Reach for the Top Part-I- Quick Review of the Chapter

By | August 13, 2020

Reach for the Top is well explained through Reach for the Top Introduction, Message, Theme of Reach for the Top, Title, Characters of Reach for the Top, Reach for the Top Story Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings of Reach for the Top chapter, Complete lesson in Hindi Reach for the Top, Extracts in chapter Reach for the Top, Long answers of Reach for the Top, Short answers, Very short Answers, MCQs of Reach for the Topand much more.

REACH FOR THE TOP

By- Santosh Yadav

QUICK REVIEW OF THE CHAPTER


1. In which society was Santosh born?

(A) where the birth of a son was a blessing    (B) where the birth of a daughter was a blessing

(C )both (A) and (B)                                             (D) none of the above  

 Ans. (A) where the birth of a son was a blessing

2. What request did the unborn child’s grandmother make to the holy man?

(A) blessing for a son                                                 (B) blessing for money

(C) blessing for milk                                                   (D) blessing for a daughter

 Ans. ( C) blessing for a daughter

3.Santosh has scales Mt Everest ________.

(A) once                                                                          (B) twice

(C) thrice                                                                        (D) four times

Ans. (B) twice

4. What is the name of Santosh Yadav’s village?

(A) Joniyawas                                                               (B) Hariyawas

(C) Bariyawas                                                               (D) Jenna was

 Ans. (A) Joniyawas

5. Which district of Haryana does Santosh belong?

 (A) Bhiwani                                                                    (B) Mahendragarh

 (C) Rewari                                                                      (D) Jhajjar

  Ans. (C) Rewari

6. What does `Santosh’ mean?

 (A) contentment                                                         (B) discontentment

(C) greed                                                                        (D) Bravery

Ans. (A) contentment

7. Santosh left home to get herself enrolled in :

(A) Rewari                                                                      (B) Delhi

(C) Gurgaon                                                                  (D) Faridabad

Ans. (B) Delhi

8.From where did Santosh do her graduation?

 (A) Rewari                                                                      (B) Delhi

(C) Jaipur                                                                        (D) Mumbai

    Ans. (C) Jaipur

9. For what did Santosh train herself in Uttarkashi?

 (A) mountaineering                                                   (B) acting

(C) swimming                                                               (D) skating

 Ans. (A) mountaineering

10. Santosh was fully equipped with :

(A) an iron will                                                            (B) physical endurance

(C) mental toughness                                                 (D) all of the above

 Ans. (D) all of the above

11. When did Santosh scale Mt Everest for the first time?

  (A) in 1992                                                                   (B)  in 1993

  (C) in 1994                                                                   (D)  in 1995

   Ans. (A) in 1992

12. What shows her concern for the environment?

 (A) collecting 500 kilograms of garbage from the Himalayas

 (B) climbing mountain

 (C) helping other climbers

  (D) all of the above

 Ans. (A) collecting 500 kilograms of garbage from the Himalayas

13. At what age did Santosh scale Mt Everest for the first time?

   (A) eighteen                                                                           (B) nineteen

 (C) twenty                                                                                   (D) twenty one

   Ans. (C) twenty

14. What is considered the roof of the world?

(A) sky                                                                                            (B) stars

(C) top of Mt Everest                                                                  (D) all of the above

Ans. (C) top of Mt. Everest

Want to Read More Check Below:-

Reach for the Top Part-I- Introduction

Reach for the Top Part-I- Theme , Title & Message

Reach for the Top Part-I- Characters

Reach for the Top Part-I- Important Word-Meanings of difficult words & Vocabulary

Reach for the Top Part-I- Short & Detailed Summary

Reach for the Top Part-I- Summary in Hindi – Full Text

Reach for the Top Part-I- Value Points of the Chapter

Reach for the Top Part-I- Comprehension

Reach for the Top Part-I- Extract Based comprehension test Questions

Reach for the Top Part-I- Important Extra Questions- Very Short Answer Type

Reach for the Top Part-I- Important Extra Questions Short Answer Type

Reach for the Top Part-I- Important Extra Questions Long Answer Type

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.