Synonyms Words Meaning Exercise Number- 22

By | May 20, 2019

Dear users Synonyms in English are really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of synonym definition, synonyms examples, synonyms meaning, you are at a right place this page redirects you to a synonyms dictionary which contains a lot of Synonym examples and synonyms words list a to z. The following synonym quiz, synonyms sentences, will be helpful for various competitive exams. Find these synonym exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf and have and have the option of synonyms download

with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 synonyms words-  

Exercise-22

Directions: In each of the following questions, choose the one which best expresses the meaning of the given word out of the given alternatives

1.DEFERENCE

 (a) Obligation              (b) Respect                 (c) Postponement             (d) Pride

2. NEPOTISM (Investigators’ Exam, 1988)

(a) Favoritism               (b) Carelessness          (c) Inefficiency                 (d) Corruption

3. BIFURCATED

(a) Reduced                  (b) Stabbed                (c) Ploughed                     (d) Forked

4. LIBERAL (Stenographers’ Exam. 1993)

 (a) Progressive            (b) Tolerant                (c) Generous                     (d) Educated

5. INTERIM

(a) Temporary              (b) Internal                 (c) Interval                       (d) Timely

6. HOOD-WINK

(a) Deceive                  (b) Stab                       (c) Prefer                         (d) Collide

7. IMPRECATION

(a) Abuse                     (b) Blessing                (c) Bliss                            (d) Oath

8. JAUNTY

 (a) Readiness              (b) Hesitation             (c) Reluctance                 (d) Cheerfulness

9. LEEWAY (Railways. 1996)

 (a) flexibility              (b) Leisure                  (c) Permissiveness           (d) Course

10. SOZZLED

 (a) Burnt                     (b) Cultured               (c) Drunk                         (d) Moderate

11. AFFILIATE

 (a) Control                  (b) Associate             (c) Copy                            (d) Discriminate

12. GAWK             (I. Tax, 1992)

(a) Sweeten                 (b) Stare                    (c) Perspire                        (d) Swallow                                                                  

13. BENEVOLENT

(a) Charitable              (b) Sympathetic        (c) Liberal                          (d) Beneficial

14. HEGEMONY

(a) Domination            (b) Materialism        (c) Subordination               (d) Booty

15. ENCUMBRANCE (C.B.I. 1990)

(a) Disturbance           (b) Burden                (c) Distraction                    (d) Hindrance                                              

16. SURREPTITIOUS

 (a) Mysterious            (b) Abstract             (c) Secretive                       (d) Secret

17. CAPITULATE

(a) Surrender               (b) Withdraw           (c) Execute                         (d) Summarize

18. HOCK             (S.S.C. 1995)

(a) Repent                   (b) Pledge                (c) Promise                         (d) Punish                                                               

19. DYNAMIC

 (a) Vigorous               (b) Forceful              (c) Robust                           (d) Active

20. HERETICAL

 (a) Fiery                     (b) Corrupt v            (c) Impious                         (d) Disputable

Answers:-

1.(b)      2. (a)

3. (d)     4. (c)

5. (a)     6. (a)

7. (d)     8. (d)

9. (d)     10.(d)

 11.(b)   12.(a)

13. (a)   14. (a)

15. (b)   16. (d)

17. (a)   18. (b)

19. (d)   20. (a)

Download the above Synonym Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.