Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -8

By | May 4, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-8

Directions: In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

1.HINDRANCE

 (a) Agreement         (b) Cooperation        (c) Persuasion              (d) Aid

2. JEER                   (Stenographers’ EXAM, 1995)

 (a) Mourn                  (b) Praise                    (c) Mock                        (d) Sneer

3. BEAUTIFUL

 (a) Ugly                      (b) Dark                      (c) Rough                      (d) Dirty

4. ADEQUATE

 (a) Profuse                (b) Abounding          (c) Scanty                      (d) Abundant

5. PLACATE

 (a) Embroil               (b) Antangonize       (c) Amuse                      (d) Pacify

6. FRAILTY

 (a) Emaciation        (b) Strength               (c) Health                       (d) Boldness

7. PROHIBIT (C.B.I. 1994)

 (a) Accept                (b) Permit                   

(c) Agree                         (d) Grant

8. EMBRACE

 (a) Suspect              (b) Harm                     (c) Reject                         (d) Hurt

9. BASHFUL

 (a) Daring                (b) Boastful               (c) Upright                      (d) Confident

10. ROUGHLY (Clerks’ Grade, 1994)

 (a) Exactly               (b) Completely         (c) Pointedly                  (d) Largely

11. EXONERATE

 (a) Compel              (b) Accuse                  (c) Imprison                   (d) Boldness

12. LIBERALISM

 (a) Humanism        (b) Dynamism           (c) Sectarianism           (d) Totalitarianism

13. MISERLY (S.S.C. 1991)

 (a) Generous           (b) Liberal                  (c) Spend thrift             (d) Charitable

14. WONDER

 (a) Stock                  (b) Amusement        (c) Expectation             (d) Surpris

15. MALICE

 (a) Honour              (b) Ecstasy                 (c) Goodwill                   (d) Happiness

16. DENSITY  (Central Excise, 1992)

 (a) Brightness        (b) Clarity                   (c) Intelligence             (d) Rarity

17. COMMODIOUS

 (a) Limited             (b) Expensive             (c) Numerous               (d) Leisurely

18. APPOINTMENT

 (a) Disappointment   (b) Suspension    (c) Dismissal                 (d) Discharge

19. CONTENTED (Railways, 1995)

 (a) Rash                  (b) Narrow-minded  (c)Gloomy                     (d) Disappointed

20.MAMMOTH

 (a)Dull                    (b) Weak                      (c)Tiny                           (d) Bright

Answers:-

1.(d)       2. (b)               

3.(a)       4. (c)    

5. (b).     6. (b).   

7. (b).     8. (c)   

9. (d).     10. (a)

11. (b)    12. (d)

13. (a)    14. (c)

15. (c)    16. (d).

17. (a)    18. (c)

19. (d)    20. (c)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -8

Directions: In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.