Chapter-8 Part-I Reach for the top- Extra Questions and Notes

By | May 1, 2018

Extra Questions, Notes, Assignment and study material for Class 9th as Per CBSE Syllabus

Chapter-8

Lesson Name REACH FOR THE TOP

By- Santosh Yadav

Introduction of the lesson- REACH FOR THE TOP

 INTRODUCTION

`Reach for The Top’ topic has been bifurcated in two part  . Each part of the topic contains a heroic story of two young girls. The heroine in the first part is a young Mountaineer Santosh Yadav and the heroine of the second part is Maria Sharapova a tennis sensation of the world. Santosh Yadav was born in a small village of Haryana state. She belonged to a agriculturist family. Her family was of the opinion of traditional values and they were adatnent to keep their prevailing customs but she rose to the highest glory by her hard efforts. In the same way Maria Sharapova rise to the top of tennis world by her hard efforts. She became the world’s number one tennis sensation and now becomes the most glamourous sensation of the modern world.

 (‘Reach for The Top’ विषय दो भागों में विभाजित किया गया है । विषय का प्रत्येक भाग दो युवा लड़कियों की बहादुरी की कहानी से संबंधित है । पहले भाग में नायिका एक युवा पर्वतारोही संतोष यादव है और दूसरे भाग की नायिका दुनिया की टैनिस हस्ती मारिया शरापोवा है । संतोष यादव का जन्म हरियाणा राज्य के एक छोटे से गांव में हुआ । वह एक किसान परिवार से संबंधित थी । उसका परिवार परम्परागत मूल्यों का विचारक पात्र था और वे अपने वर्तमान रीति-रिवाजों के प्रति दृढ़ थे , परंतु उसने अपनी सख्त कोशिशों के कारण उच्चतम प्रतिष्ठा की ऊँचाईयों को छुआ । इसी तरह, मारिया शरापोवा ने भी अपनी सख्त कोशिशों से टेनिस की दुनिया में नाम ऊँचा किया । वह दुनिया की नंबर एक की टैनिस हस्ती बनी और अब आधुनिक संसार की आकर्षक हस्ती बनी ।)

Important Word-Meanings of difficult words from the lesson- REACH FOR THE TOP

 WORD-MEANINGS

[PAGE 99] : Conquered = got victory over, फ़तेह करना ; regarded = considered,माना जाना ; blessing =boon, आशीर्वाद,वरदान ; curse = a bad omen, अभिशाप ; expecting =hoping, उम्मीद होना ; assumed = though,सोचा ; holy man = saint, साधु ; destiny = luck.भाग्य I

[PAGE 100] : Contentment = satisfaction,संतुष्टि ; determination = true resolution,दृढ़ निश्चय ; affluent  =rich/prosper, संपन्न ; afford = bear, वहन करना ; in line with = according to, का अनुसरण करते हुए ; prevailing = the normal system, प्रचलित ; the last thing = the least important thing, सबसे महत्वहीन बात; enrolled = got admission, दाखिला ले लिया ; urge = desire, इच्छा I

[PAGE 101] : Vanishing = getting out of sight, आंखों से ओझल हो जाते हुए ;check out = find out,पता लगाना  ; affirmative = positive, सकारात्मक ; motivated = inspired, प्रेरित किया ; headed straight for = went toward,सीधा चला गया ; apology = forgiveness, क्षमा याचना ; expedition = risky job,  जोखिम पूर्ण कार्य ; rapidly = fastly, तेजी से ; resistance = opposite power, प्रतिरोधक शक्ति ; altitude = height, ऊंचाई ; equipped = furnished, सुसज्जित ; endurance = tolerance, सहनशक्ति ; culmination = top point, चरम बिंदु I

[PAGE 102] : Securing= getting, प्राप्त करते हुए ; unique = strange, अद् भुत ; annals = history,इतिहास ; top honours = highest awards, सर्वोच्च पुरूस्कार ; literally = in reality, सचमुच ; enormity = hugeness, विशालता ; held it aloft = held it up high, ऊंचा रखना ; fervent = strong and sincere feeling, सच्चा –पक्का ; garbage = rubbish, कूड़ा–कर्कट I

Go to the NCERT Solution “Packing”

Short and Simple Summary of the lesson in English- REACH FOR THE TOP/ Summary in simple Words/ Critical appreciation of the lesson – REACH FOR THE TOP

 Summary:

