Class-10 Chapter-7 The Necklace- Extra Questions and Notes

By | August 22, 2020

The Necklace in English and its solutions are well provided by Edumantra including Introduction of the lesson The Necklace, Message, Theme, Title of the chapter The Necklace, Characters in the lesson The Necklace, Summary in English The Necklace, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi The Necklace, Extracts, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs of The Necklace and much more.

Extra Questions, Notes, Assignment and study material for Class 10th as Per Latest CBSE Syllabus

Chapter- 7 English Languages and Literature- Footprints Without Feet (Latest 2018-19)

­­­­ The Necklace

By Guy De Maupassant

About the Author- Guy De Maupassant    

Guy De Maupassant– A Short Biography

About the Author

Guy De Maupassant was a great writer of France. He is considered to be one of the best short story writers of the world. He was born on 5 August 1850 at the Chateau de Miromesnil, in France. Maupassant was a representative of the naturalist school of writers. He depicts human lives often in pessimistic terms. Many of his stories were written during the Franco-Prussian War of the 1870s. He describes the futility of wars and violence that take thousands of innocent lives. He wrote more than 300 short stories, 6 novels, travel books and even poetry.

Introduction of the lesson- The Necklace

INTRODUCTION

The Necklace’ is one of the well-known stories of Maupassant. The story centres round Matilda Loisel, who is a beautiful woman. She suffers greatly because of her desire to appear rich and fashionable. She is married to a clerk and leads an ordinary life. But she wants to be rich and famous. Her husband gets an invitation to attend a dance party given by the Minister of Publ lc Instruction.

Matilda borrows a diamond necklace from her rich friend Madame Forestier to wear it at the party. She looks charming and everybody praises her. But when she returns home, she finds that she has lost the necklace. She and her husband borrow a big amount of money to replace the necklace. Both of the world hard for ten years to pay off their debt. Their life becomes miserable. One day, after the debt, is paid off. Matilda comes across Madame Forestier. Matilda is shocked to learn from her that the necklace was made of artificial diamonds and its price was not more than 500 francs.

Plot/ Theme / Central Idea of the Lesson/ Literary Analysis of The Necklace/ Main Idea

Theme of the Story

`The Necklace’ is a mild satire but with a strong message. It is ridiculous for people of ordinary means to copy the rich. One should live within one’s means. Otherwise, he or she invites unnecessary problems, anxieties and confusion in his or her life.

MESSAGE OF THE NECKLACE

The main message of the story is that we should be what we are. False pride is the cause of our sufferings. The loss of a false necklace by Mrs Loisel was not a big loss. Things could have been settled right if she had confessed the loss of the necklace to the owner, Madame Forestier. This small lapse or mistake of Mrs Loisel makes her whole life miserable and dark. And the irony was that the cause of all these sufferings was a false necklace.

Important Word-Meanings of difficult words from the lesson- The Necklace

WORD-MEANINGS

[PAGE 39] : Grand = glorious jewellery = ornament borrows = owes  pretty = beautiful destiny = luck distinguished = marked out, typical  incessantly = continuously  delicacies = tenderness luxuries = comforts apartment = house shabby = ugly tortured = tormented tureen = a dish delighted = pleased potpie = a sweet bread elegant = graceful exquisite = marvellous despair = hopelessness elated = proudfully

[PAGE 40] : Inscribed = imprinted spitefully = with jealousy murmuring = speak in low voice irritated = offended declared = announced impatiently = restlessly stammered = spoke with halts stupefied = shocked dismay = grief violent = outrageous vexation = irritation colleague = co-worker grieved = pained reflected = meditated immediate = instant exclamation = surprise hesitating = doubting

[PAGE 41] : Exactly = nearly larks = small singing bird adorn = to beautify chic = fashionable convinced = assured firmly  humiliating = degrading  Related = narrated uttered = pronounced distress = sorrow/trouble MT-4 closet = private room  admirable = praise worthy workmanship = skill in doing some work ecstatic = very delightful anxiety fear of uncertainty certainly = definitely

[PAGE 42] : Embraced = folded in the arms  passion = a strong emotion the ball = group-dance enthusiasm = high spirit treasure = jewels  intoxicated highly pleasant salons = decorated rooms  wraps = shawls clashed detained = stopped descended = came down rapidly =  cmflicted hailing = calling coachman = tonga driver carriage = tonga wearily = much tired removed = took off shivering = trembling

[PAGE 43]. Cast down = ashaiiied track = path advertisement = public announcement state = condition bewilderment = perplexity frightful = horrible clasp = link repaired= mended dictated = spoke loudly replace = to substitute chaplet = wreathe

[PAGE 44] : Perceive = to see minutely substitution = replacement horrible = terrible heroically = bravely lodgings = temporary habitation  odious = hateful haggling = quarrelling over prices restored = paid back awry = with twists flattered = false praise approached = went near recognise = to identify astonishment = amazement

[PAGE 45] : Miserable = wretched loaned = owed  decently = with respect content = satisfied

Summary in English- The Necklace

DETAILED SUMMARY

The Necklace’ is a touching story. The story centres round Matilda Loisel. She is a very charming young lady. She is married to a clerk. She is not satisfied with her ordinary life. She wants to enjoy the comforts and luxuries of life. She is jealous of her own schoolmates, who are rich.

One day her husband gets an invitation to attend the dance party given by the Minister of Public Instruction. He thinks that she will be happy to get the invitation. But she becomes sad. She tells her husband that she has nothing to wear at the party. Her husband spends all his savings and buys a beautiful gown for her. Now she complains that she has no jewellery or ornament. Without it, she will be considered a poor lady. Her husband advises her to borrow some ornament from her wealthy I’ fiend Madame Forestier. She goes to Madame Forestier’s house and borrows a beautiful diamond necklace

At the party, Matilda looks very beautiful 1. All the men at the party pay attention to her. They want to be introduced to her. They want to dance with her I -Even the Minister pays attention to her. She is filled with joy. She dances with pleasure. She leaves the hall l at four o’clock in the morning. When she reaches home, she stands before the mirror to praise her own beauty. But suddenly she utters a cry. She has lost the diamond necklace somewhere. Her husband goes out to see if he can find it. He searches for the necklace everywhere. But he does not find it. Matilda and her hush dare greatly depressed.

Matilda’s husband advises her to write to her friend that she has sent the necklace for repairs. It will give them some time to buy another necklace. They go from shop to shop to purchase a similar necklace. At last, they find a necklace similar to the lost one. ‘Ell’ e bargain is settled at 36,000 francs. Matilda’s husband borrows the money at high interest. They buy the necklace and return it to Madame Forestier. She does not even open the box to look at the necklace.

 Now Matilda and her husband are with- her heavy debt. They work hard to pay off this debt. Their life becomes miserable. They dismiss their servant. They move to a cheap house. Matilda does all the household work herself. Her husband works in the evening ling and late at night to pay off the debt. They work hard for ten years. At last, they are able to pay off their debt. Now Matilda looks old. She is no longer charming.

