Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -29

By | May 1, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-29

Directions:

Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

1. Phoolan Devi had to (surrender) under the most pressing circumstances.

 (a) release                    (b) claim                       (c) plunder                       (d) attack

2. The students (assembled) in the meeting hall. (B.S.R.B. 1992)

 (a) removed                (b) diffused                  (c) dispersed                    (d) eliminated

3. His (boorish) ways amused everyone.

 (a) refined                   (b) funny                       (c) eccentric                     (d) friendly

4. How can you cut an apple with this (blunt) knife?

 (a) pointed                  (b) sharpened              (c) polished                      (d) filed

5. He has suspended his secretary on a (flimsy) (C.D.S. 1995)

 (a) vigorous                (b) strong                      (c) sound                           (d) salutory

6. A faithful officer is always (vigilant) towards his duties.

 (a) innocent                (b) ignorant                 (c) irresponsible              (d) careless

7. The (gross) domestic product (GDP) is an essential component of the economy.

 (a) rough                     (b) coarse                      (c) refined                         (d) estimated

8. It was really a (gracious) occasion for me.

 (a) benign                   (b) infructuous            (c) churlish                        (d) wasteful

9. The man at the gate had a (forbidding) (N.D.A. 1994)

 (a) lenient                   (b) handsome             

(c) tranquil                        (d) mild

10. Terrorism is a serious (hazard) to the country.

 (a) chance                   (b) peril                         (c) safety                            (d) problem

11. (Nourishing) food is a necessity both for a pregnant mother and a baby.

 (a) Unhygienic          (b) Poor                         (c) Undercooked              (d) Heavy

12. There is a (dearth) of milk in Delhi nowadays.

 (a) extravagance      (b) scarcity                    (c) abundance                  (d) sufficiency

13. Gandhi did not welcome the idea of being a mute spectator to the (atrocious) behaviour of the whites towards the non-whites in Africa.

 (a) gracious               (b) noble                        (c) civilised                       (d) pleasing

14. A (friendly) dog met us at the farm gate. (C.D.S. 1995)

 (a) hostile                  (b) quiet                         (c) understanding           (d) helpful

15. The scene was indeed (captivating).

 (a) hateful                 (b) disgusting               (c) repulsive                      (d) obscene

16. That police officer is known to be (humane) in his approach.

 (a) unsympathetic  (b) uncultured              (c) uncompromising       (d) uncivilised

17. A crowd (gathered) quickly when the police came. (N.D.A. 1995)

 (a) collected           (b) dispersed                   (c) spread                           (d) disappeared

18. Matter (expands) on heating.

 (a) shrinks               (b) reduces                     (c) diminishes                    (d) contracts

19. Hydra is biologically believed to be (immortal).

 (a) undying            (b) perishable                (c) ancient                           (d) eternal

20. (Crestfallen) he returned as he had never faced such humiliation in the whole of his life.

 (a) Disturbed        (b) Vainglorious             (c) Triumphant                  (d) Indignant

Answers:

1. (b)       2. (c)

3. (a)       4. (b)

5. (d)       6. (d)

7. (d)       8. (c)

9. (b)       10. (c)

11. (a)     12. (c)

13. (b)     14. (a)

15. (c)     16. (a)

17. (b)    18. (d)

19. (b)    20. (c)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -29

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.