Worry not whether you are right or wrong as our class 10 english direct and indirect speech mcq will help you with the same. Do you remember your class 9 exercises? Well, our direct indirect speech mcq class 10th brings back the memories.
Exercise-9
Fill in the blanks using appropriate Modals from the box given below.
1. A judge ……………… be upright.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
2. You………….. not go to him. Just send him an e-mail.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
3. We..………. obey the laws of our country.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
4. There is plenty of time. So, you …………. not hurry.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
5. My grandmother ……………feed the stray animals when we lived in the village.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
6. You………… to have good manners.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
7. The patient is serious: you…………… take him to the hospital.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
8. How…………… you speak to me like this?
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
9. This is a prohibited area. You …………… not smoke here.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
10. Parents to understand the feelings of their children. You…………… not worry about Sonu. He is alright now.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
11. We…………… defend our borders.
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
12. I…………… play with marbles when I was young?
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
13.…………… I remind you of the function?
(a)must
(b)ought
(c)need
(d)dare
(e)used to
ANSWERS:
1. must
2.need
3.Must
4.Need
5.used to
6.Ought to
7.must
8.dare
9.must
10.ought
11.Need
12.Must
13.Should
2. Housewife: You (a) ………… not take more than two days off in a month if you want to work here.
Maidservant: Sorry madam (b) …………you please give me my salary for 15 days for which I have worked?
Housewife: You (c) …………have it on first of the next month.
Maidservant: So (d) ……….. I go now?
Housewife: You (e)………… if you wish but I have told you my condition.
Maidservant: Sorry madam, under this condition I not (f) …………..work.
(a)(i)can
(ii)shall
(iii)will
(iv)has to
(b)(i)might
(ii)will
(iii)would
(iv)have to
(c)(i)can
(ii)might to
(iii)must have
(iv)ought
(d)(i) might
(ii) should
(iii) must
(iv) can
(e)(i)may
(ii)might
(iii)can
(iv)shall have to
(f)(i)shall have to
(ii)can
(iii)will
(iv)need to
Answers:-
(a)(i) can,
(b)(ii) will,
(c)(i) can,
(d)(ii) should,
(e)(iii) can,
(f)(ii) can.
3. Fill in the blanks using suitable modals
Puneet: Let us go to the movie, Suresh.
Suresh: I am sorry. I(a)………… not. I(b) …………. reach home immediately.
Puneet: But why(c)………… you be in such a hurry?
Suresh: I (d)………..take my mother to the doctor. She (e)………. not go alone.
Puneet: Then you (f)……certainly go.
(a)(i)shall
(ii)can
(iii)will
(iv)need
(b)(i)might
(ii)have to
(iii)shall have to
(iv)ought
(c)(i)may
(ii)might
(iii)must
(iv)should
(d)(i) might
(ii) have to
(iii) has to
(iv) can
(e)(i)can
(ii)might
(iii)must
(iv)ought
(f)(i)shall
(ii)can
(iii)must
(iv)need
Ans.
(a)(ii) can,
(b) (ii) have to,
(c) (iv) should,
(d) (ii) have to,
(e) (i) can,
(f) (iii) must.
4. Whenever I think of my school Principal, I feel highly impressed by his habit of a regular morning walk. He (a)……….. get up early. Rain or storm, he(b)………… go for a walk. Even when he fell ill, no one in the house (c)……….. stops him from going out. He always says that morning walk (d)……….. cure him of illness and he was right. He never fell ill. At the age of seventy-five, he(e)………… run for miles together and leave young sisters far behind. Now he is running ninety(f)……….. he lives long!
(a)(i)should
(ii)would
(iii)will have
(iv)could
(b)(i)might
(ii) ought
(iii)should
(iv) must
(c)(i)could
(ii)should
(iii)must
(iv)ought
(d)(i) might
(ii) should
(iii) could
(iv) would
(e)(i)should
(ii)could
(iii)would
(iv)ought
(f)(i)shall
(ii)could
(iii)will
(iv)would
Answers:-
(a) (ii) would,
(b) (iv) must,
(c) (i) could,
(d) (iv) would,
(e) (iii) would,
(f) (ii) could,
Now reported speech class x mcq is super easy at the back of your hand. Take some time out and try our reported speech mcq class 6 which are totally uncomplicated.
5. Fill in the blanks using suitable modals
The old man: (a)………….. you kindly do me a favour, young man?
