The ozone layer depletion is on its peak. This passage is all about the ozone layer and the ozone layer restricts. Go through this and learn the truth. Reading Skills get sharpened by unseen passage reading comprehension test. We provide reading comprehension exercises with answers. Go through reading comprehension passages with multiple choice questions will help you in reading comprehension questions. We provide simple comprehension passages with questions and answers which have value based questions. These unseen comprehension passages are really helpful to all. Go through this reading comprehension pdf and reading passage worksheets to learn English.
The Ozone Layer
Read the passage carefully and answer the questions that follow:
It’s becoming very dangerous to sit in the sun. If you have a fashionable suntan, it doesn’t necessarily mean that you have lots of outdoor activities – but it does mean that you’re in greater danger of getting skin cancer and cataracts.
The ozone layer, which protects us from the sun’s dangerous ultraviolet rays, is progressively deteriorating. In February 1992, a scientific report said that people in Canada, Northern Europe and Russia were in serious danger.
In 1985, the news of the destruction of the ozone layer in the South Pole alarmed people in the Southern Hemisphere. In Australia, there are now three times more cases of skin cancer than in the past. In New Zealand, teachers tell school children to wear hats and not to sit in the sun. What causes the destruction of the ozone layer? Mostly chlorofluorocarbons (CFCs), Aerosol sprays, refrigerators, air conditioners, as well as industrial chemicals, send chlorofluorocarbons into the atmosphere.
Governments are now trying very hard to forbid CFCs, but it will be expensive and difficult to do so. Alter the first ozone alarm in the Southern Hemisphere, ecologists all over the world asked governments to take strict measures immediately. Some governments did, but not soon enough. Other countries believe that they have other problems which are more important. Now stricter measures are going to be taken, but already a lot of damage has been done.
On the basis of your reading of the above passage, choose the correct option from the ones given. Write the correct option In your answer sheet:
(a) _____________ dangerous to the skin.
(i) The ozone Layer is (ii) The atmosphere is
(iii) Ultraviolet rays are (iv) The sand storm is
(b) CFCs are caused by _____________
(i) governments (ii) ecologists
(iii) aerosol sprays and industries (iv) archaeologists
(c) Australia _______________
(i) is taking measures
(ii) refuses to sell aerosol sprays
(iii) is not concerned by this problem
(iv) has more important problems to deal with
(d) Fashionable suntan may
(i) make you look dark .
(ii) cause skin cancer and cataract
(iii) make you look beautiful
(iv) not be acceptable to all
(e) The passage is intended to be _____________
(i) amusing (ii) informative
(iii) funny (iv) witty
(f) The author is not very ______________
(i) clear (ii) hopeless
(iii) hopeful (iv) offensive
(g) The word ‘deteriorate’ in the passage means _____________
(i) to become healthy (ii) to become worse
(iii) To become strong (iv) to become healthy and strong
(a) (iii) (b) (iii)
(c) (iii) (d) (i)
(e) (ii) (f) (iii)
More Comprehension Pasages:-
This passage is a great happiness article including happiness meaning. This happiness essay is a perfect happiness definition which gives happiness tips.
This passage is all about truth meaning. This truth essay gives perfect truth definition including some truth questions.
This passage is a perfect positive thinking article including positive thinking definition. This positive thinking essay includes some positive thinking examples because positive thinking effects are immense. Positive thinking habits can change your mind.
This passage is all about tsunami causes including exactly tsunami meaning. This tsunami essay describes tsunami facts and tsunami effects. Tsunami earthquake is devastating. Go through this tsunami history.
This passage describes convention meaning with some convention examples. Try to find a convention centre for a convention event.
This passage describes crash dieting meaning which is crash dieting for weight loss. You will know crash dieting works through this passage.
This passage describes Chinese culture facts including Chinese culture food and Chinese culture for kids. Through this Chinese culture essay, you will learn Chinese cultural history. Go through this Chinese culture article.
This passage is a fine junk food essay which describes junk food meaning and gives junk food definition. This junk food article tells the junk food diet and junk food effects. This junk food speech covers full junk food topic including junk food types and junk food facts.