Class-10 Social Science Sample Question Paper 2018- 19 with Solution Set-4 (Solved)

By | December 11, 2018

If you are searching for a website for question papers, you are at the right place. We have everything to satisfy your need. We have sample question paper of social science for class- 10th   CBSE with a solution. You may call it CBSE, previous year question paper, model question paper, exam papers, SS question paper, sample paper for class- 10th     , CBSE  board sample question papers solved, study material, exam preparation, NCERT question paper, CBSE  sample paper for class- 10th  Social Studies, question bank for class- 10th test sample paper, sample paper of social science for class- 10th   with solution, social science class- 10th   important questions, social science model test papers, papers for pre-board , sample papers for board exams, last year question paper of CBSE class- 10th

SOCIAL SCIENCE– Set 4

Class — X

Maximum Marks: 80                                                                                                                            Time 3 hours

 Instructions

(I)There are 26 questions in all. All questions are compulsory.

(ii) Marks for each question are indicated against the question.

(iii) Questions from serial number 1 to 7 are very short Answer type Questions. The answer to these questions should not exceed 30 words limit. Each question carries one mark.

(iv) Question from serial number 8 to 18 are 3 marks questions. Answer of these questions should not exceed 80 words each.

(v)Question from serial number 19 to 25 are 5 marks questions. Answers of these questions should not exceed 100 words each.

 (vi) Question number 26 is a map question. It has two parts 26(A) and 26(B) 26 (A) of 2 marks from History and 26(B) of 3 marks from Geography. After completion attaches the map inside your answer book.

1. Who remarked, “When France sneezes, the rest of Europe catches a cold”?

Ans. Metternich.

2. Which method of hand-printing was developed in China?

 Ans. Woodblock printing.

3. What is the new arrival on the transportation map of India?

Ans. The pipeline transport network is a new arrival on the transportation map of India.

4. Explain the meaning of ‘Challenge’.

Ans. A challenge is not just any problem. We usually call only those difficulties a challenge which significant and can be overcome. A challenge is a difficulty that carries within it an opponent: progress.

5. Why was the ‘Consumer Protection Act’ enacted by the Indian Parliament?

Ans. 10 protect the consumers from unfair trade practices and retains the interest of consumers at lard

6. Why are the Chinese toys popular in the world?

Ans. Chinese toys are comparatively cheaper and have new designs. That is why the world in

7. Under which economic sector does the production

 Ans. “The objectives of the Treaty of Vienna of 1815 were the undoing most of the changes that come about in

8.Europe during the Napoleonic Wars”. Justify it by giving examples.

Ans. (I) The Bourbon dynasty which had been deposed during the French Revolution was the real power, and France lost the territories it had annexed under Napoleon.

 (ii) A series of states were set up on the boundaries of France to prevent French expansion in future.

(ii) Prussia was given important new territories on its Western frontiers, while Austria was given control of Northern Italy.

9. How did a new reading public emerge with the printing press? Explain. (3)

Ans. (i) Wider sections of people started having an easy access to books.

 (ii) Books were printed in large numbers with greater ease.

(iii) The prices fell and they became affordable for the large public.

10. In a present-day energy crisis, which steps would you like to take for saving energy? (3)

 Ans. The following steps can be taken for saving energy:

(i)Use of public transport/carpool.

(ii) Switching off electrical gadgets when not in use

(iii) Regular cleaning of gas burners and switching off the gas regulators when not in use.

 (iv) We should use renewable sources of energy

11. Describe any three characteristics of ‘Odessa-Jharkhand belt’ of iron-ore in India. (3)

Ans. (i) In Odessa, high-grade hematite ore is found.

(ii) It is found in Badarpur mines in the Mayurbhanj and Kandahar districts.

(iii) In the adjoin Singh hum district of Jharkhand hematite iron ore is mined in Guam and Normandy.

12. How is the ethnic composition of Belgium very complex? Explain. (3)

 Ans. (i) Of the country’s total population, 59% live in the Flemish region and speak the Dutch language.

(ii) Another 40% of people live in the Wallonia region and speak French.

 (iii) Remaining one-per cent of the Belgians speaks German.

(iv) In the capital city of Brussels, 80% people speak French while 20% are Dutch speaking.

13. “Social divisions take place when some social differences overlap with other differences”. Justify the statement. (3)

 Ans. (i) The difference between blacks and whites becomes a social division in the US because blacks tend to be poor, homeless and discriminated against.

(ii) In our country Davits tend to be poor and landless. They often face discrimination and injustice.

(iii) One kind of social difference becomes more important when other people start feeling that they belong to different communities.

14. “Dynasty succession is one of the most serious challenges before the political parties”. Analyze the statement. (3)

Ans. (i) Most of the political parties do not practice open and transparent procedure for their functioning.

(ii) There are a few ways for an ordinary worker to rise to the top in a party.

 (iii) In many parties, the top positions are always controlled by members of one family. This practice is unfair to other members of that party and is also bad for a democracy.

15. Analyze any three reasons for the beginning of the consumer movement in India. (3)

 Ans. (i) Dissatisfaction of the consumer was the main reason behind the consumer movement in India.

(ii) Many unfair practices were being indulged in by the sellers. Consumers were exploited.

(iii) No legal system was available to consumers to protect them from exploitation. So, the consumer movement began in India.

16. Mention any three points of difference between a formal sector and informal sector loans. (3)

 Ans. Formal sector loans:

(i)Loans from banks and cooperatives are called the formal sector loans.

(ii) These loans are under the supervision of the Reserve Bank of India.

(iii) These loans are available on the reasonable rate of interest. Informal sector loans:

Informal sector loans:

 (i)Loans from moneylenders, relatives, friends, traders are called informal sector loans.

