Antonyms Dictionary, Examples and Exercise No. -3

By | May 1, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples.

The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-3

Directions: In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

1. FRATERNITY

 (a) Hospitability            (b) Hostility                (c) Brotherhood               (d) Enmity

2. PRETENTIOUS

 (a) Deranged                  (b) Small                     (c) Depressing                  (d) Humble

3. MAWKISH

 (a) Sentimental             (b) Intelligent            (c) Certain                          (d) Carefree

4. RUTHLESS (Central Excise, 1990

 (a) Mindful                     (b) Compassionate   (c) Majestice                     (d) Merciful  

5. ABDICATE

 (a) Claim                         (b) Snatch                   (c) Plunder                         (d) Seize

6. DECEIT

 (a) Reality                       (b) Trust                      (c) Truthfulness                (d) Fact

7. VIOLENT (U.D.C. 1995)

 (a) Tame                          (b) Humble                (c) Gentle                           (d) Harmless

8. ABHORRENCE

 (a) Aversion                    (b) Liking                   (c) Appreciation               (d) Fear

9. PARSIMONIOUS

 (a) Generous                   (b) Frugal                  (c) Crude                             (d) Stingy

10. DEARTH (C.B.I.1990)

(a) Extravagance            (b) Scarcity               (c) Abundance                   (d) Sufficiency

11. FECUND

 (a) Barren                        (b) Solid                    (c) Unploughed                 (d) Hard

12. DEMON (Railways, 1995)

 (a) Charitable                 (b) Kind-hearted    (c) Angel                              (d) Fair-minded

13.  VANQUISH

 (a) Surrender                  (b) Debase               (c) Destroy                          (d) Ruin

14. BELIE

 (a) Argue                         (b) Justify                 (c) Admire                          (d) Approve

15. DELETE        (C.B.1. 1990)

 (a) Impound                   (b) Insert                   (c) Inspire                           (d) Injure

16. DESPONDENCY

 (a) Humility                    (c) Cheerfulness     (b) Pleasure                        (d) Excitement

17. MISERLY

 (a) Liberal                        (b) Spendthrift       (c) Inspire                             (d) Generous

18. DISCOUNT

 (a) Interest                      (b) Premium            (c) Profit                               (d) Concession

19. VOLUNTARY

 (a) Ordered                     (b) Alternative        (c) Compulsory                   (d) Essential

20. ONEROUS         (central Excise, 1989)

 (a) Straight-forward     (b) Easy                    (c) Complex                         (d) Plain

ANSWERS

1.(b)     2.(d)    

3. (b)   4.(d)   

5.(a)    6. (c)   

7.(c)     8.  (b) 

9.(a)    10. (c)

11. (a) 12. (c)

13. (a) 14. (b) 

15. (b) 16. (a) 

17. (d) 18. (6)

19. (a)20. (b)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -3

Directions: In each of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.