Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -46

By | May 3, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which re ally describes vocabulary meaning

or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-46

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

1. Like poverty, (affluence) can sometimes create its own problems. (C.D.S. 1995)

 (a) sorrow                  (b) indigence             (c) exuberance                   (d) opulence

2. On hearing the news he was in a state of (ecstasy).

 (a) depression          (b) pain                        (c) disappointment          (d) trance

3. Many reactions take place in the blast furnace (simultaneously).

 (a) invariably         (b) contemporarily     (c) separately                     (d) momentarily

4. This author has (perspicuity) in his style. (Railways, 1993)

 (a) frankness          (b) bluntness                (c) obtuseness                   (d) vivacity

5. The food served at the official dinner was very (bland).

 (a) inedible            (b) spicy                        (c) nutritious                       (d) tasty

6. An artisan well is dug up to an (impervious) layer of rocks.

 (a) hidden              (b) penetrable             (c) hard                                 (d) dry

7. (Miscellaneous) items were discussed at the meeting. (I.E.S. 1993)

 (a) Minor                (b) Unrelated               (c) Mixed                             (d) Classified

8. He felt (gratified) to the old man for his help.

 (a) depressed        (b) discouraged           (c) distressed                      (d) frustrated

9. He tried to (conceal) the secret that they were already married. (C.D.S. 1990)

 (a) state                  (b) declare                    (c) reveal                              (d) announce

10. As long as he remained in that office, he maintained his hegemony.

(a) predominance (b) poverty                   (c) subordination               (d) chaos

11. That was an (exquisite) piece of art which won the admiration of one and all.

 (a) ugly                   (b) cheap                      (c) old                                   (d) expensive

12. Silence in this place is (mandatory). (N.D.A. 1994)

 (a) optional           (b) compulsory           (c) imperative                     (d) irritating

13. (Expediency) is the guiding factor in politics.

 (a) Novelty         (b) Short-sightedness  (c) Unsuitability                 (d) Inconvenience

14. He holds (extreme) views on education.

 (a) ordinary        (b) casual                        (c) timid                                (d) moderate

15. His (frivolous) remarks provoked no comments. (C.D.S. 1994)

 (a) serious           (b) momentous             (c) frantic                             (d) fanciful

16. By warning him prior to action, he has landed himself in a (precarious).

 (a) carefree         (b) safe                            (c) easy                                 (d) cautious

17. The keywords in planning for an unpredictable future are a focus and (flexibility). (N.D.A. 1996)

 (a) complexity   (b) tensity                      (c) pliability                         (d) rigidity

18. He proved utterly (capricious) in his dealings with his friends. (Central Excise, 1991)

 (a) helpful           (b) steadfast                 (c) understanding               (d) obstinate

19. Rohit is a very (courageous).

 (a) frightened    (b) naughty                   (c) cowardly                         (d) happy

20. He was (exonerated) of the charge of theft when the woman gave evidence in his favour.

 (a) imprisoned  (b) complained             (c) expelled                          (d) accused

Answers:-

1. (b)           2. (a)      

3. (c)           4. (c)      

5. (d)           6. (b)      

7. (a)           8. (d)     

9. (c)           10. (c)

11. (a)        12. (a)

13. (c)        14. (d)

15. (a)       16. (b)

17. (d)      18. (b)

19. (c)      20. (d)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -46

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

 


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.