Ch. 6 Virtually True

By | December 25, 2016

                                                                    SUMMARY OF THE LESSON

Paul Stewart ‘s ‘Virtually True ‘comes under the category of writings which are known as the ‘Science Fiction’. Michael plays many interactive psycho-driven games like ‘Midwest’, ‘Dragonquest, ‘Jailbreak’ and ‘war zone’. In these games, he tries to rescue a character Sebastian Shultz, who is nothing more than a computer image. However, a miracle takes place. Michael gets a ‘real’message from ‘the real’ Sebastian Shultz who has a miraculous recovery after an accident. This interesting story is based on the concept of ‘Virtual Reality’ which makes virtual things appear real.

  • Sebastian Shultz’s Accident and Miraculous Recovery

 Michael was reading a newspaper. At the top of the newspaper, there was an article with the heading ‘Miracle Recovery’. Sebastian Shultz was a 14 year-old school boy from South London. Six weeks ago, Sebastian was badly injured in a motorway accident. He was taken to the General  Hospital. His condition was described as critical. Despite doctors’ hopes Shultz didn’t regain consciousness. His parents were informed that  their son was in a coma. His mother expected a miracle and only that could save her son’s life. That miracle did happen. Sebastian Shultz had a miraculous recovery. Only the previous day,  he awoke from a coma that doctor feared might  last forever.

  • Sebastian Shultz की दुर्घटना और उसका चमत्कारिक स्वास्थ्य लाभ

 Michael एक समाचार पत्र पढ़ रहा था | समाचार पत्र के सबसे ऊपर ‘चमत्कारिक स्वास्थ्य लाभ नामक शीर्षक से एक लेख छपा था | Sebastian Shultz दक्षिणी लन्दन का एक 14 वर्ष का स्कूली लड़का था | छः सप्ताह पूर्व sebastian एक मोटर दुर्घटना में बुरी तरह घायल हो गया था | उसे सामान्य हस्पताल में ले जाया गया | उसकी हालत नाजुक बतायी गयी थी | डाक्टरों की आशाओं के बाबजूद shultz को होश नहीं आया | उसके माता –पिता को सूचना दी गयी उसका लड़का अचेतन –अवस्था (coma) में चला गया हैं | उसकी माँ को एक चमत्कार की आशा थी और केवल वही उसके बच्चे का जीवन बचा सकता था | और चमत्कार जरूर हुआ | Sebastian Shultz को एक चमत्कारिक स्वास्थ्य लाभ हुआ | कल रात ही वह उस अचेतन –अवस्था से जागा जिससे ,डाक्टर डरते थे कि वह कभी नहीं निकल पायेगा |

  • Transfer of Sebastian Shultz’s Memory Into Computer

 At the time of the accident, Sebastian was using his  Laptop .  He was playing one of the interactive  Psycho-driven games. It could be possible that Sebastian had been plugged into the computer  

  • Sebastian Shultz की स्मरण शक्ति का एक कम्प्यूटर में अंतरित हो जाना

Sebastian Shultz अपने Loptop कम्प्यूटर का प्रयोग कर रहा था | वह अन्योन्यक्रिया मनोविज्ञान – संचालित एक खेल खेल रहा था | यह सम्भव हो सकता था कि जब दुर्घटना में उसका सिर टकराया तो कम्प्यूटर में उसकी मुह्बंदी (plug)

 when he banged his head in the accident. The computer had saved his memory in its own. Nothing ever gets lost in the computer.

हो गयी हो | कम्प्यूटर ने उसकी स्मरण शक्ति को अपनी स्मरणशक्ति  में संग्रहित कर लिया हो | कम्प्यूटर में कभी कोई चीज़ खोती नहीं |

  • Sebastian’s Memory Stored on Disks and Michael’s Dad Buys those Disks at Computer Fair

Sebastian’s memory was transferred to a computer. That memory could have been stored on disks. While he was in the hospital, those psycho-driven games’ disks were stolen from Sebastian Shultz’s house by someone. Those disks were sold at the Computer Fair. Michael’s father had a craze for psycho-driven games or gizmos. He bought those disks at the Computer Fair.

  • sabastian की स्मरण शक्ति disks में संग्रहित

sabastian की स्मरण शक्ति को एक कम्प्यूटर डिस्कों में संग्रह कर दिया गया | जब वह हस्पताल में था , तो संचालित खेलों की डिस्कों को Sebastian Shultz के घर से चुरा लिया गया | उन डिस्कों को कम्प्यूटर मेले में बेच दिया गया | मायकल के पिता को इन मनोविज्ञान संचालित खेलों या जुगतों की बहुत सनक थी | उसने कम्प्यूटर मेले में वे डिस्कें खरीद लीं |

  • Michael’s Meeting with Sebastian Shultz in Psycho-driven Games

After buying psycho-driven games, Michael was eager to launch himself off into the first of the games. The first game was called `Wildwest’. Soon the computer transported Michael into a dusty town. There was a sheriff badge pinned to his shirt. Michael entered a bar and ordered for a glass of Sarsaparilla. But soon he was challenged by Black-Eyed Jed, the fastest gun (shooter) in the west. Michael finished his drink and wanted to go out. Soon the second sheriff shouted ‘Don’t go out!’ The second sheriff was none other than Sebastian Shultz, a boy of Michael’s age. He did what he was told by the second sheriff (Sebastian). The second sheriff dived through the window at the back of the saloon (bar). He cried “Jump up!” He kicked the horse and both of them sped off in a cloud of dust. Michael wanted to know the name of the second sheriff who was trying to save him from the Black-Eyed Jed. But the second sheriff didn’t tell his name. At that moment a gunshot echoed round the air. The second sheriff was hit and seriously wounded. The second sheriff cried in pain and slumped back against Michael. Now the first game ‘Wildwest’ was over. Michael’s score in the game was 21,095.

  • Michael का sebastian shultz से उन मनोविज्ञान संचालित खेलों में मिलना

मनोविज्ञान संचालित खेलों को प्राप्त करने के बाद , Michael उनमें से पहले खेल में स्वयं को रख , उसे चालू करने का इच्छुक था | पहला खेल wildwest  कहलाता था | शीघ्र ही computer ने michael को एक धूल भरे कस्बे में ले जाकर छोड़ दिया | उसकी कमीज़ पर पिन से कानूनाधिकारी का एक तगमा लगा दिया गया था | michael एक शराबखाने में घुसा और Sarsaparilla (पेय) के एक एक गिलास का आर्डर दे दिया | लेकिन शीघ्र ही काली –आखों वाले Zed ने जो पश्चिम का सबसे तेज़ बन्दूक चलाने वाला था , उसे चुनौती दी | michael ने अपना पेय समाप्त किया और बाहर जाना चाहा | शीघ्र ही दूसरे कानूनाधिकारी ने चीख कर कहा “बाहर मत जाओ !” दूसरा कानूनाधिकारी और कोई नहीं , अपितु michael की आयु का एक लड़का sebastian shultz था | उसने वही किया जो दूसरे कानूनाधिकारी (sebastian) ने उसे करने को कहा | दूसरा कानूनाधिकारी शराबखाने के पीछे खिड़की से छलांग लगाकर बाहर कूदा | वह चिल्लाया “छलांग लगाओ !” उसने घोड़े को ऐड लगायी और दोनों ही धूल का एक बादल उड़ाते वहां से सरपट हो गये | michael दूसरे कानूनाधिकारी से जो उसे काली – आँखों वाले jed से बचाने का प्रयत्न कर रहा था , उसका नाम जानने का प्रयत्न कर रहा था | लेकिन दूसरे कानूनाधिकारी ने अपना नाम नहीं बताया | उसी समय हवा में एक बंदूक की गोली की आवाज़ गूँज उठी | गोली दूसरे कानूनाधिकारी को लगी और वह बुरी तरह से घायल हो गया | दूसरा कानूनाधिकारी दर्द से चीखा ओए michael के साथ लुढ़क गया | अब पहला खेल ‘wildwest’ समाप्त हो गया था इस खेल मं michael का स्कोर 21,095 था |    

  • Michael Plays ‘Dragonquest’ and Tries to save Sebastian Shultz in Vain

Michael picked up a piece of paper that came out of the printer. At the top was a picture of the second sheriff. Now he was wearing jeans and a sweatshirt. There was a message printed for Michael. The message was ..

“I’M  STUCK, PLEASE HELP TO RETRIEVE  ME TRY `DRAGONQUEST’.”

—Sebastian shultz

Next morning, Michael was back on the computer. Soon he was transported into a castle. He was walking through the dragon’s castle lair (hiding place). He was to rescue the fair princess Aurora from the wicked dragon. Michael was a knight (brave warrior) who was ready to fight the wicked dragon. Soon he heard the second knight shouting for help. Michael recognised that the second knight was Sebastian Shultz. With a pair of scissors, Sebastian chopped off the princess’ two long hair plaits. Then he tied them together. He fixed one end around the bedpost and threw the other end out of the window. And both of them jumped out of the window holding the plaits. At this moment the dragon appeared. Michael could feel the dragon’s fiery breath. Sir Sebastian, the second knight, cried out that they should run towards the dungeon (prison). Before they could turn around, the dragon was upon them. Michael swung his sword but in vain. The dragon was only interested in Sebastian. Michael could do nothing. He couldn’t prevent the dragon getting Sebastian Shultz away. The game was over.

  • Michael’s ‘Dragonquest’ (Michael द्वारा परदार साँप (अजगर) की खोज )

प्रिंटर से जो कागज़ का टुकड़ा बाहर आया उसे michael ने उठा लिया | उसके उपरी सिरे पर second sheriff की तस्वीर छपी थी | अब वह जींस और स्वैटसर्ट पहने हुए था michael के लिए एक संदेश छपा था | सन्देश था – “मैं फंस गया हूँ ,कृप्या मुझे बचाने के लिए मेरी मदद करो|”’Dragonquest’  खेल कर देखो

—Sebastian shultz

अगली सुबह michael फिर से कम्प्यूटर पर था | शीघ्र ही उसे एक किले में पहुँचा दिया गया | वह किले में परदार अजगर के छुपने के स्थान (मांद) से गुजर रहा था उसे सुन्दर राजकुमारी Aurora को उस दुष्ट ड्रेगन से बचाना था | michael एक सच्चा योद्धा था जो दुष्ट ड्रेगन से लड़ने के लिए तैयार था | शीघ्र ही उसे दूसरे योद्धा को सहायता के लिए पुकारते हुए सुना | michael पहचान गया कि दूसरा योद्धा sebastian shultz  हिया | कैंची से sebastain ने राजकुमारी की दो लम्बी लटों को काट दिया | फिर उसने दोनों को इकट्ठा करके बांध दिया | उसने एक को बिस्तर के पाये से और दूसरे सिरे को खिड़की से बाहर फेंक दिया | और दोनों लटों को पकड़ कर खिड़की से बाहर कूद गये | इस क्षण ड्रेगन वहां पर प्रकट हुआ | michael , ड्रैगन  की आग से लपटों वाली फुंकारों को अनुभव कर सकता था | Sir sebastain दूसरे योद्धा , ने चिल्लाकर कहा कि वे जेल की ओर भागें | इससे पहले कि वे मुड –पाते , ड्रेगन उनके ऊपर था | michael न अपने तलवार घुमायी लेकिन (सब) व्यर्थ था | ड्रेगन की रूचि केवल sebastain को पकड़ने में थी | michael कुछ भी नहीं कर पाया | वह ड्रेगन को michael को पकड़ कर दूर ले जाते हुए रोक नहीं पाया | Game खत्म हो गया था |   

  • Third Game ‘Jailbreak’ and still Sebastian Not Saved

When the second game was over there was a message in the printer and it said:

`BETTER LUCK NEXT TIME. PLEASE DON’T GIVE UP, MICHAEL. OTHERWISE I’LL HAVE TO STAY IN HERE FOR EVER TRY ‘JAILBREAK’. I THINK IT MIGHT JUST WORK! CHEERS! SEBASTIAN.

 Now Michael’s task was to rescue the boy, Sebastian Shultz. Soon Michael found himself in a cell with his mate Shultz who was prisoner 02478. Sebastian sighed and asked for help.

  • तीसरा खेल ‘जेल तोड़ो’ (Jailbreak) और sebastain अभी भी नहीं बचा

जब दूसरा ‘खेल’ समाप्त हुआ तो प्रिंटर में एक सन्देश था और उसने कहा –“अगली बार अच्छा भाग्य | michael , कृपया हार मत मनो | वरना , मुझे यहां सदा के लिए रहना पड़ेगा |” ‘jailbreak’(नामक खेल)पर कोशिश करो | मैं सोचता हूँ कि यह michael का काम लड़के sebastain shultz को बचाना था | शीघ्र ही michael ने स्वयं को अपने साथी के सात जो कैदी नम्बर 02478 था जेल कोठरी में पाया | एक स्वाइप-कार्ड की मदद से वे शीघ्र ही कोठरी से बाहर आये | सायरन चीखे , पहरेदार कुत्तें भौंके |    

With the help of a swipe-card they were soon out of the cell. Siren cried, guard dogs howled. They dodged the guards and fled towards the roof. Sebastian glanced at his watch. He was expecting a helicopter to be rescued. Twelve guards with their vicious dogs were standing there. Michael saw Sebastian taking a step backwards. “N000000!” Michael cried. But it was too late. The boy had slipped and came tumbling down to the concrete below. The game was over. Michael felt bad as he failed to save Sebastian Shultz. But he realised that Sebastian Shultz was not a real person but ‘a game’.

