Reported Speech Rules, Examples and worksheet No.5

By | April 3, 2019

Direct and Indirect Speech sentences are really very helpful to learn English but how to teach direct and indirect speech is a big art and this can be done through direct indirect speech rules and narration rules so we are providing a direct and indirect speech rules chart and some reported speech worksheet and direct indirect speech examples and finally direct and indirect speech quiz which will help you change into indirect speech answer . So you need to go through direct and indirect speech rules pdf and teach and learn narration-

CLICK BELOW

Click here for “Direct Indirect Speech Rules Chart”

EXERCISE -5

Directions: – In the following questions, the sentences have been given in Direct/Indirect Speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct Speech.

  1. He asked me, “Did you like the game?”

 (A) He asked me, “Do you like the game.”

 (B) He asked me if I had liked the game.

 (C) He asked me if I liked the game.

 (D) He asked me if he liked the game.

  1. The manager said to me, “Do you want to open an account?”

 (A) The manager told me if I wanted to open an account.

 (B) The manager asked me I wanted to open an account.

(C) The manager asked me if I wanted to open an account.

(D) The manager asked me if I want to open an account.

  1. He said to her, “Does she take part in the debate?

 (A) He asked her if he did take part in the debate.

 (B) He asked her if she had taken part in the debate.

(C) He asked her if she took part in the debate.

(D) He asked her if I took part in the debate.

  1. He asked me, “What did you eat in the morning?”

(A) He asked me what do I eat in the morning.

 (B) He asked me what I eat in the morning.

(C) He asked me what I ate in the morning.

 (D) He asked me what I had eaten in the morning.

  1. The servant says, “The tea is ready.”

 (A) The servant says that the tea was ready.

(B) The servant says that the tea is ready.

(C) The servant says that the tea is ready.

 (D) The servant said that the tea is ready.

  1. I said to him, “Will you take tea?”

 (A) I asked him if he would take tea.

 (B) I asked him if he should take tea.

(C) I asked him if 1 would take tea.

 (D) I asked him if I should take tea.

  1. He said, “Bravo! You have done well.”

 (A) He praised him that he had done well.

(B) He applauded him by saying that he had done well.

 (C) He said bravo and that he had done well.

 (D) He advised her to do well.

  1. She said to Mohan, “Let us go home.”

 (A) She suggested to Mohan that we should go home.

(B) She suggested to Mohan that they will go home.

 (C) She suggested to Mohan that they would go home.

(D) She suggested to Mohan that they should go home.

  1. He said to me, “Let us play the game.”

 (A) He suggested to me that they should play the game.

 (B) He suggested to me that they would play the game.

 (C) He suggested to me that they could play the game.

(D) He suggested to me that we should play the game.

  1. Rahul asked me, “Did you post my letter?”

(A) Rahul asked me if I do post your letter.

(B) Rahul asked me if I posted your letter.

 (C) Rahul asked me if I posted the letter.

(D) Rahul asked me if I had posted his letter.

Answers:-

  1. (B) 2. (C)
  2. (C) 4. (D)
  3. (C) 6. (A)
  4. (B) 8. (D)
  5. (D) 10. (D).

Download the above Exercise in PDF (Printable)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.