A Triumph of Surgery- Important Extra Questions Short Answer Type

By | October 17, 2020

Download A Triumph of Surgery work sheet pdf and other study material as the lesson A Triumph of Surgery is well explained through Introduction, Message from A Triumph of Surgery, A Triumph of Surgery theme, Title, Characters of the chapter A Triumph of Surgery, Summary in English of A Triumph of Surgery, Summary in Hindi of the chapter A Triumph of Surgery, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, A Triumph of Surgery questions and answers, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs in the lesson A Triumph of Surgery and much more absolutely free.

A Triumph of Surgery

By James Herriot

Short Answer Type Important Questions

Answer the following questions in 30-40 words:

1. What makes you know that Mrs Humphrey was a rich lady?

 Ans. Mrs Humphrey was a wealthy lady as she had many servants and maids also had a pet. She used to feed her pet with a lot of dishes, sweets and snacks. Moreover, she had a separate room and wardrobe for her pet. All these things show that she was a rich lady.

2. Why did Mrs Humphrey call the doctor?

Or

Why did Mrs Humphrey take Tricky to the doctor?

 Ans. Tricky was not eating anything for the past few days. He had refused even dishes and had bouts of vomiting. Moreover, he was spending his time lying on a rug; panting-He was not going for walks. All these symptoms forced Mrs Humphrey to visit the doctor.

3. How does Dr Herriot treat Tricky?

 Ans. Dr Herriot cut down Trick’s food and made him exercise. For the first three days jibs not give him food but only water. He did not give any medicinal treatment but made him all day with the dogs. He discovered the joys of being bowled over, tramped on and sq He enjoyed a lot along with his recovery.

4. Why were the household dogs not interested in Tricky initially?

Ans. Tricky was a newcomer in the house. Moreover, Tricky was very lethargic to play with them He was not comfortable there. But after a few days, Tricky started enjoying with them. He discovered the joys of being bowled over, tramped on and squashed every few minutes. He became an accepted member of the gang,

5. Why was Dr Herriot confident that Tricky will be in hospital soon?

 Ans. Tricky was tottering slowly in the house. He was not eating anything, not even his favourite dishes and besides, he had bouts of vomiting. Dr Herriot was sure that if his food was not cut down and more exercise was not given to him, he would be really ill soon.

6. Why was the entire staff of Mrs Humphrey at work while Tricky was going to the hospital?

Ans. Tricky was Mrs Humphrey’s beloved dog, and when he was going to the hospital, the entire staff got to work. His day and night beds, favourite cushions, toys and rubber rings, and food bowls were loaded into the narrator’s car by them.

7. What was the cause of Trick’s ailment?

Or

 What was the main cause of `Trick’s ill-health’?

 Ans. Tricky was overfed by Mrs Humphrey. He became hugely fat and inactive. He was pampered with a lot of cream cakes, chocolates and Hotlinks. This was the main cause of his illness.

8. Why did Mr Herriot ask Mrs Humphrey to admit Tricky in a hospital?

 Ans. Dr Herriot asked Mrs Humphrey to admit Tricky in a hospital because instead of cutting down upon his food and making him exercise, she was pampering him.

9. Why did Mrs Humphrey treat Tricky in a special way?

 Ans. Mrs Humphrey was an extremely rich lady but was foolishly indulgent in pampering her dog, Tricky. She served him with cream cakes, chocolates and cod-liver oil. She did so because she treated Tricky like her son.

10. Why was Dr Herriot worried about Tricky?

Ans. Dr Herriot was worried about Tricky because he had become hugely fat and inactive. He suggested to Mrs Humphrey to cut down his food and give him some exercise but she was reluctant to do so.

11. Why was Tricky sent to the hospital?

 Ans. Tricky had become sluggish as he had grown so fast that it became difficult for him to walk. He started panting all the time, kept on vomiting and stopped eating. He seemed very ill so he was hospitalized.

Q.12. What was Mrs Pumphrey’s reaction when Tricki showed little enthusiasm for exertion?

Ans. She was shocked and worried. She thought that Tricki was seriously ill. She thought that he had been suffering from malnutrition.

13. What did she do to bring him back to normal health? Was she successful?

Ans. To bring Tricki to normal health she started giving him a beer and cod-liver oil. She also gave him a bowl of Horlicks at night to make him sleep. But she was not successful because all these things put an adverse effect on the little dog.

14. What was Mr Herriot’s strict advice? Did Mrs Pumphrey heed his advice? What excuses did she make?

Ans. Mr Herriot’s strict advice was to cut down on the sweet things and to give him plenty of exercises. But Mrs Pumphrey did not heed this advice. She thought Tricki was weak. So she was giving him cream cakes and chocolates. Tricki had very little exercise because the gardener was unwell.

15. Why did Mrs Purnphrey make a frantic call to Mr Herriot?

Ans. Mrs Pumphrey made a frantic call to Mr Herriot because Tricki was seriously ill. He ate no food. He refused even his favourite dishes. He had bouts of vomiting. He liked to do nothing.