One Sunday, Matilda goes out for a walk. She comes across Madame Forestier and talks to her. Madame Forestier is surprised to see Matilda so changed. Matilda tells her the story of her hard life. She tells Madame Forestier that she has suffered greatly because of her. Then she tells Madame Forestier the whole story. She tells her how she lost her necklace and bought ai lather one for thirty-six thousand francs. She tells Madame Forestier that it has taken them ten years to pay off the debts. Madame Forestier is moved to hear the whole story. Then she tells Matilda that her necklace was made of artificial diamonds. It was worth only five hundred francs.

SHORT SUMMARY

  1. Pretty, Young Lady Matilda: Matilda was a pretty young lady. It seems that by an error of destiny, she was born in the family of clerks. She had no hopes of marrying a rich and important person. Hence, she married a petty clerk.
  2. Simple but Unhappy: Matilda was simple but unhappy. She was pained at her miserable condition. She thought that she was born for all delicacies and luxuries of the world. Her petty economic and social status tortured and angered her. She loved only marvellous dishes, nice frocks and jewels.
  3. Invitation for Dinner: One day, Mr Loisel, her husband, gave her a printed card. It was an invitation to dinner organised by the Minister of Public Instruction where her husband worked. He had hoped that his wife would be delighted to receive such an invitation. But his wife threw the invitation upon the table with contempt. She was impatient and complained that she had nothing to wear on such a great occasion. Mr Loisel was silent now. She told him calmly that she couldn’t go there without a proper dress. He should give his card to a colleague’s wife who had a better dress than hers. He was pained to hear it. He asked what it would cost them to buy a good dress. She replied to four hundred francs. He grew pale. He had saved 400 francs to buy a gun for his hunting parties.
  4. Necklace for the Ball: The day of the ball came near. Her dress was ready. She was pained to have such a ‘poverty-stricken look’. She was vexed not to have a jewel. Mr Loisel suggested that she could wear some natural flowers. She replied “No”. It was humiliating for her to give a shabby image of her in the midst of rich ladies. Then an idea came to Mr Loisel. He asked her to borrow jewels from her friend Madame Forestier. She uttered a cry of joy. She had not thought of it before. Madam Forestier heard her story of distress. She opened her jewel-case and asked her to choose any one item she liked. Matilda’s (Mrs. Loisel) eyes fell on a superb necklace of diamonds. Her friend willingly agreed to lend that to her. She was overjoyed and went away with the diamond necklace.
  5. Great Success at Ball: Madam Loisel (Matilda) was a great success at the ball. She looked very pretty, elegant and graceful. All the men noticed her and wanted to be introduced to her.
  6. Necklace Lost: They went back home. She had a full view of herself in her glory in the mirror. Suddenly, she uttered a cry. Her necklace was not around her neck. Loisel was worried. They didn’t know even the cab number. Perhaps the necklace was lost there. Mr Loisel dressed and went out to search the necklace over the track. He went to the police, to cab offices and advertised in newspapers, offering a reward. At the end of the week, they had lost all hope. In a shop, they found that a similar diamond necklace was valued at forty thousand francs.
  7. The miserable struggle to save pay off money: Mr Loisel possessed eighteen thousand francs which his father had left, lie borrowed the rest. Then he went to the shop and deposited thirty-six thousand francs and got the same kind of necklace as they had lost. Madam Forestier got the necklace back. Madam Forestier didn’t open the jewel box. Then started the horrible life of necessity of Mr and Mrs Loisel. She washed the dishes and linen. She did all the household works. They sent away from their maid. They rented some rooms in the attic. The husband worked in the evening at some merchant’s office. He did copying at five sous a page, at night. At the end of ten years, they paid all their debts. She realised that a necklace had changed their lives.
  8. Madam Forestier’s Necklace was False: One day, Mrs Loisel happened to meet Madam Forestier taking a walk. Madam Forestier didn’t recognise her friend. She had changed very badly. Matilda (Mrs. Loisel) confessed that she had hard days because of her necklace. Madam Forestier remembered the necklace she had given to her. But she reminded Matilda that she had already returned that necklace. Then, Mrs Loisel told the whole story. She also told how they suffered to replace her lost necklace. Their whole life was changed. It became miserable due to that diamond necklace. Madam Forestier showed sympathy and replied, “Oh! My poor Matilda, my necklace was false” They were false and not worth over five hundred francs.

Main Points of the Story

  1. Matilda (Mrs. Loisel) was a beautiful young lady who was born in a family of clerks by some error of fate.
  2. She felt that she was born for all delicacies and luxuries of the world.
  3. She had a rich friend, Madame Forestier, but did not like to visit her because she suffered so much in her ordinary existence.
  4. Matilda liked good food served in marvellous dishes, good frocks and jewels.
  5. One day, her husband gave her a printed card which was an invitation to a ball party.
  6. Instead of being happy, she threw away the card on the table.
  7. She thought that she didn’t have a proper dress for the ball and didn’t want to present her poverty-stricken image amid rich ladies.
  8. Mr Loisel had to sacrifice his 400 francs for the dress which he had saved to buy a gun for hunting.
  9. The day of the ball came near, but Matilda put forward another demand and wanted to wear a necklace at the ball.
  10. Mr Loisel suggested that she could borrow jewels from her rich friend, Madame Forestier.
  11. Mrs Forestier placed her box of jewels before Matilda to choose, and she chose a superb diamond necklace.
  12. On the day of the ball, Mrs Loisel was a great success and looked very beautiful, elegant and graceful.
  13. She attracted the attention of many men who wanted to be introduced to her.
  14. Returning from the party, she wanted to have a final view of herself in her glory, in the mirror.
  15. Suddenly she uttered a cry as the necklace was not around her neck.
  16. Mr Loisel went out in the night in search of the lost necklace. He went to the police, cab offices and put an advertisement in the papers.
  17. At the end of the week, they lost all hopes and it was decided to buy a new necklace, similar to the lost one.
  18. The similar diamond necklace that could replace the lost one valued 36000 francs.
  19. Mr Loisel had 18000 francs but had to borrow the rest of the money.
  20. The new diamond necklace, which was exactly the same as the old one, was given to Madam Forestier.
  21. They had to work hard and lead a miserable life to pay off the debts.
  22. They sent away the maid and rented some rooms in the attic.
  23. Mrs Loisel washed dishes, clothes and lived like an ordinary woman.
  24. Mr Loisel worked at some merchants in the evenings and did copying work at five sous a page.
  25. It took ten years to pay off the debts completely and the necklace had completely changed their lives.
  26. On the day, when Madam Forestier met Mrs Loisel, she couldn’t recognise her because she had changed so badly.
  27. Mrs Loisel told the whole story and also the fact that her necklace was responsible for their miserable condition.
  28. Madam Forestier was touched and said, “Oh! My poor Matilda! Mine (diamonds) were false. They were not worth over five hundred francs.

