Wind-Important Extra Questions- Short Answer Type

By | August 12, 2020

This is the best Poem about Wind Edumantra has tried to explain it well through wind analysis, wind Introduction, wind poem Message, Theme, Title, wind Characters, beehive wind poem Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, wind Long answers, wind Short answers, wind Very short Answers, wind MCQs and much more.

WIND

                                   By- Subramanian Bharati

Short Answer Type Questions  (30 to 40 words)

1. Give in brief the central idea of the poem ‘Wind’.

Ans. The central idea of the poem is that nobody cares for the weak. Even gods help the strong. Therefore, we should not pray for mercy or help. We should make ourselves strong. If we are strong, everybody will like to be friends with us.

2. What lesson can we learn from the action of the wind on the tire?

Ans. If the fire is weak, the wind blows it out. If the fire is strong, the wind adds more power to it. It makes it roar and flourish. Therefore, we should make ourselves strong. If we are weak, everybody will harm us. If we are strong, everybody will like to be friends with us. Even the gods help those who are strong. They pay no attention to the prayers of the weak

3. How does the wind poke fun at weaklings?

Ans. Weaklings pray to the wind to come softly. They pray to the wind god not to break the shutters of their windows. But the wind god does not listen to their prayers. Rather he pokes fun at them. He blows down their houses. He breaks their doors. He breaks their bodies, their lives and even their hearts. He crushes them badly.

Q4. Why does the poet plead with the wind to blow softly?

Ans: When the wind blows softly, it is harmless and enjoyable but when it blows fiercely, it wreaks havoc. Therefore, the poet wants the wind to be gentle and soft.

 Q5. What kind of destruction is caused by the violent wind?

 Or

What are the things that the wind does in the first stanza? (Textual)

Ans: When the wind blows violently, it destroys everything. It breaks the window shutters, scatters papers around, makes the books fall down, tears their pages and brings about the heavy downpour.

Q6. Explain the line: You brought rain again”.

Or

How does the wind bring rain?

 Ans: The line highlights the fact that the wind brings rain. He blows the vapour-laden clouds around and causes them to make rain. Sometimes the rain brought about by the wind also causes damage.

 Q7. How does the wind make fun of the weaklings?

Ans: The strong wind uses his destructive power to harm weak persons and delicate things. Without showing any mercy or sympathy, he crushes weak houses, crumbling doors, and even human lives and hearts. By moving violently and destroying the weak, he seems to make fun of their helplessness.

 Q8. What does the poet say the wind god winnows? (Textual)

Ans: The poet states that the wind god winnows because it is nature’s way of rejecting the frail and unhealthy objects. In a way, the wind god separates the weak from the strong like the chaff is separated from the grain. The wind god is the winnower, the wind as the winnowing fan and the weak men are the grain.

 Q9. What does the poet think of the wind god’s attitude to the requests of people?

Ans: The poet believes that the wind god is indifferent to the requests of people. Even though people request him to blow gently, he does not pay any heed to their pleas. He is defiant and does not care about the wishes of people. It means that the intensity of the wind is beyond human control.

Q10. What should people do to avoid the destruction caused by the strong winds?

Or

Why should people build strong houses and strong doors?

Ans: To avoid the destruction caused by the strong wind, it is essential that people construct solid, sturdy houses with firm strong doors. The buildings should be able to resist the attack of the violent wind.

Q11. What does the wind symbolize in this poem?

Ans: The poet converts the natural force, wind, into a symbol in the context of human life. The destructive wind symbolizes the hardships, problems and obstructions in the life of people. Just as buildings have to face strong winds, people have to encounter difficulties and obstacles in life.

Q12. Why does the poet want people to have firm bodies and strong hearts?

Ans: In life, people have to encounter the winds of hardships, unfavourable circumstances, and big obstacles. If people are infirm, unhealthy, and weak-willed, they will be defeated by these difficulties. But, if they are physically strong and mentally confident, they can resist all the hardships boldly and successfully.

Q13. What is the impact of the wind on weak fires and strong fires?

Ans: Weak fires are powerless and helpless against the force of winds and are easily extinguished. But the strong fires when fanned by the wind, rage more furiously and burn with a thundering roar.

Q14. What should we do to make friends with the wind? (Textual)

Ans: As friendship exists and thrives among equals, we can befriend the wind only by becoming as strong and forceful as he is. If we are physically and mentally strong, we can embrace it as a friend without being afraid of its fury.

Q15. Why does the poet remark that the friendship of wind is good?

