Synonyms Words Meaning Exercise Number- 13

By | May 20, 2019

Dear users Synonyms in English are really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of synonym definition, synonyms examples, synonyms meaning, you are at a right place this page redirects you to a synonyms dictionary which contains a lot of Synonym examples and synonyms words list a to z. The following synonym quiz, synonyms sentences, will be helpful for various competitive exams. Find these synonym exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf and have and have the option of synonyms download

with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 synonyms words-  

Exercise-13

Directions: In each of the following questions, choose the one which is the nearest in meaning to the given wont out of the given

1.INGENUOUS

 (a) Cunning                 (b) Frank                     (c) Courteous              (d) Clever

2. CONSEQUENCE (Stenographers’ Exam, 1994)

(a) Manner                   (b) Result                   (c) Cause                     (d) Order                                                      

3. EROTIC

(a) Sexual                     (b)Sensuous               (c) Beautiful                (d) Attractive

4. CRUEL

 (a) Hateful                  (b) Dreadful               (c) Indifferent              (d) Merciless

5. DODGE

(a) Confuse                  (b) Avoid                    (c) Thwart                   (d) Frustrate

6. INEXPLICABLE (U.D.C. 1995)

 (a) Unconnected         (b) Chaotic                 (c) Unaccountable       (d) Confusing                                          

7. OBSTREPEROUS

(a) Obstinate               (b) Calm                      (c) Noisy                     (d) Cheerful

8. CHIMERICAL

(a) Erratic                    (b) Imaginary              (c) Uncertain              (d) Short-lived

9. CONUNDRUM (Assn. Grade. 1991)

(a) Question                (b) Discussion             (c) Explanation           (d) Solution                                             

10. IRK

 (a) Bore                      (b) Insult                    (c) Urge                       (d)Annoy

11. NUMINOUS (S.S.C. 1995)

 (a) Dull                       (b) Awful                   (c) Bright                     (d) Dark                                                                                 

12. STUPID

(a) Silly                        (b) Disobedient         (c) Insane                     (d) Incapable

13. BUCOLIC

 (a) Helpless                (b) Intoxicated          (c)Shameless                (d) Rustic

14. GROGGY

 (a) Unsteady              (b) Sensible               (c) Sensitive                 (d) Pensive

15. VIE             (Central Excise, 1994)

 (a) Hesitate               (b) Compete              (c) Refuse                     (d) Shirk                                                    

16. CONSOLE

 (a) Sympathies          (b) Share                   (c) Pacify                     (d) Assist

17. GENESIS

 (a) Relevant              (b) Beginning            (c) Style                       (d) Movement

18. SULTRY

(a) Unpleasant           (b) Ill-smelling          (c) Impure                   (d) Hot & oppressive

19. HEDGE

(a) Curse                    (b) Injure                  (c) Evade                    (d) Harm

20. WAN

(a) Tired                    (b) Strong                 (c) Cheerful                (d) Unhappy

ANSWERS

1.(b)         2. (b)

3. (a)        4. (d)

5. (b)        6. (c)

7. (c)        8. (b)

9. (a)        10. (d)

11 (b)      12. (a)

13. (d)     14. (a)

15. (b)      16. (c)

17. (a)      18. (d)

19. (c)      20. (a)

Download the above Synonym Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.