Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -13

By | May 2, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-13

Directions: Pick out the word that is most nearly the opposite in meaning of the word given in capitals

1.ACUMEN (Railways, 1991)

 (a) Intelligence              (b) Imbecility             (c) Potentiality                (d) Unfamiliarity

2. EXPLICIT

 (a) Inspiring                    (b) Plain                      (c) Invigorating               (d) Implied

3. VIRULENT

 (a) Harmless                   (b) Malignant            (c) Hostile                          (d) Vicious

4. DEFICIT                   (M.B.A. 1989)

 (a) Superfluous              (b) Surplus                 (c) Explicit                         (d) Implicit

5. FRANTIC

 (a) Calm                          (b) Hopeful                 (c) Active                           (d) Bitter

6. REDOLENT

 (a) Pesticised                 (b) Sticky                     (c) Yellowish                    (d) Stinking

7. TURBULENT

 (a) Turbid                       (b) Violent                   (c) Steady                         (d) Critical

8. ADVERSITY

 (a) Enmity                      (b) Severity                 (c) Prosperity                   (d) Calamity

9. MUSTY

 (a) Fresh                         (b) Expensive              (c) Clean                           (d) Fine

10. PROPEL

 (a) Hide                          (b) Shove                     (c) Hesitate                      (d) Check

11. PATCHY                 (Central Excise, 1992)

 (a) Clear                         (b) Simple                    (c) Uniform                     (d) Attractive

12. VANITY

 (a) Modesty                  (b) Kindness                (c) Compassion              (d) Moderation

13. STRENUOUS

 (a) Unfaltering            (b) Irresolute               (c) Unwavering              (d) Lazy

14. WANE

 (a) Swell                        (b) Prosper                  (c) Fatten                          (d) Widen

15. ILLEGIBLE (C.B.I. 1994)

 (a) Clear                        (b) Imitable                 (c) Clean                           (d) Readable

16. ROBUST

 (a) Thin                         (b) Emaciated             (c) Light                            (d) Strong

17. CARNAL

 (a) Sensuous               (b) Spiritual                 (c) Visionary                    (d) Imaginary

18. FLEXIBLE (S.S.C. 1994)

 (a) Brittle                     (b) Rigid                       (c) Hard                             (d) Solid

19. DEVOUT

 (a) Irreverent              (b) Sincere                   (c) Homely                       (d) Magnificent

20. RELINQUISH

 (a) Withdraw              (b) Attack                     (c) Assume                       (d) Conquer

Answers:-

1.(b)           2. (d)       

3.(a)           4. (b)      

5.(a)           6. (d)      

7. (c)          8. (c)      

9.(a)           10. (d)

11. (c)        12. (a)

13. (d)       14. (b)

15. (d)       16. (b)

17. (b)       18. (b)

19. (a)       20. (c)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -13

Directions: Pick out the word that is most nearly the opposite in meaning of the word given in capitals

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.