The Proposal- Extract Based comprehension test Questions

By | August 20, 2020

The Proposal Chapter is well explained through Introduction of the lesson The Proposal, Message, Theme. The Proposal Enotes also include title, characters, The Proposal summary in English, Summary in Hindi, The Proposal short summary, You will find The Proposal figures of speech, Word meanings, The Proposal essay, Complete poem in Hindi, Extracts , Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs and much more. The Proposal analysis pdf is also available. Get into The Proposal pdf for free.

The Proposal

By Anton Chekov

Extract Based / comprehension test  Questions and Answers of The Proposal

 Read the extracts and answer the questions that follow.

1. It’s cold… I’m trembling all over, just as if I’d got an examination before me. The great thing is, I must have my mind made up. If I give myself time to think, to hesitate, to talk a lot, to look for an ideal, or for real love, then I’ll never get married.

(a) Who is saying, “I’m trembling all over as if I had got an examination before me”?

(b) What is the great thing that the speaker is talking about?

(c) What state of Loom’s mind does the passage reflect?

(d) Why did Loom not want to wait for real love?

Ans. (a) Ivan Vassilevitch Lomov.

(b) The speaker is talking about real love and marriage.

(c) His mind reflects that way he would never get married because it is difficult to get an idea or real love.

(d) This was because he was anxious to get married.

2.”He is old, but I wouldn’t take five Squeezers for him. Why, how can you? Guess is a dog, as for Squeezer; well it’s too funny to argue. Anybody you like has a dog as good as Squeezer…

You may find them under every bush almost. Twenty-five roubles would be a handsome price to pay for him.”

(a) Who does ‘he’ refer to?

(b) Whom does Squeezer belong to?

(c) Who is the speaker of these lines?

(d) What would be a handsome price to pay for Squeezer?

Ans. (a) He refers to ‘Guess’ the dog.

(b) Squeezer belongs to Chubukovs.

(c) Lomov.

(d) It would be twenty-five roubles.

3. “She’s willing… I give you my blessing and so on. Only leave me in peace !”

(a) ‘lb who is the speaker giving his blessing?

(b) Why is he giving his blessing?

(c) Who is giving his blessing?

(d) What is she willing for?

Ans. (a) The speaker gives his blessing to Lomov and Natalya.

(b) Because both are willing to marry each other and Chubukov agrees to it. So he is giving his blessings.

(c) Chubukov.

(d) She is willing for her marriage.

4. Last year we lent you our threshing machine, although on that account we had to put off our own threshing till November you behave to us as if we were gipsies. Giving me my own land indeed! No really, that’s not at all neighbourly! In my opinion, it’s even impudent if you want to know.

(a) What did the speaker do last year?

(b) What happened after that?

(c) How did Natalya try to prove that they were at least good neighbours?

(d) Why Chubukovs had to delay their threshing till November

Ans. (a) Last year the speaker lent their threshing machine.

(b) After that, they had to put off their own threshing till November.

(c) They lent their threshing machine to Lomov the previous year that delayed their own threshing till November.

(d) This was because; they had lent it to Lomov, their neighbour.

5. “No, you’re simply joking, or making fun of me. What a surprise! We’ve had the land for nearly three hundred years and then we’re suddenly told that it isn’t ours! Ivan Vassilevitch, I can hardly believe my own ears. These Meadows aren’t worth much to me. They only come to five dissipations and are worth perhaps 300 roubles, but I can’t stand unfairness”.

(a) Who is making fun of whom?

(b) For how long did they have the land?

(c) Who is the speaker of these lines?

(d) What has been unfairness with the speaker?

 Ans. (a) Lomov is making fun of Natalya.

(b) They had the land for nearly three hundred years.

(c) Natalya

(d) The land that the speaker has had for nearly 300 years have been told that it isn’t theirs.

6. “Well, that’s a way to start your family bliss! Have some champagne!”

(a) Who speaks the above lines and on what occasion?

(b) Name any one conflict they’ve had before starting the ‘family bliss’.