उन्होंने पहरेदारों को चकमा दिया और छत की ओर भागे | sebastain ने अपनी घड़ी पर एक नज़र डाली | वह बचाये जाने के लिये एक हेलीकाप्टर की प्रतीक्षा कर रहा था | 12 पहरेदार अपने खतरनाक कुत्तों के साथ वहां खड़े थे | michael ने sebastain को एक कदम पीछे की और जाते देखा | ‘न – ह- नहीं !’ michael चिल्लाया | लेकिन अब तक देर हो चुकी थी | लड़का फिसल चुका था और वह नीचे लुढ़कता हुआ कंक्रीट पर जा गिरा | खेल ख़त्म हो गया था | michaelको बुरा लगा कयोंकि वह sebastain shultz के प्रति असफल रहा था | लेकिन उसे अहसास हुआ कि sebastain shultz एक वास्तविक व्यक्ति नहीं लेकिन एक खेल था |

  • Last Game `War zone’; Sebastian Saved

In the printer tray there was a sheet of paper, Michael read it. ‘CAN WE HAVE ONE LAST TRY? it said. I THINK THE HELICOPTER WAS THE RIGHT IDEA. THERE’S GOT TO BE SOME KIND OF AN ACCIDENT ……GO INTO ‘WAR ZONE’. IF IT DOESN’T WORK, I WON’T BOTHER YOU AGAIN. CHEERS. SEB.

Soon Michael found himself in a war zone. The tall buildings were windowless. Machine gun fire raked the sky. Walls tumbled. Bombs exploded. Michael knew that he had to make it to that helicopter safe and sound. The helicopter was on the ground and was waiting for their arrival. They were running but the tank fire sent them back to the wall. They jumped into a jeep parked by the road. A tank followed them. Sebastian applied the brakes forcefully and the jeep skidded into a spin. Michael jumped into the helicopter. He cried for Sebastian. The tank crashed into the jeep and Sebastian was thrown into the air. He was lifted up. The helicopter soared into the sky. Michael had done it. He had saved Sebastian Shultz at last! Then the game was over. The screen was flashing 40,000,000. Michael had hit the jackpot. He had finally solved the game.

  • अंतिम खेल ‘युद्ध-क्षेत्र’ (War zone); sebastain को बचा लिया गया

प्रिटिंग ट्रे में एक सन्देश था | Michael ने उसे पढ़ा –“क्या हम आखिरी बार एक और प्रयत्न कर सकते है ं? उसने कहा | मैं सोचता हूँ कि हेलिकॉप्टर एक सही विचार था | किसी प्रकार की कोई दुर्घटना होनी ही है | ……. ‘War zone’(युद्ध क्षेत्र) में चले जाओ | यदि यह कामयाब नहीं होता , तो मैं तुम्हें और परेशान नहीं करूँगा | खुश रहो |” Seb. शीघ्र ही michael ने स्वयं को War zone में पाया | बड़ी बड़ी इमारतों में खिड़कियाँ नहीं थी | मशीन गन के फायर से आसमान चीर दिया गया था | बम फट रहे थे | michael को पता था कि उसे उस हेलीकाप्टर तक सुरक्षित पहुंचना था | हेलीकॉप्टर ज़मीन पर खड़ा था और उनकी प्रतीक्षा कर रहा था | वे दौड़ रहे थे लिकिन टैंको की गोलोबरी ने उन्हें वापिस दीवार के पास भेज दिया | वे सड़क पर खड़ी एक जीप में कूद गये | एक टैंक ने उनका पीछा किया sebastain ने जोर से ब्रेक लगायी और जीप फिसल कर घूम गयी | michael हेलीकॉप्टर में छलांग लगा कर घुस गया | वह sebastain के लिए चिल्लाया | टैंक जीप से जा टकराया और sebastain को हवा में उछाल दिया गया | उसे ऊपर खींच लिया गया | हेलीकाप्टर असमान की ऊचांईयों को छूने लगा | michael कामयाब हो गया था | आखिर उसने sebastain shultz को बचा लिया था | खेल खत्म हुआ | स्क्रीन 40,000,000 चमक रहा था | michael ने जैकपॉट मार लिया था | आखिरकार उसने खेल को हल कर लिया था |   

  • Sebastian Shultz Thanks Michael

 The next morning Michael checked his e-mail. There was one message from Sebastian. Michael read the message.

DEAR MICHAEL, it said. THANK YOU! I’M NOT SURE HOW IT HAPPENED, BUT

  • sebastain shultz , michael का धन्यवाद करता है

अगले दिन michaelने अपनी E-mail का निरीक्षण किया | Sebastian से एक सन्देश प्राप्त हुआ था | Michael ने सन्देश को पढ़ा | “प्रिय Michael”,उसने कहा | तुम्हारा धन्यवाद! मुझे यह निश्चित नहीं कि ये सब कैसे घटा | लेकिन धन्यवाद | तुमने

THANKS. YOU SAVED MY LIFE. LET’S MEET UP SOON. CHEERS. SEB. P.S. KEEP THE GAMES. YOU HAVE EARNED THEM. Michael shook his head. He had received a teal message from real Sebastian Shultz. Both of them knew that by reliving the accident, something wonderful had happened. Everything that was described was true — Virtually!

मेरा जीवन बचाया | आओ , फिर शीघ्र ही मिलें | खुश रहो | Seb.P.S.games को अपने पास (ही) रख लो | उनको तुमने अर्जित (कमाया) किया है |” Michael ने अपना सर हिलाया | उसे Sebastian से सचमुच का एक संदेश हुआ था | दोनों को पता था कि दुर्घटना को जीवित करके , कुछ आश्चर्यजनक (अवश्य) घटा था | हर चीज़ जिसका वर्णन किया गया था , सच थी –(परन्तु) परोक्ष रूप से |

WORD MEANING

Wheezyto breathe with an audible whistling sound with difficulty,सीटी जैसी आवाज के साथ (कठिनाई) से साँस लेना | miraclewonder, आश्चर्य | Recovery(here) getting well again, दोबारा ठीक होना I Comaa prolonged state of deep unconsciousness,देर तक गहरी मूर्छा में Laststay रहे,ठहरा रहे I  Criticalvery delicate (bad),नाजुक (बहुत बुरी) I Regaingets back,वापिस प्राप्त करता हैं I Consciousnesscoming to senses, awareness,चेतना I Gaspedopened the mouth with surprise, हैरानी से मुँह फाड़ना l Mutteredgrumbled, शिकायती ढंग से फुसफुसाना l Apparently(here) obviously, स्पष्ट रूप से l Nervousconfused and worried,परेशान I Shiveringtrembling,काँप रहा था l Eventshappenings, घटनाएँ l Staredlooked at intently, घूर के देखा I Nuttycrazy about, has a passion for, दीवाना , के पीछे पागल I Processor  — a part of a computer that controls all other parts of the system, कंप्यूटर का वह हिस्सा जो system के बाकी हिस्सों को नियंत्रित करता है l RAMRandom Access Memory of a computer,एक कंप्यूटर की बिना – पूर्व नियोजित (याद शक्ति) l CD ROM(Random Access Memory compact disc with Read-Only Memory) a CD on which large amounts of information, sound and pictures can be stored, for use on a computer, एक CD जिसमें बहुत सी सूचनाएं ,आवाज और तस्वीरें इकटठी (स्टोर) की जा सकती है , और उन्हें एक कंप्यूटर पर प्रयोग किया जा सकता है I  Modema device that connects one computer system to another using a telephone line so that data can be sent, एक यन्त्र जो एक कंप्यूटर प्रणाली को दूसरे से एक टेलीफोन लाइन के द्वारा जोड़ता है जिससे डाटा भेजा जा सके  I Scannera device which copies pictures and documents so that they can be stored on a computer, एक यन्त्र जो तस्वीरों और दस्तावेजों की प्रतियाँ बनाता है जिससे वे एक कंप्यूटर पर स्टोर (संग्रह) की जा सके I Displayto show information on a computer, कंप्यूटर पर सूचना दिखाना l Rubbishthings not wanted, waste, बेकार के चीज़े , फेंकने लायक चीज़े l Fantasticwonderful,हैरान जनक I

 PAGE 73   —

Technologyscientific knowledge used in making machines and equipments,मशीनों और यंत्रों के बनाने में विज्ञान का प्रयोग  I Resist(here) control,काबू पाना I Gadgetssmall tools or devices that do something useful, छोटे उपकरण या औजार (लाभकारी छोटे उपकरण) I Gizmosgadgets, especially mechanical or electrical devices,छोटे लाभदायक मैकेनिकल या बिजली द्वारा संचालित उपकरण I Virtualmade to exist or appear to exist by the use of computer software, कंप्यूटर के सॉफ्टवेयर के प्रयोग के द्वारा चीजों की मौजूदगी दिखाना l Realitytrue situations,सच्ची अवस्थाएं I  Visora helmet to protect eyes and face,चेहरे और आंखों की रक्षा के लिए एक हेलमेट I Glovea covering for the hand, दस्ताना  l Psycho-drive Gamesgames driven or played by mental power, दिमागी शक्ति से संचलित खेल I Terrific(here) fantastic, wonderful,   गज़ब के I Launched offstarted (enthusiastically).प्रारम्भ किया (जोश से) l Futuristicimagining what the future will be like,भविष्य की कल्पना करने वाले  I Convertedchanged into,में बदला हुआ l Lofta high level, upper part,अटारी l Stridingwalking with long steps, लम्बे डग (कदम) भर कर चलते हुए I Sheriffan officer who maintains law and order, शांति – व्यवस्था रखने वाला अधिकारी I Badgea small piece of metal to show a rank,तगमा (बैज)I Burst in Saloonentered forcefully,जोर से अन्दर आया धमका I Glaredlooked angrily , घूर के (नाराज होकर) देखा  Strodewalked with long steps,लम्बे कदम से चला I  Barthe place that serves drinks.जहाँ पेय पदार्थ मिलें I Sarsaparillaa carbonated drink flavoured with Sarsaparilla roots,एक पेय जिसमें सरसपा रिला  की जड़ों का गंध मिला हो l Fizzyhaving bubbles,बुद्बुदों वाला I Stuffthing, वस्तु  Sliding in a sliding manner, फिसलते हुए l Crash(here) sudden loud noise,अचानक जोर की आवाज l Spunturned around suddenly,अचानक घूमा l  Silhouettedthe dark outline,गहरी बाहरी रेखा या छाया चित्र I Gun(here) one who shoots with the gun, शूटर (बंदूक /गन चलाने वाला )I Drawledspoke slowly, धीरे – धीरे बोला  Grinningsmiling widely,मुँह चौड़ा करके मुस्काना I Slammed(heir) put with a lot of force, धम्म से नीचे रखा  l  Saloon(here) bar, शराबखाना l Notching up- getting a high Score, ऊंचे स्कोर का प्राप्त होना I Complicatednot simple,पेचीदा l

PAGE: 74  _

Corridora long narrow passage in a building, गलियारा l Possea group of men helping the sheriff , शेरिफ (कानूनाधिकारी) के सहायक व्यक्तियों का झुण्ड l  Groanedcried in pain,दर्द में चिल्लाया l Slumped backfell down suddenly with a force,धम्म से गिरा l Stuck(here) trapped and can’t escape, फंस जाना/ बाहर न निकल पाना l  Retrieveget back again,दोवारा पाना l Dragonquest(here)  a game where the dragon is searched,ड्रैगन को खोजने वाला एक खेल  I Massivehuge, विशाल Studdeddecorated with small raised pieces of metal,छोटे-छोटे धातु के सज़ा I Castlea large fort like building,किलेनुमा इमारत I Lairden, a place where a wild animal sleeps or hides,माँद /पशु/ व्यक्ति    के छिपने का स्थान I Wickedevil,दुष्ट  I Dragona fire vomiting huge winged animal,आग उगलने वाला बड़ा पंखदार जीव l Golden plaitslong pieces of hair of golden colour,सुनहरे बालों की चोटियाँ  Squealedcried,चीखी I Urgently(here) pressingly,जोर देकर कहा l Rescuingsaving,बचाना I

