Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -47

By | March 26, 2019

Dear users Antonyms in English is really a valuable part of the vocabulary word. If you are really in a need of antonyms search, this page redirects you to an antonyms dictionary which contains a lot of antonyms examples. The following antonyms list will be helpful for various competitive exams. These antonyms and synonyms words are arranged alphabetically. Find these antonyms exercises and worksheets

which really describes vocabulary meaning or what is vocabulary in English. Enable yourself with vocabulary words pdf with the presentation of vocabulary practice. You will be happy to find 100 words with synonyms and antonyms-

Exercise-47

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

1. The heroine’s (infidelity) finds no mention in this biography.

 (a) loyalty           (b) innocence               (c) intelligence                (d) charity

2. If you read the novel carefully, you will realise that her character is (irreproachable).

 (a) flawed          (b) blemished                (c) defective                     (d) deformed

3. Sanjay’s point of view was correct but his behaviour with his father was quite (impertinent). (Bank P.O. 1994)

 (a) impressive  (b) smooth                      (c) healthy                        (d) respectful

4. The deliberate (suavity) of Dev’s behaviour made the emotions of the audience volatile. (A.A.O. 1996)

 (a) politeness   (b) impetuosity             (c) stupidity                      (d) pleasant

5. The attack on the freedom of the press is a (retrograde).

 (a) aggressive  (b) progressive              (c) punitive                       (d) stubborn

6. The momentum of the movement (slackened) in the course of time. (N.D.A. 1992)

 (a) recovered   (b) multiplied                (c) quickened                   (d) stopped

7. Her (debonair) manners were noticed by everyone present in the city.

 (a) stiff               (b) cheerless                  (c) courteous                    (d) pleasant

8. (Misogynists) are not applauded in society. (N.D.A. 1993)

 (a) Philanderers (b) Philologists          (c) Philanthropists          (d) Philogynists

9. There was no (altruistic) motive that prompted him to help her. (C.D.S. 1994)

 (a) wicked           (b) brutal                     (c) inhuman                      (d) selfish

10. According to a great philosopher, a man implies many (magnanimity) in other qualities.

 (a) poverty          (b) jealousy                (c) meanness                     (d) enmity

11. (Saviour) is always better than the………

(a) torturer          (b) redeemer              (c) executioner                (d) destroyer

12. The Mayor was a (miser) while his son was a……….

(a) wreck               (b) generous person (c) spendthrift               (d) liberal person

13. Just (incorporate) the necessary details and…….. the rest.

(a) dissect             (b) differentiate        (c) disjoin                         (d) exclude

14. History has seen more ……… wars than (civil wars).

(a) political          (b) urban                     (c) military                       (d) rural

15. A (sedentary) worker requires more calories than a one.

(a) laborious        (b) stationary            (c) mobile                          (d) efficient

16. If your knife has become (blunt), you should get it……….

(a) filed                  (b) polished                (c) pointed                        (d) sharpened

17. I (never) drive to work, I………. (C.B.I. 1988)

(a) seldom            (b) often                       (c) always                           (d) sometimes

18. You shouldn’t (taunt) him, rather……… his talents.

(a) praise              (b) publicise             (c) boost                               (d) encourage

19. Nature teaches us not to (destroy), but to ………

(a) invest              (b) produce               (c) create                             (d) make

20. He is always (casual) and never ………. with his friends.

(a) harsh              (b) systematic          (c) formal                            (d) regular

ANSWERS

1. (a)      2. (c)   

3. (d)      4. (b)   

5. (b)      6. (c)   

7. (b)      8. (d)  

9. (d)       10. (c) 

11. (d)     12. (c)

13. (d)     14. (c)

15. (c)     16. (d)

17. (c)     18. (a)

19. (c)     20. (c)

Download the above Antonym Exercise in PDF (Printable)

Antonyms Dictionary, Examples and Exercises No. -47

Directions: Each of the following questions consists of a word or phrase within a bracket. It is followed by certain words or phrases as options. Select the word or phrase which is opposite in meaning of the word or phrase within a bracket.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.