The Duck and the Kangaroo-Important Extra Questions Short Answer Type

By | December 11, 2019

The Duck and the Kangaroo is a kind of The Duck Song. It is well explained through Introduction, Message, Theme, Title, Characters, Summary in English, Summary in Hindi, Word meanings, Complete lesson in Hindi, Extracts, Long answers, Short answers, Very short Answers, MCQs and much more by Edumantra.

THE DUCK AND THE KANGAROO

By- Edward Lear

Short Answer Type Questions  (30 to 40 words)

1. Why was the Duck fascinated by the Kangaroo’s hopping?

Ans. The Duck was fascinated by the Kangaroo’s hopping because she herself could not hop. She had to lead a boring life swimming in a silly pond, so she admired the Kangaroo’s continuous hopping over the fields as well as water bodies.

2. Why did the Duck call the pond ‘nasty’?

Ans. The Duck called the pond ‘nasty’ because it was neither interesting nor vibrant. It made the Duck’s life monotonous boring and devoid of excitement. The Duck disliked the pond because it restricted her.

3. Where was the Duck’s home and what was her deep desire?

Ans. The Duck’s home was the ‘silly’ pond which she found boring and restrictive. Therefore she had a deep desire to see the wide world that lay beyond her ‘nasty’ and monotonous pond.

4. Why did the Duck wish the Kangaroo to take her for a ride?

Or       

Why did the Duck wish to ride on the Kangaroo’s back?

Or

Why did the Duck ask the Kangaroo to give her a ride?

Ans. Living in her ‘nasty’ pond, day and night, the Duck had become sick and tired of the monotony of her life. She had observed the Kangaroo hopping around all day long. So, she wished the Kangaroo to take her on a ride, to have fun, and to see new and exciting places.

5. What different traits of the Duck’s character are revealed in the first stanza?

Ans. Optimism and aspiration are the traits of the Duck’s character revealed in the first stanza. She is very appreciative of the Kangaroo’s hopping skills. She aspires to go away. from her pond and go out into the world.

6. What did the Duck promise the Kangaroo and why?

Ans. The Duck promised the Kangaroo that if he took her around for a ride she would fully co-operate with him. She would sit on his back very steadily and quietly so that he would neither be distracted nor lose his balance.

7. What did the Duck wish to do after leaving her pond? What places did she wish to visit in particular? Was she wish fulfilled?

Ans. The Duck wished to go all over the land and the sea. She wanted to visit the ‘Dee’ and ‘Jelly Bo Lee’ in particular. Her wish was finally fulfilled when the Kangaroo took her around the world three times.

8. What traits of the Duck’s character does the following line reveal?

Ans. I would sit quite still, and say nothing but ‘Quack’ This line reveals that the Duck is a very co-operative, considerate and thoughtful creature. She knows that if she would make noise or keep on moving, it would inconvenience and distract the Kangaroo. Hence, she voluntarily offers to co-operate by being quiet and still.

9. Why did the Kangaroo wish to ponder over the Duck’s request for a ride on Ida back?                                       Or

What was the Kangaroo’s reaction to the Duck’s request?

Ans. The Kangaroo was a very sensible and wise creature. When he was requested for a ride, he was slightly apprehensive as he knew that the wet and cold feet of the Duck may afflict him with rheumatism, a disease marked by inflammation and joint pains. So, before committing anything, he wished to give the whole issue a good thought, even though the proposal could bring him good luck.

10. Why was the Kangaroo reluctant to carry the Duck on its back?

Or

What objection did the Kangaroo raise when the Duck requested him for a ride?

Ans. The Kangaroo was reluctant to carry the Duck on its back because he knew that the wet and cold feet of the Duck was unpleasant and could make him uncomfortable. He objected by saying that he might catch rheumatism because of the Duck’s feet.

11. How did the Duck prepare for the journey on the Kangaroo’s back?

 Or

What preparations did the Duck make for her ride on the Kangaroo’s back?

Ans. The Duck bought four pairs of worsted socks so that her cold and wet feet could be covered and protected from the cold. She also bought a cloak to keep the cold out. In addition, she decided to smoke a cigar daily to pass her time.

12. What instructions did the Kangaroo give the Duck before starting the journey? Did the Duck comply with the instructions?

