If I Were You- Important Extra Questions- Short Answer Type

By | August 14, 2020

Beehive Solution- If I Were You is well provided by Edumantra paying special attention to Introduction of the chapter If I were You, Message, Theme, Title of the lesson If I were You, Characters in the chapter If I were You, Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts in If I Were You, Long answers in the chapter If I were You, Short answers of the chapter If I were You, Very short Answers, MCQs of the lesson If I were Youand much more.

Extra Questions, Notes, Assignment and study material for Class 9th as Per CBSE Syllabus

IF I WERE YOU

ByDouglas James

SHORT ANSWER QUESTIONS

1. Describe Gerrard’s appearance.

Ans:- Gerrard is a man of medium height and wears horn-rimmed glasses. When the play opens, he is dressed in a lounge suit and a great coat. He talks in a cultured voice and his demeanour is confident.

2. What did Gerrard tell the intruder about himself? Was he telling the truth? Why/Why not?

Ans:- Gerrard told the intruder that as a child, he was stolen by the gipsies and now in his thirties, he was all alone in life. He was not telling the truth; he was just being funny as he wished to make it clear that he was not afraid of a gun-toting criminal. In fact,  Gerrard had already started concocting stories about himself.

3. What sort of information does the intruder want from Gerrard?

Ans:- The intruder wants personal details from Gerrard like whether in the lives alone, what his Christian name is, whether he has a car and whether people visit him. All this information is necessary for the execution of his plan to dodge the police by disguising it himself as Gerrard.

4. What made Gerrard ask the intruder, Are you an American”?

Ans:- Gerrard asked the intruder if he were an American as he had called him a ‘wise guy’. The guy is colloquial American expression for a man. Hence, the usage of this word by the intruder made Gerrard ask him this question.

5. What sort of a person is the intruder? Give examples to illustrate.

Ans:- The intruder is a dangerous person as he is carrying a pistol and claims to have killed a cop. He is mean, heartless and crafty, for he plans to kill Gerrard and assume his identity in order to escape the police. He is over-confident because he claims that Gerrard is no match for him. He is also boastful, uncouth and uncultured so as is evident from a remark he makes, ‘Put up your paws’.

6. The intruder announced, “I’m going to kill you”. Was Gerrard in nervous? How would you describe Gerrard’s reactions?

Ans:- Confident of his presence of mind, Gerrard remained unruffled of on being threatened by the intruder. He remained so calm and too nonchalant that the intruder was irritated. His sense of humour also enraged the intruder. Thus, Gerrard reacted in a calm and composed way.

7. Why does the intruder intend to kill Gerrard?

Ans:- The intruder is a criminal who is being chased by the police for having murdered a cop. As per his plan, the intruder intends to kill Gerrard in order to take on his identity and avoid being caught by the police. In this way, he can lead a peaceful life without being haunted by the fear of arrest and punishment.

8. Who was the intruder in Gerrard’s house? Why did he break into his house?

Ans:- The intruder, who broke into Gerrard’s house, was a criminal. He had murdered a cop and was being chased by the police. He intruded into Gerrard’s house with the intention to murder him and impersonate his identity to evade the police.

9. How did Gerrard behave on seeing a gun-toting stranger in his cottage?

Ans:- Gerrard kept his cool and remained absolutely unruffled when he saw the gun-totting stranger in his cottage. There was neither any panic nor any ring of tension in his voice. He remained his normal self and talked to him casually.

10. Why does the intruder not kill Gerrard immediately?

Ans:- The intruder does not kill Gerrard immediately because he first wants to get all the necessary information from him. Without this information, his plan to disguise and act as Gerrard will not succeed.

11. Where did Gerrard live? Why was it a suitable place for the intruder’s plan?

Ans:- Gerrard lived in a lonely cottage in a secluded place in the wilds of Essex. With hardly any population around, it was easy for one to commit a crime without getting detected. In addition, the place was visited by only a few people. Therefore, it was suitable for the intruder to carry out his plan successfully over here.

12. Why does the intruder call himself ‘a poor hunted rat’?

Ans:- The intruder describes himself as ‘a poor hunted rat’ because he is being chased by the police and he has to keep dodging them. He has killed a cop and is trying to escape punishment by hiding like a rat being chased by a cat.

13. Why did the intruder choose Gerrard as the man whose identity he wanted to take on?

Ans:- The intruder picked Gerrard because both of them were of the same physical structure. Moreover, as Gerrard lived alone, did not meet any people, and had irregular hours and habits, he thought it would be easy to kill him and assume his identity, and this way lead a life of peace. He will be away from the reach of the law.

14. Why has the criminal been called an intruder all through the play?

Ans:- An intruder is a person who forces his way uninvited and unwelcomed like a criminal. He is called an intruder throughout the play as after forcing his way into Gerrard’s cottage, he is trying to grab Gerrard’s identity as well. Moreover, he refuses to tell Gerrard anything about himself, even his name.

 15. Bring out the contrast between Gerrard and the intruder.

 Ans:- Coarse, crude, boastful and an irritable egoist, the intruder is overconfident and thinks that he is the smartest one around. Gerrard, on the other hand, is pleasant, cool-headed, refined, lively and very intelligent, but a modest and humble person. Although Gerrard does not brag, he proves to be much smarter and more intelligent than the intruder.