Santosh Yadav was born in a traditional family. She had five brothers. She was born in the small village of Joniyawas in Haryana. The girl was given the name Santosh, which means contentment. But Santosh was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start. Where other girls wore traditional Indian dresses, Santosh preferred shorts.
Santosh’s parents were affluent landowners who could afford to send their children to the best schools, even to the country’s capital Delhi, which was quite close by. But, in line with the prevailing custom in the family, Santosh had to make do with the local village school. At the age of sixteen years her parents wanted to marry her. She threatened her parents that she would never many if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education . she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Her Parents then agreed to pay for her education.
Santosh passed the high school examinations and went to Jaipur. She joined Maharani College widget a room in Kasturba Hostel. She developed a love for mountaineering while watching the Aravalli Hills’ She saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering.
Thereafter, Santosh went on an expedition every year. Her climbing skills matured rapidly’. Also she developed a remarkable resistance to cold and the altitude. Equipped with an iron will, Physical endurance  and an amazing mental toughness, she proved herself repeatedly. The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just four years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers if she could join them. At barely twenty years of age, Santosh Yadav conquered Mt. Everest, becoming the youngest woman in the world to achieve the feat. If her climbing skills, physical fitness, and mental strength impressed her seniors, her concern for others and desire to work together with them found her a special place in the hearts of fellow climbers.

 During the 1992 Everest mission, Santosh Yadav provided special care to a climber who ‘lay dying at the South Col. She was unfortunately unsuccessful in saving him. However, she managed to save another climber, Mohan Singh, who would have met with the same fate had she not shared her oxygen with him. Within twelve months, Santosh found herself a member of an Indo-Nepalese Women’s Expedition that invited her to join them. She then conquered the Everest a second time. –
She was given Padmashri Award. She is also a fervent environmentalist, Santosh collected and brought down 500 kilograms of garbage from the Himalayas.

 Summary in Hindi/ REACH FOR THE TOP

 SUMMARY IN HINDI

संतोष यादव का जन्म एक परम्परागत परिवार में हुआ । उसके पॉच भाई थे । उसका जन्म हरियाणा के जौनियावास नामक छोटे से गांव में हुआ । लड़की का नाम संतोष रखा गया, जिसका अर्थ है सन्तुष्टि । लेकिन जीवन के परम्परागत ढंग से संतोष हमेशा संतुष्ट नहीं थी । उसने शुरु से ही अपनी इच्छा से जीवन जीने की ठान ली थी । जहाँ अन्य लड़कियों परम्परागत भारतीय पोशाक पहनती थी , वही संतोष निक्कर पसंद करती थी ।
संतोष के माता-पिता संपन्न भूमिपति थे जो अपने बच्चों को बढ़िया स्कूल में भेजने का भार वहन कर सकते थे, वे अपने बच्चों को देश की राजधानी दिल्ली में भी भेज सकते थे क्योंकि यह उनके बहुत निकट था । लेकिन, परम्परा का निर्वहन करते हुए जो रिवाज परिवार में प्रचलित था, तो संतोष को अपने गांव के स्थानीय स्कूल में ही पढ़ाई करनी पड़ी । 16 वर्ष की आयु में उसके माता-पिता उसका विवाह करना चाहते थे । उसने अपने माता-पिता को धमकी दे दी यदि उसने उचित पढ़ाई नहीं की तो वह कभी भी शादी नहीं करवाएगी । उसने घर छोड़ दिया और दिल्ली के एक स्कूल में अपना दाखिला करा लिया । जब उसके माता-पिता ने उसकी पढाई का खर्चा देने से मना कर दिया, तो उसने विनम्रतापूर्वक उन्हें बता दिया कि वह स्कूल समय के पश्चात नौकरी करके अपना खर्चा चला लेगी । तब उसके माता-पिता उसकी पढाई का खर्चा उठाने पर सहमत हो गए ।
संतोष ने हाई स्कूल की परीक्षा पास कर ली और वह जयपुर चली गई । उसने महारानी कॉलेज में दाखिला ले लिया तथा कस्तूरबा हाँस्टल में कमरा ले लिया । अरावली पर्वतों को निहारते हुए पर्वतारोहण के प्रति उसका प्यार उमड़ पड़ा । उसने धन की बचत की और उत्तरकाशी में स्थित ‘नेहरु पर्वतारोही संस्थान’ में प्रवेश किया ।
इसके पश्चात से, संतोष हर बर्ष पर्वतारोहण पर जाने लग गई । उसकी पर्वतों पर चढ़ने की निपुणताएँ तेजी से परिपक्व हो गई । इसके साथ ही उसमें दंड और ऊँचाई के प्रति कठोर प्रतिस्पर्धात्मक शक्ति का विकास हो गया । एक फौलादी इच्छा शक्ति, शारीरिक सहनशीलता और एक हैरान कर देने वाली मानसिक मजबूती, उसने इस सबका बार-बार प्रदर्शन किया । उसके द्वारा किए गए कठोर परिश्रम तथा लगन उसको 1992 में प्रसिद्धि के शिखर पर ले गए । जब उसने शरमाते हुए अरावली के पर्वतारोहियों से पूछा था कि क्या वे उसे अपने साथ शामिल कर सकते हैं । मुश्किल से 20 वर्ष की आयु में, संतोष यादव ने माऊंट एवरेस्ट की छोटी विजय प्राप्त कर ली और वह पूरी दुनिया की वह पर्वतारोही बन गई जिसने इतनी कम आयु में यह सफलता पा ती । यदि उसकी पर्वतों पर चढ़ने की प्रवीणता, शारीरिक योग्यता और मानसिक शक्ति ने उसके वरिष्ठ अफसरों को प्रसन्न किया बल्कि दूसरोंके प्रति उसकी और उनकें साथ मिलकर काम करने की इच्छा ने उसके साथ पर्वतारोहण कर रहे पर्वतारोहियों के मन में विशेष स्थान बना दिया ।
1992 के माऊंट एवरेस्ट मिशन के दौरान, संतोष यादव ने एक पर्वतारोही की जो दक्षिणी दर्रे पर पड़ा  दम तोड़ रहा था कि विशेष देखभाल की उसका दुर्भाग्य रहा कि वह उसे बचा नहीं सकी । जबकि वह एक-दूसरे पर्वतारोही, मोहन सिंह, को बचाने में सफल रही जिसका कि पहले वाले पर्वतारोही के समान हश्र होता यदि वह अपना आक्सीजन उसके साथ न बांटती । 12 महीनों के अंतर्गत संतोष ने स्वयं को भारतीय नेपाल महिला पर्वतारोही दल के सदस्य के रुप में पाए,जिसने कि इसका सदस्य बनने के आमंत्रित किया था । तब उसने दूसरी बार माऊंट एवरेस्ट पर विजय प्राप्त की ।
उसने पदमश्री पुरस्कार को प्राप्त किया । वह एक सच्ची –पक्की पर्यावरणविद भी है । संतोष हिमालय के ऊपर से लगभग 500 किलोग्राम कूड़ा-कर्कट एकत्र करके नीचे लाई है ।