The young man: What(b)………… I do for you, Sir?
The old man: I(c)…………not go across the road(d)…………… you give me a helping hand?
The young man: You are like my grandfather. Such a situation(e)………….. happen with anyone in old age. I(f)………… most gladly help you.
(a) (i)should
(ii)would
(iii)will have
(iv)will
(b)(i)can
(ii) ought
(iii)should
(iv) must
(c)(i)could
(ii)should
(iii)can
(iv)ought
(d)(i) might
(ii) should
(iii) could
(iv) will
(e)(i)should
(ii)could
(iii)may
(iv)might
(f)(i)shall
(ii)could
(iii)will
(iv)would
Ans.
(a) (iv) will,
(b) (i) can,
(c) (iii) can,
(d) (iv) will,
(e) (iii) may,
(f) (iii) will.
6.Fill in the blanks using suitable modals
Rashmi: Papa, we have long autumn vacations. We (a)………….visit our grandmother who has called us many times.
Papa: My programme is not certain so far. It (b)………..be clear by the weekend. We(c)………… leave the station after that only.
Rashmi: (d)………..we take our puppy with us?
Papa: You(e)……….. if you so like.
Mother: No. You(f)………. not. It (g)………… be a cause of trouble to the whole family there.
Rashmi: That is my responsibility. You know it(h) …………. not act against my wishes.
Mother: Well then it is all right.
(a)(i)should
(ii)must
(iii)will have
(iv)could
(b)(i)might
(ii) ought
(iii)should
(iv) must
(c)(i)will
(ii)should
(iii)must
(iv)ought
(d)(i) might
(ii) should
(iii) can
(iv) would
(e)(i)should
(ii)could
(iii)may
(iv)ought
(f)(i)shall
(ii)can
(iii)will
(iv)would
(g)(i)will
(ii)shall
(iii)being
(iv)need to
(h)(i)shall
(ii)will
(iii)have been
(iv) has been
Answers:-
(a) (ii) must,
(b) (iii) should,
(c) (i) will,
(d) (iii) can,
(e) (iii) may,
(f) (ii) can.
(g) (i) will,
(h) (ii) will.
7. Keeping in view the context, rewrite the following sentences filling in the appropriate modal. Your choice should be from: will, must, have to, should, ought to, needn’t, don’t have to, shouldn’t and mustn’t.
1. I ————- leave otherwise I won’t get a bus.
2. I————– leave or else I will be late for work.
3. Candidates ————— write their roll number in figures and words clearly.
4. You———— smoke in public places.
5. You ————- cross the road only at the zebra crossing.
6. According to the agreement, we ——————pay the rent in advance.
7. You ———- pay attention to your physical fitness.
8. We ————- adopt the motto “Each one teaches one.”
9. She————- does this assignment if she doesn’t want to, but I think it will do her some good.
10. We ————– go to the office on the second and fourth Saturdays.
Answers:-
1. have to
2. must
3. will
4. shouldn’t
5. must
6. have to, should
7. ought to,
8. needn’t
9. don’t have to
10. shouldn’t
8. Fill in the blanks using suitable modals:
Without the mother’s loving touch no family grow (a) …………properly. The father (b) ………… be the formal head of the family but it is the mother who brings up the family and trains the young. If by any chance the mother transmits her anger to the child, it (c) ………… grow up to be a miserable person afterwards. It Is only the mother’s watchful eye that (d) …………. detect where and when the child is going wrong. All mothers (e) ………….. be firm with a misbehaving child, but motherly love and encouragement count the most. It (f)…………… be ungrateful to forget mother’s contribution to one’s life.
(a)(i)shall
(ii)can
(iii)will
(iv)need
(b)(i)might
(ii)may
(iii)should
(iv)ought
(c)(i)may
(ii)might
(iii)must
(iv)ought
(d)(i) might
(ii) should
(iii) must
(iv) can
(e)(i)may
(ii)might
(iii)must
(iv)ought
(f)(i)shall
(ii)can
(iii)will
(iv)need
Answers:
(a)(ii) Can
(b) (ii) may
(c) (i) may
(d) (iv) can,
(e) (iii) must
(f) (iii) will.
Studies can be fun with our direct and indirect speech mcqs online which give you instant confidence. You can now use our reported speech mcq for class 9 pdf download to cross check all your answers in a flash. There are many super simple ways to practice direct and indirect speech mcq english grammar through our website, which is just a click away .