Main Characters of the Story- The Necklace

Character Sketch

  1. Matilda: Matilda is a pretty, young lady. She wanted to lead a rich and luxurious life. But she was born into a humble family and had to marry an ordinary man. She felt sad about her petty economic and social status. When Matilda got an invitation to a ball, she wanted to pretend as a rich woman. She gave in to vanity. She disregarded the advice of her good husband. She is a woman who sought the praise and admiration of others. She feels very happy when men appreciated her beauty and grace at the dance ball. Matilda is a woman lacking wisdom and prudence. Just to show off a day at the ball, she loses her borrowed necklace. This leads to enormous suffering for her and her husband for a number of years. She does not understand the importance of living within one’s means.
  2. Mr Loisel: Mr Loisel is a simple man working as a clerk. He loves his wife and does everything to make her happy. He gets an invitation to a ball with his wife. When his wife wants a costly necklace, he suggests she should borrow a necklace from her rich friend, Madame Forestier. When Matilda loses her necklace, he uses his hard-earned savings to buy a new necklace. He starts working very hard to repay the debt they had incurred. Mr Loisel is ready to make an enormous sacrifice to maintain his family. He is a man who believes in living a life within one’s means. Unfortunately, because he is lenient towards his wife, he has to undergo much suffering.

The Necklace Extra Questions and Answers

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

  1. Matilda was born into a family of :

(A) ministers                      (B) officers

(C) clerks                             (D) shopkeepers

Ans. (C) clerks

  1. What did Matilda suffer from?

(A) delicacies                     (B) luxuries

(C) poverty                         (D) all of the above

Ans. (C) poverty

  1. Whom was Matilda married to?

(A) a petty clerk                (B) a minister

(C) an officer                      (D) a businessman

 Ans. (A) a petty clerk

  1. One day Mr Loisel received an invitation from :

(A) the Minister of Health            (B) the Minister of Home Affairs

(C) the Minister of Sea Affairs    (D) the Minister of Public Instruction

Ans. (D) the Minister of Public Instruction

  1. How did Loisel feel on receiving the invitation?

 (A) sad’                                                (B) elated

 (C) puzzled                                        (D) surprised

Ans. (B) elated

  1. Why did Mrs Loisel throw the invitation spitefully?

 (A) she had no jewellery to wear (B) she had not any beautiful dress to wear

(C) she did not like parties           (D) both (A) and (B)

Ans. (D) both (A) and (B)

  1. For what had Loisel saved four hundred francs?

(A) to buy a gun                                (B) to buy a T.V.

(C) to buy a shirt                               (D) to buy a bicycle

 Ans. (A) to buy a gun

  1. From where did Mrs Loisel borrow the necklace?

(A) Mme Hillary                                (B) Mme Forestier

(C) Mme Many                                                 (D) Mme Anne

Ans. (B) Mme Forestier

  1. What did Mrs Loisel borrow from Mme Forestier?

(A) a bracelet                                     (B) a necklace

(C) a Venetian Cross                       (D) all of the above

Ans. (B) a necklace

  1. How did Mrs Loisel perform at the ball?

(A) she had great success             (B) none noticed her

 (C) she did not enjoy the ball     (D) all of the above

Ans. (A) she had a great success

  1. Matilda always remained :

(A) happy                                            (B) unhappy

(C) contended                                   (D) delighted

Ans. (B) unhappy

  1. When did Mr and Mrs Loisel return home from the ball?

 (A) at 2 a.m.                                      (B) at 3 a.m.

 (C) at 4 a.m.                                       (D) at 5 a.m.

Ans. (C) at 4 a.m.

  1. What spoiled Mr and Mrs Loisel pleasure?

(A) the loss of necklace (B) the loss of the dress

(C) the loss of money     (D) all of the above

Ans. (A) the loss of the necklace

  1. Did they find the lost necklace?

(A) yes                                  (B) no

(C) maybe                           (D) not known

Ans. (B) no

  1. How much Loisels had to spend to replace the necklace?

(A) eighteen thousand francs     (B) thirty-six thousand francs

(C) forty thousand francs             (D) fifty thousand francs

Ans. (B) thirty-six thousand francs

  1. What change came in the life of Loisels after raising a big loan?

(A) they sent away the maid                       (B) they changed their lodgings

 (C) they rented some rooms in an attic (D) all of the above

Ans. (D) all of the above

  1. How did the loan affect Mrs Loisel’s life?

(A) she learned the odious work of a kitchen (B) she washed the dishes

(C) she took down the refuse to the street (D) all of the above

Ans. (D) all of the above

  1. How much time did they take to repay the loan?

(A) two years                     (B) five years

(C) ten years                      (D) twenty years

Ans. (C) ten years

  1. What was the actual cost of Mme Forestier’s necklace?

(A) five hundred francs     (B) ten thousand francs

(C) one hundred francs     (D) five thousand francs

 Ans. (A) five hundred francs

  1. Did Mrs Loisel come to know the real cost of the necklace?

(A) yes                                  (B) no

 (C) maybe                          (D) may not be

Ans. (A) yes

  1. Who is the writer of the lesson ‘The Necklace’?

(A) Robert W. Peterson     (B) Guy de Maupassant

(C) Sinclair Lewis               (D) K.A. Abbas

 Ans. (B) Guy de Maupassant

Extract Based / comprehension test  Questions and Answers of The Necklace

Read the extracts given below carefully and answer the questions that follow:

1. He went to the police and to the cab offices, and put an advertisement in the newspapers, offering a reward. She waited all day in a state of bewilderment before this frightful disaster. Lisle returned in the evening, his face pale; he had discovered nothing.

(a) What did he do?

 (b) For what did he offer a reward?

 (c) What was the cause of Matilda’s ruin?

 (d) How could she have avoided it?

 Ans. (a) He went to the police and to the cab office and put an advertisement in the newspapers.

 (b) He offered a reward to find the lost necklace.

(c) Her weakness for admiration, pleasure and vanity became the cause of her ruin.

(d) Matilda could have avoided this entire suffering if’ she had tried to live within her means and controlled her wild desires for short-lived pleasure.

2. He threw around her shoulders the modest wraps they had carried whose poverty clashed with the elegance of the ball costume. She wished to hurry away in order not to be noticed by the other women who were wrapping themselves in rich furs.

 (a) Who is she?

 (b) What was the cause of her inferiority complex?

(c) How can you say that Mr Lisle was a loving husband?

(d) Why do you think the tendency to show off becomes a curse for Matilda?

 Ans. (a) ‘She’ is Matilda.

 (b) She thought that they are poor and all the guests of the party belong to the upper class. This was the cause for her inferiority complex.

(c) When his wife was enjoying the dance and gratifying her vanity through the admiration of the men-folk, he waited patiently.

 (d) She wasted her youth and suffered for ten long years only because of her vanity. He will desire for short-lived pleasure had become a curse for her.

3. And she responded, “I am vexed not to have a jewel, nothing to adorn myself with. I shall have such a poverty-stricken look. I would prefer not to go to this party.” He replied, “You can wear some natural flowers. In this season they look very chic.”

 (a) Why was she vexed then?

(b) Which party is she referring to?

 (c) Who is ‘she’ in the above lines?

 (d) Why did she not want to go to the party?

Ans. (a) She was vexed because she did not have any jewel to adorn herself with.

(b) She is referring to the party hosted by The Minister of Public Instruction for which her husband got an invitation.

(c) Matilda

(d) She was grieved for her poverty-stricken look. She felt that she did not have a proper Party dress and a jewel for the party.

4. She suffered incessantly, feeling born for all delicacies and luxuries. She Suffered from the poverty of her apartment, the shabby walls and the worn chairs. All these things tortured and angered her.

(a) Who is she?

(b) Why did she suffer?

(c) Why does she feel tortured?

 (d) What character traits of Matilda do the above lines reveal?

