Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -41

By | April 25, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-41

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

1. There are four chapters that are (extraneous) to the structure of the book. (Central Excise, 1988)

 (a) relevant                 (b) integral                  (c) important                 (d) needful

2. He makes (occasional) visits to Delhi.

 (a) accidental             (b) strange                  (c) regular                       (d) frivolous

3. They have not been eating nourishing food.

 (a) heavy                     (b) undercooked        (c) unhygienic              (d) poor 

4. The plantation workers were on a (collision) course before the labour officer intervened. (C.D.S. 1993)

 (a) circuitous              (b) retaliatory             (c) conciliatory             (d) perfunctory

5. The new officer is a (brash) young man.

 (a) polite                     (b) arrogant                 (c) kind                           (d) handsome

6. She decided to finish the work before it became (onerous).

 (a) unfamiliar            (b) light                        (c) burdensome            (d) unique

7. His (unscrupulous) pursuit of wealth finally landed him in prison.

 (a) superfluous        (b) single-minded       (c) dedicated                 (d) conscientious

8. The sudden appearance of the stranger in the cottage despite all doors being closed is (questionable).

 (a) casual                  (b) surprising                (c) dubious                     (d) certain

9. Khanna is held in high (esteem) by the residents of the colony.

 (a) revere                  (b) hatred                      (c) disdain                       (d) notoriety

10. The inhabitants of the island were (barbarians). (Railways, 1994)

 (a) bad                       (b) uncivilised              (c) cruel                           (d) civilised

11. Old people are usually more (conservative) than young people.

 (a) reproachful        (b) liberal                     (c) dynamic                     (d) modern

12. His was a (sulky) disposition, (C.DS. 1994)

 (a) mild                     (b) cheerful                  (c) loving                         (d) kind

13. I know you would have to (prolong) your tour, but still, I advise you to complete this job also

 (a) obstruct              (b) curtail                    (c) hinder                          (d) restrain

14. He found an ancient statue in the village.

 (a) fresh                    (b) new                        (c) recent                           (d) modern                            

15. This is a trivial matter. (N.D.A. 1995)

 (a) difficult              (b) easy                       (c) small                             (d) important

16. Elephants, when they go wild, ought to be killed.

 (a) tame                   (b) meek                     (c) mild                               (d) domestic

17. Her coming to this place tomorrow is (definite).

 (a) doubtful            (b) regrettable          (c) questionable               (d) unpredictable

18. His knowledge of the subject is quite (extensive). (Clerks’ Grade, 1988)

 (a) ordinary            (b) little                      (c) limited                           (d) restricted

19. He (abdicated) the post of his own accord.

 (a) acquired           (b) inherited              (c) seized                             (d) usurped

20. They invited him to (sumptuous)

 (a) cheap                (b) meagre                (c) poor                                 (d) nutritious

Answers:-

1. (b)       2. (c)   

3. (c)        4. (c)   

5. (a)        6. (b)   

7. (d)       8. (d)

9. (c)       10. (d)

11. (b)    12. (b)

13. (b)    14. (d)           

15. (d)    16. (a)

17. (a)    18. (c)

19. (d)    20. (b)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -41

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.