On Killing a Tree – Quick Review of the Poem

By | August 14, 2020

On Killing a Tree is one of the best tree poems in English and this tree solution are well provided by Edumantra including Introduction, On Killing a Tree Message, Theme, Title, Characters of On Killing a Tree, Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings of the chapter On Killing a Tree, Complete lesson in Hindi, Extracts of lesson class 10 On Killing a Tree, Long answers, Short answers, Very short Answers in the chapter On Killing a Tree, important MCQs of On Killing a Tree and much more.

ON KILLING A TREE

ByGieve Patel

 QUICK REVIEW OF THE POEM

 1. What does the poet symbolize a tree too?

(A) a good tradition                                                    (B) a deep-rooted evil

(C) a noble thing                                                          (D) all of the above

Ans. (B) a deep-rooted evil

2. Can we kill a tree with a simple jab of the knife?

(A) yes                                                                             (B) no

(C) maybe                                                                     (D) not known

Ans. (B) no

3. What does a tree consume to grow?

(A) earth                                                                         (B) sky

(B) chopping                                                                 (D) none of the above

 Ans. (A) earth

4. What does a tree absorb in the process of growing?

(A) sunlight                                                                   (B) air

 (C) water                                                                       (D) all of the above

Ans. (D) all of the above

< ins class="adsbygoogle" style="background:none;display:inline-block;max-width:800px;width:100%;height:50px;max-height:50px;" data-ad-client="ca-pub-1813296706917376" data-ad-slot="5813603042" data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

5. What can alone kill a tree?

(A) hacking                                                                   (B) chopping

 (C) hacking and chopping                                       (D) none of the above

Ans. (D) none of the above

6. What is needed to be pulled out to kill a tree?

(A) root                                                                           (B) leaves

(C) flowers                                                                     (D) fruit

 Ans. (A) root

7. What does the strength of a tree lie in?

(A) leaves                                                                      (B) root

(D) fruit                                                                          (C) flowers

 Ans. (B) root

8. What is scorching done by?

(A) the water                                                               (B) the earth

  (C) the heat of the sun                                            (D) the rain

Ans. (C) the heat of the sun

9. Chocking is done in the absence of :

(A)earth                                                                          (B)air

 (C) water                                                                        (D) sunlight

  Ans. (B) air

10. Where does the root remain hidden for years?

 (A) in the earth                                                          (B) in the water

(C) in the air                                                                (D) all of the above

 Ans. (A) in the earth

11. What is related to the death of roots?

  (A) pulling out                                                            (B) scorching

 (C) choking                                                                   (D) all of the above

  Ans. (D) all of the above

12. What happens to a tree’s bleeding bark?

(A) it heals soon                                                         (B) it heals in a big time

(C) it never heals                                                        (D) a tree’s bark never bleed

  Ans. (A) it heals soon

13. What will again expand to a tree’s full size?

 (A) roots                                                                         (B) green twigs

 (C) fruit                                                                           (D)flowers

 Ans. (B) green twigs

14. What is needed to kill a tree?

(A) a simple jab                                                           (B) hacking

 (C) choking                                                                   (D) pulling out the roots entirely

Ans. (D) pulling out the roots entirely

15. Who is the poet of the poem ‘On Killing a Tree’?

(A) Edward Lear                                                           (B) Gieve Patel

 (C) W.W.E. Ross                                                           (D) William Wordsworth

 Ans. (B) Gieve Patel

Want to Read More Check Below:-

On Killing a Tree- Introduction

On Killing a Tree- Theme, Title & Message

On Killing a Tree- Literary Devices, Rhyme Scheme & Poetic Devices

On Killing a Tree- Useful Expression & Paraphrasing

On Killing a Tree-Important Word-Meanings of difficult words & Vocabulary

On Killing a Tree-Short & Detailed Summary

On Killing a Tree-Summary in Hindi – Full Text

On Killing a Tree-Comprehension Passages

On Killing a Tree – Important Extra Questions- Very Short Answer Type

On Killing a Tree – Important Extra Questions- Short Answer Type

On Killing a Tree – Important Extra Questions- Long Answer Type

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.