Ans. (a) She stands for Matilda.

(b) She was very beautiful and felt born for all delicacies and luxuries which she was not having. This made her suffer.

 (c) She was unhappy with the poverty of her house. The shabby walls and the worn chairs tortured and angered her.

(d) Matilda was an unhappy and discontented person.

5. “She had no dowry, no hopes, no means of becoming known, loved and married by a man either rich or distinguished; and she allowed herself to marry a petty clerk in the office of the Board of Education.”

(a) Who is the description about?

(b) What sort of person is she?

(c) What is the outcome of her marriage?

 (d) What did her husband do?

Ans.  (a) Mme Lisle.

(b) -She is a pretty lady who is ambitious and discontented with her life.

 (c) She remained unhappy.

 (d) Her husband was a petty clerk in the office of the Board of Education.

Extra Very Short Answer Type Important Questions

Short Answer Type Important Questions

IAnswer the following questions in 30-40 words:

1. What, do you think, were the feelings of Madam Forester when she came to know that Matilda returned her a diamond necklace in place of an artificial one?

 Ans. Matilda borrowed a necklace from Madam Frostier to wear at a party. She lost it somewhere and in that place returned a diamond necklace to her. She was unaware of the fact that it was an artificial one. Madam Forester was shocked to know the whole story. Madam Frostier thought that situation could be avoided if Matilda had the dare to accept the truth and share it with Madam Forester.

2. Madam Lisle was intoxicated with pleasure at the ball. Give three reasons to support your Answer.                                                                                                                                             

 Ans. Madam Lisle was intoxicated with pleasure at the ball. She danced with enthusiasm. She received everyone’s admiration and flattery. She looked the prettiest of all: elegant, gracious, smiling and full of joy.

3. How would you feel if you were in Matilda’s place and had lost somebody’s such a valuable possession?                                               

Ans. Matilda borrowed a necklace from Madam Forester to wear in a ball. She lost it the same night. She was too much upset at the incident and tried to find it everywhere in the fold of dress, in the cloak, in the pockets and everywhere. Even Mr Lisle went to search it at midnight. They even could not sleep all night. They want the police and even to the cab-office and put an advertisement in the newspaper offering a reward.

If I had been in Matilda’s place I would have done all the above-said efforts for such a valuable possession.

4. What changes occurred in Mime Lisle after 10 years?

 Ans. Madam Lisle now knows the horrible life of necessity. She sent away from her maid and learned the odious work of a kitchen She washed the dishes and the clothes on her own, She took down wastes to the street and brought up the water stopping at each landing to breathe. They changed their lodging and rented some rooms in the attic.

  She seemed old now and became strong and hard women. Her hair badly dressed her skirts awry, her hands red and spoke in a loud voice.

5.Mme. Lisle lost the necklace that Mme. Forest ire had Lent her. If it would have been you at mine. Losels’ place, what would have been your first and foremost step?

 Ans. If I had been at Madam Lionel’s place firstly I would not have borrowed the necklace. I would have been satisfied with the assets that I possessed. Secondly, if I had borrowed and lost it. I would have told that Madam Forester. Then I would have known at that very time that it was not a real diamond but an artificial oily.  Would have been saved from being ruined as Madam Lionel’s life was.

6. How was Mr Lisle able to arrange 36,000 francs?

 Ans. Losels possessed eighteen thousand francs, which his father had left. For him. Rest of the money he borrowed from usurers and a whole race of lenders. He made ruinous promises for that. And to repay this debt they had to change their lodgings. Madam Lisle had to do all tedious jobs like washing. Grocery shopping, and carrying water upstairs herself.

7. Why did Mme Lisle go to visit her friend, my Forester?

 Ans. Mme Lisle visited her friend Mine Forester twice. First, she went to her house to borrow a diamond necklace for the ball which she lost the same day. Secondly, she visited her house to return the necklace that she had bought for 36,000 francs in compensation for the lost necklace.

8. Why did Madam Lisle leave the ball in a hurry? What does it show about her character?

Ans. Madam Lisle left the ball in a hurry because her husband threw the modest wraps around her shoulders, whose poverty clashed with the elegance of the ball costume. She did not want to be noticed by the other woman who was wrapping themselves in rich furs. It shows the hypocrisy and showoff life of Mine Lisle. It shows her dissatisfaction, anger and frustration with life.

9. How did M. Lisle and Madame Lisle manage to buy a diamond necklace to return it to Madam Forester? What were the consequences?

Ans. Mr Lisle and Madam Lisle spent all their saving i.e. eighteen thousand francs, which his father had saved for him. Rest of the money they borrowed from usurers with ruinous promises. They had to arrange 36,000 francs for the new diamond necklace. All this ruined their life. Mme Lisle had to do all odd jobs to save money. They had to change these lodgings Mr Lisle had to work till late at night after office hours, putting the books of some merchant or to copy pages at five soups a page to earn extra money.

10. Why did Matilda change her lifestyle after the ball?                           

 Ans. Mated borrowed a necklace from her friend for the ball but she lost it after it. It was a diamond necklace. It completely changed her course of life. She and her husband had to struggle hard to repay the debt taken to buy a new necklace.

11. What kind of a husband was M. Lisle? Discuss with reference to the chapter. ‘The Necklace’.

Or

Why do you think that M. Lisle was a loving husband?                                         

 Ans. Mr M. Lisle was a simple and poor clerk. He made every effort and sacrifice to make his wife happy. He sacrificed his 400 francs that he had saved to buy a gun for himself in order to buy a new party dress for his wife. It proves that he was a loving husband.

12. Why was Matilda sad after the ball?

Ans. Matilda was sad after the ball because she had lost the diamond necklace which she had borrowed from her friend Mme. Forester. She had to pay a very heavy price for it.

13. How had Mme Lionel’s sacrifices all been in vain?           

 Ans. Mme. Lionel’s sacrifices proved to be all in vain as Mrs Forester, when she met her after ten years, told her that the necklace was of fake diamonds worth only 500 francs. Poor Losels had wasted their 10 years to repay the loss of a fake necklace.

14. What did the Losels do to replace the necklace?

Ans. They had to save every single penny in order to repay the huge loan they had taken for the diamond necklace. Mrs Lisle sent away all the maids and did all the household work herself. They changed their lodging and shifted to a cheap rented room.

15. What were the reasons for Matilda’s unhappiness?  

Ans. Matilda was a pretty young lady but belonged to a poor family. She was married to a petty clerk. Her poverty and lack of recognition made her angry and unhappy.

16. What was the cause of her ceaseless suffering?

Ans. Mrs Loisel was very beautiful. She wanted to lead a life of comfort and luxury. She wanted to enjoy life. But she was married to a clerk. She lived in a simple house and led an ordinary life. This was the cause of her ceaseless suffering.

17. What did her husband bring home one evening? Why was he so elated?

Ans. One evening, her husband brought home an invitation card. They were invited to a party at the residence of the Minister of Public Instruction. He was so elated because he thought that it would make his wife happy.

18. How did Matilda get the jewels to wear to the ball?

Ans. Matilda went to her friend Madame Forestier’ s house. She told her the story of her distress. She borrowed a necklace of diamonds from her. In this way, slit: got jewels for the ball.