Ans. The Kangaroo told the Duck to help him maintain his balance during the ride by sitting absolutely still at the end of his tail. The Duck did comply with his instructions and the two had a smooth trip and a very enjoyable journey.

13. How did the Duck and the Kangaroo benefit from the trip?

Or

Why did the Kangaroo and the Duck hop around the whole world three times?

Ans. The Kangaroo and the Duck’s trip resulted in immense joy for both the creatures. It made them the happiest pair of all. They hopped around the world three times which shows that it was a smooth sailing trip.

14. Besides her love for adventure, which other qualities of the Duck do you observe?

Ans. The Duck was a very resourceful and far-sighted creature in addition to her adventurous spirit. Although she was unable to hop, she convinced the Kangaroo to take her on a ride. Anticipating the requirements of the journey, she equipped herself with four pairs of woollen socks and a cloak to prevent herself and the Kangaroo from catching a cold. She also planned to smoke cigars during the trip to pass her time.

15. Where did the Duck live and what did she long for?

Ans. The Duck lived in a nasty pond. He was bored with his life. He wanted to leave that place and go out in the world beyond.

16. What was the Kangaroo’s reflection?

 Ans. The Kangaroo feared that the Duck’s feet are always wet and cold. If he sits on his back this will make him suffer from roommates.

17: What preparations did the Duck make for the ride on the Kangaroo’s back?

Ans. He bought four pairs of worsted socks so that his feet could remain thy and warm. He also bought an overcoat. He smoked a cigar daily to please the Kangaroo

Q18. Why did the Duck want to have a ride on the Kangaroo’s back?

Ans. The Duck got bored living in a small pond. She wanted to see the world around. So she requested the Kangaroo to give her a ride on his back.

Q19. What did the Duck do to satisfy the Kangaroo?

Ans. The Duck bought four pairs of worsted socks which fit her web-feet neatly. Moreover, she bought a cloak to keep out the cold. She would also smoke a cigar every day.

Q20. How did the Duck express her intention to the Kangaroo?

Ans. She spoke to him most respectfully. She made a request to give her a ride so that she could also enjoy life on land. She promised to cover her wet-feet and smoke a cigar every day to fight against cold.

Q21. How did the Kangaroo react to the Duck’s request?

Ans. The Kangaroo said, after contemplation, that he had an objection. The Duck’s feet were wet and cold. He might get sick.

 Q22. Which quality of Kangaroo impressed the Duck very much?

Ans. The Kangaroo was able to move from place to place and cover long distances by hopping. This impressed the Duck very much. She also wished if she could hop around like the Kangaroo.

Q23. What preparations did the Duck make to keep out the coldness of her feet?

Ans. The Duck gave a serious consideration over the matter. She bought four pairs of worsted socks that would fit her web-feet neatly. She also bought a cloak to keep out the cold. Besides every day she would smoke a cigar. She would do all such things out of her love towards the Kangaroo.

Q24. What did the Duck do to remove the Kangaroo’s objection?

Ans. The Duck bought four pairs of worsted socks. She also bought a cloak to protect her from the cold. She promised to smoke a cigar every day. She would follow his directions.

Q25. How did the Duck make her tour of the world comfortable?

Ans. The Duck was very eager to see the world. She made her friend — the Kangaroo ready for this purpose. But her friend had objection with her wet and cold feel. Therefore, to please her friend she bought four pairs of socks to fit her web-feet nicely. She also bought a cloak to keep her out of the cold. She also decided to smoke a cigar to keep the surrounding warm. Thus, the Duck made her world four comfortable.

Want to Read More Check Below:-

The Duck and the Kangaroo-Introduction

The Duck and the Kangaroo-Theme, Title & Message

The Duck and the Kangaroo-Rhyme Scheme, Literary Devices & Characters

The Duck and the Kangaroo-Important Word-Meanings of difficult words, Vocabulary & Poetic Devices

The Duck and the Kangaroo-Value Points, Useful Expression & Paraphrasing

The Duck and the Kangaroo-Short & Detailed Summary

The Duck and the Kangaroo-Summary in Hindi – Full Text

The Duck and the Kangaroo-Comprehension

The Duck and the Kangaroo-Important Extra Questions- Very Short Answer Type

The Duck and the Kangaroo-Important Extra Questions Long Answer Type

The Duck and the Kangaroo-Quick Review of Poem

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.