 PAGE 75  

Bedpostone of the four vertical supports of the bed,पावा / बिस्तर का एक पैर l Screamedcried loudly,जोर से चीखा l Leaptjumped, छलांग लगायी l    Gasped(here) opened the mouth,मुँह खोला  Fierylooking like fire,आग की लपटों जैसी l Battlementsa low wall around the top of the castle with spaces in it for arrows, guns etc.,किले के ऊपर छोटी दीवार जिसमे खाली जगह जहां से तीर या बंदूक बाहर की ओर चलायी जा सके /परकोटा ,प्राचीर l Spiralcontinuously curved,घुमावदार I Tapestrywoven wool on a heavy cloth, मोटे कपड़े पर रंगीन ऊन की कंशिदाकारी l   Pursuitrunning after,पीछा करना /पीछे भागना  I Dungeonsdark underground rooms used as a prison, especially in a castle,विशेष रूप से एक किले के अन्धेरे तहखाने के कमरे जिनका प्रयोग एक जेल के रूप में किया जाता था  I Swungwaved,घुमायी  I Cheerbe happy,खुश रहो  I Bothercare, worry,परवाह /चिन्ता करना  l Rescuesave, बचाना l Stupidfoolish,मूर्खतापूर्ण I Skeleton swipe-carda plastic card on which data has been stored,एक प्लास्टिक कार्ड जिसमे डाटा संग्रह किया जाए I Wailed(here) cried loudly, Howledbarked,भौकें l Tramping(here) sound of boots,जूतों की खट-खट की आवाज l Slammed shutshut with noise and force, जोर से धम्म के साथ बन्द कर दिये l Dodgedavoided being noticed, बचकर निकले l  Poundedstruck with force,जोर –जोर से कूटना l

 PAGE 76 

 Excitedlyin excitement, enthusiastically,जोश में, Bit—a little,थोड़ा सा l Vicious(here) dangerous, खतरनाक l  Instantmoment, क्षण l Hurtlingmoving dangerously,खतरनाक तरीकों से बढते हुए l Drippingfalling down drop by drop, बूँद-बूँद टपकाते हुए I Jowlsfat and hanging cheek,मोटे और नीचे लटकते गाल l Tumblingfalling down suddenly,अचानक नीचे गिरना l Concretemixture of cement and stones, सीमेंट और पत्थर का मिश्रण l  Fadeslowly disappearing, धीरे –घीरे गायब /मंदा होना  I Ridelledmade holes in, I Raked(here) scratched, खुर्च दिया I  Rubblebroken bricks! stones from a wall,मलबा /दीवार की टूटी हुई ईटे व पत्थर I Dodgingescaping, I Sniper firegunfire from a concealed position,छुपे हुए स्थान से बंदूकों की फ़ायर I  Scuttlingrunning fast with short steps,तेजी से भागते हुए I Ignition key(here) key for starting a vehicle, गाड़ी चलाने की चाबी |  Revvedran quickly,तेज़ी से चलाया |

  PAGE 77

 Skiddingslipping, फिसलते हुए I Spinmove round,घूम जाना  Yelled—cried,चीख I Thuda falling sound, धम्म से नीचे की आवाज |  Soaredflew high, ऊँचा उड़ा I Flashed upsuddenly lighted up, अचानक चमक उठा I Cracked(here) solved,हल कर लिया I Exist(here) live/ alive,जिंदा है I Pounded(here) started beating, धड़कने लगा I Furiouslyviolently,उग्रता से I Weirdstrange and difficult to understand, अजीबो – गरीब I Versions(here) interpretations,व्याख्याएं  I  Retrieveget back, वापस लेना I Scrolling— moving up and down on computer,कंप्यूटर पर ऊपर नीचे घुमाना

Virtually True

                                                                      Extract Based Questions

1.”The doctors were doing all they could, but in our hearts, we knew we needed a miracle”.

(a) Who made the above remark?

(b) Discuss the context of the remark?

 (c) What kind of miracle was required and for whom?

(d) What was surprising about the miracle to Michael?

 Answer :

(a) Mrs Shultz, Sebastian’s mother, made the above remark.

 (b) Sebastian had gone into a coma and he was not recovering.

 (c) Sebastian could only be cured by a miracle.

 (d) Michael was surprised to see the photo because he knew Sebastian and was surprised to know about do accident.

2.”With the help of the skeleton swipe-card we were soon out of the cell and racing down corridors.”

 (a) Who are the participants and what is the game?

(b) Why is Michael playing this game?

 (c) Why had Sebastian urged Michael to play this game?

(d) Did Michael succeed in his efforts? Why/ Why not?

 Answer : (a) This game was called JAILBREAK and it was played by Michael and Sebastian.

(b) Michael is playing this to rescue Sebastian.

(c) In the earlier game, Michael had not been successful in rescuing Sebastian so he had asked him to play this game.

 (d) No, in this game also he had fallen down on the concrete when dogs had charged towards them.

3.”There’s got to be some kind of accident…go into WARZONE. If this doesn’t work I won’t bother you again.”

 (a) Who has sent the above message and to whom?

(b) What is the objective behind this message?

 (c) What are the fears and apprehensions faced by the sender?

(d) What kind of help does the sender seek? Why?

Answer : (a) This frantic message was sent by Sebastian to Michael.

 (b) In every game, Michael had failed to save Sebastian. So this was to be the last game.

(c) If WARZONE does not work, then Sebastian would never trouble Michael again.

 (d) There had to be some kind of accident only then he would be saved.

4.” At least, that was what I thought then. Now I knew that Sebastian Shultz, the boy in the game, really did exist.”

(a) How did the speaker know that Sebastian Shultz existed?

 (b) What had been the source of his information?

(c) How did this information help the narrator in solving the mystery?

(d) Sebastian exists in the game and in real life?

 Answer : (a) Michael had seen the proof in the newspaper by seeing Sebastian’s photo that he did exist.

(b) The article and Sebastian’s photo in the newspaper.

(c) Michael also checked the net and discovered that real Sebastian did exist.

(d) At the time of his accident, Sebastian was playing those psycho-drive games and the computer saved his memory as its own. When Michael played those games, Sebastian was at the other end.

5. It all started a month ago. Dad and I had spent the entire Saturday afternoon at the Computer Fair.

 (a) Who does ‘I’ in the extract refer to?

 (b) What started a month ago?

(c) What does the speaker have a keen interest in?

Answer :

(a)’I’ is Michael.

(b)When Sebastian met with a car accident, he hit his head in the computer and the computer stored his memory as its own. Later, he was admitted to a hospital. All his discs were then stolen from the hospital and they ended up in a computer fair from where Michael bought games out of which Sebastian’s games were also included. And thus Sebastian entered the games.

 (c) The speaker has a keen interest in psycho-driven games.

6. At that moment, the door behind us burst open. Twelve guards with vicious dogs were standing there. The next instant the dogs were hurtling towards us, all bared teeth and dripping jowls. Out of the corner of my eye, I saw Sebastian take a step backwards.

(a) Name the psycho-driven game being described here.

(b) Where are Sebastian Shultz and Michael’?

 (c) What happened when Sebastian took a step backwards?

Answer :

(a) Jailbreak.

(b) In the no-man’s land of rubble and smoke.

(c) Fell down to the concrete below.

7.I shook my head. A real message from the real Sebastian Shultz. We both knew that by reliving the accident, something wonderful had happened.

 (a) Explain the phrase in context, ‘1 shook my head’.

 (b) Why does he refer to the message as ‘real”?

(c) What wonderful thing had happened?

Answer : (a) He acknowledged the message.

(b) The actual person and not the one in the video game.

(c) He rescued Sebastian.

8. Six weeks ago, Sebastian Shultz was badly injured in a motorway accident. His condition, on arrival at the General Hospital, was described as critical though stable. Despite doctor’s hopes, the boy did not regain consciousness. His parents were informed that their son was in a coma.

(a) Sebastian Shultz had gone into the coma because

  (b) The narrator knew of Sebastian Shultz’s critical condition from

 (c) The narrator was concerned about Shultz’s condition as 

Answer :

(a) He had been badly injured in a motorway accident.

 (b) The newspaper.

 (c) He had met him and he knew him.

9.I shook my head. A real message from the real Sebastian Shultz and both knew that by reliving the accident, something wonderful had happened. But then again, now that there are two advanced intelligences on earth, who can say what is and what isn’t possible.

(a) ‘I’ here stands for ……….

 (b) The narrator had saved Sebastian Shultz ………. 

 (c) Two advanced bits of intelligence are  ……….

 Answer : (a) Michael.

 (b) by cracking video games.

 (c) human intelligence and the virtual truth created by it.

10.’1 think the helicopter was the right idea. There’s got to be some kind of an accident warzone.’ (a) This is the message from ……….

 (b) ‘Warzone’ is kind of ………. game.

(c) The helicopter was the right idea for  ……….

Answer :

(a) Sebastian.

 (b) psycho-driven.

 (c) saving Sebastian.

11. It can never forget, Michael. Nothing ever gets lost.

 (a) Identify the speaker 

(b) ‘It’ refers to ……….

 (c) Nothing ever gets lost means ………. 

Answer :

(a) Michael’s dad.

 (b) computer memory.

(c) Everything gets stored in the memory of computer disk.

12. At a press conference, Mrs Shultz said, “the doctors were doing all they could, but in our hearts, we knew we needed a miracle”.

 (a) Who is Mrs Shultz?

 (b) What miracle did they need?

(c) Did the miracle happen? How?

 Answer :

(a) She is the mother of Sebastian Shultz.

(b) The miracle was to bring him out of the coma as the doctors had lost hope of his recovery.

 (c) Yes, Sebastian came out of the coma.

13.’That was my idea!’ said Sebastian excitedly. `If only it would go a bit faster……….’

 (a) Where was Sebastian when he spoke these words?

(b) What was his idea?

(c) What does ‘it’ refer to?

 Answer :

(a) Sebastian was on the roof.

(b) His idea was to flee by a helicopter.

(c) ‘It’ refers to the helicopter,

14.”It was while we were in the hospital, someone stole the lot. I don’t know what happened to them.”

(a) Who is the speaker of these lines?

(b) Why were they in the hospital?

(c) What was stolen? Who had got it?

Answer :

(a) Mr Shultz.

(b) His son Sebastian had met with an accident and was in a coma.

(c) Games. Michael.

15.”I’ve got to get out of here,” Sebastian sighed. “Are you going to help?” ‘Of course,’ 1 said.

(a) Who is ‘I’ referred to here?

(b) What do you understand the mentality of the second person?

(c) Mention the value(s) highlighted.

Answer :

(a) Michael.

(b) The second person is ready to help Sebastian.

(c) Helping nature, service mentality, service to others is service to God.

16. I suddenly saw the photograph that went with the story and gasped.

 (i) Who is “I”?

(ii) Whose photograph did he see?

(iii) What do you mean by ‘gasp’?

Ans. (i) is the narrator, Michael.

(ii) He has seen Sebastian Shultz’s photograph in the newspaper.

 (iii) It means short quick breath in surprise, shock and pain.

17.’Never mind her,’ came a voice, and a second knight appeared from the wardrobe. It’s me who needs rescuing!

(i) Who is the speaker?

(ii) Who is being spoken to?

(iii) What do you mean by ‘Knight’?

Ans. (i) Sebastian is the speaker.

 (ii) Michael, the narrator is being spoken to.

 (iii) Here it means warrior.

18. Six weeks ago, Sebastian Shultz was badly injured in a motorway accident. His condition, on arrival at the General Hospital, was described as critical though stable. Despite doctor’s hopes, the boy did not regain consciousness. His parents were informed that their son was in a coma.

 (i) Why had Sebastian Shultz’s gone into the coma?

(ii) What do you mean by ‘Critical’?

(iii) Why was the narrator concerned about Shultz’s condition?

 Ans. (i) Ile had been badly injured in a motorway accident.

 (ii) Here ‘Critical’ means serious.

 (iii) He had met him and he knew him.

19.I’d hit the jackpot. I’d finally cracked the game.

 (i) Who is ‘I’?

 (ii) What is the ‘jackpot’?

 (iii) What do you mean by ‘Crack’ here?

Ans. (i) ‘I’ is the narrator.

 (ii) Jackpot’ is the perfect score of 40,00,000.

(iii) Here crack means to win.

20″We came away with a virtual reality visor and glove and a handful of the latest interactive psycho-drive games. They’re terrific”.

(i) Who are ‘we’?

 (ii) What are terrific and why?

(iii) What do you mean by ‘psycho-drive games’?

 Ans. (i) Michael and his father are ‘we’.

 (ii) The psycho-drive games are terrific because they can be driven by mental power.

(iii) Psycho-drive games mean the games which can be played by mental power.

21″The more futuristic they get the better you can understand the past”.

 (i) Who is the speaker of the above line?

(ii) What are `they’?

 (iii) What do you mean by `futuristic’?

Ans. (i) Michael

 (ii) Computers.

(iii) Here it means very modern and unusual.

22.”He wasn’t like the other characters in the saloon. For a start, he was about my age and though he looked like a computer image, he somehow didn’t move like one.”

(i) Who is `he’?

 (ii) Why was he not looking like other characters in the saloon?

 (iii) What do you mean by `saloon’?