Ans: The poet remarks that the friendship of wind is good because the wind has both kind and wicked aspects. If we are weak, its destructive force causes havoc. But if we are strong, we may harness its power and use it for constructive purposes. As a friend, the wind works for the benefit of mankind.

Q16. What do the last four lines of the poem mean to you? (Textual)

Ans: The last four lines of the poem carry an important message about it- e benefits of strength. Strong people come out stronger in the face of difficulties and challenges, just like the strong fires burn brighter when harsh winds blow. Thus even the trying situations become friendly for strong people.

Q17. Briefly describe the central idea of the poem.

 Ans: The poem “Wind” motivates us to face challenges of life with grit and determination. It inspires us to face all the hardships of life with courage. Representing the turmoil and troubles of life, the strong wind teaches us the value of unshakeable determination.

 Q18. What can wind do if it becomes our friend?

Ans: Wind can teach us positive qualities just like our good friends do. Its strength can teach us to be tough and determined in difficult times and its force can teach us to face obstacles bravely.

Q19. What does the wind God winnows?

Ans. The wind God winnows all the things available at home. The windbreaks and crushes weak houses, doors, rafters, wood, human beings and lives. The wind God windows and crushes all the weak things.

Q20. What should we do to make friend with the wind?                                                                       

Ans. The poet suggests that we should build strong houses and fix the doors firmly to make friends with the wind. Moreover, we should make ourselves mentally and physically strong enough to face the difficulties in life.

Q21. How does the poet describe the wind in the poem ‘Wind’?

Ans. In the poem, the poet describes the destructive and constructive forms of the wind. The wind destroys and crushes the weak and makes the strong more strong.

Q22. How does the wind behave with stronger fires?

Ans. It behaves like a friend with strong ones. It cannot destroy them. So it accepts their might and stops troubling them. Rather, it increases their strength by contributing its own.

Q23. How does the wind behave with weak things and persons?

Ans. The wind does not like weak things and persons. It does not behave in a friendly way with them. It destroys the weak things as it does with the crumbling houses, doors etc.

Q24. How does the wind become the cause of rain?

Ans. The wind sometimes becomes violent and appears to be a storm. It brings clouds with it from distant lands. There is no need to say that clouds bring rain. It is a universal truth and scientific fact that clouds bring rain from the blue sky.

Q25. What does the poet ask us to do?

Ans. The poet wants us to realise the true nature and power of the wind. He advises us to build strong houses. The doors must be closed firmly. Weak hearts will never succeed. Let us make our heart and body strong and steadfast. The wind god does not harm strength and steadfastness but even support them.

Q26. Why should the earthly people build strong houses?

Ans. They should build strong houses so that they may not be damaged by the wind. They should be strong enough to endure violent winds and become a challenge to the potent wind.

Q27. Whom does the poet praise and why?

Ans. The poet praises the wind. He has accepted the power of wind, which stands for hardships in our life. If we want to be successful in life, we must have a strong body and heart. Only strong people can face challenges in life.

Q28. How does the poet speak to the wind—in anger or with humour? You must also have seen or heard of the wind “crumbling lives”. What is your response to this? Is it like the poet’s response?

Ans. The poet speaks to the wind with humour. I opine that the poet’s behaviour is pertinent and I have also seen the wind devastating the property mercilessly. The poet invites the wind to attack him and intends to prepare himself for the attack.

Q29. What does the wind do with the books?

Ans. The wind tears the pages off and throws them down from the bookshelf. The potent (powerful) wind scatters the books and sheets of paper on the floor. It disturbs everything.

Q30. What is the central idea of the poem, ‘Wind’?

Ans. The poet advises us to be strong in mind and body. The wind will be our friend when we are strong. Here the wind represents the difficulties and challenges we face in our life. Therefore, we should face them boldly.

Q31. Why and how does the wind blow out weak fires? Who roars and flourish?

Ans. The god of wind is against any and every shaky and weak thing. Our heart should be fired with determination and strength. Weak fires and weaklings are flown out. Only the strong roar and flourish. His friendship is well rewarding. Let us praise the wind, the symbol of power and strength.

Want to Read More Check Below:-

Wind- Introduction

Wind- Theme, Title & Literary Devices

Wind- Rhyme Scheme, Poetic Devices & Value Points

Wind- Useful Expressions & Paraphrasing

Wind- Vocabulary & Word Meanings

Wind-Short & Detailed Summary

Wind- Summary in Hindi & Message

Wind- Extract Based comprehension test Questions

Wind- Passages for Comprehension

Wind- Multiple Choice Questions in Quiz

Wind-Important Extra Questions- Very Short Answer Type

Wind-Important Extra Questions- Long Answer Type

Wind- Quick Review of the Poem

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.