Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -31

By | April 28, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-31

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

1. He is extremely (intelligent) but proud. (C.D.S. 1995)

 (a) simple                         (b) ignorant        (c) weak                   (d) dull

2. She looked (gorgeous) in her new dress.

 (a) ugly                           (b) beautiful         (c) ordinary             (d) shabby

3. We all heard her but it was a (superficial) talk,

 (a) profound                (b) difficult             (c) secretive            (d) mystical

4. In ancient days, a (fragile) glass jar was considered to be more valuable than a human slave. (N.D.A. 1994)

 (a) broad                       (b) tall                     

 (c) strong                (d) heavy

5. The Gupta rulers (patronised) all cultural activities and thus the Gupta era came to be known as the Golden Era’ of Indian history.

 (a) criticised                (b) rejected             (c) opposed            (d) spurned

6. Last month tomatoes were quite (cheap). (S.S.C. 1993)

 (a) inexpensive          (b) costly                 (c) insufficient       (d) less

7. His move was a (calculated)

 (a) idiotic                   (b) simple                 (c) thoughtless      (d) artless

8. I (accept) your plan.

 (a) deny                     (b) dismiss                 (c) reject                 (d) decline

9. Sherlock Holmes is a (fictitious) (C.D.S. 1990)

 (a) real                     (b) imaginative          (c) fancy                 (d) foreign

10. It was really a (sinister) move on his part.

 (a) malevolent      (b) sinful                      (c) auspicious        (d) right

11. Politicians today are (robbing) the nation of its wealth.

 (a) strengthening (b) protecting           (c) helping               (d) enriching

12. That man is known for his (elegance).

 (a) awkwardness   (b) indelicacy           (c) clumsiness         (d) savagery

13. It is a (Herculean) task for me. (M.B.A. 1992)

 (a) indecent            (b) puny                    (c) ponderous          (d) big

14. The man was (liberated) from the charge.

 (a) emancipated   (b) enclosed             (c) concealed           (d) imprisoned

15. (Genuine) drugs are available in most of the medical shops. (N.D.A. 1992)

 (a) harmful           (b) wrong                   (c) dubious               (d) spurious

16. For the first time, I saw him speaking so rudely to Ranjeet.

 (a) softly               (b) gently                   (c) politely                (d) slowly

17. The new government has abolished the Gold Control Act.

 (a) approved       (b) passed                  (c) restored                (d) removed

18. He was asked to (accelerate) the pace of work. (Railways, 1994)

 (a) check            (b) control                  (c) slacken                   (d) supervise

19. He looked (elated) on hearing the news.

 (a) exasperated (b) depressed           (c) desperate               (d) anxious

20. Gandhiji always advocated the use of (indigenous)

 (a) cheap            (b) native                   (c) silly                          (d) foreign

Answers:-

1. (d)          2. (d)    

3. (a)          4. (c)                 

5. (c)          6. (b)      

7. (c)          8. (c)    

9. (a)          10. (c)

11. (d)       12. (c)

13. (b)       14. (d)

15. (d)       16. (c)

17. (b)       18. (c)

19. (b)       20. (d)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -31

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.