(c) Who were ‘Guess’ and ‘Squeezer’?

(d) What were the positive and negative points of Squeezer?

Ans. (a) Chubukov speaks these lives on the occasion of Natalya and Loom’s marriage.

(b) Their conflict over the dogs i.e., Guess and Squeezer.

(c) Guess was Loom’s dog and Squeezer was Natalya’s dog.

(d) Squeezer was young but was overshot and did not have a strong grip.

7. “The peasants of your father’s grandfather, as I have already had the honour of explaining to you, used to bake bricks for my aunt’s grandmother. Now my aunt’s grandmother, wishing to make them a pleasant…”

(a) Who is the speaker?

(b) What did the peasants do?

(c) Who is the speaker talking to?

(d) Which land was under dispute?

Ans. (a) Lomov.

(b) The peasants baked bricks for Loom’s aunt’s grandmother.

(c) Natalya

(d) Oxen Meadows

8. “And are you a hunter? You only go hunting to get in with the Count and to intrigue Oh, my heart! You’re an intriguer!’’

(a) Who is speaking and to whom?

(b) Which character trait of the listener is being emphasized?

(c) Who is an intriguer?

(d) Find all the words and expressions in the play that the speaker uses to speak to Chubukov?

Ans. (a) Lomov to Chubukov.

(b) That of being an intriguer.

(c) Chubukov

(d) Not a neighbour but a grabber, old rat, intriguer.

9. “Then you make out that I’m a land grabber? Madam, never in my life have I grabbed anybody else’s land and I shan’t allow anybody to accuse me of having done so. Oxen Meadows are mine!”

(a) Who is ‘Madam’ in the above lines?

(b) In which situation does Lomov call himself a ‘land grabber’?

(c) What had happened to the speaker?

(d) What will he not allow the other?

Ans. (a) Natalya

(b) Natalya accuses Lomovof grabbing Oxen Meadows. So, Lomov says that he is not a land grabber.

(c) The speaker got infuriated with Natalya for having called him a land grabber.

(d) He will not allow anybody to accuse him of having grabbed anyone’s land.

10. “The peasants used the land for forty years and got accustomed to it as if it was their own…”

(a) Who speaks this line?

(b) Who is the speaker speaking to?

(c) Which land is being referred to?

(d) Who gave the free use of this land to whom?

Ans. (a) Lomov is speaking this line.

(b) Chubukov.

(c) Oxen Meadows

(d) The grandmother of Loom’s aunt gave its free use to the peasants of Chubukov’s grandfather.

11. “It true, was once the subject of dispute but now everybody knows that they are mine. There’s nothing to argue about. You see my aunt’s grandmother gave the free use of these Meadows in perpetuity to the peasants of your father’s grandfather, in return for which they were to make bricks for her.”

(a) Who is the speaker of these lines?

(b) Who is he speaking to?

(c) What was the ‘subject of dispute’?

(d) What did the peasants do for them?

 Ans. (a) Lomov

(b) Natalya

(c) The ownership of Oxen Meadows.

(d) The peasants worked for forty years for them making bricks.

12. My dear fellow… I’m so glad, and so on… Yes, indeed, and all that sort of thing. [Embraces and kisses] I’ve been hoping for it for a long time. It has been my continual desire, (sheds a tear) and I’ve always loved you, my angel, as if you were my own. May God? we you both — His help and His love and so on, and so much hope — what am I behaving In this idiotic way for? I am off my balance with joy, absolutely off my balance! Oh, with all MY soul I’ll go and call Natalya and all that.

(a) Name the speaker of the above lines.

(b) Why is the speaker so happy?

(c) Who is the speaker of these lines?

(d) What purpose did the speaker initially suspect the guest had for visiting?

Or

(a) Who is addressing who

(b) Name the lesson an author?

(c) Who is the speaker of the above lines?

(d) What joy’ has made the speaker behave in an idiotic manner?

Ans. (a) Chubukov is the speaker

(b) Lomov has expressed his desire to marry Natalya, Chubukov’s daughter.