16. Describe the `parting scene’ between Tricki and Mrs Pumphrey’s household.

Ans. Mrs Pumphrey was wailing. The entire staff was roused. The maids rushed in and out bringing his beds and bowls to the doctor’s car. When the doctor drove the car away everybody in the house was in tears.

17. “I think I know a cure for you.” What was the `cure’?

Ans. It was the cure to control Tricki’s diet. He did not give any food to Tricki for two days. He gave him a lot of water to drink. He gave him no medicine. He gave him a lot of exercises and this all made Tricki very active.

18. The household dogs at the surgery rejected Tricki as “uninteresting objects.” Why?

Ans. At the surgery the household dogs surrounded Tricki. He looked at them with dull eyes. The other dogs sniffed him but he did not give any response. So they found him as an uninteresting object and rejected him.

Q.19. How did he become an accepted member of the gang and start enjoying the company of the other dogs?

Ans. After two or three days Tricki’s health began to improve rapidly. He started mixing-up with other dogs. He enjoyed playing different games with the other dogs. In this way, he became an accepted member of the gang. He enjoyed their company.

20. Describe the small dog Tricki.

Ans. Tricki was a small dog of a rich lady Mrs Pumphrey. She loved him too much. Because of overfeeding, he looked like a bloated sausage. He had become hugely fat. He had bloodshot and rheumy eyes.

21. What did Mrs Pumphrey think her dog suffer from? How did she try to help him?

Ans. Mrs Pumphrey’s dog Tricki was dull and listless. She thought that he suffered from malnutrition. So she gave him malt and cod-liver oil between meals. She gave him a bowl of Horlicks at night.

22. What was the real disease that Tricki was suffering from?

Ans. Actually, Tricki had not any physical disease. He had a vomiting problem because of over-feeding. He was lazy because he did not have any physical exercise.

23. What was Mrs Pumphrey’s reaction when the doctor said that Tricki must be taken to the hospital for a fortnight?

Ans. Hearing this from the doctor’s mouth she almost swooned. She was sure that Tricki would pine and die if he did not see her every day.

24. How did the gang of the household dogs accept Tricki as their member?

Ans.  After two or three days Tricki mixed-up with the household dogs. He had a lot of fun and exercise there. He ran about with the dogs. He enjoyed being bowled over, tramped on and squashed. Thus they accepted him as their member.

  Q.25. How did Tricky treat his mistress when she went to collect him? (

Ans. When Tricki saw his mistress, he took off from Mr Herriot’s arms. He took a tremendous leap. He sailed into Mrs Pumphrey’s lap. He swarmed over her. He licked her face and barked.

26. Why was Mr Herriot shocked at Tricki’s appearance? [H.B.S.E. March. 2017 (Set-01)]

 Ans. Tricki had become hugely fat. He looked like a bloated sausage. His eyes were bloodshot and rheumy. His tongue lolled from his jaws. So Mr Herriot was shocked at Tricki’s appearance.

Q27. Why was Dr Herriot really worried about Tricki?

Ans. When Dr Herriot saw Tricki with his mistress, he was really worried. He was shocked at his appearance. The dog had become hugely fat. His eyes were bloodshot and rheumy. His tongue lolled from his jaws. Naturally, the miserable condition of the dog made him really worried.

Q28. What special diet did Mrs Pumphrey give to build Tricki up?

Ans. Mrs Pumphrey found that Tricki had become listless. He seemed to have no energy. She thought he must be suffering from malnutrition. She decided to give some little special diet between meals to build him up. She gave him some malt, cod-liver oil and a bowl of Horlicks at night. She couldn’t refuse cakes and chocolates to Tricki even after being advised to cut down on the sweet things.

Q29. What was the only fault of Tricki as diagnosed by Dr Herriot?

Ans. Dr Herriot knew that overindulgence and pampering of Tricki’s mistress, Mrs Pumphrey created problems for him. The only fault of Tricki was his greed for food. He had never known to refuse food. Overfeeding and not giving him proper exercise made him hugely fat and dull.

Q30. Why did Dr Herriot try to sound severe when he gave strict instructions to Mrs Pumphrey about Tricki?

Ans. Dr Herriot knew the real cause of Tricki’s problems. He found that the only fault of Tricki was his greed for food. So, he gave strict instructions to Tricki’s mistress, Mrs Pumphrey. He asked her to cut his food right down. He also recommended giving him more exercise and keeping him on a very strict diet.

Q31. What plans did Dr Herriot make to get Tricki out of the house?

Ans. Dr James Herriot realised that as long as Tricki was with Mrs Pumphrey, he would be miserable. He suggested to her that Tricki must be hospitalised for a fortnight. He would be under his observation. The lady almost fainted on hearing this, but Dr Herriot took a firm line. He insisted that the dog was ill and it was the only way of saving him.

Q32. How did Mrs Pumphrey react when she heard from the doctor that Tricki needed to be hospitalised for a fortnight?

Ans. When Dr Herriot informed Mrs Pumphrey that Tricki was to be kept under his Supervision, Mrs Pumphrey almost fainted on hearing this. It was extremely difficult for her to be away from her pampered pet for a fortnight. She agreed only after Dr Herriot told her that that was the only way of saving Tricki.