9. Put will or ‘shall’ in the blanks to complete the dialogues.
Rekha : I’ll be in a moment.
Poonam: (a)_ I wait for you? Mohan: It’s very cold outside. (b)_____you close the window, please?
Pooja: Chhaya and I(c) help you in cooking.
Chhaya: I’d love to. Cooking is my hobby.
Asha: Who knows what the future bring?
Manu: I(d)_ work hard to make my future bright. Anshu (e) I give you a cup of tea?
Anup (f) _ I’d love to have one.
(a)(i)should
(ii)shall
(iii)will have
(iv)could
(b)(i)might
(ii) ought
(iii)should
(iv) will
(c)(i)will
(ii)should
(iii)must
(iv)ought
(d)(i) might
(ii) should
(iii) could
(iv) will
(e)(i)should
(ii)could
(iii)will
(iv)ought
(f)(i)shall
(ii)will
(iii)has to
(iv)have to
Ans.
(a)(ii) Shall,
(b)(iv) Will,
(c)(i) will
(d)(iv) will,
(e)(iii) will
(f)(i) Shall.
Now our direct indirect speech mcq class 10th option gives you an excellent chance for revision, anytime & anywhere. Our reported speech class x mcq will not only make things very easy for you, but also help you nurture your confidence. You can now practice direct indirect speech mcq class 10th through our website as per your convenience.
10. Patient: Sir,(a)_ I know why I (b) ____get medicines from this particular shop. Doctor : This is the only shop which (c) guarantee good medicines. Other chemists (d) not supply good medicines. Patient : (e)_____You provide me the list of medicines I have to buy ? Doctor : There is no problem. I (f) give the list of medicines right now. Patient : I (g) like to know the price of these medicines first.
Doctor : Yes, you (h)__ if you please.
(a)(i)should
(ii)may
(iii)will have
(iv)might
(b)(i)might
(ii) need
(iii)should
(iv) must
(c)(i)will
(ii)should
(iii)shall
(iv)ought
(d)(i) might
(ii) should
(iii) has been
(iv) can
(e)(i)should
(ii)could
(iii)can
(iv)have been
(f)(i)shall have to
(ii)will
(iii)has to
(iv)have to
(g)(i)would
(ii)could
(iii)might
(iv)may
(h)(i)might
(ii)have been
(iii)may
(iv)must
Ans.
(a) (ii) May,
(b) (iv) must,
(c) (i) will,
(d) (iv) can,
(e) (iii) Can,
(f) (ii) will,
(g) (i) would,
(h) (iii) may.
11.The art of cooking was made perfect in ancient India. When the people were eating raw meat the world over, Indians (a) _ prepare hundreds of food items from one single commodity. Even today we know that we (b) prepare may items from milk alone. It (c) be curd, butter, cheese, sweet burfts, etc. Unfortunately this milk producing country is running short of milk. We (d) _____not improve this condition unless we pay serious attention to our milch-cattle. We (e) improve their breed by new scientific methods. Attention (f) __ also be paid to their proper nourishment.
(a)(i)should have been
(ii)used to
(iii)will have to
(iv)need to
(b)can
(ii) ought
(iii)should
(iv) being
(c)(i)will
(ii)should
(iii)must
(iv)may
(d)(i) might be
(ii) should have been
(iii) could
(iv) can
(e)(i)should
(ii)could
(iii)will has to
(iv)ought to
(f)(i)shall have to
(ii)should
(iii)has to
(iv)need to
Ans.
(a) (ii) used to,
(b) (i) can,
(c) (iv) may,
(d) (iv) can,
(e) (i) should,
(f) (ii) should.
12. If we sit in an incorrect posture it (a) strain our back. As far as possible this (b) ______be avoided. If the posture becomes a part of habit, a low back pain invariably develops. It (c) be cured if we become conscious of our posture. We (d) _ also take time out to perform a few exercises. If the exercises are done regularly the back ache (e) _ certainly be cured. It (f) ______also improve blood circulation within the spine.
(a)(i)may
(ii)might
(iii)will have to
(iv)could have been
(b)(i)might
(ii) need to
(iii)should
(iv) will
(c)(i)will
(ii)would
(iii)must
(iv)ought
(d)(i) might
(ii) should
(iii) could
(iv) will
(e)(i)should
(ii)could
(iii)can
(iv)ought
(f)(i)shall
(ii)will
(iii)has to
(iv)being
Answers:-
(a) (i) may,
(b) (iii) should,
(c) (ii) would,
(d) (ii) should,
(e) (iii) can,
(f) (ii)will.