Ans. (i) Sebastian Shultz.

 (ii) He was not looking like other characters because he was not a computer image. He was a real character.

 (iii) A Saloon is a place where alcoholic drinks are sold and drunk.

23.”My hero!’ she squealed. ‘Take me away from all this’. ‘Behind me, I could hear the dragon roaring’.

 (i) Who is the speaker?

 (ii) Who is the hero and where is ‘he’?

(iii) What is the meaning of the word `roar’?

Ans. (i) Princess Aurora in the game is the speaker.

 (ii) Michael is the hero in the game.

 (iii) Roar means to make a loud noise.

24.”The boy had slipped and was tumbling back through the air, down to the concrete below”.

 (i) Who is the `boy’?

 (ii) Where is ‘he’?

(iii) What do you mean by the phrase `tumbling back’?

Ans:-

(i)Sebastian

(ii)‘HE’ is in the game jailbreak’.

(iii)‘Tumbling back’ means to fall with a rolling or bouncing movement.

25.”Now that there are two advanced bits of intelligence on what is and what isn’t possible”.

(i) Who are the two advanced bits of intelligence?

(ii) Why are they called so?

 (iii) What do you mean by ‘advanced intelligence’?

Ans. (i) Michael and Sebastian.

(ii) They are called so because they can say what is virtual and what is real.

(iii) Very knowledgeable.

Short Answer Type Questions

Q.1 How did Michael notice the story of Sebastian Shultz?

Ans: Sitting in the train, Michael saw a big lady, reading a newspaper. There was a story with the title ‘Miracle Recovery’. It was written that Sebastian Shultz, a 14-year old boy from London, had been badly injured in a motor accident and had gone into a coma. His mother hoped that one day her son would be well and only a miracle could save him.

Q.2. While playing Wildwest, Michael found himself in a particular role. What was it and how did he behave in the game?

Ans: To his surprise, Michael was playing the role of a Sheriff and he burst into a saloon. Everyone was surprised by his entry. He had some fizzy kind of drink when a black-eyed Jed, the fastest gun, called him out of the saloon. As he was going, a second Sheriff appeared and he did not look like other characters. His movement was also not like a computer image. His entry made the game more complicated.

Q.3. Who was Black-Eyed Jed and what did he convey to the Sheriff?

Ans: Michael was the Sheriff in the game `Wildwest’. When he was enjoying a drink in the saloon, he was challenged by a Black-eyed Jed the fastest gun in the West. He wanted to confront the Sheriff. So he was called out of the saloon.

Q.4. What was the objective of the second game called Dragon quest? In what role did Sebastian appear in it?

Ans: The aim of the game Dragon Quest was simple. It was to rescue fair princess Aurora from the wicked dragon and to collect the wicked dragon’s treasure. Sebastian appeared in the form of a knight and even Michael was also supposed to be a knight.

Q.5. How did the two knights try to escape from the castle of the dragon? Were they successful?

 Ans: Both the knights were chased by the wicked dragon. ‘They ran across the battlements down a spiral staircase and through a secret passage on the other side of the tapestry. The dragon was near them and they could feel his fiery breath. Both of them then decided to try going through the dungeons which were their only hope.

Q.6. Point out the desperation in Sebastian’s message to Michael. What did he tell Michael to do?

Ans: When Michael was unable to save Sebastian in the earlier two games, Sebastian’s message becomes desperate. He earnestly requests Michael not to give up, otherwise, he would remain stuck up wherever he was. So he wishes him luck and tells him to try the game ‘Jailbreak’.

 Q.7. How did Michael and Sebastian escape from Jail in Jailbreak? Why was Sebastian injured in this escape?

Ans: Sebastian was Michael’s cell-mate in the game ‘Jailbreak’. They use a skeleton swipe card to open the cell-door and run away. Sirens wail guards run after them, fiery dogs howl and chase them. Both of them run upstairs but they are chased. Before Michael can do something, Sebastian falls down on the concrete below.

Q.8. How did Michael connect Sebastian’s recovery from the coma with the result of his last game?

Ans: Apparently, at the time of an accident, Sebastian was using his laptop to play one of the psycho-drive games. He had been plugged into the computer and when he banged his head, the computer saved his memory as its own. Those games were stolen when Sebastian was in the hospital. These games were sold in the market and Michael bought them from a Computer Fair.

Q9. What were the contents of Sebastian’s last message? Why did Sebastian thank Michael?

Ans: The last message was full of heartfelt emotions. Sebastian thanked Michael for saving his life and working so hard in every game to rescue him. Sebastian extends an invitation to meet him and wishes him well. He also tells Michael to keep these psycho-drive games as he deserves to keep them.

Q.10. Who was Sebastian Shultz? How did he meet with an accident?

Ans: Sebastian Shultz was a fourteen years old from London. He met with an accident in a motorway and had gone into a coma. At the time of the accident, Sebastian was playing psycho-drive games.

 Q.11. In the second game ‘Dragon Quest’ Michael came to rescue Princess Aurora? Who cried out that he needed rescuing first and why?

 Ans: In the second game, Dragon Quest, Michael was supposed to rescue Princess Aurora from the wicked dragon and also to collect dragon’s treasure on the way. He was on the verge of saving the princess when he heard a voice asking to be saved first. It was Sebastian who was in the form of the second knight.

 12. Who was Sebastian Shultz? How did he meet with an accident?

Ans. Sebastian Shultz was an 11-year-old schoolboy from South London. was badly injured in a motorway accident. His condition was critical. He was in the coma and only some miracle could save him.

 13. What did Michael and his father buy at the computer fair?

 Ans. At the computer fair, Michael and his father bought a virtual reality-visor and glove and a new latest interactive psycho-drive game.

14. When did the first video game come to an end and with what?

Ans. Shultz appeared as the second sheriff and they were being followed) by men on horseback in the game `WildWest’. There was a gunshot and the second sheriff slumped on horseback, groaning. Michael had failed.

15. How did Michael enter Sebastian’s memory?

Ans. When Michael played the game, he entered Sebastian’s memory. which was already plugged in the game played by him earlier.

16. Why does Michael find it difficult to believe newspaper report about Sebastian Shultz?

Ans. He had got to know Sebastian Shultz very well and played several virtual games with him almost every day for almost a month, so it was impossible to believe that he had been in the coma for six weeks.

17. How did Michael hit the jackpot and finally cracked the game?

Ans. In the game ‘Warzone’, Michael succeeded in saving Sebastian Shultz He managed to pull him up into the helicopter, which soared into the sky. Getting a score of 40,000,000 he had hit the jackpot and cracked the game.

 18.. Why did Michael feel bad at the close of ‘Jailbreak’ and how did he reconcile himself?

Ans. He could not save Sebastian Shultz. He had failed him and lost the game too. Later he reconciled to the fact that Sebastian was perhaps not real.

19.”We both knew that by reliving the accident, something wonderful has happened.” Why does the narrator feel so?

 Ans. Michael and Sebastian are two intelligent, like-minded beings who had got to know each other and had also helped each other. This is their hour of need. This is true friendship. They had become friends forever.

20. What kind of computer fascinated Michael and his dad? Why?

Ans. He had Pentium 150 MHz processor complete with RAM, CD ROM, speakers, printers, modem and scanner. He had all the games: Tornado, MC Babish Black Belt etc. He could not resist any of the new gadgets or gizmos that came to the market.

Q21. In the second game `Dragonquest’ Michael came to rescue the fair princess Aurora from the wicked dragon. Who cried that he needed rescuing first and why?

Ans. In the second game `Dragonquest’ Michael’s aim was to rescue the fair princess Aurora from the wicked dragon. He had also to collect the wicked creature’s treasure. When the princess cried for help, there appeared a second knight, Sir Sebastian. He cried, “Never mind her. It’s me who needs rescuing!” Michael recognised Sebastian Shultz. The dragon was only interested in him and he needed to be rescued first.

22. How did Michael come to the second knight’s (Sebastian’s) help but couldn’t save him from the clutches of the dragon?

Ans. Michael went to save the fair princess from the wicked dragon. But there appeared Sebastian (in the role of the second knight). He sighed and asked Michael to help him first. The second knight cut off two long plaits of the princess and made a rope. With the help of that, they jumped out of the window. They went to the dungeon. But before they could turn, the dragon stood in front of them. Michael swung his sword in vain. He could not prevent the mighty dragon to take away Sebastian with him.

Q23. How couldn’t Michael save Sebastian in the game ‘Jailbreak’? (Imp.)

 Ans. Michael was playing the game ‘Jailbreak’ to save Sebastian. Michael assured him that he would help him. Then with the help of a swipe-card, they were out of the cell. Sirens wailed and the dogs howled. He dodged the guards and came to the roof. Standing there, Sebastian was waiting for a helicopter that was coming towards them. Soon they found 12 guards and dogs in front of them. Sebastian took a step, slipped and fell down to the concrete below.

Q24.How had Sebastian entered the games, Michael, later on, bought?

Ans. Perhaps, at the time of the accident, Sebastian was using his laptop to play one of the same psycho-drive games that Michael had got. Sebastian must have been plugged into the computer when he banged his head in the accident. The computer had saved his memory in its own. Sebastian’s memory had been stored on a disk. Someone stole it and it ended up at the Computer Fair from where Michael, later on, bought it.

Q25.Why did the news about Sebastian Shultz shock Michael?

 Ans. Michael read a shocking news in a newspaper. The headline said “Miracle Recovery”. Sebastian Sultz, a 14-year-old schoolboy from South London was badly injured in a motor accident 6 weeks ago. He awoke from a coma that doctors feared might last forever. Michael saw the photograph in the newspaper. The boy in the picture was Sebastian Shultz who he had got to know so well recently had been in the coma for such a long time.

 Q26.How did Michael in the last game serve Sebastian?

 Ans. Sebastian wanted Michael to make the last try to save him. He was to go into the ‘Warzone’ and the use of a helicopter was the right idea. Machine guns fired all around. They ran across a no-man’s land of rubble and awoke to dodge sniper fire. The helicopter was on the ground waiting for their arrival. They jumped into a jeep and were off. A tank was hurtling after them. Suddenly the jeep skied into a spin. Michael leapt clear and jumped into the helicopter. Sebastian was not there. “Come on”, Michael cried. The tank crash into the jeep and Sebastian was thrown’ into the air. He was pulled up inside the helicopter and saved.

Q27. Why did Michael and his father go to the computer fair?

Ans. Michael’s father was crazy about computers. He had got a Pentium 150 Mhz processor with 256 of RAM, a 1.2 GB hard disk drive and 16 speed CD ROM. The set was complete with speakers, printer, modem and scanner. His father couldn’t resist buying any of the new gadget or gizmos that came on the market. That was why they went to the computer fair. They returned with a handful of the latest interactive psycho-drive games.

 Q28.Why couldn’t Michael help Sebastian the first time?  

Ans. Michael couldn’t help Sebastian the first time in the first game called the Wildwest’. The second sheriff asked Michael to sit on a horse. He kicked the horse and sped off in a cloud of dust. He had warned Michael to keep his head down as a group of horsemen were chasing them. At that moment a gunshop echoed round the air. The bullet hit the second sheriff. He groaned and slumped back against Michael. The game was over. Michael could not help Sebastian in the first of the games.

Q29.Why did Michael feel bad at the close of ‘Jailbreak’ and how did he reconcile himself? [v Imp. ]

Ans. The game ‘Jailbreak’ was over. Michael felt really bad. He could not save Sebastian Shultz. He had failed him; he had failed the game too. It was only later that the scene began to fade in his memory. It occurred to him that Sebastian who could not be rescued was not real. Sebastian Shultz was just “the game”.

Q 30 What did Sebastian suggest when Michael failed to save him in the third game ‘Jailbreak’?

 Ans. In the third game ‘Jailbreak’, Michael couldn’t save Sebastian Shultz. Only the previous day, he heard from Sebastian. In the printer tray, there was a sheet of paper. Sebastian suggested Michael have one more try. He thought that the helicopter was ‘the right idea’. He should go into the ‘War-zone’. If even that didn’t work, Sebastian Shultz assured Michael that he would not bother him again.

 Q31. Describe the scene of the `Warzone’.

Ans. Michael and Sebastian Shultz found themselves in a war zone but couldn’t tell which war zone they were in. It was a city somewhere quite unknown. The tall buildings had no windows. They had a large number of small holes for guns. Machine gun fire raked the sky. Walls tumbled and bombs exploded. The only hope of escape from there was by a helicopter.

Q32. How was Shultz rescued from `Warzone’?

Ans. Sebastian could be saved only because he could make it to that helicopter which was on the ground. It was waiting for their arrival. He started to run dodging sniper fire. He jumped in a vehicle parked by the road. Sebastian slammed on the brakes and the jeep skidded into a spin. Michael jumped out and leapt into the helicopter. A tank crashed into the jeep and Sebastian was thrown into the air. He was pulled up into the helicopter, and the helicopter soared into the sky. Thus Sebastian Shultz, at last, was rescued from Warzone.

