Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -1

By | March 19, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-1

Directions: In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

1.AUTONOMY (Assistant Grade, 1996)

(a) Submissiveness            (b) Dependence                   (c) Subordination                   (d) Slavery

2. RECEDE

(a) Rush                                (b) Advance                           (c) Approach                            (d) Forward

3. TRAGEDY

(a) Humorous                     (b) Comedy                            (c) Romance                             (d) Calamity

4. KINDLE

(a) Ignite                              (b) Encourage                       (c) Ignore                                  (d) Extinguish

5. SHALLOW (Stenographers’ Exam, 1993)

(a) High                                (b) Hidden                             (c) Deep                                     (d) Hollow

6. LENIENT

(a) Obstinate                       (b) Annoyed                         (c) Rude                                      (d) Harsh

7. ASSERT

(a) Agree                              (b) Acquiesce                       (c) Abjure                                   (d) Abdicate

8. OVERT (R.R.B. 1995)          

(a) Deep                               (b) Shallow                           (c) Secret                                    (d) unwritten

9. ACCORD  (Railways, 1991)

(a) Solution                         (b) Act                                    (c) Dissent                                 (d) Concord

10. START

(a) Close                               (b) Shut                                 (c) End                                        (d) Finish

11. UNIVERSAL

(a) Narrow                           (b) Regional                         (c) Miniature                            (d) Subsidiary

12. ALIVE (S.S.C. 1991)

(a) Passive                           (b) Dead                                (c) Asleep                                  (d) Drowsy

13. ANCESTORS

(a) Supporters                    (b) Disciples                         (c) Followers                             (d) Descendants

14. ENDOW

(a) Borrow                           (b) Steal                                (c) Snatch                                   (d) Extort

15. SYNTHETIC (M.B.A. 1994)

(a) Cosmetic                       (b) Plastic                             (c) Affable                                  (d) Natural

16. BLISS

(a) Anguish                         (b) Sorrow                            (c) Agony                                   (d) Suffering

17. SPREAD

(a) Subdue                          (b) Repress                           (c) Suppress                               (d) Contract

18. PRECARIOUS S.S.C. 1992)                   

(a) Dangerous                    (b) Safe                                 (c) Cautious                               (d) Easy

19. PROFANE

(a) Arrogant                        (b) Benign                           (c) Respectful                            (d) Pious

20. MISERLY   

(a) Hospitable                    (b) Generous                       (c) Extravagant                         (d) Philanthropic

Answers:-

1. (b)       2.(b)      

3. (b)       4.(d)      

5.(c)        6. (d)       

7.(b)        8.   (c)               

9. (c)       10. (d)

11. (b)    12.(b) 

13. (d)    14. (a)

15. (d)    16. (b)  

17. (d)    18. (b)            

19.(d)    20. (c)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

 [quiz-cat id=”24722″]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.