Weathering the Storm in Ersama – Quick Review of the Chapter

By | August 14, 2020

The Weathering the Storm in Ersama has been well explained through Introduction of The Weathering the Storm in Ersama, Message from The Weathering the Storm in Ersama, Theme, Title, Characters of The Weathering the Storm in Ersama, Summary in English, Summary in Hindi which seems like Weathering the Storm in Ersama top, Word meanings of The Weathering the Storm in Ersama, Complete lesson in Hindi, Extracts from The Weathering the Storm in Ersama , Long answers, Short answers, Very short Answers in the lesson The Weathering the Storm in Ersama, MCQs in The Weathering the Storm in Ersama and much more. Enjoy the The Weathering the Storm in Ersama for free.

WEATHERING THE STORM IN ERSAMA

 ByHarsh Mander

QUICK REVIEW OF THE CHAPTER

1. The heavy cyclone hit Orissa in

      (A) 1998                                                                                         (B) 1999

      (C) 2000                                                                                           (D) 2001

  Ans. (B) 1999

2. Where was Prashant when the cyclone hit his village?

     (A) at the block headquarter about 18 k.ms from his village

     (B) in his village

     (C) in another stage

     (D) none of the above

  Ans. (A) at the block headquarter about 18 k.ms from his village

3. How did Prashant reach his village?

     (A) travelling on foot                                                                 (B) swimming through water

     (C) both (A) and (B)                                                                   (D) none of the above

 Ans. (C) both (A) and (B)

4. What did Prashant see in the flood water floating?

      (A) dead bodies of men, women and children              (B) carcasses of dogs, goats and cattle

      (C) household possessions                                                  (D) all of the above

  Ans. (D) all of the above

5. How much distance was covered by Prashant through flood water?

      (A) Eighteen kilometres (B) Eighty kilometres

      (C) Hundred kilometres (D) Two hundred kilometres

 Ans. (A) Eighteen kilometres

6. The name of Prashant’s village is

     (A) kalikuda                                                                                   (B) ersama

     (C) palikuda                                                                                   (D) none of the above

  Ans. (A) kalikuda

7. Could Prashant meet his family when he reached his village?

    (A) Yes                                                                                              (B) No

    (C) Maybe                                                                                      (D) May not be

  Ans. (B) No

8. How long did it rain continuously in Ersama?

     (A) for 24 hours                                                                           (B) for 36 hours

     (C) for 48 hours                                                                            (D) none of the above

 Ans. (B) for 36 hours

9. What calamity hit Orissa?

    (A) cyclone                                                                                      (B) earthquake

    (C) drought                                                                                     (D) land sliding

  Ans. (A) cyclone

Want to Read More Check Below:-

Weathering the Storm in Ersama – Introduction

Weathering the Storm in Ersama – Theme, Title & Message

Weathering the Storm in Ersama – Characters & Value Points

Weathering the Storm in Ersama – Important Word-Meanings of difficult words & Vocabulary

Weathering the Storm in Ersama – Short & Detailed Summary

Weathering the Storm in Ersama – Summary in Hindi – Full Text

Weathering the Storm in Ersama – Important Extra Questions- Very Short Answer Type

Weathering the Storm in Ersama – Important Extra Questions- Short Answer Type

Weathering the Storm in Ersama – Important Extra Questions- Long Answer Type

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.