A Truly Beautiful Mind-Quick Review of the Chapter

By | December 11, 2019

Find all the study material of A Truly Beautiful Mind. Edumantra has tied to give extra questions of A Truly Beautiful Mind through Introduction, Message, Theme, Title, Characters, Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs and much more.

A TRULY BEAUTIFUL MIND

                                           By-ALBERT EINSTEIN

QUICK REVIEW OF THE CHAPTER

1.When was Albert Einstein born?

 (A) March 14, 1878                            (B) March 14. 1879

 (C) March 14, 1880                            (D) March 14, 1881

 Ans.  (B) March 14. 1879

2.In which country was Albert Einstein was the horn?

(A) Germany                                       (B) England

(C) the U.S.A.                                       (D) Russia

Ans. (A) Germany

3.What field of life is Albert Einstein associated with?

 (A) politics                                          (B) social service

(C) science                                          (D) economics

 Ans.  (C) science

4.What was Albert Einstein special feature when he was born?

(A) he had a small head                                  (B) he had a large head

 (C) he had a shining face man                       (D) all his features were of a great

Ans.  (B) he had a large head

5.Why did Albert Einstein love to play all alone?

 (A) he did not like anybody                (B) the other child mimicked his stammering

 (C) he always kept himself busy in a study (D) his parents did not allow him to play with other children

Ans.  (B) the other child mimicked his stammering

6.What sort of toys did Albert Einstein love especially?

(A) wooden toys                                  (B) toys made of clay

(C) mechanical toys                            (D) he did not like toys

Ans.  (C) mechanical toys

7.The name of Einstein’s sister was

 (A) Maggie                                           (B) Maja

(C) Sophia                                            (D) Alice

Ans.  (B) Maja

8.What was the headmaster’s opinion about Albert Einstein?

(A) he would be a great scholar one day                   (B) he would never make a success in life

 (C) he would become a great mechanic one day (D) he would become a great scientist

Ans.  (B) he would never make a success in life

9.What did Einstein begin to play?

(A) violin                                                          (B) tabla

(C) guitar                                                         (D) none of these

 Ans.  (A) violin

10.How did Albert Einstein perform in violin playing?

 (A) he had a complete failure in it                (B) he could not give better performances

(C) he became a gifted amateur violinist      (D) none of these

Ans. (C) he became a gifted amateur violinist

11.Why did Einstein leave the school?

(A) he was very poor in studies                      (B) his teachers often made fun of his speaking method

 (C) he did not like the studies                        (D) he felt stifled in the school’s regimentation

Ans.  (D) he felt stifled in the school’s regimentation

12.When Albert’s parents moved to Milan where did they leave their son back?

 (A) in New York                                  (B) in Munich

(C) in London                                       (D) in Oxford

 Ans.  (B) in Munich

13.In which country did Einstein agree to continue his studies?

 (A) Switzerland                                   (B) France

 (C) England                                        (D) Germany

Ans.  (A) Switzerland

14.In what subject was Albert Einstein highly gifted?

(A) Gennan languages                                    (B) English literature

 (C) mathematics                                (D) economics

Ans.  (C) mathematics

15.Except for mathematics in what other subject was he interested?

 (A) chemistry                                                 (B) physics

 (C) animal and plant life                    (D) medicine

Ans.  (B) physics

16.Which university did Albert Einstein get his degree?

(A) Oxford                                           (B) Milan

(C) Zurich                                            (D) London

 Ans.  (C) Zurich

17Einstein got married to………….

 (A) Mileva Maria                               (B) Alice

(C) Sophia                                             (D) Cecilia

Ans.  (A) Mileva Maria

18.What is the invention of Einstein?

 (A) Special theory of relativity                       (B) Three laws of motion

 (C) Theory of surface tension                        (D) Principal of gravity

 Ans.  (A) Special theory of relativity

19.What did Einstein get the Nobel Prize in Physics?

(A) 1919                                              (B) 1920

(C) 1921                                              (D) 1922

Ans.  (C) 1921

20.When did Einstein die?

(A) in 1955                                          (B) in 1956

(C) in 1957                                          (D) in 1958

Ans.  (A) in 1955

21.When the Nazis came to power in Germany in 1933, Einstein emigrated to

(A) England                                         (B) France

 (C) Switzerland                                   (D) the United States

Ans.  (D) the United States

22.What was special about the University in Zurich?

(A) here only men could get a degree           (B) only the citizens of Switzerland could get a degree

(C) women could get degrees in this university (D) all of these

Ans.  (C) women could get degrees in this university

23.The principle produced by Einstein is :

(A) Special Theory of Relativity                                  (B) General Theory of Conductivity

 (C) General Theory of Relativity                    (D) General Theory of Unrelativity

Ans.  (C) General Theory of Relativity

24.Einstein’s General Theory of Relativity provided a new interpretation of

 (A) gravity                                                       (B) weight

(C) volume                                                      (D) speed

 Ans. (A) gravity

25.In which subject Einstein got the Nobel Prize?

(A) Medicine                                                   (B) Physics

 (C) Economics                                                            (D) Peace

Ans. (B) Physics

26.On August 2, 1939, Einstein wrote a letter to the American President :

 (A) John E Kennedy                                        (B) Franklin D. Roosevelt

 (C) Abraham Lincoln                                       (D) G.W. Bush

Ans.  (B) Franklin D. Roosevelt

27.In August 1945 atom bomb was dropped on which city of Japan?

(A) Hiroshima                                                  (B) Nagasaki

 (C) Both A and B                                            (D) None of these

 Ans. (C) Both A and B

Want to Read More Check Below:-

A Truly Beautiful Mind- Introduction

A Truly Beautiful Mind- Theme, Title & Message

A Truly Beautiful Mind- Word Meaning

A Truly Beautiful Mind- Characters

A Truly Beautiful Mind- Short & Detailed Summary

A Truly Beautiful Mind- Summary in Hindi – Full Text

A Truly Beautiful Mind- Multiple Choice Questions in Quiz

A Truly Beautiful Mind- Extract Based comprehension test Questions

A Truly Beautiful Mind- Passages for Comprehension

A Truly Beautiful Mind- Important Extra Questions- Very Short Answer Type

A Truly Beautiful Mind- Important Extra Questions Short Answer Type

A Truly Beautiful Mind- Important Extra Questions Long Answer Type

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.