Following is the complete question bank for – REACH FOR THE TOP

 IMPORTANT PASSAGES FOR COMPREHENSION

Read the following passages and answer the questions given at the end of each :

PASSAGE 1

The only woman in the world who has Scaled Mt Everest twice was born in a society where the birth of a son was regarded as a blessing, and a daughter, though not considered a curse, was not generally welcome. When her mother was expecting Santosh, a travelling ‘holy man’, giving her his blessing, assumed that she wanted a son. But, to everyone’s surprise, the unborn child’s grandmother, who was standing dose by, told him that they did not want a son. The ‘holy man’ was also surprised! Nevertheless, he gave the requested blessing… and as Destiny would have it, the blessing seemed to work. Santosh was born the sixth child in a family with five sons, a sister to five brothers. She was born in the small village of Joniyawas in Haryana.

Questions :
(i)  Name the woman who had Scaled Mt Everest twice.
(ii)   In what sort of society was she born?
(iii)  What blessing did the holy man give?
(iv)  How many brothers did Santosh have?
(v)   Where was Santosh born?

Answers :
 (i)  Santosh Yaday.
(ii)  She was born in a society where the birth of a son was regarded as a blessing.
(iii)  The holy man gave the blessing of the birth of a boy.
(iv)  She had five brothers.
 (v)  She was born at Joniyawas village in Haryana.

PASSAGE 2

 Santosh’s parents were affluent landowners who could afford to send their children to the best schools, even to the country’s capital Delhi, which was quite close by. But, in line with the prevailing custom in the family, Santosh had to make do with the local village school. So, she decided to fight the system in her own quiet way when the right moment arrived. And the right moment came when she turned sixteen. At sixteen, most of the girls in her village used to get married. Santosh was also under pressure from her parents to do the same.

Questions :
(i)   What was the profession of Santosh’s father?
(ii)  Where did Santosh get his elementary education?
(iii)  Why was she not sent to a good school?
(iv)  When did the right time come for her fight with the system?
 (v)  What pressure did her parents put on Santosh?

