Class VII Chapter-1 The Tiny Teacher NCERT Solution

By | June 10, 2020

Chapter 1- The Tiny Teacher

Comprehension Check (Page No: 3)
1. The story of an ant’s life sounds almost untrue.

The italicized phrase means

(i) highly exaggerated.
(ii) too remarkable to be true.
(iii) not based on facts.

Answer- (ii) too remarkable to be true.

2. Complete the following sentences.

(i) An ant is the smallest,…………………………………………………………………………………………………..

(ii) We know a number of facts about an ant’s life because ……………………………………………………….

Answer-

(i) An ant is the smallest, the commonest but the wisest insect.

(ii) We know a number of facts about an ant’s life because people have kept ants as pets, and have watched their daily behaviour closely

3. In what ways is an ant’s life peaceful?

Answer- An ant’s life is peaceful because they do their work themselves and never fight with one another of the same group. They know sharing and contribution and do not interfere in the other’s works.

Comprehension Check (Page No: 5)

1. How long does it take for a grub to become a complete ant?

Answer- It takes five to six weeks for a grub to become a complete ant.

2. Why do the worker ants carry the grubs about?

Answer-  The worker ants carry them about daily for airing, exercise and sunshine.

3. What jobs are new ants trained for?

Answer- The jobs which the new ants are trained for are workers, soldiers, builders, cleaners, etc.

4. Name some other creatures that live in anthills.

Answer- Some other creatures that live in anthills are beetles, lesser breeds of ants, greenfly etc.

5.Mention three things we can learn from the ‘tiny teacher’. Give reasons for choosing these items.

Answer- We can learn teamwork as ants do their work by sharing and contribution without interface in the other’s work.

We can learn hard work as ants spend their most of time in doing their respective jobs without hesitation.

We can learn discipline as ants live a disciplined life and always follow the rules of their group and loyal towards it.

Exercise

Discuss the following topics in groups.

1.(i) What problems are you likely to face if you keep ants as pets? 

Ans- We are likely to face the following problems-

a .They may be seen everywhere like in sugar box, every sweet and even in our food

b .Ants may be crushed under our feet which is not considered morally good and religiously correct

(ii) When a group of bees finds nectar, it informs other bees of its location, quantity, etc. through dancing. Can you guess what ants communicate to their fellow ants by touching one another’s feelers?

Answer- When an ant wants to attract the attention of another ant to tell the path, it taps that ant on the head with its antennas/feelers. firs,t they greet them. They also get exchange information about food and their destination

2 .Complete the following poem with words from the box below. Then recite the poem. (Page No: 6)

hole           kennel           nests         anthill          stable

Soldiers live in barracks

And birds in ____________

Much like a snake that rests

In a ____________. No horse is able

To sleep except in a ____________.

And a dog lives well,

Mind you, only in a ____________.

To say ‘hi’ to an ant, if you will,

You may have to climb an ____________.

Answer

Soldiers live in barracks

Andthe bird in nests ,

Much like a snake that rests

In a hole. No horse is able

To sleep except in a stable.

And a dog lives well,

Mind you, only in a kennel.

To say ‘hi’ to an ant, if you will,

You may have to climb an anthill.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.