Wind- Quick Review of the Poem

By | August 12, 2020

This is the best Poem about Wind Edumantra h as tried to explain it well through wind

analysis, wind Introduction, wind poem Message, Theme, Title, wind Characters, beehive wind poem Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, wind Long answers, wind Short answers, wind Very short Answers, wind MCQs and much more.

WIND

                                   By- Subramanian Bharati

QUICK REVIEW OF THE POEM

1. How does the poet want the wind to come?

(A) fastly                                                              (B) slowly

 (C) dimly                                                             (D) in a tempestuous way

Ans.  (B) slowly

2. What does the poet want the wind to do?

 (A) don’t break the shutters of windows(B) don’t scatter the papers 

(C) don’t throw down the books                               (D) all the above

Ans.  (D) all the above

3. What does ‘crumbling hearts’ refer to?

 (A) old persons                                                                (B) weak persons

 (C) rich and strong persons                         (D) despondent persons

 Ans.  (B) weak persons

4. Who does the wind make fun of?

(A) the rich                                                         (B) the strong

 (C) the weak                                                     (D) none of these

Ans. (C) the weak

5.’You brought rain again’. Who does ‘you’ refer to?

 (A) the wind                                                      (B) the poet

(C) the cloud                                                      (D) the children

Ans. (A) the wind

6. What sort of houses does the poet ask us to make?

 (A) luxury houses                                           (B) huts

 (C) strong houses                                           (D) weak houses

 Ans. (C) strong houses

7. The wind does not listen to us. What should we do?

 (A) afraid of him                                              (B) make ourselves strong to face him

(C) request him not to make us harm     (D) none of these options

 Ans. (B) make ourselves strong to face him

8. What is the effect of the wind on weak fires?

(A) makes them stronger                             (B) blow them out

 (C) let them burn as before                        (D) all the options are correct

Ans.  (B) blow them out

9. What is the effect of the wind on strong fires?

 (A) makes them roar and flourish            (B) blows them out as usual

(C) let them burn                                             (D) all the options are correct

Ans. (A) makes them roar and flourish

10. Select the name of the poet of the poem ‘Wind’.

(A) Robert Frost                                                (B) Subrarnania Bharati

 (C) Coates Kinney                                           (D) William Wordsworth

 Ans. (B) Subramania Bharati.

Want to Read More Check Below:-

Wind- Introduction

Wind- Theme, Title & Literary Devices

Wind- Rhyme Scheme, Poetic Devices & Value Points

Wind- Useful Expressions & Paraphrasing

Wind- Vocabulary & Word Meanings

Wind-Short & Detailed Summary

Wind- Summary in Hindi & Message

Wind- Extract Based comprehension test Questions

Wind- Passages for Comprehension

Wind- Multiple Choice Questions in Quiz

Wind-Important Extra Questions- Very Short Answer Type

Wind-Important Extra Questions- Short Answer Type

Wind-Important Extra Questions- Long Answer Type

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.