Albert Einstein at School- Important Extra Questions Short Answer Type

By | July 3, 2020

Albert Einstein at School is a great chapter which includes the joy. It is well explained by Edumantra including Introduction, Message, Theme, Title, Characters, Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs and much more.

Albert Einstein at School

                                             By- Patrick Pringle

Short Answer Questions 

1.What information do you gather about Albert and his pursuit of knowledge?

  Ans.   Albert was a brilliant boy at school. He was not satisfied with the sort of education provided at the Munich school. He knew a little more Maths than his Maths teacher. He hated to learn the dates of battles by heart. He believed that ideas were much more important than dates. He read books on Geology even though it was not taught at school. He was after ideas and not facts.

2. Why did the History teacher dislike Albert?

  Ans.   The History teacher, Mr Braun, never liked Albert who said frankly that there was no point in learning dates. He could not tell the year when the French were defeated at Waterloo. Mr Braun called the boy a disgrace and told him to leave school at once.

3. Why did Albert feel like leaving his school in Munich?

 Ans.   Albert hated the school in Munich, Germany. But he knew the importance of Getting a school diploma for admission in a college in Milan. The teachers at Munich were insensitive to his feelings. The History teacher, Mr Braun was most hostile to him. Albert felt miserable there. He was afraid he would have a nervous breakdown.

4. Who was Mr Koch? What did he think about Albert?

  Ans.   Mr Koch was Albert’s Maths teacher at the Munich school. He had a very high opinion about the boy’s brilliance. He even admitted that Albert would soon be able to teach him. He gave a glowing letter of reference to Albert that he was good enough to study higher Maths.

5. Who was Yuri? How did he help Albert?

   Ans. Yuri was Albert’s friend and the only person who stood by Albert when he was feeling miserable at school and also at his lodging. He helped Albert with his sincere advice. He introduced him to his doctor friend who agreed to give him a medical certificate. He was the only person in Munich whom Albert had seen before he left.

6. In what context and in what sense did Yuri call Albert—The world’s worst liar’?

   Ans. Albert felt so miserable in Munich that he wanted to get away from there at any cost. He sought his friend. Yuri’s help to get a medical certificate. He asked Yuri if he had a doctor friend who could certify that he (Alberti was suffering from a nervous breakdown and needed a breakfront school. But Yuri said that Albert looked quite cheerful, and the doctor would guess that he was fine because he was not good even at telling a lie. Yuri called Albert the world’s worst liar and told him to be frank with the doctor.

7. Why did Albert feel nervous when he met the doctor?

Ans.   Albert on Yuri’s advice agreed to see Dr Ernst Weil for the certificate. He wished that the doctor should certify that he was likely to suffer a nervous breakdown if he continued going to school. It was just an excuse. So he felt nervous. He did not know what to tell the doctor.

8. What reason did the headmaster give for expelling Albert from school?

Ans.   The headteacher charged Albert with creating problems in the class. His presence in the classroom made it impossible for the teacher to teach and for other students to a team, He said that Albert refused to learn and he was always in a rebellious mood. So he must leave school.

9. What was Albert’s theory of education?

  Ans.   Albert had a brilliant mind. Inc was a genius. He hated to learn the dates of history by heart. He thought that not facts but ideas really mattered. He did not see any point in learning the dates of bathes; instead, it would be more useful to learn as to why these battles were fought.

10. How did Mr Braun chide and curse Einstein?

 Ans. Mr Braun was a History teacher in Munich School. He asked Albert in what year the Prussians had defeated Napoleon. Albert honestly said that he did not see any point in learning dates. Mr Braun took him to the task. He said Albert was a disgrace and he should leave school.

11. Albert felt distressed even in his rented lodging. Why?

 Ans.    Albert was feeling miserable when he returned to his rented room in the locality. of the poor. There was dirt, bad food and noise. But what he hated most was its slum-like atmosphere. His landlady heats up her children and shouted at them every day. And she herself was beaten by her drunk husband every weekend when he came home.

12. How did Albert’s cousin Elsa try to persuade him to go on with his studies at Munich?

Ans.   Elsa, Albert’s cousin, tried to bring him round to complete his term for the diploma. She said that he did not have to understand what he was taught. He should just cram the answers for the exams. But Albert was not convinced.

13. What really cheered Albert while he had to stay at Munich much against his will?

Ans.   Albert had two hobbies. He read books on Science and enjoyed playing his violin. Again he was asked by his landlady to stop making “that wailing sound” in the house where children were already howling. His Science books and violin cheered him in that otherwise miserable atmosphere.

14. How did Dr Ernst Well treat and oblige Albert?

Ans. Yuri contacted his friend Dr Ernst Weil and explained Albert’s problem to him. The doctor agreed to help Albert. He noted that Albert was close to a nervous breakdown. He handed Albert a medical certificate, certifying that the boy must stay away from school for at least six months.

Want to Read More Check Below:-

Albert Einstein at School- Introduction

Albert Einstein at School- Important Word-Meanings of difficult words

Albert Einstein at School- Short & Detailed Summary

Albert Einstein at School- Summary in Hindi – Full Text

Albert Einstein at School- Important Extra Questions Long Answer Type

Albert Einstein at School- Important Extra Questions Value-Based Answer Type

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.