19. What happened at the ball? Was her dreamt fulfilled?

Ans. At the ball, Madame Loisel was a great success. She was the prettiest of all women. She was full of joy. All the men noticed her and asked her name. Her victory was complete. Her dream was fulfilled.

20. Why was she not delighted on receiving the ‘invitation to the party?

Ans. Mrs Loisel wanted to lead a life of luxury. She wanted to attend parties. One day her husband got an invitation to attend the party given by the Minister of Public Instruction. But she did not have a good dress to wear at the party. So she was not happy to get the invitation.

21. Why was her husband saving money?

Ans. Her husband was fond of shooting birds. He wanted to take part in shooting larks next summer. Some of his friends were also going for shooting. So he was saving money. He wanted to purchase a gun with that money.

22. Why was Matilda married to a clerk?

Ans. Matilda belonged to a family of clerks. Her parents were not rich. They did not have a big dowry for Matilda. She had no means to be married to a rich and famous man. So she was married to Loisel who was a clerk.

23. How did Matilda’s husband obtain an invitation to attend the party?

Ans. Matilda’s husband was a clerk in the office of the Board of Education. The Minister of Public Instruction was giving a dance party. Clerks were not being invited to the party. But Matilda’s husband tried his best and obtained an invitation to attend the party.

24. Describe Matilda’s experience at the dance party.

Ans. Matilda looked very charming at the dance party. All the men at the party looked at her. They asked her name. Everybody wanted to be introduced to her. The officers at the party wanted to dance with her. She danced with joy. She had a great sense of victory.

25. When did the party end? What did Matilda find when she reached home?

Ans. The party ended at four o’clock in die morning. Matilda and her husband reached home. Matilda stood before the mirror. She wanted to see heme If again with the necklace. But she was shocked to find that she had lost the necklace.

26. What efforts did Matilda and her husband make to look for the lost necklace?

Ans. They looked into the folds of Mati Ida’s dress, in the folds of her cloak and in her pockets. Her husband searched the whole route by which they had come home. He returned at seven o’clock. He informed the police. He went to the newspaper’s office to announce a reward. But the lost necklace was not found.

27. How was Mrs Loisel ‘a mistake of destiny’?

Ans. Mrs Matilda Loisel was very charming and pretty. She appeared to be a lady of a high family. But she was born in a family of clerks. As her parents did not have much money, she was married to a clerk. But her thoughts were high. She wanted to enjoy the luxuries of life. So, the writer says that she was ‘a mistake of destiny.’

Q28. Why did Matilda think that she was born in a family of petty clerks by some error of destiny?

Ans. Matilda was a beautiful young lady with high dreams and aspirations. She had no dowry, no hopes, no fame and no wealth. She lost all hopes of marrying a man either rich or distinguished. She believed that she was born into a family of clerks only by some error of destiny. So, she allowed herself to marry a petty clerk in the office of the Board of Education.

Q29. Why was Matilda always unhappy?

Or

Why did Matilda suffer incessantly?

 Ans. Matilda was always unhappy. She was not satisfied with what life and fate had given to her. She believed that she was born in a family of petty clerks through some error of destiny. She dreamt of a big and grand house, marvellous dishes, good dresses and jewels. She hated to give an image of poverty. But the harsh realities of life made her unhappy and dissatisfied with her lot.

Q30. What things tortured and angered Matilda?

Or

Do you think that the deep divide between her grand dreams and ordinary living was the cause of her unhappiness? What did she dream of?

Ans. Matilda (Mrs. Loisel) was not among those who take or accept life what it is. She was never satisfied with her lot. Het humble family background didn’t match with her grand dreams. She believed that she was born for all delicacies and luxuries of the world. Her dreams were beyond her means. She dreamt of a big and grand house, marvellous dishes, costly clothes and jewels. The harsh realities of life dashed her to the ground from the seventh heaven of her dreamy world. Hence, she suffered and remained dissatisfied.

Q31. Why didn’t Matilda like to visit her rich friend?

Ans. Matilda or Mrs Loisel always dreamt of things that were beyond her means. She dreamt of a grand house, costly dishes, good dresses and jewels. She was disillusioned that she couldn’t get them. When she visited her rich friend, she really suffered because she became intensely conscious of her poverty in the presence of her fortunate and rich friend. She suffered so much when she returned to her modest and miserable surroundings.

Q32. Why did Matilda throw the invitation card spitefully upon the table?

Or

Why did Matilda ask her husband to give the invitation card to some colleague?

Ans. One evening, Matilda’s husband returned home carrying in his hand a large envelope. She drew out a printed card quickly but threw it on the table spitefully. It was an invitation for a ball arranged by the Minister of Public Instruction. She complained that she didn’t have a suitable dress for that grand occasion. She asked him to give that invitation to some colleague whose wife was better fitted out than her.

 Q33. How did Mr Loisel meet the demand for a suitable costume for his wife for going to the ball?

Ans. Matilda refused to go to the ball without having a suitable costume for the occasion. Her husband asked her to wear the dress that she wore while going to the theatre. When Matilda reacted strongly, he asked how much a suitable costume would cost. She replied that it would cost 400 francs. Mr Loisel turned pale. He had saved 400 francs to buy a gun for him to shoot larks. But he bowed down and agreed to give 400 francs to have a pretty dress.

Q34. What and why did Matilda (Mrs. Loisel) put up another demand after her husband gave her 400 francs for buying a pretty dress?

Ans. Mrs Loisel’s demand of having a suitable costume was fulfilled and her dress was almost ready. But then, she put forward another demand. She was vexed not to have a jewel. She had nothing to adorn herself with. She didn’t want to present a poverty-stricken look of herself amidst rich ladies. She ridiculed the idea of wearing natural flowers. She needed some jewels to adorn herself.

Q35. How was Matilda’s demand of adorning herself with jewels fulfilled?

Ans. Mrs Loisel was adamant on having some jewels to adorn herself for the ball. Her poor husband felt helpless. However, an idea struck him. He told her that she could borrow jewels from her rich friend Madam Forestier. Madam Forestier easily agreed and placed her jewellery box before Matilda to make her choice. In the end, Matilda chose a superb diamond necklace and Madam Forestier happily gave the necklace to her friend.

Q36. What made Matilda a grand success at the ball?

Or

How did Matilda perform at the ball and why did men want to be introduced to her?

Ans. It was a great test for Matilda to present herself at the ball. And she was a grand success there. She was the prettiest of them all. She was elegant, graceful and full of joy. She danced with enthusiasm. All the men noticed such a wonderful lady, asked her name and wanted to be introduced to her.

Q37. Why did Mr Loiselhave to put on his clothes to go out into the cold at night, minutes after returning from the ball? Did he succeed in getting what he searched for?

Ans. Matilda had lost the diamond necklace that she had borrowed from Madam Forestier, at the ball. When it was not found in the folds of her dress, in the folds of the cloak, in pockets, everywhere, Mr Loisel went out. He went over the track in search of the lost necklace. No, he didn’t succeed in finding what he had been searching for in the cold night.

Q38. How did Mr and Mrs Loisel replace the lost necklace and gave that to Madam Forestier?