Answers :
(i)  Her father was a affluent farmer.
(ii) She got her elementary education in the local school of the village.
(iii) She was not sent to a good school following the tradition of the family.
(iv)  That time came when she turned of sixteen.
(v)  They put pressure on her to go for the marriage.

PASSAGE 3

 A marriage as early as that was the last thing on her mind. She threatened her parents that she would never marry if she did not get a proper education. She left home and got herself enrolled in a school in Dellm When her parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. Her parents then agreed to pay for her education.

Questions :
(i)  How did Santosh consider a marriage ?
(ii) What did she threat to her parents ?
(iii)  Why did she leave home ?
(iv)  Why did her parents refuse to pay for her education in Delhi ?
(v)   What was Santosh’s plan to make arrangement for her fee ?

Answers :
(i) She considered a marriage the least important thing of her life.
(ii) She threatened her parents not to marry for ever if she did not get a good education.
(iii)  She left home to get education in Delhi.
(iv) Her parents refused to pay for her education in Delhi because they did not want that their daughter should live away from home.
(v) She planned to do part time job to pay her school fee.

PASSAGE 4

 Then there was no looking back for this determined young girl. She saved money and enrolled in a course at
Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering. “My college semester in Jaipur was to end in April but it ended on the 19th of May. And I was supposed to be in Uttarkashi on the 21st. So, I did not go back home; instead, I headed straight for the training. I had to write a letter of apology to my father without whose permission I had got myself enrolled at Uttarkashi.”

 Questions :
(i)  Who is the girl mentioned in this passage ?
(ii)  Where did she enroll herself for mountaineering training?
(iii) Where was she studying in college?
(iv) Why did she write an apology letter to her father?
(v)  In which state of India is Uttarkashi?

Answers :
(i)   Santosh Yaday.
(ii)  In Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering.
(iii)  She was studying in college in Jaipur.
(iv)  She wrote an apology letter to her father because she had got herself enrolled in a mountaineering institute without his permission.
(v)  Uttranchal State.

PASSAGE FOR PRACTICE

PASSAGE 5

Thereafter, Santosh went on an expedition every year. Her climbing skills matured rapidly. Also, she developed a remarkable resistance to cold and the altitude. Equipped with an iron will, physical endurance and an amazing mental toughness, she proved herself repeatedly. The culmination of her hard work and sincerity came in 1992, just four years after she had shyly asked the Aravalli mountaineers if she could join them. At barely twenty years of age Santosh Yadav conquered Mt Everest, becoming the youngest woman in the world to achieve the feat. If her climbing skills, physical fitness, and mental strength impressed her seniors, her concern for others and desire to work together with them found her a special place in the hearts of fellow climbers.

Questions :
(i)  On what expedition did Santosh go every year ?
(ii)  When did she go on her first expedition to Mt Everest ?
(iii)  At what age did she conquer Mt Everest ?
(iv)  How did she impress his seniors ?
(v)   How did her fellow climbers treat her ?

Go to the NCERT Solution “Reach for the top Part II”

Very Short Answer Type Important Questions

Additional Very Short Answer Type Questions

1. What is the special distinction of Santosh Yadav ?

Ans. Santosh Yadav is the only woman in the world who has scaled Mt Everest twice.

2. Where was Santosh Yadav born ?
Ans. She was born in the small village of Joniyawas of Rewari District in Haryana.

3. What does `Santosh’ mean ?
Ans. Santosh means contentment.

4. What did Santosh tell her parents about marriage ?
Ans. She told her parents that she would never many if did not get a proper education.

5. Why did Santosh leave home ?
Ans. Santosh left home to get herself enrolled in a school in Delhi.

6. Where did Santosh take admission after passing high school ?
Ans. After passing high school Santosh took admission in Maharani College Jaipur.

7. Where did Santosh enroll herself for mountaineering training ?
Ans. She enrolled herself at Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering.

8. What great honour was given to Santosh Yadav by the government of India ?
Ans. The government of India honoured Santosh Yadav with one of the nation’s top honours the Padmashri.

9. When did Santosh Yadav scale Mt Everest for the first time ?
Ans. She scaled Mt Everest for first time in 1992.

10. Why is Santosh Yadav mentioned as a fervent environmentalist ?
Ans. She collected and brought down 500 kilograms of garbage from the Himalayas.

Short Answer Type Questions  (30 to 40 words)

Short Answer Type Questions

1. What is the special distinction of Santosh Yadav as a mountaineer?

Ans. Santosh Yadav is the only woman in the world who has conquered Mt Everest twice. She is a woman who got this distinction rising up from a rural background .