13. Rahul: You …… (a)…… always read in proper light. Inadequate light …… (b) …… weaken your eyesight.
Ramesh : My eyesight is six by six. I …… (c) …… also read distant words and sentences.
Rahul: …… (d) …… you read this book from here ?
Ramesh : Sorry, this distance is quite far off. It appeals that I …… (e) …… commit some mistake.
Rahul : Then how …… (f) …… you say that your eyesight is six by six.
(a)(i)should
(ii)must
(iii)will have
(iv)could
(b)(i)might be
(ii) ought to
(iii)may
(iv) will have
(c)(i)can
(ii)should
(iii)must
(iv)has been
(d)(i) might be
(ii) should
(iii) could have been
(iv) can
(e)(i)should
(ii)could
(iii)must
(iv)might
(f)(i)can
(ii)will
(iii)was to
(iv)have to
Answers:-
(a) (ii) must,
(b) (iii) may,
(c) (i) can,
(d) (iv) Can,
(e) (iv) might,
(f) (i) can.
- Receptionist: Good morning, (a) _ I help you ? Visitor : Good morning we are planning to visit Solan. (b) you direct us on how to go there?
Receptionist: (c) you like to go by taxi or you (d) like to go by bus ?
Visitor: We (e) like to go by bus. Receptionist: That is easy. Buses go from here to all the places around. But you can’t enjoy the visit. You (f) _ better take a taxi.
(a)(i)might
(ii)may
(iii)will has to
(iv)could
(b)(i)might
(ii) being
(iii)would
(iv) can
(c)(i)would
(ii)should
(iii)could
(iv)will have been
(d)(i) must
(ii) should
(iii) would
(iv) will
(e)(i)should
(ii)could
(iii) might
(iv) have been
(f)(i)shall
(ii)should
(iii)need to
(iv)dare to
Ans.
(a) (ii) may,
(b) (iv) can,
(c) (i) Would,
(d) (iv) will,
(e) (i) should,
(f) (ii) should.
14. Receptionist: Good morning, ……… (a)……… I help you ?
Visitor: Good morning we are planning to visit
Solan. ……… (b) ……… you direct us on how to go there?
Receptionist: ……… (c) ……… you like to go by taxi or you ……… (d) ……… like to go by bus ?
Visitor: We ……… (e) ……… like to go by bus. Receptionist: That is easy. Buses go from here to all the places around. But you can’t enjoy the visit. You ……… (f) ……… better take a taxi.
(a)(i)might
(ii)may
(iii)will has to
(iv)could
(b)(i)might
(ii) being
(iii)would
(iv) can
(c)(i)would
(ii)should
(iii)could
(iv)will have been
(d)(i) must
(ii) should
(iii) would
(iv) will
(e)(i)should
(ii)could
(iii) might
(iv) have been
(f)(i)shall
(ii)should
(iii)need to
(iv)dare to
Ans.
(a) (ii) may,
(b) (iv) can,
(c) (i) Would,
(d) (iv) will,
(e) (i) should,
(f) (ii) should.
15.Fill in the blank:
Persons who (a)……………………remain on outdoor shootings (b) ……………………..be given a chance to go abroad. But they(c) …………………… have their passports ready They (d) …………………….get a free ticket if only their passports(e) ……………………be arranged. The company (f) …………………. provides them spare dollars so the Members (g) ……………………take more foreign exchange with them. If they do so they will (h) ………………. declare them at the checking counter.
(a)(i) have to
(ii) has to
(iii)should to
(iv) can
(b)(i)would
(ii) should
(iii) will
(iv) could
(c)(i)may
(ii)might
(iii)must
(iv)ought
(d)(i)may
(ii)might
(iii)could
(iv)ought
(e)(i)can
(ii)could
(iii)need
(iv)being
(f)(i)ought
(ii)will
(iii)would
(iv)might
(g)(i)could
(ii)might
(iii)should
(iv)needn’t
(h) (i)have to
(ii)has to
(iii)will to
(iv)should to
Answers:
(a) (i)have to
(b) (ii)should
(c) (iii)must
(d) (i)may
(e) (i)can
](f) (iii)would
(g) (iv)needn’t
(h) (i)have to