Ans. When they had lost all hopes of getting the lost necklace, Mrs and Mr Loisel decided that they must replace the jewel. In a shop, they found a necklace which seemed to them exactly like the one they had lost. They could get it for 36000 francs. Mr Loisel had 18000 francs which his father had left. They borrowed the rest of the money. The bought the new necklace and returned it to Madam Forestier.

Q39. Why and how did the Loisels spend the horrible and miserable life of necessity?

Ans. Loiselle had heavy debts on their heads. To pay them off, they had to lead a very hard and even miserable life. They sent away from their maid. They changed their lodgings and rented some rooms in the attic. Matilda learnt the odious work of a kitchen. She washed the dishes and soiled linen. She took down the refuse to the street. She clothed like an ordinary woman and did all odd jobs herself. Mr Loisel put the books of some merchants in order. He did copying at five sous a page. It took ten years to pay off all the debts.

Q40. Why didn’t Madam Forestier recognise Matilda? How did both the ladies look?

Ans. One day, Matilda was taking a walk in the Champs-Elysees. She suddenly saw a woman walking with a child. It was Madam Forestier. She was still young, pretty and still attractive. But Mrs Loisel looked just the different. Her face was telling her story. She had so much changed that Madam Forestier couldn’t recognise her. She could only say, “Oh! my poor Matilda! How you have changed!”

Q41. Why did Matilda say to Madam Forestier ”  and all because of you?”

Ans. Madam Forestier couldn’t recognise Matilda as she had changed so much during those years. Mrs Loisel told her that she had to spend really some hard days. And Madam Forestier herself was responsible for her miseries. Then, she told her the whole story of the lost necklace and how they suffered as they had to pay off the debts.

Q42. Matilda and her husband suffered to pay off the debts which they took on their heads for a false necklace. Comment. Do you find the ending of the story unexpected and ironical?

Ans. In the end, Madam Forestier told Matilda that the necklace which she lent to her and for whose replacement they had to suffer so much, was really a false one. The ending of the play is quite unexpected but logical. It is ironical as well. The necklace that bought so much min and miseries to Matilda and her husband turned out to be a false one.

Q43. What was the greatest mistake of Mrs Loisel that became the cause of their miseries? Could she have averted it?

Ans. The greatest blunder that Matilda committed was that she didn’t take her friend into confidence. She should have told the whole story as it had happened. That would have pacified Madam klenn Forestier quite easily as the necklace she lent to her friend was not of real diamonds but false ones.

Important Long/ Detailed Answer Type Questions- to be answered in about 100 -150 words each

Answer the following questions in 100.120 words

1. Matilda proved a roaring success due to Mme Forester lending her the necklace. How would you attain the stature of being generous?

 Ans. Matilda got the invitation to attend a ball at the minister’s residence. But she did not have a good dress and jewellery to wear for the occasion. Her husband bought her a new dress with all his savings, and she borrowed a diamond necklace from her friend to match her dress wear on the occasion. On the day of the ball, Mme Lisle was a great success. She looked the prettiest of all elegant, gracious, smiling and full of joy. All the men noticed her, asked her name and wanted to be presented. She danced with enthusiasm intoxicated with pleasure, thinking of nothing but all this admiration. All these because of Mme Forester lending her the necklace. She was so generous that she offered all her jeweller without any hesitation. She did not even check the necklace returned by Mme Lisle. Later on, she told her that it was not a real diamond necklace but an artificial one.

2. Matilda realized that one little act of negligence can lead to total ruin. How would you prefer to be guided to move on in life?

 Ans. Matilda lost the necklace that she borrowed from Mme Forester. She had to buy a new necklace for thirty-six thousand francs which ruined all her savings. She had W change her lodgings and do all odd jobs like washing, cleaning and shopping grocery while her husband had to do extra work of copying after his office time. She lost all her chars’ and beauty. Now she realized that one little act of negligence can lead to total ruin. We will prefer to move on in life according to the situation. If we had committed any mistake we have to pay for it. And we should pay it bravely. There is no harm in doing 811 household jobs or in earning extra money after office time. If we can live in a big house’ we should learn to live in a small one too with the demand of time.

3. Lisle wished to keep his wife in good humour. Which values of Matilda impress him?                                                              

 Ans. Lisle wished to keep his wife in good humour. My Lisle was a beautiful and Delicate woman. She was fond of all riches and luxuries. She thought she deserves all these and thought that it is an error of destiny that she is born in a poor family and married to a mere clerk in the office of the Board of Education. Matilda’s beauty and style impressed Lisle. He tried his best to keep her happy. She was fond of parties and balls. That’s an 8 W y when Lisle got an invitation of Ball of minister’s residence. He was happy for his wife. He bought her a new dress for the ball, with the money he had saved to buy a hunting gun. He loved her so much that he bought the new diamond necklace to replace the lost one for thirty-six thousand francs which lost all his savings and compelled him to do extra jobs after office time. These entire all he did because he loved his beautiful wife very much and wanted to keep her happy.

4. The story The Necklace’ teaches us many lessons which form the crux of human values. Discuss.                                                                                                                                          

 Ans. The story ‘The Necklace’ teaches us many lessons which form the crux of human values. The very first thing it teaches us is the need to be content in life. Matilda, though born into a family of clerks and married to a petty clerk with the Board of Education, remains unhappy. She suffers from the feeling that she is born for all delicacies and luxuries, but has to live miserably in ‘poverty’. So, when she has to attend the office party with her husband, she asks him for money to get a new dress. Her husband sacrifices the money he has saved to buy a gun to get her the dress. Then also she is not content. She feels that she could look still more beautiful with a jewel. She thus borrows a necklace from her friend, thinking that it is made of diamonds. At the party, she remains elegant, gracious, smiling and absolutely happy. She was thus the prettiest of all. But this vanity is short-lived and is the beginning of all troubles in her life. She loses the necklace and she gets a new diamond necklace as its replacement by borrowing heavily. Subsequently, she is pushed to live in poverty as she slogs for ten years to save money to pay back the huge debt. Then the horrible reality frightens her. She realizes how her false pride has taken away her otherwise happy contented life. The story thus discusses the negative effects of pride and vanity and stresses the importance of being satisfied with what one has honesty, love and sacrifice.

5.’Matilda’s craving for a bubble reputation was the cause of her ruin.’ Draw a conclusion as to how she could have avoided the misfortune that dawned upon her.

Ans. Matilda grows restless and unhappy when her husband shows her the invitation to the official party. What fills her mind is how she can present herself, be the prettiest and most attractive, at the party. Already she is frivolous, feeling herself to be born for all delicacies and luxuries of life. Now, this party gives her the opportunity to realize her dreams — at any cost — to show off her. Her vanity and false pride blind her, as she decides to flaunt her husband’s money to get a new dress for the party. Then she also decides to borrow a necklace to add to her beauty. She is unaware that whatever reputation she would gain from these would be short-lived. If only her husband had stopped her from buying the new dress or borrowing the necklace, they both would have led a smooth life. The efforts they both take to buy that small time happiness had really cost them a considerable time of their life. Matilda should not have yielded to temptations. She should have weighed the pros and cons of borrowing a jewel from a friend. The jewel may or may not be ‘diamond’ — the need to keep it safe and returning it in good condition is a greater responsibility which a person of Matilda’s mindset could hardly handle. Antic such untoward happenings of losing the jewel, and the croon pulsing to return it safely, had perhaps slipped from Matilda’s mind. Also, a sense of false Pride and vanity were uppermost in Matilda’s mind. She was dissatisfied with her way of life, and even one night of splendour was welcome. If she had been content with her life and lived Within her means without falling for false and temporary ‘riches’ could have avoided the misfortune that dawned upon her and her husband on losing the jewel.

