The Happy Prince- Important Extra Questions- Very Short Answer Type

By | August 14, 2020

The happy prince class 9 is well explained through Introduction of The happy prince, Message from The happy prince, Theme, Title in the chapter The happy prince, Characters of The happy prince, Summary in English of lesson The happy prince. We have tried to give Summary in Hindi, Word meanings of The happy prince, complete lesson in Hindi, Extracts of The happy prince, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs in The happy prince and much more. Absolutely free.

The Happy Prince

By- OSCAR WILDE

VERY SHORT ANSWERS

1. Describe the statue of the Happy Prince.

Ans.  The statue was covered with thin leaves of fine gold. It had two bright sapphires for its eyes. There was a large red ruby on its sword-hilt.

2. What made the Happy Prince cry?

 Ans.  The Happy Prince could see all the misery of the city. He cried on seeing the sorrows of the poor people.

3. To whom did the prince send his ruby and why?

 Ans. The prince sent his ruby to a poor seamstress. Her son was ill. He was asking for oranges. But his mother had no money. So the prince wanted to help her.

4. How did the prince and the swallow enable the playwright to finish his work?

Ans. The playwright was feeling very cold and hungry. He could not finish his play. The prince asked the swallow to take one of his sapphires to the playwright. Thus they helped him to finish his work.

5. How did the prince help the match-girl? What was the result?

Ans. The prince sent the sapphire to the match-girl. She became very happy. She ran home laughing.

6. Why did the swallow decide not to leave the prince?

Ans. The prince had given the sapphires from his eyes to the poor. He was now completely blind. Therefore, the swallow decided to stay with him.

7. How did the prince and the swallow help the poor?

Ans. The swallow told the prince about the misery of the people. The prince asked the swallow to pluck gold and jewels from his body. He asked the swallow to give all these to the poor.

8. What did the angel consider ‘the two most precious things in the city’?

Ans.  He considered the lead heart and the dead swallow the two most precious things in the city.

9. When the prince was alive, he did not know what tears were. Why?

Ans. The prince lived in a palace. No sorrow was allowed to enter there. The prince never had the taste of sorrow. So he did not know what tears were.

10. What was the boy’s mother doing when the swallow flew into the room? Where did he put the ruby? Why did the boy feel cool?

Ans. The boy’s mother had fallen asleep. The swallow put the ruby on a table near the woman. He fanned the boy with his wings. The boy now felt cool.

11. What made the playwright happy?

Ans. The playwright saw a sapphire lying near him on the table. He thought it had been sent by some great admirer. This made him happy.

12. Describe the sufferings of poor people in the city. How did the Happy Prince help them?

Ans.  The poor people in the city lived a miserable life. There was a poor seamstress. She had nothing to give her son who was sick. So the Happy Prince sent a ruby for her. There was a playwright who had no firewood to keep himself warm. The prince sent him a sapphire. There was a match-girl who had no shoes or stockings. Her matches had fallen in the gutter. She was crying. The prince sent her his second sapphire. There were hungry and homeless children. The prince sent them all the gold leaves he had on his body.

13. Describe the statue of the Happy Prince.

Ans. The statue of the Happy Prince stood on a tall pillar. He was covered with gold. He had sapphires for his eyes. He had a large ruby on the hilt of his sword

 14. What made the statue of the Happy Prince cry?

Ans. The statue of the Happy Prince was on a high pillar, He could see the sorrows and misery of people. He saw a seamstress. Her son was ill. But she had nothing to give her except the river water. This made the Happy Prince cry.

15. Why was the statue called the Happy Prince?

Ans. This was the statue of a Prince. When he was alive he lived in a palace. He did not know what tears. Were  There was no sorrow in his life. He was always happy He lived and died as a Happy Prince. So his statue was called the Happy Prince.

 16.  Why did the Happy Prince request the swallow to stay with him for the night?

Ans. The Happy Prince was very kind. He saw that the poor seamstress was very sad. Her son was ill. She had nothing to give him except the river water. The Happy Prince wanted to help her. He wanted to send her a ruby. But he could not move. So he requested the swallow to stay with him for the night.

17. How did the swallow give comfort to the son of the seamstress?

Ans. The swallow came to the house of the seamstress. He found that her son was suffering from a fever. He took pity on him. He fanned the boy with his wings. The son felt comfort. He fell asleep.

18. What was the last wish of the swallow?

Ans. The swallow knew that her end had come. He flew on to the shoulder of the Happy Prince and said, “wish to kiss your hand.” The Happy Prince asked him to kiss him on the lips. He kissed on his lips and then died.

Want to Read More Check Below:-

The Happy Prince- Introduction

The Happy Prince- Title & Theme

The Happy Prince- Message & Characters

The Happy Prince- Important Word-Meanings of difficult words & Value Points

The Happy Prince- Short & Detailed Summary

The Happy Prince- Summary in Hindi – Full Text

The Happy Prince- Extract Based comprehension test Questions

The Happy Prince- Multiple Choice Questions in Quiz

The Happy Prince- Important Extra Questions- Short Answer Type

The Happy Prince- Important Extra Questions Long Answer Type

The Happy Prince- Quick Review of the Chapter

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.