Q33. How was Tricki treated at the surgery?

Ans. Dr Herriot gave no medical treatment to Tricki. He realised that the only problem of Tricki was his greed for food. For two days, he kept an eye on him. He gave him no food but plenty of water. He made up a bed for him in a warm loose box next to where other dogs slept.

Q34. Describe the gradual progress of Tricki at the surgery.

Ans. Tricki’s main problem was his greed for food. For two days, Dr Herriot gave no food but plenty of water to the dog. On the first day, Tricki lay motionless on the carpet. On the second day, he started showing some interest in his surroundings. On the third day, he began to whimper when he heard the dogs in the yard. From then on, his progress was rapid. He started for his share of food and hunting rats at night.

Q35. How did the word ‘convalescing’ affect Tricki’s mistress, Mrs Pumphrey?

Ans. The moment Mrs Pumphrey heard that Tricki was out of danger and convalescing, she was excited. She started bringing fresh eggs, two dozen at a time, to build up his strength. Wine and brandy were given to enrich Tricki’s blood. For a few nights, brandy was rolled around, inhaled and reverently drunk.

Q36. Why was Dr Herriot tempted to keep Tricki on as a permanent guest?

Ans. Tricki was a pampered dog and his mistress, Mrs Pumphrey was an overindulgent lady. For a happy period, Dr Herriot and his partner had two eggs each for breakfast. Then there was a liberal inflow of wine and brandy. They were days of deep content for him. He was naturally tempted to keep Tricki on as a permanent guest.

Q37. What excuses did Mrs Pumphrey give for not following Dr Herriot’s advice? What was the effect of ignorance?

Ans. Dr Herriot knew that the only fault of Tricki was his greed for food. Mrs Pumphrey was an indulgent mistress and pampered Tricki with malt, cod-liver oil and bowls of Horlicks. Dr Herriot had advised her to cut down on sweets and give him some exercise. Tricki was to be kept on a very strict diet. Mrs Pumphrey told the doctor that it was very difficult. The result of ignoring the doctor’s advice was disastrous. Tricki lost his appetite and lay motionless on the carpet. He vomited again and again.

Q38. Why did Tricki become an uninteresting object for other dogs at the surgery?

Ans. Tricki was to be hospitalised for a fortnight. The pathetic little dog was gasping for breath. At the surgery, the household dogs surged around Dr Herriot. Tricki looked down at the noisy dogs with dull eyes helplessly. He lay motionless on the carpet. The other dogs circled around him sniffing for a few seconds. They decided that Tricki was an uninteresting object for them. Therefore, they ignored him.

Q39. How did Mrs Pumphrey and her servants behave when Tricki was being taken away to surgery?

Ans. Dr Herriot had advised that Tricki must be hospitalised under his observation for a fortnight. When the dog was being sent away to the surgery, the whole staff was roused. The maids rushed in and out. They were busy in bringing Tricki’s day-bed, night-bed, cushions, toys, breakfast bowl, lunch bowl, etc. When he was departing, everybody was in tears. The overindulgent mistress, Mrs Pumphrey gave a cry in desperation.

Q40. How was Tricki accepted as a member of the gang and the other dogs started enjoying his company?

Ans. Tricki was out of danger. He started taking interest in his surroundings. On the third day, Joe, the greyhound and other dogs surrounded him. They rolled him over and inspected him. Tricki followed them to the garden. He was running and rolling down in their company. Now he was accepted as a member of the gang.

Q41. Do you think that Dr Herriot was a sensible, practical and clever person? How?

Ans. Yes, Dr Herriot was a pragmatic person. He was sensible enough to recognise Tricki’s greed for food. He was highly practical. He knew that it was difficult for Mrs Pumphrey to part with the dog. So, he advised her that Tricki must be hospitalised under his supervision for a fortnight. It was necessary to save him. He was a clever person and was tempted to keep Tricki on as a permanent guest. Actually, he was enjoying the best of both the worlds.

Q42. Wasn’t Mrs Pumphrey an overindulgent but silly and impractical mistress?

 Ans. Yes, Mrs Pumphrey was fabulously rich. She could afford to be overindulgent towards her favourite pet dog, Tricki. The dog was pampered like a spoiled child. She was silly enough to provide cushions, toys, day-bed, night-bed, unnecessary items like, malt, cod-liver oil, Horlicks, wine and brandy which are not available even to human beings. Her impractical nature led to overfeeding of Tricki. He grew hugely fat, listless and dull.

Want to Read More Check Below:-

A Triumph of Surgery- About the Author & Introduction

A Triumph of Surgery- Theme & Characters of the Chapter

A Triumph of Surgery- Important Word-Meanings of difficult words & Vocabulary

A Triumph of Surgery- Multiple Choice Questions in Quiz

A Triumph of Surgery- Summary in Hindi – Full Text

A Triumph of Surgery- Extract Based comprehension test Questions

A Triumph of Surgery- Important Extra Questions Short Answer Type

A Triumph of Surgery- Important Extra Questions Long Answer Type

One thought on “A Triumph of Surgery- Important Extra Questions Short Answer Type

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.