2. What type of a social system was there is in the village when Santosh was born ?
Ans. In those days the birth of a son was regarded a blessing, but the birth of a daughter was not generally welcomed in the society.

3. Give a brief sketch of Santosh’s family .
Ans. Santosh was born in the small village ofioniyawas in Haryana. Her parents were affluent landowners. She was the only sister of five Brothers .

 4. How did Santosh show contradiction to her name?
Ans. The girl was given the name Santosh, which means contentment’. But Santosh was not always content with her place in traditional way of life. She began living life on her own terms from the start.

5. What did Santosh tell her parents regarding her marriage?
Ans. Santosh was not in favour of early married life. She threatened her perents that she would never marry if she would not get a proper education.

 Important Long/ Detailed Answer Type Questions- to be answered in about 100 -150 words each

 1. Write a brief character sketch of Santosh Yaday.

Ans. Santosh Yadav was born in a traditional family. She was born in the small village of Joniyawas in Haryana. The girl was given the name Santosh, which means ‘contentment.’ But Santos  was not always content with her place in a traditional way of life. She began living life on her own terms from the start. Where ever other girls wore traditional Indian dressess. Santosh preferred short. Santosh did not yield to the traditions. In opposition to her family, she enrolled herself in a school in Delhi. When her parents refused to pay for her education, she politely informed them of her plans to earn money by working part time to pay her school fees. This shows that she was a determined child. She developed a love for mountaineering. She saved money and enrolled herself in a course of mountaineering. She scaled Mt. Everest twice. This is the achievement of her heroic character.

Go to the NCERT Solution “On Killing A Tree”

QUICK REVIEW OF THE CHAPTER


1.In which society was Santosh born ?

(A) where the birth of a son was a blessing    (B) where the birth of a daughter was a blessing

(C )both (A) and (B)                                             (D) none of the above  

 Ans. (A) where the birth of a son was a blessing

2.What request did the unborn child’s grandmother make to the holyman ?

(A) blessing for a son                                                 (B) blessing for money

(C) blessing for milk                                                   (D) blessing for a daughter

 Ans. ( C) blessing for a daughter

3.Santosh has scales Mt Everest ________.

(A) once                                                                          (B) twice

(C) thrice                                                                        (D) four times

Ans. (B) twice

4.What is the name of Santosh Yadav’s village ?

(A) Joniyawas                                                               (B) Hariyawas

(C) Bariyawas                                                               (D) Jonnawas

 Ans. (A) Joniyawas

5.Which district of Haryana does Santosh belong ?

 (A) Bhiwani                                                                    (B) Mahendragarh

 (C) Rewari                                                                      (D) Jhajjar

  Ans. (C) Rewari

6.What does `Santosh’ mean ?

 (A) contentment                                                         (B) discontentment

(C) greed                                                                        (D) Bravery

Ans. (A) contentment

7.Santosh left home to get herself enrolled in :

(A) Rewari                                                                      (B) Delhi

(C) Gurgaon                                                                  (D) Faridahad

Ans. (B) Delhi

8.From where did Santosh do her graduation ?

 (A) Rewari                                                                      (B) Delhi

(C) Jaipur                                                                        (D) Mumbai

    Ans. (C) Jaipur

9.For what did Santosh train herself in Uttarkashi ?

 (A) mountaineering                                                   (B) acting

(C) swimming                                                               (D) skating

 Ans. (A) mountaineering

10. Santosh was fully equipped with :

(A) an iron will                                                            (B) physical endurance

(C) mental toughness                                                 (D) all of the above

 Ans. (D) all of the above

11.When did Santosh scale Mt Everest for the first time ?

  (A) in 1992                                                                   (B)  in 1993

  (C) in 1994                                                                   (D)  in 1995

   Ans. (A) in 1992

12.What shows her concern for the environment ?

 (A) collecting 500 kilograms of garbage from the Himalayas

 (B) climbing mountain

 (C) helping other climbers

  (D) all of the above

 Ans. (A) collecting 500 kilograms of garbage from the Himalayas

13.At what age did Santosh scale Mt Everest for the first time ?

   (A) eighteen                                                                           (B) nineteen

 (C) twenty                                                                                   (D) twenty one

   Ans. (C) twenty

14.What is considered the roof of the world ?

(A) sky                                                                                            (B) stars

(C) top of Mt Everest                                                                  (D) all of the above

Ans. (C) top of Mt. Everest

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.