16. Why did very few people come to Gerrard’s house? Who were the few people who visited him?

Ans:- Gerrard lived all alone in a secluded place and his theatrical performances made his schedule irregular. He was hardly at home, so very few people came to his house. He was visited only by his regular suppliers like the baker, the greengrocer and the milkman.

17.”They cannot hang me twice.” Who says this and why? (Textual)

Ans:- The intruder says this because he is already wanted for having murdered a cop. If he manages to kill Gerrard, as per his plan, the punishment for this murder too, like the first one, will be a death sentence. Hence, he cannot be hanged twice by the police.

18.”A mystery I propose to explain.” What is the mystery the speaker proposes to explain? (Textual)

Ans:- Gerrard, the speaker, proposes to explain the mystery about his queer life in which he has an irregular routine, refuses to see tradesmen, goes away and comes back to the house hurriedly. Gerrard has already concocted a story attributing his strange behaviour to his being a criminal wanted in many cases of crime.

19.”This is your big surprise”. Who says these words in the play? When and where? What is the surprise? (Textual)

Ans:- This has been said by Gerrard when the intruder asks him to clarify how he could still be killed after assuming Vincent Charles Gerrard’s identity. This is a surprise for the intruder who never suspected Gerrard to be a criminal. According to his information, Gerrard seemed to be the perfect person who could be easily eliminated and then impersonated.

20. Why and how did Gerrard persuade the intruder to get into the cupboard?

Ans:- Gerrard concocted a story about his own criminal background. He gave the intruder the impression that the police were looking for him and he expected a telephone call from a friend informing the police’s arrival. So when the telephone rang, he hurried the intruder into the cupboard and told him that it was connected to the garage which was an escape route.

21. How does Gerrard propose to use the intruder’s episode?

Ans:- Being a man of the theatre, Gerrard is amused at being able to turn the tables on the intruder. He finds the episode of outwitting a criminal by a clever but an innocent man so interesting that he proposes to use it as a plot for his next play.

22. Gerrard describes this encounter with the intruder as an amusing spot of bother’? What light does this attitude reflect on Gerrard?

Ans:- Any other person in Gerrard’s place would have been paralysed with fear under such circumstances. But Gerrard finds it an amusing spot of bother’ as his nonchalant (calm and casual) approach makes him handle the situation comfortably and outwit the intruder with ease.

 23. What is Gerrard’s profession? Quote the parts of the play that (Textual)

Ans:- support your answer. Gerrard is associated with theatre as a writer, producer and director. He also supplies props and makeup materials to other theatre agencies. The following facts reveal his profession clearly.

  • He tells the intruder that his actions are ‘melodramatic’ but not ‘very original’.
  • He welcomes the intruder as a ‘sympathetic audience’.
  • He comments on the intruder’s ‘inflexion of voice’.
  • He tells someone over the phone that he cannot deliver the props in time.
  • He also tells that person that he had ‘an amusing spot of bother’ which he might put into his next play.

24. Why was Gerrard’s schedule so irregular?

Ans:- Having a theatrical background, Gerrard devoted time to writing, producing and directing the plays. He also supplied other theatrical companies with props and make-up items. Therefore, his schedule was irregular as it had to suit the requirements at the theatres.

25. Gerrard said, ‘You have been so modest’. Was Gerrard being ironical or truthful?

Ans:- Gerrard’s remark ‘you have been so modest’ was ironical. The intruder had been boasting of his intelligence and smartness. Hence, Gerrard taunted him about his modesty and asked him to say something about himself.

26. Why did the intruder enter Gerrard’s cottage?

Ans. The intruder resembled Gerrard. He had committed a murder. He made a plan to save himself from the police. He decided that after killing Gerrard he would take on his identity and live without any fear. So he entered Gerrard’s cottage,

27. Why did the intruder want Gerrard to speak to him?

Ans. The intruder wanted to take on Gerrard’s identity after killing him. But before killing him he wanted to know how Gerrard talked and how he dealt with people. He could know this only when Gerrard spoke with him. So he wanted him to speak with him.

28. What crime had the intruder committed?

Ans. ‘the intruder was a jewel thief. When he was being chased by the police, he killed a policeman. So he was wanted for murder also

29. Why did he send for the sergeant?

 Ans. A jewel thief and murderer entered Gerrard’s cottage. He wanted to kill Gerrard also. Gerrard shut the murderer in a cupboard. Then he phoned the police. Ile sent for the sergeant to get the intruder arrested.

30. How does Gerrard imprison the intruder and save his life?

Ans. Gerrard asks the intruder to run away from there with him because the police may come at any time. He opens a door. He says that this door leads to the garage. The intruder steps in. It was the cupboard door. Gerrard pushes the intruder in and shuts the door. Thus he imprisons the intruder and saves his life.

Want to Read More Check Below:-

If I Were You- Introduction

If I Were You- Theme, Title & Message

If I Were You- Characters of the Chapter

If I Were You- Important Word-Meanings of difficult words

If I Were You- Short & Detailed Summary

If I Were You- Summary in Hindi – Full Text

If I Were You- Extract Based comprehension test Questions

If I Were You- Passages for Comprehension

If I Were You- Important Extra Questions- Very Short Answer Type

If I Were You- Important Extra Questions- Long Answer Type

If I Were You- Quick Review of the Chapter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.