Reach for the Top Part-I- Important Extra Questions Short Answer Type

By | December 11, 2019

Reach for the Top is well explained through Introduction, Message, Theme, Title, Characters, Reach for the Top StorySummary in English, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs and much more.

REACH FOR THE TOP

By- Santosh Yadav

Short Answer Type Questions

1. What is the special distinction of Santosh Yadav as a mountaineer?

Ans. Santosh Yadav is the only woman in the world who has conquered Mt Everest twice. She is a woman who got this distinction rising up from a rural background.

2. What type of a social system was there is in the village when Santosh was born?

Ans. In those days the birth of a son was regarded as a blessing, but the birth of a daughter was not generally welcomed in the society.

3. Give a brief sketch of Santosh’s family.

Ans. Santosh was born in the small village of ofioniyawas in Haryana. Her parents were affluent landowners. She was the only sister of five Brothers.

 4. How did Santosh show a contradiction to her name?

Ans. The girl was given the name Santosh, which means contentment’. But Santosh was not always content with her place in the traditional way of life. She began living life on her own terms from the start.

5. What did Santosh tell her parents regarding her marriage?

 Ans. Santosh was not in favour of early married life. She threatened her parents that she would never marry if she would not get a proper education.

6. Why was the ‘holy man’, who gave Santosh’s mother his blessings, surprised?              (Textual)

Ans. The holy man expected that like all other families in the villages, the family would be wishing for the birth of a son. However, when he was told by Santosh’s grandmother that they wanted to have a daughter, he was surprised.

7. What kind of society was Santosh born in?

Ans. Santosh was born in Joniyawas, a small village in the Rewari District in Haryana. The society in this region was rigidly patriarchal and gender-biased. The birth of a girl was generally unwelcome and people strictly adhered to conservative traditions.

8. Why did the grandmother (in spite of being a member of a family with conservative views) wish her daughter-in-law to give birth to a daughter?

Ans. Despite being a member of a conservative family, the grandmother wished to be blessed with a granddaughter because there were already five boys in the family. Hence, the family now wished for a daughter.

 9. What do you know about Santosh’s family?

Ans. Santosh was the sixth child in a conservative but affluent family of landlords. Her family lived in the backward district of Rewari in Haryana. Though financially well-off, they were orthodox and conservative in matters related to the education and upbringing of girls.

 10. Why was Santosh sent to the local school?                                                                              (Textual)

Ans. Santosh’s parents were affluent and could afford to send Santosh to a school in Delhi. But they sent her to the local village school because they sternly followed tradition and it was customary in their society to send girls to the local school only.

11. Why was Santosh Yadav not content with a traditional way of life? What path did she choose and why?

Ans. Santosh was not content with a traditional way of life because she was a bit of a rebel right from the beginning. She wanted to charter her own course in life, rather than following the age-old customs and traditions.

 She chose the path of excellence through education, rational thinking and hard work and achieved unparalleled success as a woman mountaineer.

 12. When did Santosh leave home for Delhi, and why?                                                               (Textual)

Or

When Santosh turned sixteen, why did she consider it to be the ‘right moment’ to fight the system?

Ans. Santosh left home for Delhi when she turned sixteen because her parents had begun to pressurize her to get married in keeping with tradition. She decided that it was the right moment to rebel and she quietly got herself enrolled in a school in Delhi to continue her studies.

13. Why did Santosh’s parents agree to pay for her schooling in Delhi? What mental qualities of Santosh are brought to light by this incident?                                                                                  (Textual)

Ans. Santosh’s parents agreed to pay for her schooling in Delhi because she told them that she planned to work part-time in order to pay her fees. They realized that their daughter was independent, had a strong will-power and firm self-belief. She could take her decisions and also stand by them.

14. How did Santosh begin to climb mountains?                                                                            (Textual)

Ans. Santosh Yadav began to climb mountains when she met some mountaineers in the Aravalli Hills, who not only let her join them but also motivated her for mountain climbing. She had gone to the Aravallis after she had seen villagers from her room (at the Kasturba Hostel in Maharani College, Jaipur) cross the hills and disappear beyond.

15. What did Santosh do after being motivated by the Mountaineers to take to climbing?

Ans. Santosh saved money and enrolled herself in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering and after completion of her semester in the college, headed straight for the institute to be able to reach for her training in time.

16. Why did Santosh write a letter of apology to her father?

Ans. Santosh had got herself enrolled in the Uttarkashi Nehru Institute of Mountaineering without seeking her father’s permission. She had thought of talking to her family about this during her holidays. However, there was hardly any time between the end of the semester and her reporting date at the institute. Due to her inability to go home, she wrote a letter of apology to her father.

