The Lake Isle of Innisfree- Important Extra Questions- Short Answer Type

By | December 11, 2019

The Lake Isle of Innisfree Yeats has been well explained by Edumantra which includes Introduction, Message, Theme, Title, Characters, The Lake Isle of InnisfreeSummaryin English, Summary in Hindi, Word meanings, The Lake Isle of Innisfree analysis complete lesson in Hindi, Extracts , Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs and much more.

                               THE LAKE ISLE OF INNISFREE

By- W.B. Yeats

SHORT ANSWER QUESTIONS

(to be answered in about 30 – 40 words each)

Q1. Where does the poet want to go and why?

Ans:-The poet wants to go to the solitary and silent Isle of Innisfree in the Lake Lough Gill of his native country, Ireland. He wants to go there because he is fed up with the restless, noisy world of cities and feels strongly nostalgic about the life on the island which, by contrast, will be a life of quietness and pleasure.

Q2. What kind of a life does the poet want to lead on the Lake Isle?

                                                                                Or

What three things does the poet want to do when he goes back to Innisfree?

Ans:-The poet wants to lead a life of serenity and contentment, away from the bustle and loudness of urban life. He longs for living in a simple cabin made of clay and sticks. A small piece of land with a few bean-rows and some honey fresh from the bee-hive will be enough to satisfy his needs.

Q3. What kind of music will the poet enjoy on the Lake Isle of Innisfree?

Ans:-On the Isle of Innisfree, the poet will enjoy the loud music of the bees and the mild music of the waves striking against the shore.

 Q4. How does the poet describe the mornings on the lonely island?

 Ans:-The poet describes the mornings on the lonely island to be very peaceful and quiet. The atmosphere of the morning is hazy with fog or mist. Out of the hazy heavens, peace comes on the land falling softly and noiselessly.

Q5. What does the poet imply by “….from the veils of the morning to where the cricket sings.

Ans:-By this expression, the poet implies that the span of time from morning to evening is full of peace on the Lake Isle of Innisfree. Here, quietness reigns supreme. The singing of the cricket adds to the music of nature and can be enjoyed on this island.

Q6. How does the poet describe the midnight and noon on the island?

Ans:-Both the midnight and the noon on the island are visualized by the poet to be very bright with only different hues of brilliance – the twinkling light of the moon and the stars in the midnight and the bright purple shine in the noon.

Q7. What does the poet dream of enjoying in the evenings?

Ans:-The poet dreams of enjoying the songs of the linnets and the sound of the flapping of their wings as they fly back to their nests. He also hopes to enjoy the song of the cricket in the peaceful surroundings.

Q8. What is it that fascinates the poet day and night?

Ans:-Day and night the poet is fascinated by the gentle and pleasant sound of the waves lapping against the shore. He hears this delightful music in his imagination.

Q9. Why does the poet hear the music of the waves standing on the roadway?

Ans:-The poet hears the music of the waves standing on the roadway because their gentle and soothing sound is recalled involuntarily by his mind as a defence against the deafening, unpleasant and jarring sounds of the traffic that have a sickening impact on him.

Q10. What are the roadways and the pavements a symbol of?

Ans:-The roadways and the pavements are a symbol of the urban, noisy, and crowded places like London where the poet lived. They stand in contrast to the peaceful, soothing and colourful nature found back home on the Lake Isle of Innisfree.

Q11. Why is the music on the island made by the waves in the lake low?

Ans:-The music made by the waves of the lake is low and gentle because it is a peaceful lake and the waves are not very high. These waves hit against the shore very lightly producing a piece of mild music.

Q12. What do the “low sounds” emphasize the atmosphere on the Isle of Innisfree?

Ans:-The low sounds emphasize the quiet, placid waves of the lake which strike against the shore and produce a piece of mild music. The impression of a peaceful and calm atmosphere of the Isle is enhanced by these sounds. Besides, they present a stark contrast to the unpleasant sounds in the cities.

 Q13. What pictures do the words expressing sights and sounds, as used by the poet, create in your mind?