Q33. How did Michael hit the jackpot and finally cracked the game?

Ans. In the game `Warzone’ Michael was successful in saving Sebastian Shultz. He was able to pull him up into the helicopter which soon soared into the sky. He got a score of 40,000,000. He had hit the jackpot and cracked the game. He had failed in the previous games but was a definite, winner this time in his last game ‘Warzone ’.

Q34.How was Sebastian’s memory explanation of this been saved in the computer? Give one possible explanation of this wonderful happening.

Ans. Michael checked the net to learn more about the ‘Miracle Recovery’ story. At last, he found what he was looking for. At the time of the accident, Sebastian was using his laptop. He was playing one of the interactive psycho-drive games that Michael had with him. It could be possible that Sebastian had been plugged when he banged his head in the accident. The computer had saved his memory in its own.

Q35.How did Sebastian’s memory stored on disks ended up on Michael’s computer? How had Sebastian Shultz entered the games?

Ans. Perhaps Sebastian was plugged into the computer when he banged his head in the accident. The computer had saved Sebastian’s memory in its own. It was possible that Sebastian’s memory had been stored on disks. While they were in the hospital, someone stole all those disks. They ended up at the Computer Fair. Michael and his dad bought those disks from there. By playing the weird versions of the games, Michael was retrieving that memory. In this way Sebastian entered the games.

Q36.What did Sebastian write in the final e-mail he sent to Michael? (Delhi 2015, Set 1)

 Ans. In the final c-mail sent to Michael, Sebastian wrote:

`Dear Michael, it said. ‘Thank you! I’m not sure how it happens, but thanks. You saved my life.’ In the message, Sebastian urged Michael to meet him soon. In the end, Sebastian showed his generosity by asking Michael to keep the games. He had `earned them’. Michael shook his head in satisfaction.

Q37.’A real message from the real Sebastian Shultz’, says Michael. How are the `message’ and the ‘man’ different from the computer images of his psycho-driven games? [V Imp.]

Ans. When Michael checked his e-mail, he had a message for him. It was a ‘real’ message of thanks from the real Sebastian Shultz.

He thanked Michael for saving his life and urged him to meet soon. He generously asked Michael to keep all the games with him as he had ‘earned them’. The man who was sending the message was not the virtual image of the computer. He was a 14-year-old boy who had been miraculously recovered and woke up from a coma.

Q38.Everything that I’ve described is true—Virtually!’ says the narrator. How do you justify this statement?

Ans. The narrator says that whatever he has described in the various versions of the games is true. It is ‘Virtually’ true. What is the virtual reality? Images created by a computer appear to surround the person looking at them. And they seem to be almost real. Interactive psycho-driven games like `Wildwest, ‘Dragonquest’, ‘Jailbreak’ or `Warzone’ give virtual real images. Even the theory of Sebastian’s memory is saved in the computer and finding its way into the games are ‘virtually true’

Q39. Justify the title of the lesson ‘Virtually true’? (V.imp.)

Ans. The lesson is aptly and logically titled ‘Virtually True’. The lesson describes how Michael tries to rescue Sebastian Shultz, a virtually true image or character created by the computer. In all the four interactive psycho-driven games, ‘Virtual Reality’ is the controlling concept. The images created by the computer seem to be almost real to the person who is surrounded by them. The narrator himself says that whatever described in the lesson is true but ‘Virtually’.

Q40. Does Paul Stewart’s story ‘Virtually True’ come under the category of ‘Science Fiction’? More ‘futuristic’ computers get, the better you can understand the past’. Why does the narrator say so?

Ans.  Paul Stewart’s story comes under the category of ‘Science Fiction’. All the weird games Michael play are interactive psycho-driven games. They are based en**. the concept of ‘Virtual Reality’ which make Images created by the computer real to the person who is surrounded by them. All these games ‘Wildwest’, `Dragonquese’ `Jailbreak’ or even `Warzone’ create and recreate the past world of castles, dragons and dungeons. So more futuristic computers get, the better we can understand the past.

41. Why was the narrator attracted to the newspaper headline?

 The narrator was attracted to the headline because he wanted to know whether the Sebastian Shultz mentioned in the article was the same person whom he had met earlier.

42. Why did the doctors feel that they needed a miracle?

 Sebastian had been badly injured in a motorway accident and had gone into the coma. His condition was described as critical though stable. The doctors did not know how to treat him. So they felt they needed a miracle for him to become normal again.

43. Why did the narrator gasp in amazement and feel nervous and shivery?

The narrator gasped because he could not understand how a boy he had come to know recently could be described as being in the coma by the newspapers.

44 Why does the narrator say his father is ‘nutty’ about computers?

The narrator says so because his father had all the latest computer accessories as well as a computer which could do a variety of things. Also, he couldn’t resist the new gadgets and gizmos that came on the market.

45. Why does the narrator enjoy playing computer games?

The narrator enjoyed it because the big screen with the loud volume made him feel like he was inside the game, battling it out.

46. What are psycho-drive games?

 They are games played with a virtual reality visor and glove, which have the ability to change what a person can see. They control the action in the game by their thoughts

47. What has the Powerbase?

It was the loft which had been converted into their Computer Room and housed the computer, the screen, the printer and other accessories.

48. Describe the game called, wild west.

It was a game that transported the player to the time of the Wild West in America when saloons existed and Sheriffs were law enforcers.

49. Why was the narrator surprised while playing the game Wildwest?

 The narrator was surprised to see another Sheriff stride in, who was about his age. but did not look like a computer image.

50. Describe the game ‘Dragonquest’.

 The game required the player to rescue a princess called Aurora from a wicked dragon and collect its treasure along the way The princess who had been Imprisoned in a tall tower was a young woman with long golden plaits.

51. Why was the game ‘jailbreak important to the narrator

 It was important because it was a game suggested by Shultz, which the narrator had to play In the hope of rescuing him from the trap he had got ” playing on the computer

52. Why did the narrator feel bad on seeing the empty printer tray after playing Jailbreak?

The narrator felt bad because there was no further message from Sebastian and the narrator felt that he had failed him.

53. How did Sebastian find his way into the helicopter?

The force caused by the impact of the tank against the jeep threw Sebastian out of the jeep onto the hatch of the helicopter, from where he was pulled in by the narrator.

54. What was the significance of the narrator scoring the number 40,000,000?

 It meant that the narrator had hit the jackpot and won the game.

55. What were the questions that troubled the narrator after he finally sated Sebastian?

 First, the narrator wondered how the computer had saved Sebastian’s memory inside It and second, how he had been led to play the weird version of the games with Sebastian.

56. What explanation did the narrator find for the weird games he had played with Sebastian?

 According to the narrator, Sebastian’s memory had somehow got stored in the disk containing the games. These disks had been stolen from the Shultz’ house and they had found their way to the Computer Fair from where the narrator’s father had bought them for him.

57 Pick out the literary de; ice in the last line of the lesson. Identify it and explain it.

 The literary device is the unusual collocation of the words ‘true-virtually’. It is an oxymoron. It expresses the fact that the experience of the narrator with the computer games was very realistic even though it was not really true.

58. According to the newspaper, what had happened to Sebastian Shultz?

According to the newspaper, a 14-year-old, Sebastian Shultz who had been in the coma for six weeks, had recovered miraculously.

59. The games can be put under what category?

The games can be categorised as psycho-drive.

60. What was Michael’s theory about how Sebastian had entered the games?

Michael felt that Sebastian’s memory had been saved in the computer when he had banged his head on it during the accident and had entered the games.

61. What kind of computers fascinated Michael and his dad? Why?

 They were fascinated by the Pentium Mhz processor with 256 RAM, a 1.2 GB hard drive and 167 speed CD Rom. It could do anything—play. paint, play music. create displays. etc

62. Why did the news of the miracle recovery shock Michael?

 It shocked Michael because according to the report, Sebastian had been in the coma for the past six weeks, yet during this time had appeared in Michael’s games and asked him for his help in escaping from one game or the other that were stored inside the CD.

63. Where and how did Michael’s meeting with Sebastian take place?

The meeting took place inside the game ‘Wildwest’ when Sebastian had entered the game as the second Sheriff and asked Michael to follow him.

64. Describe the first place where Michael was virtually transported.

 Michael was transported into a dusty town in the Wild West, into a saloon filled with hostile-looking men.

65. What help did Sebastian Shultz ask Michael for? How did he convey his message?

Sebastian told Michael that he was stuck inside the computer and asked him to rescue him by trying to play the game ‘Dragonquest’. He sent the message through the printer.

66. Why did Michael fail in rescuing Sebastian Shultz the first time?

Michael failed because the game ended and Shultz appeared to have been shot by the men following them in the game ‘Wildwest’.

67. The second attempt to rescue Sebastian, too, was disastrous. Give reasons.

In the second attempt, Michael found himself having to rescue Aurora the fair princess from a fire-breathing dragon. Though Sebastian once again tried, he was not quick enough to escape from the clutches of the dragon.

 LONG ANSWER TYPE QUESTIONS

Q1.How is ‘Virtually True’ different from the real truth? ‘Everything that I’ve described is true-Virtually!’ says the narrator. Even the title of the story is ‘Virtually True’. Justify the statement given above and also the title of the story. [VBQ]

 Ans. The story ‘Virtually True’ comes under the category of ‘Science Fiction’. Even the title of the story is ‘Virtually True’. The lesson is about interactive psycho-driven games. These games are based on the concept of Virtual Reality. The images are created by the computer. These images seem to surround the person who is looking at them. The person when surrounded by these images, assumes them to be real. Hence, a thing that is ‘virtually true’ gives the impression of being actually true. In all the psycho-driven games `Wildwest’, `Dragonquest, ‘Jailbreak’ and `Warzone’, Michael tries to save Sebastian Shultz, a character created by the computer. In ‘Wildwest’, Sebastian is the second sheriff and in `Dragonquest  Sebastian plays the role of the second knight, Sir Sebastian. In ‘Jailbreak’, Michael and Sebastian dodge guards and the vicious dogs. They are about to reach the helicopter when Sebastian slips and comes tumbling down to the concrete below. Even when the game is over, Michael feels bad that he couldn’t rescue Sebastian Shultz. But then he convinces himself that Sebastian was not real but just the ‘game’. Michael at last saves Sebastian and wins the jackpot. In the end, Michael gets a ‘real’ message from the `real’ Sebastian Shultz. The real Sebastian had a miraculous recovery when he wakes up from a coma. He thanks Michael for saving his life. He hopes to meet him soon. He generously allows Michael to keep the games as he has earned them.

Q2. Describe the sequence of events that led to Sebastian Shultz’s miraculous recovery. How did Sebastian enter Michael’s games? Do you think the real Sebastian will ever meet Michael one day? [V.Imp]

Ans. Sebastian Shultz was a 14-year-old schoolboy from South London. Six weeks ago he was badly injured in a motorway accident. He was taken to the General Hospital where his condition was declared critical but stable. Despite doctor’s hopes, Sebastian didn’t regain consciousness. He remained in a coma and doctor had doubts if he would ever wake up again. Even Mrs Shultz hoped for a miracle that could save Sebastian’s life. And that miracle did happen. Sebastian Shultz had a miraculous recovery and woke up from a coma only the previous day. Michael read this news in a newspaper. He was shocked to see Sebastian Shultz’s photograph. The real Sebastian Shultz was also the Sebastian Shultz of the psycho-driven games that Michael played. Michael couldn’t understand the logic of such an incredible resemblance. How could the real Sebastian Shultz enter Michael’s psycho-driven games? In the first game, `Wildwest’ Sebastian was playing the second sheriff. In the second game, `Dragonquest’, Sebastian was in the role of the second knight, Sir Sebastian. In Warzone’ Sebastian was rescued and Michael won the jackpot. The explanation of the real Sebastian entering the games is based on assumptions. During the accident, Sebastian’s head banged and got plugged into the computer on which he was watching psycho-driven games. The computer saved Sebastian’s memory into his own. That memory was perhaps stored on the disks. Those disks were stolen from Michael’s house when he was in the hospital. They were sold and bought by Michael and his father at the Computer Fair. So real Sebastian entered the psycho-driven games. It is quite possible that Michael and the real Sebastian may meet soon. Michael has already received a ‘real’ message by the ‘real’ Sebastian. In the message, he has thanked Michael for saving his life and urged to meet him soon.