17. As a climber, what qualities was Santosh Yadav gifted with?

Ans. As a climber, Santos was gifted with an iron will, great physical endurance and an amazing mental toughness. All these qualities, coupled with her resistance to cold and altitude helped her prove her mettle in climbing mountains again and again.

 18. When did Santosh get an opportunity to scale Mt. Everest?

Ans. Santosh got an opportunity to scale Mt. Everest in 1992, just four years after she had joined the Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. She was hardly twenty years of age at that time when she became the youngest woman in the world to scale the highest peak.

 Q19. How did Santosh’s seniors and fellow climbers appreciate her?

Ans. Santosh’s seniors appreciated her for her climbing skills, physical fitness and mental strength. On the other hand, her fellow climbers admired her for her team spirit and her genuine concern for her fellow climbers.

Q20. What incidents during the Everest expedition show Santosh’s concern for her team-mates?            (Textual)           

Ans. During the 1992 Everest expedition, one of her team-mates was in a very critical condition in South Col. Santosh made all efforts to look after him. Unfortunately, the climber could not be saved. However, she did succeed in saving the life of another fellow-climber, Mohan Singh. Santosh shared her oxygen with him and saved his life. these incidents show her concern for her teammates.

21.when did Santosh scale the mt.everest for the second time?

Ans. Santosh was invited by an Indo-Nepalese Women’s expedition to scale Mt. Everest within a year of her first expedition in 1992. Santosh joined them to climb the Everest for the second time. Thus, she scaled the Everest twice setting a record as the only woman to have scaled the Everest two times.

22. Why is Santosh Yadav’s name recorded twice for climbing Mount Everest?

Ans. Santosh Yadav earned the credit for being the youngest woman in the world to climb the Mount Everest. She was all of twenty years when she scaled the peak for the first time in 1992. She earned another credit when she climbed Mount Everest for the second time soon after. Now her name was recorded again for being the only woman in the world to have climbed the mighty Everest twice.

23. How did the government of India honour Santosh Yadav?

Ans. The government of India recognized Santosh’s achievements as a celebrated mountaineer. Acknowledging her feat as the only woman to climb Mount Everest twice, the government bestowed upon her one of the nation’s top honours, the Padmashri.

 Q24. What shows Santosh’s concern for the environment?                                                         (Textual)

 Ans. Santosh’s fervent concern for the environment is indicated by the fact that she couldn’t stand the sight of the Himalayas littered with garbage. Hence, she collected and brought down as much as 500kg of refuse from the pristine mountains.

Q25. How did Santosh feel when she found herself on the ‘top of the world’ at the summit of the Everest?                                                                                                              

Or

 How does Santosh describe her feelings at the summit of the Everest?

                                              Or                                  (Textual)

What was the most spiritual and proud moment for Santosh Yadav?

 Ans. Santosh Yadav, while standing on the ‘top of the world’, was overwhelmed with emotions of patriotism and ecstasy. She felt proud as an Indian when she unfurled the tricolour on Mount Everest. She was so happy that she experienced a kind of spiritual bliss. She found it hard to articulate her feelings.

26. What is the special distinction of Santosh Yadav as a mountaineer?

Ans. Santosh Yadav is the only woman in the world who has conquered Mt Everest twice. She is a woman who got this distinction rising up from a rural background.

27. What type of a social system was there is in the village when Santosh was born?
Ans. In those days the birth of a son was regarded as a blessing, but the birth of a daughter was not generally welcomed in the society.

28. Give a brief sketch of Santosh’s family.
Ans. Santosh was born in the small village of ofioniyawas in Haryana. Her parents were affluent landowners. She was the only sister of five Brothers.

 29. How did Santosh show the contradiction to her name?
Ans. The girl was given the name Santosh, which means contentment’. But Santosh was not always content with her place in the traditional way of life. She began living life on her own terms from the start.

30. What did Santosh tell her parents regarding her marriage?
Ans. Santosh was not in favour of early married life. She threatened her parents that she would never marry if she would not get a proper education.

Want to Read More Check Below:-

Reach for the Top Part-I- Introduction

Reach for the Top Part-I- Theme , Title & Message

Reach for the Top Part-I- Characters

Reach for the Top Part-I- Important Word-Meanings of difficult words & Vocabulary

Reach for the Top Part-I- Short & Detailed Summary

Reach for the Top Part-I- Summary in Hindi – Full Text

Reach for the Top Part-I- Value Points of the Chapter

Reach for the Top Part-I- Comprehension

Reach for the Top Part-I- Extract Based comprehension test Questions

Reach for the Top Part-I- Important Extra Questions- Very Short Answer Type

Reach for the Top Part-I- Important Extra Questions Long Answer Type

Reach for the Top Part-I- Quick Review of the Chapter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.