(ii) There is no supervision of any institution on these loans.

(iii) We have to pay a very high rate of interest on these loans.

17. In what ways has liberalization of trade and investment policies helped the globalisation process? (3)

 Ans. (i) Liberalization makes industries free to expand themselves according to the market. It helps the globalization.

(ii) Liberalization of trade means removing unnecessary trade restriction due to which import an export between countries has become easier and it gave birth to globalization.

18. What is the three-tier quasi-judicial machinery set up for redressed of consumer disputes Mention their jurisdiction?

Ans. A three-tier quasi-judicial machinery at the district, state and national level were set up for redressed of consumer disputes.

(i)District level: The district level court deals with the cases involving claims up to Z 20 La

(ii) State level: The state-level courts deal with the cases between 7 20 Lath and t 1 crow.

 (iii) National level: The national level courts deal with cases involving claims exceeding T1 croft

19. How did the ‘First World War’ create a new economic and political situation in India?

 Ans. (i) It led to a huge increase in defence expenditure which was financed by war loans and increasing taxes.

 (ii) Customs duties were raised. Income tax was introduced.

(iii) Through the war years, prices increased doubling between 1913 and 1918 – leading to extern hardship for the common people.

(iv) Villagers were called upon to supply soldiers. Forced recruitment in rural areas caused widespread anger.

(v) Crops forted in many parts of India resulting in an acute shortage of food. This was accompanied by influenced evidence.

20. “The peace negotiations in Geneva followed the division of Vietnam that set in motion setae of events that turned Vietnam into a battlefield”. Analyze the statement with arguments.

 Ans. (i) In the peace negotiations in Geneva that followed the French defeat, the Vietnamese were persuaded to accept the division of the country, i.e., North and South.

(ii) The division set in motion, a series of events that turned Vietnam into a battlefield baronial death and destructions to its people as well as the environment.

(iii) The Boa Dai regime was soon overthrown by a camp led by.NGO Dinah Diem Dam b repressive and authoritarian government.

 (iv) Anyone who opposed him was called a communist and was jailed and killed.

(v) With the help of Ho Chi Minh government in North, the NLF fought for the unification country. The US watched this alliance with feat Worried about the communist gaining Pearle it decided to intervene decisively sending in troops and arms.

21. “Nuclear energy is expected to play an increasingly important role in India”. Give arguments; support this statement.

 Ans. (i) India has limited reserves of coal and petroleum. Nuclear energy minerals like Thorium’ found in plenty in India.

(ii) Nuclear energy can compensate for the deficiency of fossil fuels.

(iii) Nuclear power stations can be established easily and conveniently in those areas where 411 sources are not available.

(iv) Nuclear power releases tremendacei oust amount of energy. We can utilize this energy  purposes such as generation of electricity that can be used to run machines in indusial”

(v) It is a non-conventional source of energy. After the initial expenses, it becomes very earn

22. Explain the pro-active approach by the National Thermal Power Corporation preserving the natural environment and resources.

Ans:-NTPC has adopted a pro-active approach to preserving the natural environment and resources ‘ around the Thermal Power Plants insets

(i)Utilizing the latest by-products. poll techniques and upgrading existing equipment to minimize generation of ting 

(ii) Maximizing the utilization of ash generated so that the waste generated is reduced.

(iii) plants being establishing greenbelts and forests to maintain an ecological balance around the generation

(iv) Setting up ash pond management, ash water recycling and in the plants to reduce environmental pollution. liquid waste management systems

(v) Monitoring, reviewing and managing the databases one for all the power plants set up.

23. “In a democracy, the political expression of social division is very normal and can be healthy’. Justify this statement. (5)

 Ans. Caste division is special to India. Members of the same caste group are supposed to form a social community. Castes play an important role in Indian politics. When parties choose candidates in election or form government, they keep in mind the caste composition of the electorate and select candidates from different castes to satisfy the electorate. Sometimes this caste politics gives us inefficient leaders which are not good for our democracy. Political parties favourites in politics for their own interests. Besides this negative impact, castes have also a positive impact on politics. Universal Adult Franchise and the principle of one-person-one-vote brought new consciousness among people of castes that were treated as inferior and low. In this sense, caste politics has helped people from the Dali and OBC castes to gain better access to decision-making. Several political and non-political organizations have been demanding for the end of discrimination against these castes and more dignity and opportunities for these castes in our society.

24. What is meant by a political party? Describe the three components of a political party. (5)

 Ans. A political party is a group of people who come together to contest elections and hold power in the government. There are three main components of a political party:

(i)The Leaders: Every political party has some prominent leaders who formulate policies and programme of the party and choose candidates for contesting elections.

 (ii) The Active Members: They are involved in different committees of the party and participate directly in their activity.

 (iii) The Followers: They believe in the party’s ideology and support the party by casting their votes in favour of the party at the time of the election.

25. Describe the impact of globalization on Indian economy with an example. (5)

 Ans. Globalization has many impacts on Indian economy:

(i)Over the past twenty years, foreign investment has increased.

(ii) Several of the top Indian companies like Tata Motors, Infosys, Ranbaxy has been able to get benefit from the increased competition created as a result of Globalization.

(iii)Globalization has created new opportunities for Indian companies, particularly providing services like IT.

(iv) Globalization has created new jobs and has helped in reducing the unemployment rate to an extent.

(v) A lot of services such as data entry, accounting, administrative tasks are now being done at a very low cost in India.

26. (A) Two features and b are marked on the given political outline map of India. Identify these features with the help of the following information and write the correct names on the lines marked near them:(2)

 (a) The place where Gandhi started the Civil Disobedience Movement.

 (b) The place where the Indian National Congress Session was held in September 1920.

Download the above Sample Paper in PDF (Printable)

                    

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.