6.” Oh! My poor Matilda! Mine was false.” Confession saves you from a lot of trouble and the sense of guilt. Justify the statement.

Ans. Matilda’s friend Mme Forester meets her after a long time, nearly a gap of ten years. Perhaps it was destined to. She does not recognize Matilda — old, hard and crude with dishevelled hair and skirts awry. She is astonished to see Matilda in this pathetic condition. Matilda tells her the reason for this — the loss of the original necklace and the misery that followed after replacing the necklace. Mme Forester could only sympathies with Matilda, for the necklace she had lent to Matilda was not of original diamonds. She could have told this clearly to Matilda while giving it to her. Perhaps Mme forester thought she should not dampen Matilda’s spirits by revealing the truth. But what the loss of it.  Brought to Matilda was irreversible. Matilda on her part should have revealed the loss of the necklace to her friend. If it had been of real diamonds, then she could have asked for some time to replace it. Matilda could have thus taken her friend into confidence, but the silent suffering had really taken its toll on her life. If Matilda had only taken courage and been honest to her friend, she would still have been living comfortably, thus justifying the statement given above. Her own senseless attitude led to her ruin.

7.’The Necklace’ reveals that vanity is evil. It may bring joy for a short period but ultimately it leads to ruin. If you were placed in a situation similar to that of Matilda, what would you have done? Write your views

Ans. It is true that vanity is evil. It may bring joy for a short period but ultimately it leads to ruin. Matilda, to get a little pleasure and to show her vanity, borrowed a diamond necklace to wear at the minister’s party. She lost it. Mr Lisle her husband took a big loan to replace it. For ten years both of them worked hard to repay the loan. Poor Matilda had to sacrifice her comfort, youth, softness and beauty. She became a crude, hard, poor lady with rough hair and hands. Later, the irony was Mrs Forester told her that it was a false diamond necklace only for 500 francs. If I were placed in such a situation, I would have told my friend the truth. I would have told her that I felt extremely sorry for losing it and would have assured her that I would replace it, only she should tell me where to get it from and how much it would cost.

8. Write a character sketch of Mrs Lisle.

 Ans. Matilda was exceptionally pretty. By virtue of her good looks, she felt that she was born for all delicacies and luxuries. She wished to be admired and loved and to be married to some rich or renowned person. But she was unlucky. She was born into a family of clerks. Since she had no dowry, she agreed to marry a petty clerk. She was always grumbling. The welt/ of her house tortured her. She dreamt of lavish parties and rich dresses and jewels. Her dreamy, ambitious and vain nature pushed her into trouble. She paid a heavy price for her foolish desires. She borrowed a necklace to wear at a ball. She was intoxicated with joy and success. But the necklace was lost. That ruined her physically as well as materiality from a beauty queen she became a crude, hard shabby woman of a poor family. But she was brave and honest. She worked hard ungrudgingly to pay off her loan.

9. Describe in detail the kind of life that Mrs Loisel dreamed of.

Or

Why did Mrs Loisel remain dissatisfied from her life?

Ans. Mrs Loisel was pretty and charming. She was married to a clerk. She led an ordinary existence. But she was not happy with her life. She felt that she should have been born in a rich family. She wanted to lead a life of luxury and comfort. She wanted to enjoy life. She dreamed of a big house in which there was very good furniture. She dreamed of beautiful and costly curtains.

Mrs Loisel dreamed of her private room which was filled with very good perfume. She wanted to enjoy the company of rich and famous guests. When she sat down to dinner, she disliked her cheap and ordinary dining table. She disliked her simple meals. She dreamed of delicious dinners served in shining silver wares. She dreamed of having a number of attractive dresses and costly ornaments. In short, Mrs Loisel dreamed of a rich and luxurious life.

10. What preparations did Mrs Loisel make for the ball?

Or

How did Matilda manage a new dress and jewellery for the ball?

Ans. Mrs Loisel did not have a good dress to wear at the party. She told her husband that a suitable dress would cost four hundred francs. Her husband had been saving money in order to buy a gun. He gave up the idea of purchasing the gun. Mrs Loisel purchased a beautiful dress with that money.

But Mrs Loisel was still not happy. Now she told her husband that she did not have any jewellery to wear at the party. Her husband asked her to request Mrs Forestier for help. Mrs Loisel and Mrs Forestier were very good friends. Mrs Forestier was very rich. She had a number of necklaces. Her husband suggested that she should borrow a necklace from her. Mrs Loisel liked the idea. She went to her friend. Mrs Forestier agreed to lend her a necklace. She showed her several of her necklaces. She asked Mrs Loisel to choose any of those necklaces. All these necklaces looked attractive and costly. At last Mrs Loisel selected a beautiful necklace and borrowed it. In this way, Mrs Loisel made preparations for the party.

11. How did the couple’s life change after they raised the loan for the necklace?

Or

What kind of life did Matilda and her husband live after the loss of the diamond necklace?

Ans. The couple needed thirty-six thousand francs to purchase a diamond necklace and return it to Mrs Forestier. But Mr Loisel had only eighteen thousand francs with him. He raised a loan of eighteen thousand francs for purchasing the necklace.

Now Loisel and his wife worked hard in order to repay that debt. They changed their lodgings. They shifted to a small room. They dismissed their maid. Mrs Loisel did all her household work herself. She had to be very frugal in her purchases. She bargained for small amounts. Mr Loisel did extra work in the evenings. Sometimes late at night, he did the work of copying manuscripts.

After ten years of hard work, they were able to pay off their debt. But because of hard work and misery, Mrs Loisel looked old. Ten years ago, she was pretty and charming. But now she looked unattractive. She had become an ordinary woman in a poor house. She remembered her past life with sadness. Sometimes she remembered that great party. She remembered how beautiful and attractive she had looked at the party. Thus the couple’s life was completely changed after they had raised the loan for the necklace.

12. Write a brief character-sketch of Matilda Loisel.

Ans. Mrs Matilda Loisel is the central character in this story. She was born into a poor family. She was very pretty and attractive. She was married to a clerk. So she led to a simple life. She always dreamed of a rich and luxurious life. She wanted to enjoy life fully. She wanted to attend parties.

Matilda is a tragic character. She borrowed a necklace from a friend to wear at a party. Everybody praised her beauty. But she lost the necklace. The loss of the necklace changed her life. Her husband borrowed a lot of money to replace it. She and her husband worked hard for ten years to repay the debt. In the end, she came to know that the necklace was made of artificial diamonds.

Matilda was a woman of self-respect. She did not tell Mrs Forestier that she had lost the necklace. She decided to suffer in life but not to lose her self respect. She worked hard for ten years. She faced difficulties. But she did not grumble. She suffered for no fault of hers. We feel sympathy for her.

