The Address- Important Extra Questions Short Answer Type

By | October 7, 2021
images edumantra.net 109

            The Address

                                                           By- Marga Minco

Short Answer Type Questions  (30 to 40 words)

1. Comment on the title of Marga’s story The Address.

Ans. The story has aptly been given the title, ‘The Address’. In fact, the entire story moves around Mrs Dorling’s address, Number 46, Marconi Street. She had taken away all the valuables from the narrator’s mother. The narrator went to that address twice after the war. But she had a bitter experience. She finally resolved to forget that address.

2. What makes the narrator to Mrs Dorling’s house twice? What was her experience there?

Ans.   Mrs Dorling had taken away all the valuables of her mother for safe-keeping. The narrator wanted to see and touch those things once. In the first visit to Marconi Street, Mrs Dorling refused to recognise her. In the second visit, it was Mrs Dorling’s daughter who opened the door. But this time the sight of her ill-arranged things distressed her.

3. How did the narrator and Mrs Dorling recognise each other?

Advertisement

Ans. The narrator knocked at Mrs Dorling’s house. Mrs Dorling recognised her and even asked how she had come back alive from the war. But she did not let the narrator enter her house. The narrator recognised Mrs Dorling from the cardigan she was wearing. It was her mother’s.

4. Who was Mrs Dorling? How did she rob or cheat Mrs S of all her antiques and silver?

Ans.   Mrs Dorling was an old acquaintance of Mrs S’s. She turned up unexpectedly during the wartime. She suggested that the silver and other antique valuables would be safe in her house. She won the confidence of Mrs S and carried away everything to her own house. Later on, she played foul and kept all those things with her.

5. How was the narrator convinced that she had come to the right address and met Mrs Dorling?

Ans. The narrator went to House No: 46, Marconi Street. She recognised Mrs Dorling who opened the door. She had no doubt that she had come to the right place. She also noticed that Mrs Dorling was wearing her mother’s knitted green cardigan.

6. Why did Mrs S allow Mrs Dorling to take away all her precious things to her house? Why didn’t the narrator object to it in time?

Ans. Mrs S was of Jewish origin. During the war, all the Jews were being evacuated from the country by the Nazi army. There was no security of life and property. So Mrs S allowed Mrs Dorling to take away all her silver and antique things for safe-keeping. The narrator could not prevent it because she usually came home only during holidays.

7. What was the narrator’s attitude toward her things transferred to Mrs Dorling’s house?

Ans. The narrator came back home at the end of the war. She had lost her interest in the silver cutlery and plates which had been taken away by Mrs Dorling. But for once, she wanted to see them and touch them. She felt very unhappy to see her things arranged tastelessly in Mrs Darling’s house. So she resolved not to claim them back.

8. How did the narrator discover for certain that the woollen tablecloth was hers?

Ans. In her second visit to Mrs Darling’s house, she noticed the woollen tablecloth. It was hers. She remembered that there was a burn mark on the edge which was never repaired. She ran her fingers on it and found it.

9. Why did the narrator leave Mrs Dorling’s house in such a hurry?

Ans. The narrator had a painful experience on her first visit to Marconi Street. She got a very cold shoulder. But she could not help paying a second visit. She felt oppressed to see her things there. All her mother’s antiques and precious silver and artefacts were kept tastelessly in a small and musty room. Suddenly all those familiar things lost their value for her. She did not want to see dishonest Mrs Dorling again. So, she left the house in a hurry.

10.  If the address of Mrs Dorling’s house was correct, why did the narrator resolve to forget it?

Ans. The narrator visited Mrs Darling’s house a second time. In fact, she had no desire to get all her things back. The address was correct but she lost interest in those stored things. Her rented room was too small for them. So she made up her mind to forget her treasure as well as the address of Mrs Dorling.

11. How had the narrator got Mrs Dorling’s address? Why did she wait for years to go there?

Ans. The narrator had once come home on leave. She was introduced by her mother to her old acquaintance Mrs Dorling who was taking away the suitcase stuffed with their valuables to her own house. The mother told the narrator Mrs Darling’s address and asked her to remember that. The narrator returned home several years later at the end of the war.

12. Why and when did the narrator feel an urge to see her mother’s belongings?

Ans.  After the liberation struggle was over, the narrator returned home. One day. she became curious about all her things at Mrs Darling’s house. She just wanted to see them, touch them and remember the old times and her mother.

Want to Read More Check Below:-down arrow thumb

The Address- Introduction

The Address- Important Word-Meanings of difficult words

The Address- Short & Detailed Summary

The Address- Summary in Hindi – Full Text

The Address- Important Extra Questions Long Answer Type