My Childhood- Quick Review of Chapter

By | December 11, 2019

The lesson My Childhood give good detail of My Childhood Memories. It can be considered as my childhood story. It is well explained through Introduction, Message, Theme, Title, Characters, Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs and much more.

MY CHILDHOOD

By- A.P.J. Abdul Kalam

I QUICK REVIEW OF CHAPTER I

1. Abdul Kalam was born at—

     (A) Dhanuskodi                                            (B) Rameswaram

     (C) New Delhi                                               (D) none of the above

     Ans. (B) Rameswaram

2. The name of the book written by Abdul Kalam is—

   (A) Wings of Fire                                                           (B) My Childhood

   (C) My Autobiography                                                                (D) Wings of Science

   Ans. (A) Wings of Fire

3. How old was Abdul Kalam when the Second World War broke out in 1939.

    (A) eight years                                                              (B) nine years

    (C) ten years                                                                  (D) eleven years

   Ans. (A) eight years

4. Who of the following was not Abdul Kalam’s close friends At school?

     (A) Ramanadha Sastry. (B) Aravindan

     (C) Sivaprakasan (D) Samsuddin

      Ans. (D) Samsuddin

5The first that earned money for Abdul Kalam was

     (A) collecting and selling tamarind seeds          (B) collecting and selling newspapers

     (C) Both (A) and (B)                                                   (D) none of the above

    Ans. (A) collecting and selling tamarind seeds

6. Who was Abdul Kalam sitting with when the new teacher asked him to sit on the last bench?

    (A) Aravindan                                                                (B) Ramanadha Sastry

    (C) Sivaprakasan                                                           (D) none of the above

    Ans. (B) Ramanadha Sastry

7. Which symbol represented Abdul Kalam as a Muslim boy?

     (A) ‘he spoke Urdu                                                     (B) he wore black clothes

     (C) he wore a cap                                                        (D) all of the above

    Ans. (C) he wore a cap

8. What is Dinamani the name of

   (A) a newspaper                                                           (B) a book

   (C) a train                                                                         (D) a friend of Abdul  Kalam

   Ans. (A) a newspaper

9. The name of Abdul Kalam’s father was

      (A) Jainulabdeen                                                         (B) Samsuddin

      (C) Rahimddin                                                             (D) None of the above

     Ans. (A) Jainulabdeen

10. Which religion did Abdul Kalam belong to?

       (A) Muslim                                                                   (B) Hindu

       (C) Christian                                                                (D) Jewish

      Ans. (A) Muslim

11. Abdul Kalam was born in a

       (A) rich family                                                             (B) poor family

       (C) middle-class family                                            (D) political family

       Ans. (C) middle-class family

12. Abdul Kalam became the 11th of India.

       (A) President (B) Prime Minister

       (C) Chief Justice (D) Army Chief

        Ans. (A) President

13. Who was Sivasubramania lyer ?

        (A) Abdul Kalam’s new teacher in 5th standard (B) Abdul Kalam’s science teacher

        (C) Both (A) and (B)                                                                     (D) None of the above

        Ans. (B) Abdul Kalam’s science teacher

14. In which state of India is Rameswaram?

        (A) Andhra Pradesh (C) Tamilnadu

        (B) Kerala (D) Karnatka

       Ans. (C) Tamilnadu

Want to Read More Check Below:-

My Childhood- Introduction

My Childhood- Theme, Title & Characters

My Childhood-Important Word-Meanings of difficult words

My Childhood- Short & Detailed Summary

My Childhood-Summary in Hindi

My Childhood- Extract Based comprehension test Questions

My Childhood- Characters & Message

My Childhood- Passages for Comprehension

My Childhood-Important Extra Questions- Very Short Answer Type

My Childhood-Important Extra Questions- Short Answer Type

My Childhood-Important Extra Questions- Long Answer Type

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.