Reported Speech Rules, Examples and worksheet No.4

By | April 3, 2019

Direct and Indirect Speech sentences are really very helpful to learn English but how to teach direct and indirect speech is a big art and this can be done through direct indirect speech rules and narration rules so we are providing a direct and indirect speech rules chart and some reported speech worksheet and direct indirect speech examples and finally direct and indirect speech quiz which will help you change into indirect speech answer . So you need to go through direct and indirect speech rules pdf and teach and learn narration-

CLICK BELOW

Click here for “Direct Indirect Speech Rules Chart”

EXERCISE -4

Directions: – In the following questions, the sentences have been given in Direct/Indirect Speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct Speech.

  1. I said to him, “Goodbye!”

(A) I told him goodbye.

 (B) I asked him goodbye.

 (C) I wondered him goodbye.

 (D) I bade him goodbye.

  1. Raj said, “Yes, I made a mistake.

(A) Raj admitted that he had made a mistake.

(B) Raj told that he made a mistake.

 (C)Raj told that he had made a mistake.

(D) Raj told that I had made a mistake.

  1. The teacher said, “May you top the list !”

(A) The teacher prays that I might top the list.

(B) The teacher wished that you might top the list.

 (C) The teacher wished for me to the list.

(D) The teacher wished for his topping the list.

  1. He asked the boys to listen to him.

 (A) He said to the boys. “Listen to him.”

(B) He told the boys, “Listen to him.”

 (C) He said to the boys, “Listen to me.”

(D) He advised, “Listen to me, boys.”

  1. He asked me if I needed money.

(A) He asked, “Do you need money?”

 (B) He asked me, “Did you need money?”

 (C) He said to me, “Do you need money?”

 (D) He said to me, “Do I need money?”

  1. I asked him if he could lend me his book.

 (A) I asked him, “You can lend me your book.”

 (B) I said to him, “Can you lend me your book?”

 (C) I said to him, “Can he lend him his book?”

(D) I said to him, “Can you lend him your book?”

  1. He asked me what he wanted.

 (A) He said to me, “What do I want?”

 (B) Ile said to me, “What I want?”

 (C) He said to me, “What You want?’’

(D) He said to me, “What you wanted?”

  1. He told me that he was a nice boy.

(A) He told me, “I am a nice boy.”

(B) He said to me, “1 am a nice boy.”

 (C) He said to me, “He is a nice boy.”

 (D) He said to me, “He was a nice boy.”

  1. He said to me, “Are you well today?”

 (A) He asked me if you was well that day.

 (B) He asked me if I was well that day.

 (C) He asked me if I was well that day.

 (D) He asked me if he was well that day.

  1.  The servant said to the master, “May I come in, sir ?”

 (A) The servant asked the master if he might come in.

 (B) The servant respectfully asked the master if he might come in.

(C) The servant respectfully asked the master if he may come.

 (D)The servant asked the master if may come in.

Answers:-

  1. (D) 2. (A)
  2. (A) 4. (C)
  3. (C) 6. (B)
  4. (A) 8. (B)
  5. (C) 10. (B)

Download the above Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.