(c) Chubukov

(d) He thought guest had come to borrow money.

Or

(a) ‘Chubukov’ to tome’

(b) The Proposal, Anton Chekov

(c) Chubukov

(d) He is happy because Lomov has expressed his desire to marry Chubukov’s daughter Natalya

13. I can make you a present of them myself because they are mine! Your behaviour, Ivan Vassilevitch, is strange, to say the least! Up to this, we have always thought of you as a good neighbour, a friend; last year we lent you our threshing machine, although on that account we had to put off our own threshing till November, you behave to us as if we were gipsies. Giving me my own land, indeed! No, really, that is not in all neighbourly my opinion, it is even impudent if you want to know.

(a) Who is speaking to whom?

(b) How had she helped her neighbour?

(c) What did the speaker do last year?

(d) What happened after that?

 Ans. (a) Natalya is speaking to Lomov.

(b) She helped her neighbour by lending the threshing machine.

(c) She lent her threshing machine to her neighbour.

(d) They had to put off their own threshing till November.

14. Well, there! It’s you, and papa said, “Go, there’s a merchant come for his goods

(a) Who is the speaker of the above lines?

(b) Why does the speaker’s father mention the vision as ‘a merchant come for his goods’?

(c) Who is a speaker talking to?

(d) What did Natalya’s father say to her?

 Ans. (a) Natalya

(b) Lomov had come to marry Natalya. Chubukov considered `Lomov’ as `merle Natalya as ‘his goods’.

(c) Lomov

(d) There was a merchant to come for his goods.

15. You see my aunt’s grandmother gave the free use of these Meadows in perpetual, peasants of your father’s grandfather, in return for which they were to make bricks for

(a) Who is the speaker of these lines?

(b) What type of relationship has been described in these lines?

(c) Who is the speaker speaking to?

(d) What did the peasants do?

Ans. (a) Lomov

(b) They had a cordial relationship as they were neighbours.

(c) Natalya

(d) The peasants baked bricks for Lorne’s aunt’s grandmother.

16. We just get along somehow, my angel, thanks to your prayers, and so on. Sit down, please do… Now, you know, you shouldn’t forget all about your neighbours, my darling. My dear fellow, why are you so formal in your get-up?

(a) Who is the speaker?

(b) ‘You shouldn’t forget all about your neighbours’ — what does the speaker wish to say here?

(c) Who is the speaker speaking to————?

(d) What did the speaker mean by ‘so formal in your get-up’ here?

 Ans. (a) Chubukov

(b) Chubukov wishes to say that they are neighbours and hence should take care of each other.

(c) Lomov

(d) Chubukov wanted to suggest Lomov not to be formal in his get up. This was because, he was in his evening dress, gloves and so on.

17. What a surprise! We’ve had the land for nearly three hundred years, and then we’re suddenly told that it isn’t ours! Ivan Vassilevitch, I can hardly believe my own ears. These Meadows aren’t worth much to me. They only come to five dessiatins and are worth perhaps 300 roubles, but I can’t stand unfairness. Say what you will, I can’t stand unfairness.

(a) Who speaks the above lines and to whom?

(b) How much are the meadows worth?

(c) Who is the speaker of these lines?

(d) What is difficult for the speaker to believe?

 Ans. (a) Lomov speaks these lines to Natalya.

(b) They worth perhaps 300 roubles.

(c) Natalya Stepanovna

Want to Read More Check Below:-

The Proposal- About the Author & Introduction

The Proposal- Theme of the Story

The Proposal- Important Word-Meanings of difficult words

The Proposal- Short & Detailed Summary

The Proposal- Value Points of the Story

The Proposal- Summary in Hindi – Full Text

The Proposal- Passages for Comprehension

The Proposal- Multiple Choice Questions in Quiz

The Proposal- Main Characters of the Story

The Proposal- Important Extra Questions- Very Short Answer Type

The Proposal- Important Extra Questions- Short Answer Type

The Proposal- Important Extra Questions- Long Answer Type

(d) That the Meadows don’t belong to the speaker.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.