests have a rich flora and fauna. The very air of Coorg breathes of fresh coffee. The beautiful sprawling coffee estates are dotted with colonial bungalows. The river Kaveri obtains its water from the hills and rainforests of Coorg. Kingfishers dive for Mahaseer, a large freshwater fish in these waters. Squirrels and langurs drop partially eaten fruit into the clear water. Elephants enjoy being bathed and scrubbed in the Kaveri by their mahouts. The climb to the Brahmagiri hills gives you a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg. The sixty-four-acre island of Nisargadhama is a little paradise for tourists. So are the temples and Buddhist monks wearing red, ochre and yellow robes? All of them represent the heart and soul of India.