Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -25

By | May 3, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-25

Directions: In each of the following questions, choose the word opposite meaning to the given word.

1.CONFIDENT    (S.S.C. 1996)

 (a) Diffident            (b) Timid                   (c) Reserved                 (d) Shy

2. FILTHY

 (a) Stainless            (b) Shining                (c) Sterilized                (d) Clean

3. CROWDED

 (a) Deserted            (b) Lonely                  (c) Empty                     (d) Barren

4. DIM                   (Stenographers’ Exam, 1994)

 (a) Bright                 (b) Understandable (c) Loud                       (d) Clear

5. CONFORM

 (a) Disappoint        (b) Reform                 (c) Deform                  (d) Dissent

6. ABORIGINAL

 (a) Modern              (b) Popular                (c) Current                  (d) Contemporary

7. INDIGENOUS

 (a) Native                (b) Cheap                   (c) Foreign                  (d) Inferior

8. FRAIL

 (a) Vigorous           (b) Sturdy                   (c) Hardy                     (d) Strong

9. ACCOMPLICE  (Central Excise, 1993)

 (a) Friend                  (b) Accessory           (c) Escort                     (d) Opponent

10. CONVENE

 (a) Cancel                 (b) Adjourn              (c) Dissolve                 (d) Postpone

11. INSOLENT        (Clerks’ Grade. 1994)

 (a) Agreeable          (b) Coward               (c) Polite                      (d) Considerate

12. LIABILITY

 (a) Assumption      (b) Exemption         (c) Consumption        (d) Presumption

13. PUTRID

 (a) Fresh                   (b) Fragrant             (c) Sweet                       (d) Agreeable

14. OVERWROUGHT                     (I. Tax, 1989)

 (a) Alert                    (b) Alive                  (c) Excited                     (d) Calm

15. DEROGATORY

 (a) Immediate        (b) Praising             (c) Opinionated           (d) Roguish

16. BALMY

 (a) Hard                   (b) Genuine             (c) Mild                           (d) Fragrant

17. OSTENTATIOUS                     (Central Excise, 1992)

 (a) Awkward           (b) Bankrupt           (c) Ignorant                   (d) Unpretentious

18. PROBLEM

 (a) Reply                 (b) Solution             (c) Answer                      (d) Resolution

19. EXECRATE

 (a) Care                   (b) Praise                 (c) Love                            (d) Bless

20. MODERATE

 (c) Radical              (b) Nihilist              (d) Revolutionary          (d) Anarchist

ANSWERS

1. (a)          2. (d)  

3. (a)          4. (a)   

5. (d)          6. (a)   

7. (c)          8. (d)  

9. (d)         10. (a)

11. (c)       12. (b)

13. (a)       14. (d)

15. (b)       16. (a)

17. (d)       18. (b)

19. (d)       20. (c)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -25

Directions: In each of the following questions, choose the word opposite meaning to the given word.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.