Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -36

By | May 5, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-36

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

1. We have no doubt about the (veracity) of the statement. (C.D.S. 1994)

 (a) morality                    (b) falsity                        (c) propriety             (d) truthfulness

2. Good actions cannot (camouflage) one’s bad qualities.

 (a) exhibit                       (b) demonstrate           (c) reveal                   (d) parade

3. His family has (accumulated) wealth over the years.

 (a) drained                      (b) squandered            (c) amassed               (d) dispersed

4. There was a (marginal) increase in his pay. (N.D.A. 1995)

 (a) unforeseen               (b) negligible               (c) significant           (d) peripheral

5. This tonic serves to (vitalise) your hairs.

 (a) shorten                      (b) enfeeble                 (c) repress                  (d) clamour

6. I liked the poem for its (literal).

 (a) complex                    (b) figurative               (c) deep                      (d) fictitious

7. The leader was (pragmatic) in his approach to the problems facing the country. (C.D.S.1993)

 (a) optimistic                 (b) idealistic                (c) indefinite             (d) vague

8. He is really an (obstinate)

 (a) considerate              (b) friendly                  (c) understanding    (d) compliant

9. His (diabolical) ways made hint unpopular.

 (a) mischievous            (b) lavish                     (c) seraphic                 (d) azure

10. Under the circumstances, such (pejorative) comments should have been avoided. (I.ES. 1993)

 (a) soothing                   (b) sporting               

(c) appreciative          (d) critical

11. The property of (contraction) of matter on cooling is put to several practical uses.

 (a) improvement          (b) growth                 (c) expansion              (d) diminution

12. He is a man with a (jovial).

 (a) talkative                   (b) morose                 (c) monotonous         (d) quiet

13. It was a very dreary day. (N.D.A. 1994)

 (a) drab                           (b) dangerous           (c) beautiful                (d) bright

14. The flight was (delayed) because of bad weather.

 (a) quickened                (b) released               (c) expedited              (d) triggered

15. The beautiful girl looked so (morose).

 (a) healthy                     (b) gloomy                 (c) haggard                 (d) cheerful

16. The error in the newspaper article is (accidental). (Railways, 1994)

 (a) permissible             (b) usual                     (c) conventional         (d) intentional

17. The General ordered the troops to (advance) to the fort.

 (a) retire                         (b) return                   (c) escape                     (d) retreat                              

18. She bought a (gaudy) shawl as a wedding gift for her sister.

 (a) fatuous                     (b) sober                    (c) garnish                    (d) ornate

19. His friends liked everything about him except his (frugality). (C.D.S. 1994)

 (a) short temper         (b) extravagance       (c) shabbiness             (d) punctuality

20. Our knowledge of the past is still largely a matter of informed (conjecture).

 (a) guess                       (b) position                 (c) certainty                 (d) form

Answers:-

1. (b)        2. (c)      

3. (b)        4. (c)    

5. (b)        6. (b)     

7. (b)        8. (d)    

9. (c)        10. (c)

11. (c)      12. (b)

13. (d)     14. (c)

15. (d)     16. (d)            

17. (d)     18. (b)

19. (b)     20. (c)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -36

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.