 Q3. What is the concept of ‘virtual reality’ in this strange and mysterious world? Michael writes a letter to his friend describing him how he received a ‘real’ message from the ‘real’ Sebastian Shultz. Michael’s heart starts pounding and he wonders how Michael Shultz entered the psycho-driven games like `Wildwest’ or ‘Warzone’. (BVQ)

 Ans. 12, Picadilly Circus

 London

25th December, 20XX

Dear John,

It is a strange and mysterious world. And more strange is the world of computers and interactive psycho-driven games. How can it be possible that a character of the games, Sebastian Shultz is also the real living person of this world? How can he enter the games like `Wildwese, `Dragonquese, ‘Jailbreak’ or Warzone’? How can a character which plays the role of the second sheriff in Wildwest’ and the second knight in `Dragonquest’ be the real Sebastian Shultz? He meets with an accident and remains in a coma for such a long time. These are the questions which puzzle me. I try to find their solutions and have reached certain conclusions on the basis of the concept of ‘Virtual Reality’. When I checked my e-mail yesterday I received a ‘real’ message from the real `Sebastian Shultz’. He thanked me for saving his life and urged to meet me soon. He was generous enough to ask me to keep all the games with myself as I have ‘earned’ them.

I think the real Sebastian Shultz entered the games as his memory was first saved in the computer. He was playing one of the psycho-driven games at the time of the accident. He was plugged into the computer. The computer saved Sebastian’s memory. That memory was possibly stored on disks. And those disks containing Sebastian’s memory were stolen. They were bought by my father at the Computer Fair. Anyway, I hope to meet the real Sebastian soon. What an interesting meeting it will turn out to be!

 Yours sincerely

Michael

 Q4.When we lose all hopes, miracles get us going. After his miraculous recovery, Sebastian Shultz makes a diary entry describing how he was ‘saved’ by Michael. He also hopes to meet him very soon. Reproduce that entry here in about 100 words. (BVQ)

Ans. London

 10th January, 20XX

I have come literally from the jaws of death. Oh! What a horrible accident it was! I was seriously injured in a motorway accident. I was soon taken to the General Hospital. I was declared critically ill but stable. I went into a coma. The doctors had little hope of my coming to consciousness. Even my mother hoped for a miracle. Only a miracle could have saved her son. And that miracle did happen. I woke up the other day from a coma that doctors feared might last forever. How I entered in psycho-driven games is a long and complicated story. I was playing one of the games when my head banged in the accident. I was perhaps plugged into the computer which saved my memory. The memory was further stored on disks. Those psycho-driven games that contained my memory were stolen from my house. Michael’s dad bought them at the Computer Fair. The games Michael played were the same as I used to play before him Anyway, I appreciate Michael’s efforts, to save me. lie failed in `Wildwest’, `Dragonquest’ and ‘Jailbreak’. But at last, he saved me in `Warzone’ and won the jackpot. I have already sent an e-mail thanking him for saving my life. I hope to meet him soon. I hope it will turn out to be quite an interesting and exciting meeting. I have also gifted those games to Michael. The brave boy has earned them.

Q5. Describe interactive psycho-driven games. Out of the four psycho-driven games that Michael plays in the lesson, which one appeals you most. Why couldn’t Michael save Sebastian Shultz in `Wildwest’, `Dragonquest’, ‘Jailbreak’ but succeeds in saving him the last game ‘Warzone?’ (BVQ)

 Ans. Interactive Psycho-driven games are driven by mental power. In such games, the man who plays them and the computer interact. They are terrific. With a virtual reality visor and glove, we can change what we see. Better than that, we can control the action by what we are thinking. All the four psycho-driven games that Michael plays in the story are exciting and interesting. They take us to the romantic world of the `Wildwest’ with its dusty towns, castles, dragons and dungeons. There is plenty of action in them. Sebastian Shultz plays the second sheriff in ‘Wildwest’, the second knight in `Dragonquest, a prisoner in ‘Jailbreak’ and a victim in ‘Warzone’. The last game `Warzone’ is most appealing as here the actions of Michael and Sebastian Shultz are more coordinated and planned. Guns are booming. Bombs are exploding. But they dodge the sniper fire. They jump into a jeep parked by the wayside. The tank crushes into the jeep. Before they are killed or caught they make it to the waiting helicopter which soon soars into the sky. Michael is rewarded. His score touches 40,000,000 and he wins the jackpot. Finally, he is able to save Sebastian Shultz. In the end, the ‘real’ Sebastian Shultz sends a ‘real’ message to Michael. He thanks Michael for saving his life and is eager to meet him soon. He also asks him to keep all the psycho-driven games with him as he has ‘earned’ them.

Q.6.Michael writes a letter to Sebastian, expressing his happiness at his recovery and wondering at the adventures they seemed to have experienced during their journey through virtual reality.

14 March, 20xx

Dear Sebastian,

 It is great to hear about your recovery. A very strange experience is shared by us together. I could never imagine that such adventure is possible. However, I thoroughly enjoyed the thrill of narrow escapes and the final rescue. I am still not sure how your memory got trapped in the computer. This incident is not easy for everyone to believe. We must meet in real life.

7. Sebastian replies to a letter Michael wrote where he had congratulated him on his recovery. Sebastian writes back, thanking him for his role in helping him escape from the weird situation he found himself in. Write the letter.

24 March, 20xx

Dear Michael,

Thank you for your good wishes. I owe my life to you. I would have continued to stay trapped in the game if you had not responded to my pleas. We had so many narrow shaves. I had given up hope of returning to the real world. It was your help that pulled me through. I still can’t believe the experiences that we had in the virtual world.

8. A reporter friend of Michael’s learns of the adventure Michael and Sebastian have experienced in the virtual world. He decides to write an article in the newspaper under the heading  virtual World —4 Reality Virtual World—A Reality?’

Virtual World—A Reality?

 22 April, 20xx

 Delhi

It is surprising to hear about the strange news of a boy trapped in the virtual world. Here technology is shown as gaining an upper hand over humanity. Sebastian a young boy of fourteen hits his head on his laptop in an accident. His memory gets stored in the computer. The psycho drive games played by Michael hold the key to these strange occurrences and can lead to the final escape.

9. Michael’s father learns of his son’s escapade and decides to send the games back to the shop. Write the letter giving details about why you feel the games are dangerous for young children.

 I had bought these games from the stall at the Computer Fair but now I want to return the games as I think them to be unsuitable for young children. It should have an age Omit specified on the labels as the kids get too involved as the virtual becomes real for them. They lose track of reality and the games are too violent and stressful as the boundaries between virtual and real are less defined and kids believe what they see.

10. Write a debate on ‘Computer games are dangerous’.

For: They seem harmless fun, but are actually a hidden danger as it involves people in a world that is not real. Children get attracted to these violent games and they forget about reality. It affects their social skills and creates behavioural problems. Newer technology makes such games unpredictable, causing unknown harm and even long-term side-effects. Against: The world has changed and the games have always been a way of developing skills. In a changing, digital world, new digital games actually prepare you for the world and it helps you develop complex problem-solving abilities. It gives a taste of harmless adventure with no danger

11. What are psycho-drive games? Describe the four games played by Michael. Which one do you find most interesting and why?

Ans. Psycho-drive games are played with mental power. There is an interaction between the man who plays them and the computer with a virtual reality visor and glove, we can bring about the change in what we see. Better still, the action can be controlled by our thoughts. They are immensely thrilling. In the story, Michael plays four psycho-drive games, one after the other. We are taken to the imaginary world of the `Wildwest and get to see the dusty towns, castles, dragons and dungeons. Plenty of action! Sebastian plays the second Sheriff in `Wildwest, the second knight in `Dragonquese a prisoner in Jail-break’ and a victim in `Warzone’. The last game is the most interesting, as the actions of the two Sebastian and Michael are more organized and in coordination with each other. There is the real thrill with the guns booming and the bombs exploding. They dodge everything unhurt and jump into a jeep parked by the side of the road. The tank crushes into the jeep… In time, they make it to the waiting helicopter which soars into the sky. Both are unhurt. Michael gets his reward. His score touches 40,000,000 and he wins the jackpot. He cracks the game-saving Sebastian this time. In the end, they both communicate in reality and become friends forever.

Sebastian asks Michael to keep the games as a token of love and gratitude, moreover, he had earned them.

12. Describe the whole episode as Michael to your friend in a letter. Also, tell how he must have entered the psycho-drive games.

 Ans. 10, Baker Street

 London

Dated  ……….

Dear William

How are you? I had a strange experience while playing these psycho-drive games and I wish to share it with you. Don’t you think it was strange that Sebastian from the real outside world was inside the game, as one of the characters? I am boggled, how he could enter the games like ‘Midwest’, ‘Dragon-quest’, Jail-break’ or ‘Warzone’. How could the real Sebastian play the role of the second Sheriff in ‘Wild-west’ and the second knight in `Dragonquest? It is so puzzling that he – met with an accident and remained in the coma for such a long time. I have tried very hard to find some solutions that now seem to satisfy me. On checking my e-mail recently, I found a message from Sebastian, the real one. He has thanked me for saving his life and has asked me to meet him. He has given all those wonderful games to me, he feels I have earned them. I think Sebastian was playing one of the games at the time of his accident. His memory was saved in the computer, he got plugged. The memory was probably stored on the discs, which were stolen from his house. They were later bought by my father at the computer fain This is how I got to play the same games as Sebastian had been playing. I hope to meet him soon and I am also excited to think how interesting it would be. Do write to me. Yours affectionately Michael

13.’Everything that I’ve described is true virtually! says the narrator Even the title of the story is ‘Virtually True’. Justify the statement the narrator and also the title of the Story.

Ans. Value Points:

  • Science fiction
  • Interactive psycho-drive games—based on a concept of virtual reality
  • Image created by computer
  • Images seem to surround the person looking at them
  • The person surrounded by images assumes them to be true
  • Different games like Wildwest, ‘Dragonquest etc.
  • Michael tries to save Sebastian — the character created by computer
  • Sebastian plays the role of the second knight, sir Sebastian
  • Michael and Sebastian dodge guards
  • Unable to save Sebastian
  • Michael convinces himself that Sebastian was not real
  • Finally saves Sebastian and wins a jackpot
  • Michael gets ‘real’ message from real Sebastian Shultz who had the miraculous recovery. Thanks, Michael. Allows him to keep the game.
  • The narrator is trying to make us believe that Sebastian Shultz was plugged into the computer on which he was playing psycho-drive games.
  1. Describe how Sebastian must have entered the games in detail.

Ans. Value Points:

  • When his head banged, the computer saved Sebastian memory into his own
  • It was possible memory stored on disk
  • They were bought by Michael and his dad at the computer fair
  • Perhaps Sebastian was plugged into the computer when he banged his head in an accident
  • The computer had saved his memory in its own
  • Possibly Sebastian’s memory had been stored on disks
  • They ended up at the computer fair
  • Michael and his dad bought them disks from the fair
  • By playing the weird versions—Michael retrieved that memory
  • Thus Sebastian entered the games
  1. . Write a brief character sketch of Michael, giving the outstanding qualities that led him to save Sebastian’s life.

 Ans: Michael was of Sebastian’s age and he loved adventure, war, pursuits, fights, confrontation and violent games. Like other children of his age, he was a computer freak and was really fascinated by psycho-drive games that make one forget the reality and one plays the character like a Sheriff, a prisoner, knight, etc. Michael is also very kindhearted and tried his best to rescue Sebastian. He was intelligent enough to understand the objective of each game. By strange luck, he got connected to Sebastian, whom he had never seen but proved his perseverance and determination in rescuing him from his coma. Michael is a young child but matures beyond his years.

16.”One needs to have an alert mind during the crisis in order to overcome the odds. Michael’s presence of mind was instrumental in saving Sebastian.” Comment.

Ans: During any crisis, if your mind is alert then you can overcome the crisis easily. It’s really important to maintain your cool rather than panicking. One should have mental agility rather than getting stressed. Getting stressed or panicking would only worsen the situation. We see in ‘Vi panicking. One True’ Michael played all the games we should have mental agility rather than getting stressed. Getting stressed that Sebastian told him to play and tried to rescue him, but was unsuccessful. Despite failing at rescuing Sebastian in so many attempts, he doesn’t lose heart and try another time cool-headedly and using his presence of mind. While playing the last game Warzone, he pulled Sebastian up in the helicopter the moment he got a chance, thus saving his life. His presence of mind played a key role in saving Sebastian’s life.

17. Describe the game, `Warzone’ from where Sebastian was saved?

Ans: The game “Warzone’ was played with a great planning. Machine gun fires raked the sky. The bombs a city with tall buildings which were windowless and had holes in them Machine gun fires ranked in the sky. The bombs exploded and walls tumbled. Sebastian and Michael had to reach a helicopter to save themselves. They ran across the deserted land of stones and smoke to save themselves from gunshots. The helicopter was waiting for them but the tank fire stopped them from moving ahead. Then Sebastian saw a jeep. He jumped into it, started the engine and asked Michael to jump in which he did. They could still feel a tank firing at them. Suddenly, Sebastian applied the brake and Michael jumped into the helicopter but Sebastian was left behind. Suddenly the tank crashed into the jeep moving Sebastian leap into the air. Michael pulled him up and the helicopter flew into the thick cloud. Both of them were safe and the game ended with a score of 4,00,00,000. Michael had hit the jackpot.

18. How did Sebastian’s memory stored on the disk end up on Michael’s computer? How had Sebastian Shultz entered the games?

