Two Gentlemen of Verona One Mark Questions and Answers

By | March 31, 2023

Objective Type Questions (Solved)  OR Very short answer type   

1.Who is the speaker and who is he/she speaking to?
Ans.-
The speaker is the nurse who is looking after Lucia.

2.Which war is the speaker referring to?
Ans.- 
The speaker is referring to the war between Germany and Italy.

3.Who are ‘they’? Why did they join the resistance movement?
Ans.- 
‘They’ are Nicola and Jacopo, the two brothers. They were among the first to join the resistance movement to show their strong dislike and disapproval of the Germans.

4.- The narrator was surprised to see the two brothers doing shoe shining because
Ans – 
He had seen them selling fruits earlier.

5- The ‘war’ referred to in the lesson was between
 Ans.- 
Germany And Italy.

[pt_view id=”6d2a668jw4″]

6- When the Germans ruled their country, the boys-
 Ans.-  
joined the ‘Resistance Movement’.

7- Once Nicola grew pale in the lesson because
Ans.-  
there was some problem which he didn’t want to share.

8-The narrator turned away because from the girl’s room because
 Ans.–
 he did not want to disturb the family union

9-The narrator was desperate to know about the background of the boys as  
Ans.–
The scene inside the glass room had created curiosity in him.

10-Everything was so difficult and food was so scarce because
Ans.–
 The war had created shortages.

11- The fee was being charged from the boys for
 Ans.– 
treating their sister’s illness.

12-The narrator was waiting for the boys outside the
Ans.-
  villa.

13-They sat beside the narrator not speaking, probably, because
Ans.–
They were thinking about their sister’s illness.

14-‘War had not broken their spirit’ means that
Ans.–
 they were determined to face all the difficulties war had brought upon them.

15- The boys lost their comfortable life because            
 Ans.–
of the war.

16- After the bombing of their house, they
Ans.
– built a sort of shelter with their own hands.

17- The boys joined the ‘resistance movement’ so that they could
 Ans.-
 help in overthrowing the Germans.

18-  ‘they were among the first to join the resistance movement’ means
Ans.- 
They did not wish to let go the opportunity to get even with the Germans and throw them out of their country. Also, it reflects their hatred for the Germans, for having brought upon them so many problems. They considered them as personal enemies.

19- Who is talking with Nicola?
Ans.
– The narrator.

20- Why did the boys work so hard at such a young age?
Ans.-
They worked so hard to pay the hospital bills of their sister who was suffering from tuberculosis of the spine.

 21- “We are not complaining, sir.” What does this show about the nature of the boys?
Ans.-
 They were thorough gentlemen, highly patient, hard working, and dedicated to the cause of their sister. They accepted their fate stoically.

22- Why was Nicola glaring at his younger brother?
Ans.- 
He didn’t like the way Jacopo had asked the narrator, without any hesitation, to send them by his car to Poleta.

23 – “It won’t be any trouble.” Did the narrator really mean it?
 Ans.- 
The writer really wanted to do something for the boys to express his appreciation for their hard work and dedication. Yes, he did mean it.

24- Why was Nicola’s tone ‘put out’ even when the narrator was eager to help them?
 Ans.- 
Nicola did not want the narrator to know about his sister’s illness and other problems they were facing. He wanted to keep it all a secret as he was quite conscious of his self respect. Now, there was a chance of that secret spilling out, hence his tone was put out.

25- What did the driver warn them about and why
Ans.
-He warned them not to buy the wild strawberries from the boys as much better fruit would be available in Verona.

26- “Besides, these boys…..”. What other reason did he give?
Ans.-
 He shrugged indicating that it was not good to buy them from the boys who were so shabbily dressed up.

27- Why did they go to Poleta every Sunday?
Ans.- 
They went to Poleta every Sunday to meet their ailing sister and pay for her treatment.

28- From the above lines, what difference do you find in the nature of two brothers?
Ans.-
 Nicola is more serious and mature as compared to his age, whereas Jacopo is still childish and doesn’t mind availing the opportunity of taking help from the narrator.

29- Why did the nurse pause at the little cubicle?
Ans.- 
She did not want to disturb the affectionate meeting between the two brothers and their sister.

30- ‘was listening to their chatter, her eyes soft and tender’ means that
 Ans.-
 she was listening to their continuous and excited talk with love for them in her.

31- Who are referred to as ‘our friends’ by the writer?
Ans.- 
The two brothers Nicola and Jacopo are referred here as our friends.

32-  Why does the speaker call them friends?
Ans.- 
The speaker had already met these boys before and bought fruits from them. They are no longer strangers to him.

33- Why did the speaker not go in?
Ans.-
 ’She’ in the above extract refers to the nurse who is attending Lucia.

34  What did the speaker want to know from ‘her’? What does it reveal about his nature?
Ans.- 
He wanted to know almost everything about the two boys. This reveals that the narrator does not miss out to notice and observe human life and society no matter how subtle and trifle they might appear to others.

35- Why has ‘she’ been in the hospital and for how long?
Ans.- 
She has been in the hospital because she is suffering from tuberculosis of the spine for a year.