Idioms and Phrases Exercise No- 16

By | April 27, 2019

Study of idioms and phrases is very important to learn the English language. We are providing 100 idiomatic expressions which can be said idioms examples. Through this idioms dictionary, you will learn idioms and phrases English. So if you are searching for  10 idioms and their meanings with sentences, 20 idioms with their meanings and sentences you are at the right place. These 1000 English phrases are going to prove the Oxford dictionary of English idioms. These can be downloaded as idioms and phrases pdf. So Enjoy this phrases list.

Exercise-16

Direction—Choose the one which best expresses the meaning of the given idiom/proverb.

1.bailing out

(A) pleasing

 (B) protecting

 (C) promoting

 (D)helping

2. made amends

(A)suffered

(B) regretted

(C) felt

 (D) compensated for wrong or damage

3. winds of change

 (A) changing conditions

 (B) different weather

 (C) the hurricane

 (D) deteriorating state

4. fight shy of

 (A) avoid

 (B) feel ashamed of

(C) be afraid of

(D) hesitate

5. show my hand

 (A) forget and forgive

(B) fight it out

 (C) agree to a settlement

(D) reveal my plan of action

6. in the same boat

 (A) travelling by boat

(B) to work as a sailor

 (C) to be in the same circumstances or misfortunes

(D) to repair the boat

7. to stand aloof

(A) not to mix with others

 (B) to stand on the roof

 (C) to make friendship

(D) to fight

8. to backbite a person

 (A) to cut on the back

(B) to speak ill of someone

(C) to put a cloth on the back

(D) to praise someone

9. to beat about a bush

 (A) beat a person near a bush

 (B) talk properly

 (C) talk in a precise way

 (D) to talk in a roundabout manner

10. to bell the cat

 (A) to give a medal to a cat

 (B) to make a cat a pet animal

(C) to do something dangerous

(D) to chase away a cat

11. In a delicate state

(A) hanging in balance

(B) hanging in fire

(C) looming large 

(D) hanging by a hair

12. At bottom

(A) at last

(B) in the end

(C) from beneath 

(D) inwardly

13. In abeyance

 (A) in absence

(B) in no time

(C) in a nutshell

(D) in suspension

14. With might and main

 (A) big blow

(B) hard blow

(C) with full vigour

(D) penetrating

  1. Ina jam

(A) bad

(B) in trouble

(C) hindrance

(D) eatable

Answers:-

1.(B)        2. (D)

3. (A)      4. (A)

5. (D)      6. (C)

7. (A)      8. (B)

9. (D)      10. (C)

11.C        12.D

13.D        14.D

15.C

Download the above Idiom Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.