One Word Substitution Quiz with Answers Exercise-3

By | May 15, 2019

To learn English language one-word substitution dictionary is very helpful. Here we are providing one-word substitution pdf download. It can act as one-word names for companies. There are many words which are one word to describe yourself. Find these one word online that act as the one-word game and appreciate Edumantra.net

EXERCISE-3

Direction: In each of the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.

1.The policy of extending a country’s empire and influence. (Assistant Grade, 1994)

(a) Imperialism            (b) Capitalism             (c) Internationalism     (d) Communism

2. Government by a single person.

(a) Monarchy               (b) Plutocracy              (c) Autocracy                 (d) Aristocracy

3. The practice of a married woman having an extramarital relationship.

(a) Polygamy               (b) Puberty                   (c) Lechery                     (d) Adultery

4. A workman who fits and repairs pipes.

(a) Mechanic               (b) Blacksmith             (c) Plumber                     (d) Technocrat

5. Part of a church in which bells hang.

(a) Minaret                  (b) Chapel                     (c) Belfry                          (d) Spire

6. The mania for baulking.

 (a) Logomania           (b) Pyromania             (c) Bibliomania              (d) Kleptomania

7. The custom of having more than one husband at the same time. (Section Officer’s Exam, 1993)

 (a) Polygamy             (b) Polyandry              (c) Debauchery              (d) Bigamy       

8. An extremely deep crack or opening in the ground.

(a) Chasm                    (b) Aperture                 (c) Ditch                          (d) Pit

9. The study of ancient societies.

(a) History                   (b) Anthropology       (c) Ethnology               (d) Archaeology

10. The foolish belief that one is God.

(a) Blasphemy            (b) Theocracy              (c) Paranoia                 (d) Theomania

ANSWERS:-

1.(a)       2. (b)

3. (d)      4. (c)

5. (c)      6. (a)

7. (b)     8. (a)

9. (d)     10. (d)

Download the above Exercise in PDF (Printable)

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-3

Direction: In each of the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.