 Ans:-The poet uses ‘bee-loud glade’, ‘evenings full of linnet’s wing’, and ‘lake water lapping with low sound to present the sights and sounds on Innisfree. These words evoke the pictures of a wide and open natural place that is full of beautiful sights, smells, colours and music.

Q14. Why does the poet repeat “I will arise and go now”?

Ans:-The repetition of “I will arise and go now” emphasizes that the poet is extremely keen on abandoning the city and leave for the quiet, idyllic atmosphere of the Lake Isle. The use of ‘arise’ and ‘go’ reveal the intensity of his longing to escape from the restlessness and noise of the cities and reach the harmony and serenity of the world of nature available on the Lake Isle of Innisfree.

Q15. What does the poet hear in the deep “heart’s core”? What is his reaction to it?

Ans:-The poet hears the sweet and gentle music made by the placid waves of the lake striking softly against the shore of the island. This music is so soft and powerful that the poet hears it in the core of his heart. It triggers in him a keen desire to go to the island of Innisfree and enjoy this melody amidst a harmonious environment.

Q16. Do you think Innisfree is only a place or a state of mind? Does the poet actually miss the place of his boyhood days?

Ans. The natural beauty of Innisfree is not the creation of the poet’s fancy. It is a real place that gives solace to the frustrated souls. The poet longs to live at such a beautiful and peaceful place. He misses it a lot.

Q17. What is the central idea/theme of the poem ‘The Lake Isle of Innisfree’?

 Ans. The poet, W.B. Yeats deeply longs for peace in the natural surroundings. Innisfree is an island on the Lake Isle. The poet had spent a lot of time there as a boy. He seems to be fed up with the hectic and noisy city life. Now he wants to go to Innisfree to live in the lap of nature. He will enjoy the water playing in the lake. The humming of bees and their beehives would please him. The sum and substance are that living in nature provides us with peace and happiness.

Q18. Why does the poet want to have ‘bean rows’ and a ‘hive’ at Innisfree?

Ans. Nature has great healing power. When we sit in the lap of nature, we forget our sorrows. Our mind becomes fresh and we start our days with new energy. Besides, nature fills new hopes in human beings. For this, as human beings, our friendship with nature is quite essential.

Q19. How does the poet describe midnight, noon and evening?

Ans. Apparently, in Innisfree, midnight is shimmering and beautiful and midday is a purple glow—this is starting to sound a little fairy-tale gorgeous. Saying that the evening is full of linnet’s wings makes us think not only of one bird but also of all of them in flight.

Q20. How will the poet enjoy the night and day in Innisfree?

Ans. In the morning, the poet will hear the song of the cricket. He will have the opportunity to enjoy the purple glow of the noon. He will also watch and enjoy the glimmer of midnights.

Q21. What three things does the poet want to do in Innisfree?

Ans. When he will to Innisfree, he will build a small cabin made of clay and fence. He will grow nine bean rows. Finally, he will like to have a hive for the honey bees.

Q22. How will the poet have calmness and tranquillity in Innisfree?

Ans. In Innisfree, the poet will live in a cabin made of clay and wattles. He will also have nine bean-rows and a beehive. He will get the opportunity to live in the glade with the sound of bees. He will certainly live in peace because it will drop from the veils of the morning where he can hear the songs of cricket.

Want to Read More Check Below:-

The Lake Isle of Innisfree- Introduction

The Lake Isle of Innisfree-Theme, Title & Rhyme Scheme

The Lake Isle of Innisfree- Word Meaning & Vocabulary

The Lake Isle of Innisfree- Poetic Device & Value Points

The Lake Isle of Innisfree- Useful Expression & Paraphrasing

The Lake Isle of Innisfree- Literary Devices & Rhyme Scheme

The Lake Isle of Innisfree- Short & Detailed Summary

The Lake Isle of Innisfree- Summary in Hindi & Message

The Lake Isle of Innisfree- Multiple Choice Questions in Quiz

The Lake Isle of Innisfree- Comprehension

The Lake Isle of Innisfree- Important Extra Questions- Very Short Answer Type

The Lake Isle of Innisfree- Important Extra Questions- Long Answer Type

The Lake Isle of Innisfree- Quick Review

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.