 Ans: Sebastian was a 14 years old boy who was perhaps plugged into the computer when he banged his head in an accident. The computer saved his memory in his own. Sebastian’s memory was stored on the disks of the computer game, disks which ended up at computer fair because somebody stole them while he was under treatment in the hospital. Michael bought those disks from the fair and played the weird versions and somehow retrieved that memory by playing the games. Thus, Sebastian entered the games.

19. A reporter friend of Michael learns of the adventure Michael and Sebastian have experienced in the virtual world. He decides to write an article in the newspaper under the heading, ‘Virtual World—A Reality’.

Ans: Virtual World—A Reality Sebastian was a 14 years old boy who was very fond of playing computer games. But he was trapped in the virtual world when he met with an accident while playing games. His memory got saved in the disks which got stolen when he was at the hospital after having met with an accident. Michael bought those disks from the computer fair as he and his father both were games’ friendly. They came home and Michael started playing the games. He entered Sebastian’s memory through the games and tried saving him through different games like Wild West, Dragon Quest. Jail Break, etc. In the end, he played War Zone. This time he succeeded and he hit the jackpot by saving Sebastian. Next day, it was the headlines of the newspaper ‘Miracle Recovery’. This virtual world was a reality. It is difficult to believe but it was there.

20.”Everything that I’ve described is true virtually !” says the narrator. Even the title of the story is ‘Virtually True’. Justify the statement of the narrator and also the title of the story.

 Ans ‘Virtually True’ is a science fiction. It is based on interactive psycho-driven games—based on the concept of virtual reality. Many images were created by the computer. Images seem to surround the person looking at them and the Person surrounded by images assumes them to be true. There were different games like ‘Wild West’, ‘Dragon Quest’, etc. Michael tries to save Sebastian – a character created by the computer. Sebastian plays the role of second Knight, Sir Sebastian. Michael and Sebastian dodge guards but were still unable to save Sebastian. Michael

convinces himself that Sebastian was not real. Finally, he succeeded in saving Sebastian and wins the jackpot. Michael gets ‘real’ message from real Sebastian Shultz who had the miraculous recovery. Thanks, Michael and allows him to keep the game. The narrator is trying to make us believe that Sebastian Shultz was plugged into the computer on which he was playing psycho-driven games. When his head banged, the computer saved Sebastian memory into its own. It was a possible memory stored on disk. They were bought by Michael and his dad at the computer fair. Everything seems virtually true.

21. Why did Michael fail the first time in rescuing Sebastian Shultz?

 Ans: In the first game, both Michael and Sebastian dived out of the window straight on the horseback and sped off. Sebastian told him to keep his head down. As he bent his head, he was hit by a gunshot. The game was over. He had failed in saving Sebastian.

22.Dad’s nutty about computers. What evidence is there to support the statement?

 Ans: Michael’s dad was a fan of computers. He could not resist buying the latest technology games. He went to the computer fair and bought a Pentium 150 Mhz processor with 256 MB of 5 RAM, 1.2 GB hard disk drive, 16 speed CD-ROM with speakers, modem, printer and scanner. It had a big screen and loud volume. He had bought a virtual reality visor, glove and latest psycho-driven games.

23. In what way was the second game seems real?

Ans:Dragon Quest’ the second game seemed real. In this game, the fair princess Aurora was to be saved from a dragon. She requested the narrator to save him. Meanwhile, Sebastian also made a request to him to save him. Michael cut the plaits of Aurora, made a rope and jumped out of the window. A dragon chased them. They tried to hide somewhere but could not and the game was over. Sebastian could not be saved. Michael received another message to try Jail Break to save him. All these incidents made the game seem real.

24. Why did Sebastian thank Michael?

Ans: Sebastian had met with an accident while playing a psycho-driven game on his laptop. He went into the coma. He sent several messages to Michael to save him. Michael also made many attempts to save him and in the end, he succeeded. With his success, Sebastian came out of his coma. He thanked Michael for this and told him to keep the game as he had earned them.

25. Here are some opinions about computer games in general.

1. Encourage sedentary lifestyle

2. Too much time is wasted

3.Negative impact on health

4.Psychological imbalance

5. The games are addictive.

6.Reduce social skills

7.Promote violence and aggression

8. Detach one from reality Do you think these opinions are biased? Write an article entitled ‘Virtual games are a reality.’

Answer: Virtual world or cyberspace is an environment using computer technology to create a simulated, three-dimensional world that a user can manipulate and explore while feeling as if he were in that world. In a virtual reality environment, the user experiences the feeling of being inside and a part of that world. He is also able to interact with his environment in meaningful ways. A virtually real environment has benefited the healthcare industry. The doctors use virtual reality products to treat phobias, addictions and other mental health needs.

 However, some psychologists are concerned that virtual reality games could psychologically affect a player. They suggest that these games place a player in violent situations, particularly as the perpetrator of violence and could result in the user becoming desensitised. Some psychologists also believe that these games can lead to cyber addiction. There have been several news stories of garners neglecting their real lives for their online, in-game presence.

Another rising concern is about criminal acts. In a virtual game, defining a criminal act has been problematic. At what point can authorities charge a person with a real crime for actions within a virtual game? Studies indicate that people can have real physical and emotional reactions to stimuli within a virtual game. Thus, it’s quite possible that a victim of a virtual attack could feel real emotional trauma. Can the attacker be punished for causing real-life distress? We don’t have answers to these questions yet

Value-based Questions 80-100 words: 4 marks
1. How far can we allow ourselves to be taken by technology?
Or
A natural and unassuming way of life can pave the way to happiness. Elaborate.
Or
Enjoying the natural pleasures and being in communion with nature can give lasting happiness. Explain
Ans. Man’s quest for lasting happiness has been age-old. He is always in starch for it. Along with the quest for spiritual solace, on the way, the technological advancements cannot be overlooked. Today technology has progressed to such an extent, it has overtaken every being in its fold from every side. But Man’s quest for peace and happiness is still on. How far one should allow oneself to be overtaken by technology and material aspect of life?
One has to develop his thinking in such a way that can draw a line, this far and no further. One must learn to harmonise and balance the two aspects; because both, spiritual and material are crucial for a wholesome personality.
Remaining in communion with nature is very important to nurture our spirit. Being ourselves, developing a natural lifestyle will help simplify and solve many problems of life.
Seeking artificial and unnatural ways for gratifying ourselves and our senses, seeking momentary pleasures, is robbing us of our mental, physical and spiritual health. Peace and prosperity, both are eluding man. He is seeking them outside. Little does he know, that both are within himself. He must learn to look for them inside, the inner realm in the kingdom, that can enrich our lives if only we understand it. Harmony between the two worlds, inner and outer, can only bring lasting peace and happiness for man. Here lies the solution for most of the problems we are faced with today.
Solved Questions from CBSE Literature Reader
1. Answer the following questions briefly.
(a) According to the newspaper, what had happened to Sebastian Shultz?
Ans. According to the newspaper, a fourteen-year-old boy, Sebastian Shultz from South London had miraculously come out of a coma, which the doctors feared might be lost forever.
(b) ‘Dad’s nutty about computers.’ What evidence is there to support this statement?
Ans. Michael’s dad was crazy about computers, his obsession was such that he had all the latest computers—accessories as well as a computer that could perform a number of different things. The new gizmos and gadgets also had been purchased by him that came in the market.
(c) In what way did the second game seem very real?
Ans. The second game required the player to rescue a princess called Aurora from a wicked dragon, who had imprisoned her in a tall tower. The long plaits of the princess are chopped off and used for escape as a rope by Sebastian who appears as a knight in the game. Michael could even hear and feel the evil dragon’s nearness; he could even feel the smell of the dragon in his nostrils. Everything seemed very real.
(d) The last game has tanks, jeeps, helicopters, guns and headings. In which category would you put this and the other games?
Ans. The last game ‘Warzone’ has tanks, jeeps, helicopters guns etc. Warzone in a city, where there are tall buildings without windows and Machine-gun had a number of holes. fire filled the sky. Bombs were exploding. Michael had to save Sebastian in a helicopter. Sebastian was thrown out of his jeep when the tank crashed into it. He is pulled up by Michael and the helicopter soars up into the sky. Such games can be put under ‘Interactive Psycho-drive Games’.
(e) What was Michael’s theory about how Sebastian had entered the games?
Ans. According to Michael’s theory, Sebastian was using his laptop to play one of the same psycho-drive games that Michael had. Possibly, Sebastian’s memory had been saved on the computer. When he had banged his head on it during the accident and had entered the games.
2. Read these lines from the story. Then answer the questions. That was my idea’ said Sebastian excitedly. If only it would go a bit faster.
(1) Where was Sebastian when he spoke these words?
(2) What was his idea, and what was he referring to?
(3) Was the idea a good one, and did it eventually succeed? How?
Ans. (1) Sebastian was on the roof of the prison when lie spoke these words.
(2) His idea was that he could be rescued from there only by a helicopter and he was referring to a helicopter that was coming to their rescue.
(3) The idea was quite a good one but it did not succeed. Sebastian slipped and came tumbling down from the roof to the concrete below.
3. Answer the following questions briefly.
(a) Why did the news of the ‘miracle recovery’ shock Michael?
Ans. The news of the ‘miracle recovery’ shocked Michael as it was about a 14-year-old boy Sebastian Shultz from South London. He had come out of a coma that the doctors feared might last forever. When Michael saw the photograph of the boy, he recognized him as he had been with him in interactive psycho-drive games. If the boy had been in the coma all these days then how could that be possible, he could not have a logical answer to it.
(b) Michael’s meeting with Sebastian Shultz had been a chance meeting. Where had it taken place and how?
Ans. Michael had been playing the game `Wildwese when he met Sebastian for the first time. He was portraying a sheriff and had been challenged for a duel by the fastest gun in the west, Black-Eyed Jed. As soon as
(a) Who is the writer of this message? Who is the message for?
Ans. The message is from Sebastian to Michael.
(b) What does ‘Jailbreak’ refer to?
Ans. ‘jailbreak’ refers to a psycho drive computer game.
(c) Does ‘it’ work? Why/Why not?
Ans. No, it does not work as the helicopter refused to move and the boy Sebastian fell down onto the concrete floor below. ‘The tall buildings were windowless and riddled with holes.’
(a) What place is the narrator describing?
Ans. The narrator is describing the virtual world inside the game, Warzone.
(b) What is he doing here?
Ans. He had come to rescue a boy who was trapped inside the computer.
(c) Is he successful? Why/Why not?
Ans. Yes, he is successful because the boy lands into the helicopter in the nick of time, as it is taking off with the narrator sitting inside it.
8. ‘They ended up at the Computer Fair. And we bought them.’
(a) Who is the speaker?
Ans. Michael is the speaker.
(b) What is he talking about?
Ans. He is talking about the psycho drive game CDs that had belonged to Sebastian and had ended up in the Computer Fair where he and his father had bought them.
(c) How had they landed there?
Ans. They had been stolen from the Shultz family and sold at the fair.
Type 9 Questions (Short Answers)
1. Why was the narrator attracted to the newspaper headline?
Ans. The narrator was attracted to the headline because he wanted to know whether the Sebastian Shultz mentioned in the article was the same person whom he had met earlier.
2. Why did the doctors feel that they needed a miracle?
Ans. Sebastian had been badly injured in a motorway accident and had gone into the coma. His condition was described as critical though stable. The doctors did not know how to revive him. So they felt they needed a miracle for him to become normal again.
3. Why did the narrator gasp in amazement and feel nervous and shivery?
Ans. The narrator gasped because he could not understand how a boy he had come to know recently could be described as being in the coma by the newspapers.
4. Why does the narrator say his father is ‘nutty’ about computers?
Ans. The narrator says so because his father had all the latest computer accessories as well as a computer which could do a variety of things. Also, he couldn’t resist the new gadgets and gizmos that came on the market.
5. Why does the narrator enjoy playing computer games?
Ans. The narrator enjoyed it because the big screen with the loud volume made him feel like he was inside the game, battling it out.
6. What are psycho-drive games?
Ans. They are games played with a virtual reality visor and glove, which have the ability to change what a person can see. They control the action in the game by their thoughts.
7. What was the Powerbase?
Ans. It was the loft which had been converted into their Computer Room and housed the computer, the screen, the printer and other accessories.
8. Describe the game called ‘Wildwest’.
Ans. It was a game that transported the player to the time of the Wild West in America when saloons existed and Sheriffs were law enforcers.
9. Why was the narrator surprised while playing the game Wildwest?
Ans. The narrator was surprised to see another Sheriff stride in, who was about his age but did not look like a computer image.
10. Describe the game ‘Dragonquest’.
Ans. The game required the player to rescue a princess called Aurora from a wicked dragon and collect its treasure along the way. The princess who had been imprisoned in a tall tower was a young woman with long golden plaits.
11. How was the game Dragonquest different now than from the first time the narrator had played it?