13. What would have happened if Matilda had made the true confession to Mme Forestier?

Ans. Matilda would have saved herself and her husband a great deal of trouble if she had made the true confession to Mme Forestier. If Matilda had been truthful with Mme Forestier, she could have known from her that the necklace was of false diamonds. But Matilda had not the courage to speak the truth which cost her family full ten years. Matilda could easily have avoided a great deal of misery in her life by her confession. But she tried to hide the truth from her friend and so she and her husband had to face a lot of hardships and to lead a horrible life for ten years.

Q14. Draw a pen-portrait (character-sketch) of Matilda (Mrs. Loisel) in about 100-200 words.

Ans. Matilda or Mrs Loisel was quite a beautiful young lady. Some error of fortune gave her birth in a family of petty clerks. She was highly ambitious and dreamy. Her dreams were impractical and beyond her means. She had to suffer a lot for her acts. But suffering and misfortunes only ended in making her a better human being. She struggled hard like an ordinary maid. She started doing all household works herself. She started living within her limits. She helped her very caring and accommodating husband in saving money. It was a joint effort. They were successful in paying off all their debts in ten years.

Matilda was born with a misconception. She thought, very wrongly, that she was born to enjoy all delicacies and luxuries of the world. She dreamt of a grand house, costly dishes, trendy dresses and glittering jewels.

Matilda was not rich. But she didn’t want to present a poverty-stricken image of her amidst rich ladies. She was a self-respecting woman. She refused to go to the ball without a suitable dress and jewels.

 One blunder of Matilda led to her ruin and sufferings. She lacked humility. She must have gone and confessed before Madam Forestier that she had lost her necklace. She should have avoided unnecessary suffering to herself and to her husband. Much was done about nothing. Had she done so, she could have maintained her beauty and youth as Madam Forestier did.

Q15. Mr Loisel was a caring, accommodating and helpful husband who tried to please his ambitious wife within his limited means. Comment.

Or

Give a character sketch of Mr Loisel highlighting his accommodating nature.

Ans. Mr Loisel was every inch a gentleman. He was caring, accommodating and helpful. He had a better understanding of people and things than his ambitious wife. He knew his limitations and never tried to go beyond his means. However, he stood solidly in thick and thin with his wife. He was ready to make any sacrifice to make her happy.

Mr Loisel was a ‘petty’ clerk in the Ministry of Education. He realised that he was a husband of a beautiful and young, but ambitious wife. So, he made every effort within his means to make her happy. He didn’t believe in showing off like Matilda. He suggested wearing the same dress which Matilda wore when she went to the theatre. He suggested wearing natural flowers instead of jewels. However, when he failed to convince her, he was ready to make the necessary sacrifices. He sacrificed 400 francs that he had saved to buy a gun for hunting, to buy a suitable costume for her. Even in bad times, he stood with his wife. He was self-respecting and contributed all the money, 18000 francs left by his father, to buy a substitute necklace. He worked in the evenings putting the books of some merchants in order to pay off his debts. He also did copying work at five sous a page at night. His hard work and savings helped them to pay off all their debts in ten years.

Q16. Was Matilda’s dream fulfilled at the ball? Why did all men notice and wanted them to be presented to her?

Ans. Matilda always dreamt of grandeur, delicacies and luxuries in her life. She had prepared the ball so thoroughly as befitted a grand occasion. She didn’t want to present a poverty-stricken image of her, amidst rich ladies and gentlemen. She made her husband buy a new costume for this occasion. She born-owed jewels from Madam Forestier to adorn herself like a graceful and distinguished lady. And she proved to be a grand success at the ball. Her dream was fulfilled. She was the centre of attraction for all ladies as well as gentlemen who were present there.

Matilda danced with enthusiasm. She was intoxicated with pleasure. She loved to be admired and appreciated. Her victory at the ball was so complete and sweet to her. She was the prettiest of all. She was elegant and gracious. She was smiling and full of joy. All the men noticed her. They asked her name and were eager to be presented to her. She was so attractive and appealing to them. They couldn’t avoid the temptation of noticing her.

Q17. What is the role of Madam Forestier in the story ‘The Necklace’?

Or

Draw a character sketch of Madam Forestier in your own words.

Ans. Madam Forestier plays quite an important role in the plot of the story ‘The Necklace’. She was a rich friend of Matilda. She was a schoolmate at the convent. Though quite rich, Madam Forestier never gave an image of an arrogant and snobbish lady. When Matilda told her that she needed jewels to adorn herself for the ball, she at once obliged her. She opened her jewel box and asked her to make her choice.

She happily lent her a superb diamond necklace of her choice. If Matilda didn’t want to visit Madam Forestier, it was not her fault. Matilda’s inflated ego prevented her from going there. She suffered so much when she returned the necklace. Matilda suffered because she couldn’t enjoy all delicacies and luxuries like her rich friend.

Madam Forestier could snub Matilda for returning the necklace rather late. She told her, “You should have returned them to me sooner ” But she was a sympathetic lady. She showed her sympathy when she came to know of all miseries that Matilda suffered because of the necklace. Alas! Matilda didn’t take Madam Forestier into her confidence about the lost necklace. Madam Forestier was gracious enough to forgive her. After all, the jewels she lent to Matilda were false.

Q18. What was the single mistake that ruined the Loisels’ lives and brought them so many sufferings? Could they have avoided such a situation?

Or

 How did a false necklace bring unnecessary struggles and sufferings to Loisels? Could a better understanding have avoided them? Give a reasoned answer.

Ans. It is true that a single mistake can change the course of one’s life. This is exactly what happened to Matilda. Wearing a suitable costume and adorning herself with borrowed jewels didn’t bring any reversal of fortunes for Loisels. But hiding the fact that she had lost Madam Forestier’s necklace and not taking her into confidence was indeed a big blunder. It was the greatest mistake that Matilda had ever made in her life. She unnecessarily brought suffering to them for nothing. They had to pay 36000 francs to buy a replacement of Madam Forestier’s necklace. For ten long years, Matilda had to work like an ordinary maid doing all her household work herself Mr Loisel had to do extra works in the evenings and nights to save money.

Of course, the Loisels could have averted such an unfortunate situation. Madam Forestier was an obliging, helpful and forgiving lady. She was rich but not arrogant. She would have easily forgiven her for losing her necklace. After all, the jewels were false. And much was done and suffered just for nothing!

Q19. How did Matilda and her husband struggle and suffer to pay off all their debts? What struggles, sufferings and sacrifices they had to make to become debt-free? What unfortunate changes came with the passage of the time in their lives? Comment.

Ans. One big mistake changed the very course of Matilda’s and her husband’s lives. They unnecessarily spent their whole savings of 18000 francs left by his father. They had to borrow the rest of the money. And just imagine that 36000 francs were lost to replace a false necklace! They could have avoided all this had they taken Madam Forestier into confidence before buying the replacement.

For ten long years, the beautiful young lady had to work as an ordinary maid. They sent away the maid. They changed their lodgings. They rented some rooms in an attic. Matilda did all the washing of the dishes and the soiled linen. She took down the refuse to the street each morning. She clothed like an ordinary woman. She did all the shopping herself with her basket on her arm. She haggled to the last sous to save some money.

The husband, Mr Loisel, worked in the evenings. He put the books of some merchants in order. He did some copying work at five sous a page. Their miserable life continued for ten years till they paid off all the debts on them.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.