Ans. Instead of the princess, it was Sebastian disguised as a knight who was rescued. The princess’ long plaits were chopped off by Sebastian and used as a rope to escape from the dragon’s tower.
12. Why was the game ‘Jailbreak’ important to the narrator?
Ans. It was important because it was a game suggested by Shultz, which the narrator had to play in the hope of rescuing him from the trap he had got into while playing on the computer.
13. Why did the narrator feel bad on seeing the empty printer tray after playing Jailbreak?
Ans. The narrator felt bad because there was no further message from Sebastian and the narrator felt that he had failed him.
14. How did Sebastian find his way into the helicopter?
Ans. The force caused by the impact of the tank against the jeep threw Sebastian out of the jeep onto the hatch of the helicopter, from where he was pulled in by the narrator.
15. What was the significance of the narrator scoring the number 40,000,000?
Ans. It meant that the narrator had hit the jackpot and won the game.
16. What were the questions that troubled the narrator after he finally saved Sebastian?
Ans. First, the narrator wondered how the computer had saved Sebastian’s memory inside it and second, how he had been led to play the weird version of the games with Sebastian.
17. What explanation did the narrator find for the weird games he had played with Sebastian?
Ans. According to the narrator, Sebastian’s memory had somehow got stored in the disk containing the games. These disks had been stolen from the Shultz’ house and they had found their way to the Computer Fair from where the narrator’s father had bought them for him.
18. Pick out the literary device in the last line of the lesson. Identify it and explain it.
Ans. The literary device is the unusual collocation of the words ‘true-virtually’. It is an oxymoron. It expresses the fact that the experience of the narrator with the computer games was very realistic even though it was not really true.
19. According to the newspaper, what had happened to Sebastian Shultz?
Ans. According to the newspaper, a 14-year-old, Sebastian Shultz who had been in the coma for six weeks, had recovered miraculously.
20. The games can be put under what category?
Ans. The games can be categorised as psycho-drive.
21. What was Michael’s theory about how Sebastian had entered the games?
Ans. Michael felt that Sebastian’s memory had been saved in the computer when he had banged his head on it during the accident and had entered the games.
22. What kind of computers fascinated Michael and his dad? Why?
Ans. They were fascinated by the Pentium Mhz processor with 256 RAM, a 1.2 GB hard drive and 167 speed CD Rom. It could do anything–play, paint, play music, create displays, etc.
23. Why did the news of the miracle recovery shock Michael?
Ans. It shocked Michael because according to the report, Sebastian had been in the coma for the past six weeks, yet during this time had appeared in Michael’s games and asked him for his help in escaping from one game or the other that were stored inside the CD.
24. Where and how did Michael’s meeting with Sebastian take place?
Ans. The meeting took place inside the game ‘Wildwest’ when Sebastian had entered the game as the second Sheriff and asked Michael to follow him.
25. Describe the first place where Michael was virtually transported.
Ans. Michael was transported into a dusty town in the Wild West, into a saloon filled with hostile-looking men.
26. What help did Sebastian Shultz ask Michael for? How did he convey his message?
Ans. Sebastian told Michael that he was stuck inside the computer and asked him to rescue him by trying to play the game ‘Dragonquest’. He sent the message through the printer.
27. Why did Michael fail in rescuing Sebastian Shultz the first time?
Ans. Michael failed because the game ended and Shultz appeared to have been shot by the men following them in the game ‘Wildwest’.
28. The second attempt to rescue Sebastian, too, was disastrous. Give reasons.
Ans. In the second attempt, Michael found himself having to rescue Aurora the fair princess from a fire-breathing dragon. Though Sebastian once again tried, he was not quick enough to escape from the clutches of the dragon.
Type 10 Questions (Long Answers)
1. Michael writes a letter to Sebastian, expressing his happiness at his recovery and wondering at the adventures they seemed to have experienced during their journey through virtual reality.
14 March, 20xx
Dear Sebastian,
It is great to hear about your recovery. A very strange experience is shared by us together. I could never imagine that such adventure is possible. However, I thoroughly enjoyed the thrill of narrow escapes and the final rescue. I am still not sure how your memory got trapped in the computer. This incident is not easy for everyone to believe. We must meet in real life.
2. Sebastian replies to a letter Michael wrote where he had congratulated him on his recovery. Sebastian writes back, thanking him for his role in helping him escape from the weird situation he found himself in. Write the letter.
24 March, 20xx
Dear Michael,
Thank you for your good wishes. I owe my life to you. I would have continued to stay trapped in the game if you had not responded to my pleas. We had so many narrow shaves. I had given up hope of returning to the real world. It was your help that pulled me through. I still can’t believe the experiences that we had in the virtual world.
3, A reporter friend of Michael’s learns of the adventure Michael and Sebastian have experienced in the virtual world. He decides to write an article in the newspaper under the heading ‘Virtual World—A Reality?’ Virtual World–A Reality?
22 April, 20xx
Delhi
It is surprising to hear about the strange news of a boy trapped in the virtual world. Here technology is shown as gaining an upper hand over humanity. Sebastian a young boy of fourteen hits his head on his laptop in an accident. His memory gets stored in the computer. The psycho-drive games played by Michael hold the key to these strange occurrences and can lead to the final escape.
4. Michael’s father learns of his son’s escapade and decides to send the games back to the shop. Write the letter giving details about why you feel the games are dangerous for young children.
I had bought these games from the stall at the Computer Fair but now I want to return the games as I think them to be unsuitable for young children. It should have an age limit specified on the labels as the kids get too involved as the virtual becomes real for them. They lose track of reality and the games are too violent and stressful as the boundaries between virtual and real are less defined and kids believe what they see.
5. Write a debate on ‘Computer games are dangerous’.
For: They seem harmless fun, but are actually a hidden danger as it involves people in a world that is not real. Children get attracted to these violent games and they forget about reality. It affects their social skills and creates behavioural problems. Newer technology makes such games unpredictable, causing unknown harm and even long-term side-effects. Against: The world has changed and the games have always been a way of developing skills. In a changing, digital world, new digital games actually prepare you for the world and it helps you develop complex problem-solving abilities. It gives a taste of harmless adventure with no danger involved.
Value-Based Question
1. Willpower and determination bring success against all odds. Comment with reference to ‘Virtually True’.
Ans. The story ‘Virtually True’ teaches us the lesson of perseverance. It shows us how willpower and determination helps an individual achieve what he strives for. Sebastian Shultz, who is very fond of virtual games, meets with an accident while playing one of his games. His head bangs against his seat and he loses consciousness but his memory gets automatically saved in the game drive. Doctors inform his father that Sebastian has gone into the coma. Michael buys Sebastian’s games from the computer fair. When Michael starts the game on his computer Sebastian’s memory stars to work and he asks Michael to help him retrieve his memory. Michael tries to help him in the games—Wild-West Guns, Dragonquest and jailbreak but he fails. But at last, in the game Warzone, he gets success and rescues Sebastian Shultz. Thus, his perseverance helps him succeed in his endeavour.
TEXTBOOK QUESTIONS (SOLVED) )
Answer the following questions briefly.
1. (a) According to the newspaper, what had happened to Sebastian Shultz?
AAns: Sebastian Shultz, a 14-year-old boy was badly injured in a motorway accident. He had gone into a coma and he was taking a lot of time to regain consciousness.
(b) ‘Dad’s nutty about computers.’ What evidence is there to support this statement?
Ans: The narrator’s father was most crazy for the computer for he bought a lot of such things at the Computer Fair. He bought a Pentium Processor, a Ram, 1.2 GB hard disk and 16 speed CD ROMs, with speakers, printer, modem and a scanner.
(c) In what way did the second game seem very real?
Ans: The second game was more thrilling called DRAGON QUEST. The narrator felt that he was really walking in the Dragon’s castle which they were being pursued by the dragon, the narrator felt it was like a real chase and even felt the dragon’s hot breath on his face.
(d) What was Michael’s theory about how Sebastian had entered the games?
Ans: Michael believed that Sebastian had been plugged into the computer when he banged his head in the accident, the computer had saved his memory in its own. These games were stolen from the hospital and Michael had purchased them in the Computer Fair.
(e) Why did the news of the ‘miracle recovery’ shook Michael?
Ans: Michael was surprised to read in the newspaper that Sebastian Shultz had awakened from a coma that the doctors feared might last forever. He was shocked to see Sebastian’s photo also. If Sebastian had been in the coma throughout, then how was it possible for him to play computer games with Michael.
(f) Michael’s meeting with Sebastian had been a chance meeting where had it taken place and how?
Ans: Michael was playing a game called Wildwest, and he was playing the Sheriff. There was an alternation with Black-eyed Jed and he was going to meet him out of the saloon. Before he could go, he saw another Sheriff, very different from the other computer images. Later he discovered it had been Sebastian Shultz.
(g) What kind t f computers fascinated Michael tub his dad? Why?
Ans: Both Michael and his father were obsessed about the latest type of computers, complete with speaker, and everything. They liked the latest gizmos that can in the market, especially the latest interactive psychotic games.
(h) Describe the first place where Michael was virtually transported?
Ans: While playing Wildwest, Michael felt that he was not standing in the power base but was transposed down the dusty track to the centre of town. A Sheriff’s badge was pinned to his shirt and he entered a saloon where everyone glared at the narrator. There he had a filly drink and he was challenged by Black-Eyed Jed, the fastest game in the world.
(i) What help did Sebastian Shultz ask Michael for? How did he convey the message?
Ans: Sebastian Shultz had sent a message through the printer saying that he is stuck and Michael should try to retrieve him. And that could be done through the game DRAGON QUEST.
(j) Why did Michael fail in rescuing Sebastian Shultz in the first time?
Ans: Michael had followed Sebastian through the chase and they ended up in the saloon. Then Sebastian dived out and both were sitting on the horseback, chased by men on horseback. Sebastian told Michael to keep his head down but he himself was shot by a bullet and slumped back near him. Before Michael could do anything the game got over.
(k) The second attempt to rescue Sebastian Shultz too was disastrous. Why?
Ans: The second time Michael was playing DRAGON QUEST and both he and Sebastian were knights trying to save a princess from the dragon’s castle. They both had barely got away when they were chased by the dragon himself. They passed secret passages, dungeons!'” the dragon obstructed their path and attacked Sehlistil, Michael swung his sword but Sebastian was the target ‘ the dragon’s fury, so before he could mediate further game was over.
(L) Narrate the incident that injured Sebastian.
Ans: It happened in WARZONE, where both Sebastian and Michael were trying to escape a city which was exploding with machine-guns and bombs. They jumped into a jeep and Michael managed to get into a helicopter but Sebastian couldn’t get out of the jeep. The jeep had clashed with a tank and Sebastian landed on the ground injured.
(m) How was Sebastian’s memory stored on Michaels disk? How did Michael discover it?
Ans: When Sebastian had met with an accident, the computer had saved his memory as its own. Michael discovered later that the games disk had got stolen in the hospital and he had ended up buying those computer games.


OTHER IMPORTANT QUESTIONS
1. Michael cannot get over this miracle and his involvement in saving Sebastian’s life. The playing of games and effort to help Sebastian has taken a toll on his health and emotions. After a gap of time, Michael writes a letter to his friend, reliving this experience.
Ans : 42, Chelmsford Street Chennai 10, July, 20 XX Dear Peter, I wanted to write earlier but was not in a state of mind to relate a miracle that took place in my life. We have read often of imaginary experiences that obliterate or penetrate reality but you will be surprised to know that I had also got involved in it. Get ready for some shockers! You are also good at computer games, so brother get ready for some explosive action! Put on your visor! One day, while travelling in the train, I read about a 14-year-old boy. Sebastian Shultz, who had been injured in an accident and gone into coma. After looking at the picture, the earth beneath me started shaking. Now hear it out. Some time back I was playing WILDWEST,0020donning a Sheriff’s badge and getting ready for some gala action with Black-Eyed Jed when another Sheriff entered, looking strangely different and changed the course after game. He was shot down during a chase in the end. Then the game got over and I was surprised to see a message by Sebastian that he’s stuck and to retrieve him, I must try DRAGON QUEST. In this game also he became the second knight with me and was again attacked by the Dragon. Again a personal message by Sebastian was a frantic call for help, telling me not to give up and try JAILBREAK. I tried again but Sebastian again fell down. I had constantly failed him again and again and felt very depressed. The last call again gave me hope. This time Sebastian suggested that I must try WARZONE and there had to be some kind of accident. A similar thing happened in the game and Sebastian met with an accident. The game had got over I had scored 40,000,000. Lo! Can you believe it! I had cracked the game. Later I discovered that Sebastian had recovered. I vowed to solve this mystery. Peter you’d never believe that such things can happen. When Sebastian had an accident he had been plugged into the computer and the computer saved his memory as its own. These games were stored on the disk and got stolen. I bought those games at the Computer Fair. Imagine two boys, so far, came so near, in an unspeakable bond. And to your friend goes the credit of saving Sebastian, though not consciously. Is it reality? Was that miracle, a fantasy? I don’t know but it happened to me. Do write your reaction.
Your friend
Michael

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.